Rörelsefrihet För Sängar & Madrasser

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 29 mar 2024

Om du har svårt att röra dig på ditt nuvarande säng, madrass eller bäddmadrass kan ett alternativ med bättre rörelsefrihet vara ett alternativ. Resår- eller latexmadrasser brukar göra det enklare att byta position, medan andra madrassmodeller kan göra det svårare.

Vi testar alla våra sängar och maddrasser för rörelsefrihet med hjälp av både subjektiva och objektiva metoder för att kunna ge en uppfattning om hur lätt det är att röra sig på madrassen.

Vi kommer att diskutera vem som kan ha nytta av en madrass med bättre rörelsefrihet och hur man hittar den bästa madrassen för ens egna behov. Vi kommer även att titta på hur rörelsefrihet samverkar med andra faktorer, såsom tryckavlastning och rörelseisolering, för att hjälpa dig att bestämma vad som är viktigast för dig.

Vad Är Rörelsefrihet?

Rörelsefrihet betyder hur lätt det är att röra sig på en madrass. För att en madrass ska ha bra rörelsefrihet behöver den ha minimal nedsänkning och snabbt återgå till sin ursprungliga form när trycket avtar.

Om madrassen är långsam på att återgå till sin ursprungliga form kan den lämna kroppsavtryck och få det att kännas som om man fastnat i sängen. Fastare madrasser brukar ge bättre rörelsefrihet än mjukare modeller som formar sig mer efter kroppen.

Hur bra en madrass främjar eller hindrar rörelse påverkas också av den sovande personens kroppsvikt. Personer som väger över 100 kilo lägger mer tryck på madrassen och sjunker längre ner. Därför kan en för mjuk madrass hindra rörelse för dessa personer.

Vem Bör Bry Sig Om Rörelsefrihet?

Kombosovare, personer med begränsad rörlighet och par som vill ha en madrass som underlättar sex kan ha nytta av en madrass med god rörelsefrihet. Men personer som inte har något emot att stanna i samma position under långa perioder kanske inte behöver fokusera så mycket på rörelsefrihet.

Det finns också andra faktorer som kan vara viktiga för vissa personer, såsom vibrationsöverföring och tryckavlastning. Madrasser som underlättar rörelse tenderar att överföra mer vibrationer över sängen, vilket kan störa en partner som sover lätt. Å andra sidan kan madrasser som formar sig tätt kring kroppen begränsa rörelse, men de ger också oftast bättre tryckavlastning, vilket kan vara viktigare för personer med smärta eller andra besvär.

Rörelsefrihet Och Olika Madrasser

Madrassens typ och stödkärna kan påverka dess rörelsefrihet. Genom att förstå hur madrassen är uppbyggd kan man få en uppfattning om hur bra den är på att följa kroppens rörelser.

Resårmadrass

Resårmadrasser har oftast bättre rörelsefrihet än andra typer av madrasser eftersom de består av spiraler som ger stöd utan att sjunka ner.

Kombimadrass

Kombimadrasser, som kombinerar resårmadrasser med skummadrasser, ger också bra rörelsefrihet, men de kan absorbera mer vibrationer från spiralerna.

Latexmadrass

Latexmadrasser brukar också ha god rörelsefrihet på grund av deras flexibilitet och hållbarhet.

Skummadrass

Skummadrasser med stödkärnor av polyskum kan dämpa rörelsen mer, men det beror också på komfortlagren.

Luftmadrass

Luftmadrasser kan också ha bra rörelsefrihet om man pumpar in mer luft för att få en fastare yta, men det beror också på komfortsystemet.

Sammanfattningsvis kan resårmadrasser och latexmadrasser ge bättre rörelsefrihet, medan skummadrasser kan dämpa rörelsen mer. Kombimadrasser och luftmadrasser kan variera beroende på komfortsystemet.

Hur Vi Testar Rörelsefrihet

Vi testar varje madrass för rörelsefrihet med en kombination av objektiva och subjektiva tester. För att efterlikna upplevelsen av att ligga på sängen, utför vårt testteam en rad typiska rörelser på varje madrass. Dessa inkluderar att sitta på sängkanten, gå in och ut ur sängen, vrida och vända sig och växla mellan rygg-, sido- och magsömn. Testarna utför också rörelser som testar madrassens gränser, som att trycka sig djupt in i madrassen och krypa över sängen på alla fyra.

Vi utför också objektiva tester med en kettlebell på 15 pund, vilket motsvarar den vikt som en sovande skulle lägga på en viss del av madrassen. Vi låter kettlebellen vila på olika delar av madrassen i fem minuter och mäter sedan hur snabbt komfortlagren återgår till sin ursprungliga form när vi tar bort den. En madrass som studsar tillbaka snabbare ger vanligtvis lättare rörelsefrihet.

Vi testar också olika områden på madrassen för att se om vissa områden presterar bättre än andra. Detta ger en helhetsbild av hela madrassens yta, vilket är särskilt relevant för zonindelade modeller eller modeller med förstärkt kantstöd. Vårt testteam består av personer med olika kroppstyper och föredragna sovpositioner för att få en realistisk bild av hur en madrass presterar för olika typer av sovande personer.

Genom att kombinera dessa olika tester kan vi ge en bedömning av varje madrass rörelseförmåga och hur den presterar jämfört med liknande modeller.

Vanliga Frågor Om Rörelsefrihet

Hur kan jag påverka sängens rörelsefrihet?

Om du vill förbättra rörelsefriheten i din säng kan du göra vissa ändringar. Att lägga till eller ta bort lager på madrassen eller justera typen av underlag kan göra en skillnad. Till exempel kan ett tjockt madrassöverdrag i minnesskum hämma rörelsen, medan ett fastare alternativ av polyskum eller en latexmadrass kan hjälpa till att öka rörligheten. Det är dock viktigt att notera att detta kanske inte fungerar för alla madrasser, särskilt de med tjocka, plyschiga komfortsystem.

Att se till att madrassen vilar på ett stödjande, kompatibelt underlag kan också hjälpa till att förbättra rörelsefriheten genom att minska sjunkandet. Det är enkelt att glömma att madrassen och underlaget arbetar tillsammans för att skapa en bekväm sömnmiljö, så se till att de är kompatibla med varandra.

Vilken typ av madrass är bäst för att rörelsefrihet?

För att underlätta rörligheten rekommenderas madrasser med latex- eller spolskikt eftersom de ger en stark pushback. Kombimodeller är också bra alternativ, men undvik modeller med mycket plyschiga eller tjocka komfortlager. Fastare helskumsmadrasser fungerar också bra för de flesta, då de inte låter sovande personer sjunka ner för mycket.

Finns det någon nackdel med att ha bättre rörelsefrihet i sängen?

En nackdel med hög rörelsefrihet är att det kan leda till lägre rörelseisolering och tryckavlastning. Material som är mer följsamma har en tendens att absorbera vibrationer och minska tryckpunkter. Sömnare som vill ha bra rörelsefrihet, rörelseisolering och tryckavlastning kan välja madrasser med komfortlager av ull, latex eller polyfoam. Dessa material ger vanligtvis en bra rörelsefrihet utan att kompromissa alltför mycket med isolering och tryckavlastning.

Påverkar madrassens ålder dess rörelsefrihet?

Madrassens ålder kan påverka rörelsefriheten. Med tiden blir memory foam och polyfoam mjukare och reagerar långsammare på tryckförändringar, vilket kan minska rörelsefriheten. Å andra sidan tenderar latex- och resårmadrasser att vara mer konsekventa och bibehålla sin rörelsefrihet bättre över tiden.