Bästa Kallskummadrass (2023): Bäst i Test

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du är på jakt efter en ny bra madrass har du kanske stött på begreppet "kallskum" och undrat vad det betyder. En kallskumsmadrass är en typ av madrass av polyuretanskum som tillverkas med hjälp av en process som kallas "kallskumsproduktion". Men vad skiljer den från andra typer av madrasser och vem passar den bäst för?

I den här guiden tar vi en närmare titt på vad som gör kallskumsmadrasser unika och undersöker deras fördelar och nackdelar. Vi diskuterar också vem som kan ha störst nytta av en kallskumsmadrass, samt de bästa alternativa alternativen för dem som letar efter något annat. I slutet av den här guiden kommer du att ha en bättre förståelse för vad du ska leta efter när du köper en ny madrass och kunna fatta ett mer välgrundat beslut som är rätt för dig.

Vad Är En Kallskumsmadrass?

En kallskumsmadrass är en typ av madrass av polyuretanskum som tillverkas med hjälp av en process som kallas "kallskumsproduktion". Under denna process hälls en flytande skumblandning i en form och tillåts expandera och stelna utan användning av värme.

Kallskumsmadrasser är vanligtvis tätare och mer stödjande än traditionella fjädermadrasser. De är kända för sin förmåga att fördela vikten jämnt över sovytan, vilket ger tryckavlastning och minskar rörelseöverföringen mellan sovande partners. Skummets öppencellsstruktur gör att luften kan cirkulera genom madrassen, vilket bidrar till att reglera temperaturen och förhindra att värme och fukt byggs upp.

Kallskumsmadrasser finns i olika hårdhets- och tjockleksnivåer och kan anpassas för att uppfylla individuella komfortpreferenser. Det finns kallskumsmodeller som finns med bland våra toppval av mjuka madrasser och hårda madrasser. Det är dock värt att notera att vissa personer kan tycka att den fastare känslan i kallskumsmadrasser är mindre bekväm än andra typer av madrasser.

bästa kallskumsmadrasser bäst i test

Vad Är Polyter?

Polyuretan är en syntetisk polymer som framställs genom att isocyanater reagerar med polyoler. Det är ett mångsidigt material som kan användas i en mängd olika produkter, från skumisolering och lim till dämpningsmaterial och beläggningar. Polyuretan kan formuleras så att det har ett brett spektrum av fysiska egenskaper, från mjukt och flexibelt till styvt och hållbart, vilket gör det till ett populärt val för många olika tillämpningar.

Polyuretanskum är en av de vanligaste formerna av polyuretan. Det används i en mängd olika produkter, t.ex. som dynor i möbler, sängkläder och bilsäten samt som isolering i byggnader och kylskåp. Polyuretanbeläggningar används också i stor utsträckning inom många olika branscher, bland annat inom byggnads-, bil- och marinindustrin, på grund av deras hållbarhet och motståndskraft mot nötning, kemikalier och väderlek.

Är En Kallskumsmadrass För Dig?

I princip är kallskumsmadrasser relativt universella madrasser. De är lämpliga för många människor, oavsett kroppsstorlek och önskad sovställning. De finns också i olika hårdhetsgrader så att du kan välja den som passar dig bäst.

Så länge du är uppmärksam på kallskumets kvalitet är det i allmänhet ett bra val att investera i en kallskumsmadrass. Personer med ryggsmärtor tenderar ofta att välja kallskumsmadrasser på grund av de gemensamt integrerade komfortzonerna. Vi rekommenderar även madrasser i minnesskum eftersom de anpassar sig så bra till kroppens konturer.

Kallskumsmadrasser är också bra för par. Skummet dämpar rörelser ganska bra, vilket håller madrassen stilla - detta garanterar att du inte störs av din partners rörelser.

Observera dock att kallskum inte är särskilt elastiskt och inte har samma höga återfjädring som fjädermadrasser har. Om det är viktigt för dig är det bättre att välja en resår- eller latexmadrass i stället.

De Bästa Kallskumsmadrasserna Är:

 1. Sängfabriken Supreme - Bäst i Test Kallskumsmadrass
 2. Viking Choice Kallskumsmadrass - Näst Bäst i Test Kallskumsmadrass

1. Sängfabriken Supreme
Bästa Kallskumsmadrass

Storlekar: 90x200, 90x210, 105 x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 140x210, 160x200, 160x210, 180x200 cm, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Tjocklek: 8 cm

Fasthet: Medelfast

Fördelar:

 • Högkvalitativ konstruktion
 • Mycket prisvärd
 • Bra stöd
 • Simpel design som passar större sängar

Sammanfattning: Sängfabriken Supreme är en så kallad kallskumsmadrass som förser dig med vissa unika egenskaper. Med ett mycket lågt pris får du här ganska mycket värde för pengarna.

Sängfabriken Supreme är ett utmärkt val för dig som söker en kallskumsmadrass som ger mycket valuta för pengarna. Med sin medelhårda fasthet och högkvalitativa konstruktion är denna bäddmadrass perfekt för personer som vill ha en stödjande madrass som kan passa bekvämt på större sängar.

En av de framstående fördelarna med Supreme är dess överkomlighet. Trots sin högkvalitativa konstruktion är Supreme mycket billigare än många av sina konkurrenter, vilket gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna shoppare. Den ger ett utmärkt stöd, särskilt för ryggsovare, samtidigt som den har en enkel design som kan passa bekvämt på de flesta större sängar.

Supreme har dock några mindre nackdelar. Den tenderar att bli lite varm under användning, vilket kan vara obekvämt för vissa personer. Dessutom kan den kännas lite svår att röra sig i, vilket kan vara ett bekymmer för dem som rör sig ofta under natten.

På det hela taget är Sängfabriken Supreme ett bra val för dem som letar efter en kallskumsmadrass som ger mycket värde för pengarna. Även om den kan ha några mindre nackdelar gör dess överkomlighet, högkvalitativa konstruktion och stödjande design den till ett bra alternativ för många sovande.

Sängfabriken Supreme


2. Viking Choice Kallskumsmadrass
Näst Bästa Kallskumsmadrass

Storlek: 140x200 cm

Fasthet: Medelfast

Fördelar:

 • Gjort av högkvalitativt polyuretanskum
 • Bekväm anpoassningbar känsla
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
 • Llätt och smidig att flytta - kan rullas ihop
 • Mycket prisvärd

Sammanfattning: Viking Choice Kallskumsmadrass är en mycket bekväm, prisvärd madrass gjort på högkvalitativ polyuretanskum och den märks sekunden du lägger dig ner. Perfekt för de flesta och smidig att flytta.

Viking Choice Kallskumsmadrass är en högkvalitativ kallskumsmadrass som är både bekväm och prisvärd. Med en storlek på 140x200 cm och medelhårdhet är den perfekt för de flesta, oavsett om de är sido-, rygg- eller magsovare.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här madrassen är det högkvalitativa polyuretanskummet som används i dess konstruktion. Detta material är känt för sin hållbarhet, elasticitet och förmåga att ge ett konsekvent stöd för kroppen. Skummet ger en behaglig dämpande känsla som inte är för fast och inte för mjuk, vilket är en bra balans för de flesta människor.

En annan fördel med Viking Choice Cold Foam-madrass är det avtagbara och tvättbara överdraget. Denna funktion gör det enkelt att hålla madrassen ren och hygienisk, vilket är särskilt viktigt för personer som lider av allergier eller andra luftvägsbesvär.

Dessutom är madrassen lätt och bekväm att flytta. Den kan rullas ihop, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för personer som behöver flytta ofta eller som har begränsat utrymme för förvaring. Detta gör det också lättare att transportera madrassen från en plats till en annan.

Slutligen är Viking Choice Cold Foam-madrass också mycket prisvärd. Trots den höga kvaliteten och den bekväma konstruktionen har den ett konkurrenskraftigt pris och är ett bra alternativ för personer som söker ett bra pris för pengarna.

Sammanfattningsvis är Viking Choice Cold Foam Mattress ett utmärkt val för personer som letar efter en bekväm, prisvärd och högkvalitativ kallskumsmadrass. Med sin hållbara konstruktion, sitt lättstädade överdrag och sin bekväma bärbarhet är det ett utmärkt alternativ för alla som vill ha en god natts sömn utan att bryta banken.


För- & Nackdelar Med Kallskumsmadrasser

Fördelar:

 • Stödjande: Kallskumsmadrasser ger ett utmärkt stöd för din kropp, fördelar din vikt jämnt och minskar tryckpunkter. Detta kan bidra till att minska obehag och förbättra sömnkvaliteten.
 • Bekvämt: Skummaterialet som används i kallskumsmadrasser ger en bekväm dämpande känsla som kan hjälpa dig att slappna av och somna lättare.
 • Bra för personer med allergier: Kallskumsmadrasser är motståndskraftiga mot dammkvalster och andra allergener, vilket gör dem till ett bra val för personer med allergier eller andningsproblem.
 • Slitstarkt: Kallskumsmadrasser är tillverkade av högkvalitativa material som är utformade för att hålla i många år med rätt skötsel.
 • Anpassningsbara: Kallskumsmadrasser finns i olika fasthet och tjocklek, så att du kan välja den som passar bäst för dina komfortpreferenser.

Nackdelar:

 • Kan vara för fast: Vissa personer kan tycka att den fastare känslan i kallskumsmadrasser är mindre bekväm än andra typer av madrasser, särskilt de som är vana vid mjukare, mer plyschiga sängar.
 • Kan vara tunga: Kallskumsmadrasser kan vara tyngre än andra typer av madrasser, vilket kan göra dem svårare att flytta eller justera.
 • Kan hålla kvar värmen: Vissa personer kan tycka att kallskumsmadrasser håller kvar värmen, vilket kan göra dem obekväma vid varmt väder eller för dem som tenderar att sova varmt.
 • Kan ha en kemisk lukt: Vissa kallskumsmadrasser kan ha en kemisk lukt när de först packas upp, vilket kan vara obehagligt och ta tid att försvinna.
 • Kan vara dyrare: Kallskumsmadrasser kan vara dyrare än andra typer av madrasser, beroende på vilken kvalitet och vilka funktioner du letar efter.
bekvämlighet kallskumsmadrass

Alternativ Till Kallskumsmadrasser:

Skikt av kallskum är vanligt i många madrasser, men du kanske känner att en ren kallskumsmadrass inte är rätt för dig. Prova ett av dessa alternativ i stället.

Madrasser med minnesskum

Madrasser av minnesskum har liknande egenskaper som madrasser av kallskum. De kännetecknas bäst av sitt minnesavtryck. När tryck utövas blir skummet mjukare och tillåter kroppen att bilda ett avtryck. Detta säkerställer att skummet anpassar sig perfekt till kroppens konturer, vilket ger maximal komfort.

På grund av dess extremt höga anpassningsförmåga och tryckavlastande egenskaper används minnesskum ofta för ortopediska ändamål. Den största skillnaden mellan madrasser av kallskum och madrasser av minnesskum är känslan av att ligga ner.

Minnesskum är mycket mer anpassningsbart och smälter verkligen in i kroppen. Detta gör dock att det blir lite besvärligare att röra sig på madrassen, vilket gör att madrasser av memory foam är mindre lämpliga för mycket rastlösa sovande.

Resårmadrasser

Om du letar efter en fastare modell som erbjuder mer stabilitet och elasticitet bör du överväga resårmadrasser. Kärnan i en resårmadrass består av spiraler eller fjädrar, som kan bära enskilda belastningar. Detta innebär att den anpassar sig väl till kroppen och är mycket punktelastisk.

Mellanrummen mellan fjädrarna ger också naturliga ventilationskanaler, vilket förbättrar madrassens andningsförmåga. Detta ger ett svalare sovklimat. Om du väljer en fjädermadrass ska du se till att du letar efter kvalitet.

Undermåliga resårmadrasser slits snabbt och bildar bucklor, vilket resulterar i den så kallade hängmatteeffekten. Detta kan skapa och förvärra ryggsmärtor. Högkvalitativa resår madrassmodeller är pocketfjädermadrasser och barrel pocketfjädermadrasser. Överväg även kombimadrasser, som kombinerar fjädrar med högkvalitativt skum.

Latexmadrasser

Latexmadrasser har en hög punktelasticitet, är mycket bekväma och har god ventilation. De lämpar sig bättre för personer som föredrar ett svalare sovklimat och för rastlösa sömnare.

Naturlatexmadrasser är också bra för personer som värdesätter ekologiska och miljövänliga produkter. Men latexmadrasser är ganska tunga, måste rengöras regelbundet och de kan också vara ganska mycket dyrare.