Bästa Flanellakan & Sängkläder (2023): Bäst i Test

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 25 jul 2024

För många människor är flanell en viktig del av vintern. Flanell är oftast tillverkad av ull, bomull eller polyester och har en karaktäristisk luddig känsla som kommer från att fibrerna borstas ut efter att tyget vävts. Detta ger ett extra lager av mysighet och gör flanellakan till ett älskat val av personer som vill hålla sig varma under natten.

Oavsett om du planerar att använda flanellakan för att spara på dina värmeräkningar eller om du bara gillar känslan är vi här för att hjälpa dig, med en omfattande guide till flanellakan och en lista över våra bästa val. 

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa flanellakanet på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

Bästa Flanellakan Är:

 1. Lexington Herrinbone Cotton/Cashmere Flannel Duvet Cover - Bäst i Test Flanellakan
 2. Lexington Hotel Light Flannel Påslakan - Näst Bäst i Test Flanellakan
 3. Påslakanset Flanell Frank - Bästa Billiga Flanellakan
 4. VidaXL Dra-På-Lakan - Bästa Vattentäta Underlakan i Flanell
 5. Jollein Dra-Lakan Flanell - Bästa Underlakan i Flanell För Barn

Storlek: 150x220, 220x220 cm

Material: 95% Bomull, 5% Kashmir

Fördelar:

 • Lyxig känsla med kashmirtyg
 • Otroligt bra kvalitet med bra hållbarhet
 • Snygg färg och fint fiskbensmönster
 • OEKO-TEX-certifierat material fritt från skadiiga ämnen

Nackdelar:

 • Lite fastare känsla än många andra påslakan
 • Kan bli lite varmt under varma månader
 • Dyr

Sammanfattning: Lexington Herrinbone Cotton/Cashmere Flannel Duvet Cover är ett förstklassigt påslakan i flanell från det populära varumärket Lexington, och av goda anledning. Förutom den mysiga designen och dess inbjudande utseende, är det ett lakan som presterar mycket bra i nästan alla kategorier.

Jag har haft möjlighet att testa Lexington Herrinbone Cotton/Cashmere Flannel Duvet Cover, och jag måste säga att jag är imponerad. Det här är utan tvekan ett av de bästa flanellakanen jag har testat hittills.

Storleken på detta påslakan finns i två alternativ: 150x220 cm och 220x220 cm, vilket gör det till en lämplig passform för de flesta standardmadrasser. Materialen i detta påslakan är 95% bomull och 5% kashmir, vilket ger det en extra mjuk och lyxig känsla. Det är också OEKO-TEX-certifierat, vilket betyder att det är fritt från skadliga kemikalier.

En av de stora fördelarna med detta påslakan är dess kashmirtyg som ger det en otroligt hög kvalitetskänsla. Materialet är mycket hållbart och jag kan säga att det kommer att hålla sig i bra skick i många år framöver. Designen av detta påslakan är också imponerande, med ett snyggt fiskbensmönster och en fin färg som kommer att passa bra i många olika sovrum.

En annan fördel med detta påslakan är att det är relativt lätt att tvätta och sköta om. Jag tvättade det i maskin med kallt vatten och lät det sedan torka på låg värme, och det behöll sin form och färg. Det enda jag skulle säga är att det har en något fastare känsla än andra flanellakan jag har testat, men det är inte en stor nackdel.

En annan nackdel är att detta påslakan kan bli lite varmt under varma månader, men det är vanligt för flanellakan generellt. Slutligen är priset på detta påslakan relativt högt jämfört med andra alternativ på marknaden, men den höga kvaliteten och hållbarheten kan motivera prislappen.

Sammanfattningsvis är Lexington Herrinbone Cotton/Cashmere Flannel Duvet Cover ett utmärkt val för den som vill ha ett flanellakan i hög kvalitet som håller länge. Den lyxiga känslan av kashmirtyget tillsammans med dess snygga design gör detta påslakan till ett perfekt val för ett mysigt och elegant sovrum.

Lexington Herrinbone


2. Lexington Hotel Light Flanell Påslakan
Näst Bäst i Test Flanellakan

Storlek: 150x220, 220x220 cm

Material: 100% Bomullsflanell

Fördelar:

 • Mjukt och skön känsla
 • Svalkande känsla med bra temperaturkontroll
 • Klassisk design med rutmönster
 • Bra hållbarhet och kvalitet

Nackdelar:

 • Dyrare modell
 • Designen faller inte alla i smaken

Sammanfattning: Lexington Hotel Light Flanell Påslakan är ett annat fantastiskt bekvämt flanellakan från Lexington. Till skillnad från deras kashmiralternativ ovan är detta påslakan något tunnare, vilket förbättrar dess andningsförmåga avsevärt. Vikten är också lägre.

Jag har nöjet att recensera Lexington Hotel Light Flanell Påslakan, som rankas som näst bäst i test av flanellakan på Sangtest.se.

Detta påslakan finns i två storlekar: 150x220 cm och 220x220 cm, och är gjort av 100% bomullsflanell. Ett stort plus med detta påslakan är att det har en mjuk och skön känsla som är mycket bekväm att sova i. Flanellmaterialet har också utmärkt temperaturkontroll, vilket gör att du kan sova svalt och bekvämt hela natten.

Designen är klassisk med ett rutmönster som ger ett tidlöst utseende, men det kan inte passa alla smaker. Påslakanet har också bra hållbarhet och kvalitet som ger dig valuta för pengarna.

Nackdelen med detta påslakan är att det är lite dyrare än andra modeller på marknaden. Men om du söker en högkvalitativ och bekväm produkt är detta ett utmärkt val. Detta påslakan rankas som näst bäst i test för en anledning.

Sammanfattningsvis är Lexington Hotel Light Flanell Påslakan ett fantastiskt val för den som söker en mjuk, skön och svalkande natt i sängen. Med sin klassiska design och utmärkta kvalitet är det en investering som kommer att hålla länge och ge dig en god natts sömn.

Lexington Hotel Light


3. Påslakanset Flanell Frank
Bästa Billiga Flanellakan

Storlek: 150x210, 220x210 cm

Material: 100% Bomullsflanell

Fördelar:

 • Mjukt tyg med bra komfort
 • Mycket prisvärd
 • Öppningar i hörnen för smidigare byte av lakan
 • Låter inget alls

Nackdelar:

 • Inte samma lyxkänsla som Lexingtons alternativ
 • Sämre hållbarhet än viss andra alternativ

Sammanfattning: Påslakanset Flanell Frank är för dig som letar efter ett billigt lakanset i flanell. Med riktigt bra kvalité för priset är detta ett alternativ som inte bör förbises.

Påslakanset Flanell Frank är en utmärkt produkt för dig som letar efter ett bekvämt och prisvärt alternativ till dyra flanellakan. Detta påslakanset tillverkas av 100% bomullsflanell och har en mjuk och bekväm känsla som ger en god natts sömn.

En av fördelarna med Påslakanset Flanell Frank är att det är mycket prisvärt. Det är ett bra alternativ för personer som vill ha flanellakan men inte vill spendera en förmögenhet på det. Trots det låga priset har påslakanset en bra kvalitet och hållbarhet, även om det inte är lika hög kvalitet som de dyrare alternativen.

En annan fördel med Påslakanset Flanell Frank är att det har öppningar i hörnen som gör det enklare att byta lakan. Dessutom låter det inget alls, vilket gör det till en tyst och störningsfri sömnupplevelse.

En nackdel med Påslakanset Flanell Frank är att det inte har samma lyxkänsla som de dyrare alternativen, och tyget kan vara något tunnare. Det är också inte lika hållbart som vissa andra alternativ, men det är fortfarande ett pålitligt alternativ för ett billigt pris.

Sammanfattningsvis är Påslakanset Flanell Frank ett utmärkt val för dig som söker efter ett prisvärt alternativ till dyra flanellakan. Det är mjukt och bekvämt med öppningar i hörnen för smidigt byte av lakan. Även om det inte har samma höga kvalitet och lyxkänsla som de dyrare alternativen, är det fortfarande en bra produkt som ger en god natts sömn.


4. VidaXL Dra-På-Lakan
Bästa Vattentäta Underlakan i Flanell

Storlek: 180x210 cm

**Material:**100% Bomullsflanell

Fördelar:

 • Vattentätt underlakan
 • Prisvärt två-pack
 • Passar tjockare bäddmadrasser
 • Smidig och enkel att sätta på och ta av

Nackdelar:

 • Inte det mjukaste lakanet vi testat
 • Har en tendens att låte lite prasslig när man rör sig

Sammanfattning: VidaXL Dra-På-Lakan är för dig som letar efter ett smidigt och lättanvänt underlakan i flanell. Här får du nämligen två sådana till ett riktigt bra pris, och båda presterar utmärkt för de som vill ha något vattentätt alternativ.

Som en del av vår utvärdering av flanellakan har vi testat VidaXL Dra-På-Lakan. Detta är ett underlakan i flanell, men det skiljer sig från många andra lakan på grund av dess vattentäta egenskaper.

För att börja med det positiva, är det smidigt och enkelt att sätta på och ta av. Dessutom är det perfekt för tjockare bäddmadrasser, vilket är en bonus. Priset är också mycket konkurrenskraftigt och kommer i ett två-pack.

Men, det finns också några negativa punkter att nämna. För det första är inte VidaXL Dra-På-Lakan det mjukaste lakanet vi testat. Det kan därför kännas lite grovt och obekvämt för vissa användare. Dessutom kan det ha en tendens att låta lite prassligt när man rör sig, vilket kan vara störande under natten.

Sammanfattningsvis är VidaXL Dra-På-Lakan ett bra val för de som letar efter ett smidigt och lättanvänt vattentätt underlakan i flanell, som dessutom passar för tjockare bäddmadrasser. Men, om du letar efter det mjukaste och mest bekväma underlakan i flanell, bör du överväga andra alternativ.

VidaXL Dra-På-Lakan


5. Jollein Dra-På-Lakan Flanell
Bästa Underlakan i Flanell För Barn

Storlek: 60x120 cm

Material: 85% Bomullsflanell, 15% Polyester

Fördelar:

 • Mysigt bekvämt barnlakan i flanell
 • Slitstark och hållbar vävnad
 • Bra vattenavvisande förmåga
 • Enkel och snabb att bädda

Nackdelar:

 • Ventilationsförmågan brister lite i värme

Sammanfattning: Jollein Dra-På-Lakan Flanell är ett bra underlakan för barn i flanell. Med en riktigt bra allroundprestation, får du nämligen ett prisvärt alternativ som fungerar riktigt bra - samtidigt som det förser ditt barn med den mjuka bekvämliga känslan av flanell.

Som ett pålitligt märke för baby- och barnprodukter är Jollein Dra-Lakan Flanell en utmärkt produkt för barn som behöver mjukt och bekvämt underlakan. Med en 85% bomullsflanell och 15% polyesterblandning är lakanet mjukt och bekvämt för barn att sova på och ger också en bra vattenavvisande förmåga.

Trots att det är ett prisvärt alternativ, har detta lakan imponerande hållbarhet och slitstyrka som gör att det håller länge trots frekvent användning och tvätt. En annan fördel med detta lakan är att det är enkelt att bädda, vilket gör det till en praktisk lösning för föräldrar.

Det enda problemet som kan uppstå är att ventilationsförmågan brister lite i värmen, vilket kan göra att barnet blir varmt under sommarmånaderna. Men föräldrar kan alltid byta till andra typer av lakan under varma dagar.

Övergripande sett är Jollein Dra-På-Lakan Flanell ett utmärkt alternativ för föräldrar som söker ett mjukt och bekvämt lakan för sina barn. Med dess höga kvalitet och bra prestanda, är detta lakan en produkt som kommer att hålla länge och ge barnen en bekväm sömn.

Jollein Dra-På-Lakan


Vad Är Flanell?

Flanell är en textil som har använts under århundraden för att ge värme och komfort i kalla klimat. Ursprungligen tillverkades det av kardad fårull, vilket är en process där man tar bort all smuts, orenheter och oönskade fibrer från ullen. Denna ull vävdes sedan till ett tungt och slätstruket garn som vanligen användes för att skapa en tjock väv med twill- eller vanlig väv. Efter att tyget vävts borstades eller nappades det för att ge det en mjuk och mysig känsla.

Detta gjorde flanell till ett slitstarkt tyg som var mjukt och varmt och som blev ännu mjukare med tiden. Dessutom var det mycket tåligt och höll länge, vilket gjorde det till ett populärt val för kläder som skulle användas i kalla och tuffa förhållanden.

Under 1800-talet spreds flanell till USA, där det blev viktigt för att skydda arbetare i branscher som järnvägsbygge och skogsbruk. Flanellskjortor blev särskilt populära bland arbetarklassen och soldater, eftersom de var både slitstarka och bekväma.

Under hela 1900-talet användes flanell av många olika grupper, inklusive friluftsentusiaster och grunge-rörelsen i Seattle. Tygmaterialet spred sig så småningom till den vanliga befolkningen och den rutiga flanellskjortan anses nu vara en viktig del av den amerikanska garderoben.

Idag används flanell inte bara för kläder utan också för sängkläder och pyjamas på vintern. Moderna flanellakan tillverkas i olika material, inklusive bomull och mikrofiber. Dessa material ger samma mjukhet och värme som den traditionella kardade fårullen men är också lättare att tvätta och underhålla.

Sammanfattningsvis kan man säga att flanell är en textil med ett rikt historiskt arv som har anpassats och utvecklats för att möta behoven hos en modern publik. Oavsett om det används för kläder eller sängkläder, är flanell ett tidlöst val för att hålla dig varm och bekväm i kalla klimat.

bra flanell sängklädsel

Fördelar & Nackdelar Med Flanellakan

Flanellunderlag är en favorit hos många människor, särskilt på vintern. Här är några av de viktigaste fördelarna och nackdelarna med flanell.

Fördelar

 • Varmt: Flanellakan kan hålla dig varmare än motsvarande lakan i en annan väv, särskilt om du sover på båda sidor. Det kan till och med hålla dig tillräckligt varm för att du ska slippa använda en filt under axelsäsongen.
 • Mjukt: Flanell har en luddig känsla som många förknippar med att mysa i sängen under de långa vintermånaderna. För maximal mjukhet bör du leta efter lakan som är nappade på båda sidor.
 • Andas: Ullflanell är den mest andningsbara typen med tanke på ullens naturliga fukttransporterande egenskaper. Bomullsflanell och lättviktig mikroflanell kan dock också vara relativt andningsbara.
 • Hållbar: Flanell kräver lite särskild uppmärksamhet, men om det tas om hand på rätt sätt kan det vara ett av de mer hållbara tygerna.

Nackdelar

 • Benägen att pilla: Flanell pillar lättare än andra typer av lakan på grund av de exponerade fiberändarna. Om du är försiktig när du tvättar och torkar kan du minska pilling och förlänga livslängden på dina flanellakan.
 • Sover inte svalt: De flesta köper flanell för att hålla värmen, och även om lätt flanell är ganska andningsbar, stänger den fortfarande in en del värme. Om du sover varmt är det bättre att välja en väv som andas, till exempel percale.

Är Flanellakan För Dig?

Flanellakan väljs i första hand för att de känns mysiga och håller sovande personer varma. De används ofta som ett komplement till ett tyngre täcke eller en tjockare filt, och kan till och med räcka på egen hand i måttligt kallt väder. Eftersom flanell av ull eller bomull också är relativt andningsbar kan vissa sovande välja att använda lätta flanellakan året runt.

Trots sina fördelar är flanellakan inte för alla. Personer som tenderar att bli varma eller de som bor i varma klimat kommer troligen att upptäcka att flanell fastnar i värmen och ger en obekvämt varm natt. Varmt sovande personer föredrar vanligtvis andningsbara perkal- eller linnelakan.

Flanell kräver noggrann tvätt och torkning för att förhindra pilling och skrynklor, vilket kan vara frustrerande om du har ont om tid. Om detta är ett problem är syntetisk flanell av polyester eller mikrofiber det bästa alternativet."

Flanellakan - Köpguide

Flanell är ett ganska allmänt begrepp, och flanellakan varierar mycket i kvalitet och känsla beroende på faktorer som vikt och vilket material de är tillverkade av. Vi går in på hur flanellakan tillverkas och vad du ska titta efter när du köper för att hjälpa dig att begränsa dina val.

Vi har gjort en lista över de viktigaste sakerna att tänka på när du köper lakan. Vissa av dessa är inneboende i alla typer av lakan, medan andra gäller mer specifikt för flanell. Lyxpriser är inte alltid ett löfte om material av högre kvalitet, men med en bättre förståelse för dessa faktorer kommer du att kunna se förbi marknadsföringsjargongen och vässa dig för att få ut det bästa för pengarna.

Underlakan Eller Påslakan?

När du letar efter nya sängkläder i flanell är det viktigt att först bestämma om du behöver ett underlakan eller påslakan. Dessa två typer av lakan skiljer sig åt i sitt utseende och användning.

Ett underlakan är det lakan som placeras direkt på madrassen och fungerar som en skyddande barriär mellan madrassen och påslakanet. Underlakanet är oftast mer formellt och finns i en mängd olika stilar. Underlakan är bra om du vill ha ett rent och fräscht utseende på din säng, eller om du vill ha ett extra skydd för din madrass.

Påslakanet är det lakan som du täcker dig med när du sover. Det finns olika typer av påslakan, såsom dra-på-lakan och kuvertlakan. Dra-på-lakan är enkla att ta på och av medan kuvertlakan oftast har en mer formell och stilig look. Påslakan är också det lakan som du kommer att känna mot din hud när du sover, så det är viktigt att välja en kvalitativ och bekväm variant.

När du har bestämt dig för vilken typ av lakan du behöver, bör du sedan överväga andra faktorer, såsom materialet på lakanet och dess kvalitet, storlek och pris. En bra tumregel är att välja högkvalitativa lakan som är hållbara och bekväma, och som passar din säng och dina personliga preferenser.

Material

Materialvalet är en viktig faktor när man väljer sängkläder, eftersom det kan påverka kvaliteten på din sömn och komforten du känner när du sover. Alla lakan som är tillverkade av ett visst material har vissa gemensamma egenskaper som kan påverka hur bekvämt och hållbart lakanet är. Flanell skiljer sig från andra typer, såsom bambulakan eller linnelakan i att det kan göras på flera olika sätt, bland annat:

 1. Bomull är en av de mest populära materialen för sängkläder eftersom det är mjukt, andas och är lätt att underhålla. Bomull är ett naturligt material som absorberar fukt bra och hjälper till att hålla dig sval och torr under natten. Detta gör bomullslakan till ett bra val för sommaren eller för personer som svettas mycket på natten. Bomullslakan är också mjuka och sköna mot huden, vilket kan ge en bekväm och avkopplande sömnupplevelse.
 2. Ull är ett annat material som används för sängkläder eftersom det är varmt, fukttransporterande och mjukt mot huden. Ull kan hjälpa till att reglera din kroppstemperatur under natten och hålla dig varm när det är kallt. Ull är också naturligt fukttransporterande, vilket betyder att det hjälper till att absorbera och avlägsna fukt från din hud när du sover. Detta kan vara särskilt användbart för personer som lider av nattliga svettningar eller som sover i fuktiga eller fuktiga miljöer.
 3. Polyestermikrofiber är ett syntetiskt material som ofta används för sängkläder eftersom det är rynk- och fläckbeständigt. Polyestermikrofiber är ett mjukt och slätt material som känns silkeslen mot huden. Detta material är också lätt att tvätta och underhålla, vilket gör det till ett praktiskt val för personer som vill ha bekväma och hållbara lakan som kräver minimalt underhåll.
material flanellakan sängkläder

Flanellakan kan tillverkas av alla dessa fibrer, men bomullsflanell är en populär medelväg mellan värme, mjukhet och andningsförmåga. Bomullsflanell är mjukt och varmt, men andas också tillräckligt bra för att hålla dig bekväm och torr under natten. Flanellakan av bomull kan vara ett bra val för personer som vill ha varma och mjuka lakan under vintern utan att bli för varma eller svettiga.

Vävning

Vävningen är en annan viktig faktor som påverkar känslan och egenskaperna hos sängkläder. Vanliga lakanvävnader, såsom percale eller sateen, definieras av sin väv och spelar en avgörande roll för att bestämma hur lakanen känns och vilka egenskaper de har. Till exempel är percale en jämn och tät väv, medan sateen är en tät, mjuk och glansig väv som ofta används för lyxiga sängkläder. Du kan läsa mer om de olika vävningsteknikerna för sängkläder här.

Flanell kan däremot tillverkas i flera olika vävnader, men de vanligaste vävningarna för flanell är percale och vanlig väv. Kypertväv ger en diagonal struktur och är vanligtvis mer slitstark och tung än en vanlig väv. Vanlig väv ger en mer jämn yta och är ofta mjukare än percale. Den viktigaste faktorn som gör flanell till flanell är dock inte vilken typ av vävning som används, utan hur väven är utformad för att ge värme utan att ge avkall på andningsförmågan.

Flanellväven skapas genom att man borstar eller nappar ytan på ett tungt och slätstruket garn. Denna process skapar en mjuk och fluffig yta på tyget, som kan ge värme och isolering utan att hindra luftflödet. Detta ger flanell en unik kombination av värme och andningsförmåga som gör det till ett populärt val för personer som vill ha varma sängkläder utan att bli för varma eller svettiga.

Vikt

Vikten på flanellakan är en annan viktig faktor att ta hänsyn till vid val av sängkläder. Till skillnad från andra typer av lakan, som mäts med trådtäthet, mäts flanellakan med hjälp av vikt, som anges i gram per kvadratmeter (GSM). Vikten ger en indikation på hur slitstarka och varma lakanen är. Generellt sett kan man säga att tyngre lakan (cirka 170 gsm) är mer hållbara och behåller mer värme, medan lättare lakan (cirka 135 gsm) upplevs svalare.

Vikten av lakanen påverkas av flera faktorer, inklusive materialet som används och hur tätt det är vävt. Flanellakan som är tillverkade av högkvalitativt bomullsgarn eller ullgarn är vanligtvis tyngre än lakan som är tillverkade av billigare material. Lakan som är vävda tätare är också oftast tyngre eftersom de har mer material per kvadratmeter.

Den specifika vikten på flanellakan kan variera mellan olika tillverkare och modeller. Vissa tillverkare kan också använda olika vikter för olika storlekar på lakanen. Det är viktigt att ta hänsyn till vikten när man väljer lakan, eftersom det kan påverka hur bekväma de är att sova på.

När man väljer vikt på lakanen bör man ta hänsyn till sin egen personliga komfortnivå. Om man är känslig för värme kan ett lättare lakan (cirka 135 gsm) vara ett bättre val, medan personer som gillar att sova varmt och inneslutet kanske föredrar ett tyngre lakan (cirka 170 gsm). Det är också viktigt att tänka på vilket material som används, eftersom det kan påverka hur varmt eller svalt lakanen känns.

Känsla & Bekvämlighet

Känslan hos ett lakanuppsättning är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer sängkläder, eftersom det kan påverka hur bekvämt och avslappnande det är att sova på dem. Känslan hos lakanen påverkas mest av materialet och hur det är vävt. Flanell är känt för sin mjuka och luddiga känsla, vilket är resultatet av nappning.

sova på flanellakan

Nappning är en teknik som används för att borsta ytan på tyget efter det har vävts. Detta skapar en mjuk och fluffig yta som känns luddig och bekväm mot huden. Flanellakan kan vara nappade på båda sidor eller bara på en sida, och nappningen kan vara kraftig eller lätt. Ju mer nappning som används, desto mjukare och varmare blir lakanen. Lakan med en lång ludd på båda sidor är vanligtvis de mjukaste och varmaste, eftersom luddet fångar in mer varm luft.

Den specifika känslan av flanell kan variera beroende på materialet som används för att tillverka lakanen. Bomullsflanell är mjuk och bekväm, medan ullflanell kan kännas lite tjockare och tyngre. Polyestermikrofiberflanell är oftast mjuk och silkeslen, men kan kännas lite annorlunda mot huden än naturliga material.

Passform

Passformen på lakanuppsättningen är också en viktig faktor att tänka på när man väljer sängkläder. Även om de flesta lakanuppsättningar är skräddarsydda för att passa standardmadrassstorlekar är det alltid bra att dubbelkolla eftersom inte alla tillverkare säljer sina lakan i alla storlekar. Dessutom kan madrasser med en högre profil än genomsnittet kräva djupa spännlakan för att hålla sig på plats ordentligt.

Flanellakan, precis som andra typer av bomullslakan, kan krympa första gången de tvättas. Detta är något att tänka på när man väljer storlek på lakanen. Många tillverkare förkrymper sina lakan eller gör dem lite större för att kompensera för detta. Det är viktigt att kontrollera tvättanvisningarna på lakanen och följa dem noggrant för att undvika onödigt krympning.

När du väljer lakan är det också viktigt att tänka på passformen när det gäller den önskade estetiken. För en mer elegant look kan man välja lakan som är stora nog att täcka hela sängen och hänga ner på sidorna, medan man för en mer minimalistisk look kan välja mindre lakan som bara täcker madrassen och inte hänger ner på sidorna.

Design, Färg & Mönster

Design, färg och mönster är viktiga faktorer att tänka på när man väljer flanellakan. För de flesta av oss är det viktigt att våra sängkläder matchar vår personliga stil och inredning. Och det är definitivt möjligt att hitta flanellakan som passar alla typer av sovrum och inredningsstilar.

Flanellakan finns i en mängd olika mönster, inklusive traditionella rutiga mönster, enfärgade färger, blommönster, djurtryck och mycket mer. Oavsett vilken stil man föredrar, finns det en mängd olika alternativ att välja mellan. Det finns också mönster som är mer lämpliga för vuxna och andra som passar barnrum och till och med spjälsängar.

När man väljer färg och mönster på flanellakan är det viktigt att tänka på vilken typ av flanell som används. Vissa typer av flanellakan kan vara mer begränsade när det gäller färger och mönster, medan andra kan ha ett brett utbud av alternativ att välja mellan.

En annan viktig faktor att tänka på när man väljer design, färg och mönster på flanellakan är hur lakanen kommer att matcha resten av sovrummet och inredningen. Det är viktigt att välja lakan som passar din personliga stil och smak samtidigt som de harmoniserar med resten av inredningen. Man kan också välja lakan som matchar gardiner, kuddar eller andra dekorativa detaljer i rummet för att skapa en enhetlig och sammanhängande inredning.

Andningsförmåga

Andningsförmågan hos dina lakan är en viktig faktor att tänka på för att få en god natts sömn. När det gäller flanellakan beror andningsförmågan främst på hur löst de är vävda och på fiberns kvalitet. Löst vävda tyger eller fibrer med långa varv ger mer utrymme för luft att passera igenom, vilket bidrar till att lakanen känns svalare och mer bekväma.

Materialvalet är också en viktig faktor när det gäller andningsförmågan hos flanellakan. Ull är utan tvekan den mest andningsbara typen av flanell på grund av dess förmåga att transportera bort fukt från kroppen. Detta gör ull till ett utmärkt val för personer som lider av nattsvettningar eller som sover i varma klimat.

sängkläder lakan flanell

Bomull är också en ganska andningsbar fiber och är ett populärt val för flanellakan på grund av dess mjukhet och slitstyrka. Bomull är också hypoallergeniskt, vilket gör det till ett bra val för personer med känslig hud eller allergier.

Vissa syntetiska material kan dock göra att du vaknar upp i en svettpöl. Material som polyester och mikrofiber är kända för att vara mindre andningsbara och kan leda till överhettning och obehag under natten.

Själva vävningen av tyget spelar också en roll för andningsförmågan hos lakanen. Flanellakan som är vävda i en öppen kypertväv är vanligtvis mer andningsbara än lakan som är vävda i en tätare väv, vilket ger mindre utrymme för luft att cirkulera.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att tänka på när det gäller att köpa lakan, och flanellakan har vanligtvis god hållbarhet. Flanell är vävt med en tjock väv som ger ett slitstarkt tyg som kan motstå slitage från dagligt användning. Därför är det vanligt att flanellakan håller länge och inte slits så lätt.

En nackdel med flanellakan är att det kan upplevas som känsligt för pilling, vilket är när fibrer lossnar från tyget och bildar små bollar på ytan av lakanen. Detta beror på de borstade fibrerna i flanell som tenderar att lossna över tid. Men det finns flera sätt att minska risken för pilling. Ett sätt är att välja högkvalitativt flanellmaterial från en ansedd tillverkare, eftersom detta kan bidra till att minimera noppning. Att tvätta lakanen i kallt vatten kan också hjälpa till att minska noppning.

För att öka hållbarheten och hålla tyget mjukt rekommenderar vissa tillverkare att man tillsätter ättika i den första tvättcykeln. Ättika kan hjälpa till att ta bort eventuella kemikalier eller rester från produktionen, samtidigt som det mjukar upp tyget och bidrar till att öka hållbarheten.

Läs mer om hur ofta du bör byta ut dina sängkläder här.

Hur Tvättar Man Flanellakan?

Att tvätta och sköta om flanellakan är viktigt för att hålla dem mjuka och hållbara. Här är några tips på hur du tar hand om dina flanellakan:

 • Tvätta i maskin: Syntetisk flanell och bomullsflanell kan vanligtvis tvättas i maskin och torkas i låg temperatur, medan ullflanell kan behöva kemtvättas. Se till att följa tillverkarens tvättråd.
 • Undvik mjukgörare och blekmedel: Använd inte mjukgörare eller blekmedel när du tvättar flanellakan eftersom de kan skada tyget och minska dess mjukhet.
 • Använd mindre tvättmedel: Använd mindre tvättmedel än den rekommenderade mängden för att undvika att det bildas produktrester.
 • Tillsätt ättika: För att undvika att fibrerna blir pilling kan du tillsätta en halv till en kopp ättika i den första tvättcykeln.
 • Ta ut lakanen ur torktumlaren innan de är helt torra: Ta ut lakanen ur torktumlaren innan de är helt torra för att undvika rynkor.
 • Ludd i torktumlaren: Var inte rädd om du ser ludd i torktumlaren de första gångerna du torkar lakanen. Detta är en naturlig biprodukt av nappningsprocessen.

Följ dessa tips för att hålla dina flanellakan mjuka och hållbara, och se till att följa tillverkarens anvisningar för bästa resultat.

bädda rengöra flanellakan

Vanliga Frågor Om Flanellakan

Vad är det typiska prisintervallet för flanellakan?

Syntetiska flanellakan börjar i prisintervallet 200-300 kronor, bomullsflanell ligger mellan 500-1500 kronor och ull kostar betydligt mer. Priset kan variera beroende på kvalitet, ursprungsland och andra faktorer.

Hur länge håller flanellakan?

Flanellakan kan hålla i flera år om de sköts på rätt sätt. Att tvätta dem på för höga temperaturer eller blanda dem med syntetiska tyger i maskinen kan dock orsaka pilling och förkorta livslängden. Det är viktigt att följa tillverkarens tvätt- och skötselanvisningar, undvika att använda för mycket tvättmedel och använda en låg torktumlingstemperatur eller lufttorkning. Om du tar hand om dina flanellakan på rätt sätt och undviker pilling kan de hålla i flera år och fortsätta att erbjuda värme och komfort under de kalla vintermånaderna.

Varifrån kommer de bästa flanellakanen?

Portugal är mest känt för sin flanellkvalitet, tack vare en kombination av hantverksexperter och högkvalitativ bomull av långskaft. Tyskland är en nära tvåa och England är inte långt efter.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.