Bästa Latexmadrass (2023): Bäst i Test

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Latexmadrasser tillverkas av naturlatexgummi, som kommer från gummiträdets saft. De är kända för sin exceptionella komfort, hållbarhet och sina unika tryckavlastande egenskaper, vilket kan ge en mer vilsam och föryngrande sömn.

En av de största fördelarna med latexmadrasser är deras förmåga att anpassa sig till kroppens form, vilket ger ett anpassat stöd och lindrar tryckpunkter. De är också hypoallergena och motståndskraftiga mot dammkvalster, mögel och mjöldagg, vilket gör dem till ett idealiskt val för personer med allergier eller känslighet. Dessutom är latexmadrasser miljövänliga, eftersom de tillverkas av en förnybar resurs och biologiskt nedbrytbara material.

I den här guiden kommer vi att utforska de olika typerna av latexmadrasser, inklusive naturliga, syntetiska och blandade varianter. Vi kommer också att diskutera de olika faktorer som man bör ta hänsyn till när man väljer en latexmadrass, till exempel fasthet, tjocklek och ventilation. Slutligen kommer vi att ge några rekommendationer om de bästa latexmadrasserna på marknaden, baserat på faktorer som komfort, stöd, hållbarhet och pris.

Så oavsett om du vill uppgradera din nuvarande madrass eller är nyfiken på fördelarna med latexmadrasser har den här guiden allt du behöver för att göra ett välgrundat och bekvämt val.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att den bästa latexmadrasserna på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

Vad Är En Latexmadrass?

En latexmadrass är en typ av madrass som är tillverkad av naturligt eller syntetiskt latexskum. Naturlatex tillverkas av saft från gummiträd, medan syntetisk latex tillverkas av petrokemikalier. Blandade latexmadrasser är tillverkade av en kombination av naturlig och syntetisk latex.

Latexmadrasser är kända för sin exceptionella komfort och sitt stöd. Skummet är responsivt och anpassar sig till din kroppsform, vilket ger ett anpassat stöd och tryckavlastning. Detta kan bidra till att lindra smärta och obehag i områden som axlar, höfter och rygg.

Latexmadrasser har också några unika egenskaper som gör dem till ett populärt val bland sovande. De är naturligt hypoallergena och motståndskraftiga mot dammkvalster, mögel och mjöldagg, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med allergier eller överkänslighet. Latexmadrasser tenderar också att vara mer hållbara än andra typer av madrasser, med en genomsnittlig livslängd på 10-15 år.

Det finns olika typer av latexmadrasser tillgängliga, bland annat heltäckande latexmadrasser och latexhybridmadrasser som kombinerar latexskum med andra material som spolar eller minnesskum. När du väljer en latexmadrass är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som fasthet, tjocklek och ventilation för att säkerställa att du väljer rätt madrass för dina sömnpreferenser och behov.

Vem Borde Köpa En Latexmadrass?

Latexmadrasser kan vara ett utmärkt alternativ för många olika kunder. Om du söker en stödjande och bekväm sovyta som följer kroppens form utan att sjunka ner för mycket, kan en latexmadrass vara ett bra alternativ för dig.

Om du dessutom tenderar att sova varmt kan latexens naturliga andningsförmåga hjälpa till att reglera din kroppstemperatur under hela natten. Latexmadrassernas betydande studsighet kan också göra det lätt för dig att justera din sovposition eller delta i sexuell aktivitet utan att känna dig fast på en plats.

Om du är en tyngre person som väger över 100 kilo kan latexens hållbarhet dessutom bidra till att din madrass klarar av det extra trycket och ger det nödvändiga stödet. Det är också ett populärt val för dem som söker en madrass med lång livslängd.

De Bästa Latexmadrasserna Är:

 1. Jensen Sleep 3 - Bäst i Test Latexmadrass
 2. Beliani Joy Allergivänlig Latexmadrass - Näst Bäst i Test Latexmadrass

1. Jensen Sleep 3
Bäst i Test Latexmadrass

Storlekar: 80x200, 80x210, 90x200, 90x210, 105 x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 140x210, 160x200, 160x210, 180x200 cm, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Fasthet: Medelfast

Fördelar:

 • Väldigt bekväm med bra stöd
 • Mångfunktionell med två sidor, ena fastare och andra profilerad
 • Bra temperaturkontroll
 • Hållbar konstruktion
 • Snygg och bekväm quilting

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ
 • Inte den enklaste att rengöra

Sammanfattning: Jensen Sleep 3 är en grym latexmadrass som vi älskade att ligga i. Dess högkvalitativa konstruktion innebär en hög komfortnivå under en längre tid än många andra alternativ på marknaden.

Om du letar efter en högkvalitativ och hållbar latexmadrass som kan ge utmärkt stöd och komfort i många år framöver kan du överväga Jensen Sleep 3. Den här madrassen är utformad för att ge en bra helhetsupplevelse med sin medelfasta fasthet och tvåsidiga profilerade konstruktion.

Jensen Sleep 3 finns i ett brett utbud av storlekar från 80x200 till 210x210 cm och har en tjocklek på 9,5 cm, vilket gör den till ett bra alternativ för alla som vill ha en bekväm och stödjande sovupplevelse. Den multifunktionella utformningen av den här madrassen innebär att den kan vändas om för att få tillgång till två sidor, en fastare och en profilerad, vilket ökar madrassens mångsidighet.

Jensen Sleep 3 är också utformad för att erbjuda god temperaturkontroll, vilket kan vara en stor fördel för dem som tenderar att bli varma under natten. Den hållbara konstruktionen av denna madrass garanterar också att den kommer att hålla i många år framöver, vilket gör den till en bra långsiktig investering.

Även om Jensen Sleep 3 är ett dyrare alternativ jämfört med andra madrasser på marknaden, gör dess höga kvalitet och hållbara konstruktion den till en värdefull investering för alla som värdesätter komfort och livslängd. Den snygga och bekväma quiltningen är också en trevlig detalj som bidrar till den totala sovupplevelsen.

Sammanfattningsvis är Jensen Sleep 3 en fantastisk latexmadrass som vi älskade att ligga i. Dess högkvalitativa konstruktion och utmärkta stöd gör den till ett bra alternativ för alla som letar efter en bekväm och hållbar madrass som kan ge en bra allsidig sovupplevelse. På det hela taget rekommenderar vi varmt den här madrassen till alla som är på jakt efter en högkvalitativ och hållbar latexmadrass.

Jensen Sleep 3


2. Beliani Joy Allergivänlig Latexmadrass 
Näst Bäst i Test Latexmadrass

Storlek: 140x200 cm

Fasthet: Medelfast

Fördelar:

 • Bekväm med följsam anpassning efter kroppen
 • Bra andningsbart tyg som förbättrar luftcirkulationen under natten
 • Prisvärt alterantiv
 • Pocketdjädringskonstruktion för bra stöd utan begränsad rörelse
 • Smidig och enkel att montera

Nackdelar:

 • Överdarget är ej avtagbart
 • Inte lika bekväm som vissa madrasser i premiumkvalité

Sammanfattning: Beliani Joy Allergivänlig Latexmadrass är en bekväm latexmadrass med pocketfjädrar som kommer att hålla dig sval och skön genom hela natten.

Om du letar efter en prisvärd latexmadrass som erbjuder en bekväm sovupplevelse kan Beliani Joy allargivänliga latexmadrass vara ett bra alternativ. Den här medelfasta madrassen mäter 140x200 cm och har en konstruktion med pocket ramar som ger bra stöd utan att begränsa rörligheten.

En av de viktigaste fördelarna med Beliani Joy-madrassen är dess bekväma och flexibla anpassning till kroppen. Madrassen har också ett andningsbart tyg som främjar luftcirkulationen, vilket bidrar till att hålla dig sval och bekväm under hela natten. Dessutom är madrassen smidig och lätt att passa på din säng.

Det finns dock några nackdelar att ta hänsyn till. Madrassens överdrag är inte avtagbart, vilket kan vara en olägenhet för vissa användare. Dessutom är Beliani Joy-madrassen kanske inte lika bekväm som vissa premiummadrasser.

På det hela taget erbjuder Beliani Joy Allergy-Friendly Latexmadrass en bekväm och stödjande sovupplevelse till ett överkomligt pris. Om du letar efter en madrass som håller dig sval och bekväm under hela natten kan detta vara ett bra val.


Latexmadrass - Köpguide

När det gäller latexmadrasser har vi redan tagit upp några av de viktigaste egenskaperna, t.ex. måttlig följsamhet, studsbarhet och begränsad värmehållning. Även om dessa egenskaper kan vara tilltalande för vissa, passar de kanske inte nödvändigtvis allas preferenser, särskilt när det gäller konturering eller rörelseisolering.

Som med alla typer av madrasser har latexsängar sina för- och nackdelar. Tillverkarna strävar efter att minimera eventuella nackdelar, men effektiviteten av deras ansträngningar kan variera.

För att avgöra vilken latexmadrass som passar dig bäst är det viktigt att ta hänsyn till de faktorer som är viktigast för dina specifika sömnbehov. Nedan har vi listat de viktigaste övervägandena att tänka på när du utvärderar olika latexmadrassalternativ, och du bör prioritera de faktorer som är mest relevanta för dig.

 • Pris: Priset på en latexmadrass är en viktig faktor eftersom den måste passa in i din budget. Även om latexsängar traditionellt sett har varit bland de dyraste har priset sjunkit under de senaste åren utan att offra kvalitet. Kampanjer och kuponger kan ofta hjälpa dig att göra en bra affär.
 • Sömnställning: Hur du sover har tydlig betydelse för vilken madrass som bäst uppfyller dina behov. Latex är bra för kombinations-sovare som byter position ofta. Med mindre sänka är den ofta bra för rygg- och magsovare. Något mjukare latexsängar brukar också fungera bra för sidosovare.
 • Typ av madrass: Den här guiden omfattar både alternativ med enbart latex och latexhybridalternativ. Prestandan är likartad i de flesta fall, även om en säng helt i latex kan vara mer hållbar. Latexhybrider har vanligtvis bättre kantstöd. Fundera över om du har en preferens för någon av dessa typer och handla sedan därefter.
 • Konturering: Även om latex dämpar kroppen har den inte en kontur som ligger lika nära din kropp som minnesskum. Talalay latex tenderar att kännas något mjukare och ge mer kontur än Dunlop.
 • Kvalitetsmaterial: De flesta latexmadrasser är byggda med betydande betoning på kvalitetsmaterial. Detta inkluderar själva latexen, som oftast är naturlig eller organisk, samt de andra elementen. Att hitta en madrass med material av högre kvalitet innebär bättre prestanda och hållbarhet. Många latexsängar har ett eller flera organiska material.
 • Fasthetsnivå: Fasthet är avgörande för din komfort, så du vill välja en madrass som överensstämmer med dina preferenser. Om du inte är säker på vilken fasthet som är bäst för dig kan du överväga en madrass med vändbar design eller att en modell som kvalificerar sig för ett komfortutbyte under sömnprovperioden.
 • Rörelseisolering: Rörelseöverföring är när du kan känna att någon annan rör sig i sängen. På grund av sin studs tenderar latex att överföra mer rörelse än material som minnesskum. Trots detta bör latex isolera tillräckligt mycket rörelse för att förhindra att du störs av din partners rörelser och vice versa.
 • Tryckavlastning: Korrekt dämpning för din kropp runt viktiga tryckpunkter är avgörande för en hälsosam ryggradsjustering under natten. Latex ger de flesta sovande en utmärkt tryckavlastning genom måttlig konturering och minskad nedsänkning.
 • Kantstöd: En förstärkt omkrets hjälper till att förhindra att madrassen kollapsar runt kanten när du stiger i och ur sängen. Latex ger bättre kantstöd än de flesta sängar med helt skum, men kommer fortfarande att komprimeras runt kanterna. Fastare modeller och hybrider ger vanligtvis det bästa kantstödet bland latexmadrassalternativen.
 • Temperaturreglering: Latex bygger inte upp värme på samma sätt som de flesta skummaterialer, och många företag ventilerar latexen med små hål för att möjliggöra extra luftflöde. Latexhybrider motstår värmebildning ännu bättre eftersom spolarna genererar en jämn cirkulation.
 • Ljud: Madrasser av hel latex gör praktiskt taget inga ljud, så nattliga störningar när din partner rör sig är osannolika. Även om moderna konstruktioner har minskat gnisslet från spiralerna kan en latexhybrid vara lite bullrigare än en heltäckande latexsäng.
latexmadrasser tryckavlastning

Hur Känns Det Att Sova i En Latexmadrass?

Undrar du hur det är att sova på en latexmadrass? Här är några viktiga egenskaper att tänka på:

 • Enkel att ta sig ur: När du byter position eller utför fysisk aktivitet på en latexmadrass, kommer skummet snabbt tillbaka till sin ursprungliga form, vilket skapar en fjäderliknande känsla. Den här imponerande reaktionsförmågan gör det möjligt att röra sig utan ansträngning och att flytta sig lätt.
 • Mjuka konturer: Latex har inte den djupgående känslan som minnesskum har, men ger en mjuk kram som många personer tycker är bekväm och stödjande. Denna blygsamma nivå av konturering kan hjälpa dig att känna dig mer stabil och dämpad, utan att du känner dig instängd eller uppslukad av madrassen.
 • Temperaturreglering: Latexmadrasser är kända för sin utmärkta andningsförmåga och värmespridning. Den måttliga kontureringen av latexskum gör att luften kan cirkulera friare runt din kropp, vilket gör att du håller dig sval och bekväm under hela natten. Till skillnad från minnesskum stänger latexskum inte in värme, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för varma sovande personer.
sova på bra latexmadrass

På det hela taget gör latexmadrassernas studsande respons, mjuka konturering och kylande egenskaper dem till ett attraktivt val för många sovande som söker en bekväm och stödjande sovyta.

Hur Länge Håller Latexmadrasser?

När det gäller hållbarhet är latexmadrasser kända för sin livslängd. En välgjord latexmadrass kan hålla i åtta år eller mer, vilket överträffar den genomsnittliga livslängden för de flesta skum-, fjädrings-, kombi- och andra bäddmadrasser.

Latexhybrider har å andra sidan vanligtvis en livslängd på sex år eller längre, vilket liknar de flesta skummadrasser och är något bättre än de flesta andra hybrid-, innersängs- och luftbäddsalternativ.

Materialkvaliteten och madrassens utformning är båda viktiga faktorer för att avgöra hur länge en latexmadrass håller. Naturlatex, särskilt när den är konstruerad utan tunna lager eller lager med låg densitet, tenderar att vara den mest hållbara.

Den belastning som madrassen utsätts för kan dock också påverka dess livslängd. Personer med högre kroppsvikt eller par som delar säng kan upptäcka att deras madrass slits snabbare. På samma sätt kan aktiviteter som sex eller barn som hoppar på sängen utsätta madrassen för ytterligare påfrestningar och minska dess livslängd.

Även om latexmadrasser av hög kvalitet kan vara dyrare i början, gör deras livslängd dem till en värdefull investering i det långa loppet. Många märken erbjuder kuponger och kampanjer, vilket gör det möjligt att köpa en av de bästa latexmadrasserna utan att spränga banken. Läs mer om hur länge bäddmadrasser brukar hålla här, samt vad du kan göra för att förlänga dess livslängd.

Olika Typer Av Latex

Latexmadrasser finns i olika typer, var och en med sina unika egenskaper. I följande avsnitt förklaras dessa olika typer av latex för att hjälpa dig att förstå produktbeskrivningarna av olika latexmadrassalternativ.

Ekologisk och naturlig latex

Ekologisk och naturlig latex tillverkas genom att man skördar saft från gummiträd och omvandlar den till gummi genom processer som formning och bakning. Vissa medel måste dock tillsättas under härdningsprocessen, där ekologisk certifiering tillåter högst 5 % kemiska tillsatser. Naturlatex genomgår inte samma certifieringsprocess, så den kan innehålla en högre koncentration av kemiska ämnen.

Syntetisk latex

Syntetisk latex, även känd som styren-butadiengummi (SBR), tillverkas med kemiska insatsvaror i stället för gummisaft, varav många kommer från petroleum. Syntetisk latex ger visserligen en viss mjukhet och spänst, men den är mindre hållbar och ger sämre avrundade prestanda än naturlatex. Den kan också ha en märkbar lukt.

Historiskt sett har syntetisk latex varit billigare än naturlatex, men med det stigande oljepriset är SBR inte längre det lågprisalternativ som det en gång var. Även om vissa billiga latexmadrasser fortfarande använder detta material, kan de ofta inte jämföras med naturlatexalternativ när det gäller kvalitet och prestanda.

Blandad latex

I blandad latex används både naturlatex och syntetiskt gummi i olika proportioner, t.ex. en vanlig blandning av 30 % naturlatex och 70 % SBR. Trots att blandad latex marknadsförs som ett alternativ som ger det bästa av båda världarna innehåller den vanligtvis mer syntetisk latex än naturlatex och ger begränsade fördelar, förutom ett lägre pris, jämfört med en madrass som är helt tillverkad av naturlatex.

typer av latexmadrasser

Vanliga Frågor Om Latexmadrasser

Vad är fördelarna med en latexmadrass?

Latexmadrasser har flera fördelar som gör dem till ett utmärkt val för många sovande. Materialet anpassar sig jämnt efter kroppen, vilket främjar ryggradskonstellation och tryckavlastning. Kontureringen är dock mildare jämfört med minnesskum, vilket gör den idealisk för rygg- och magsovare eller personer som föredrar en fastare yta som inte orsakar överdriven sänkning eller hängande.

Latexmadrasser är vanligtvis svalare än skummodeller, eftersom de behåller mindre kroppsvärme. Detta gäller särskilt latexhybrider som använder öppna spolsystem för att främja luftflödet och hellatexmodeller med ventilerade lager som trycker luft mot ytan. Ekologiska eller naturliga latexmadrasser kan också innehålla andningsbara komponenter som t.ex. överdrag av ekologisk bomull och brandbarriärer av ull.

Den naturliga elasticiteten hos latex gör att den håller sin form mot kroppens avtryck och andra former av slitage som kan göra en madrass obekväm med tiden. Många par föredrar latex framför skum för sex på grund av dess utmärkta lyhördhet. Latexmadrasser har också vanligtvis ett starkare kantstöd än andra typer av madrasser, vilket gör att madrassen förblir stabil och stödjande under hela natten.

Är latexmadrasser bättre än Memory Foam?

Att jämföra latexmadrasser och madrasser med minnesskum handlar inte om att den ena är definitivt bättre än den andra. I stället har dessa två typer av madrasser tydliga skillnader som gör att de passar olika individer och sömnpreferenser. Om du tidigare har haft problem med madrasser av memory foam kan en latexmadrass vara ett bekvämare alternativ för dig, och vice versa.

Madrasser med minnesskum ger en djup konturering som många sovande uppskattar, medan latex ger en mjukare konturering som fortfarande ger dämpning utan alltför stor nedsänkning. Latexmadrasser tenderar att sova svalare än memory foam och är mer följsamma, vilket vissa par kan föredra vid sexuell aktivitet. Den naturliga hållbarheten och motståndskraften mot slitage gör att latexmadrasser sannolikt håller längre än skummodeller.

Madrasser med minnesskum presterar vanligtvis bättre än latexmadrasser på områden som tryckavlastning för sidosovare och rörelseisolering för par. Dessutom tenderar madrasser i minnesskum att vara billigare i genomsnitt än modeller helt i latex eller latexhybridmodeller.

Sammanfattningsvis, om du föredrar lätt konturering, tenderar att sova varmt eller tycker om att sova på ett underlag som har lite studs, kan en latexmadrass vara det perfekta valet för dig. Omvänt, om du vill ha djup konturering, starkare rörelseisolering och en mer prisvärd prisnivå kan en madrass i memory foam vara det bättre alternativet.

Tenderar latexmadrasser att vara varma att sova i?

Latexmadrasser sover vanligtvis svalare än modeller med helt skum, men vissa personer kan ändå uppleva obekväm värmebildning. För att lösa detta problem ventilerar madrasstillverkarna ofta sina latexskikt med små hål för att främja luftcirkulationen i hela madrassen. Latexmadrasser kan också ha överdrag av andningsbara material som ekologisk bomull och fukttransporterande ullskikt nära ytan.

Jämfört med modeller med enbart latex sover latexhybrider vanligtvis mycket svalare. Detta beror på att hybrider använder stödkärnor med öppna spiralsystem som tillåter mer luftflöde än fast latex, vilket gör att madrassen kan hålla en behaglig temperatur i de flesta klimat. Om du tenderar att sova exceptionellt varmt är en latexhybrid sannolikt ditt bästa val bland alla större madrasser.