Bästa Ramsängar (2023): Bäst i Test

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Precis som med de flesta andra möbelinköp, letar många av oss efter den perfekta sängen på nätet. Men hur vet man att man har hittat den rätta? Med det enorma utbudet av ramsängar där ute kan det vara överväldigande att försöka hitta en som passar dina behov och preferenser. Och vad sägs om att känna på sängen innan man köper den?

Som experter på sömnprodukter förstår vi vikten av att ha rätt säng för att få en god natts sömn. Vårt team av specialister har genom åren undersökt och testat tusentals olika ramsängar. Vi har till och med byggt egna sängar för att lära oss mer om vad som händer bakom kulisserna. Att matcha våra kunder med den perfekta sängen baserat på deras individuella behov, preferenser och sömnprofil är vår passion.

Men det finns ingen standardramsäng som passar alla. Därför har vi sammanställt en lista med våra favoriter i olika kategorier baserat på prestanda, konstruktion och värde. Med vår guide kan du enkelt hitta den bästa ramsängen för just dig och din kropp. Låt oss ta bort gissningsarbetet från din sökning och hjälpa dig att hitta den perfekta ramsängen för en god natts sömn.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att den bästa ramsängen på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Ramsängarna Är

 1. Emma Säng - Bäst i Test Ramsäng
 2. Eken Essens - Näst Bäst i Test Ramsäng
 3. Jensen Ambassadör Ramsäng - Bästa Lyxiga Ramsäng
 4. Tempur Promise Ramsäng - Bästa Tempur Ramsäng
 5. Säng Enbäck - Bästa Billiga Ramsäng
 6. Ramsäng Iggenäs - Bästa Ramsäng Enkelsäng

1. Emma Säng
Bäst i Test Ramsäng

Madrasstyp: Skum eller resår

Storlek: 140x200 160x200, 180x200 cm

Fasthet: Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter en mycket bekväm allroundalternativ
 2. De som letar efter en stabil och hållbar ramsäng

Fördelar:

 • Fantastiskt stöd och bra tryckavlastning
 • Bekväm och kan köpas med Emma Diamond Resårmadrass - vår testvinnare i den kategorin
 • Stilren skandinavisk deisgn
 • Högkvalitativ konstruktion för längre hållbarhet

Nackdelar:

 • En dyrare modell
 • Finns inte möjligheten att bestämma eller kombinera fastheten

Sammanfattning: Emma Säng är vår testvinnare bland ramsängarna, då du får en förstklassig säng till ett mycket lägre pris än vad konkurrenterna i samma kvalitetskategori prissätter sig. Om du är ute efter något hållbart, bekvämt och effektivt är Emmas klassiska säng ett utmärkt val.

Emma Säng är en fantastisk ramsäng som levererar hög kvalitet och utmärkt stöd till en lägre kostnad än konkurrenterna i samma kvalitetskategori. Denna säng finns i tre olika storlekar, 140x200, 160x200 och 180x200 cm, och är idealisk för personer som letar efter en bekväm allroundalternativ säng med en medelhård fasthet.

Med sin skandinaviska design och högkvalitativa konstruktion, är Emma Säng en mycket stabil och hållbar säng som kommer att ge dig en god natts sömn under många år framöver. Dessutom har sängen fantastiskt stöd och en bra tryckavlastning som hjälper till att minska risken för smärta och obehag i höft-, axel- och ryggområdet.

Du  får även med Emmas Diamond Resårmadrass, vilken har utsetts till testvinnare i sin kategori bland de bästa resårmadrasserna, för ännu bättre stöd och komfort. Även om sängen är lite dyrare än andra modeller på marknaden, är det väl värt priset för dess höga kvalitet och bekvämlighet - se vår recension.

En nackdel med Emma Säng är att det inte finns möjlighet att bestämma eller kombinera fastheten, men med den medelhårda fastheten som erbjuds, passar denna säng de flesta personers behov.


2. Eken Essens
Näst Bäst i Test Ramsäng

Madrasstyp: Polyskummadrass

Storlek: 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 160x200, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Fasthet: Medel, Medel/fast, Fast

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter en hårdare säng med bra stöd
 2. Sido- och magsovare

Fördelar:

 • Mycket bra stöd och tryckavlastning
 • Högkvalitativ tillverkning med öga för detaljer
 • Mycket bekväm tack vare pocketresårsystem i madrassen
 • Kan väljas med vårt toppval av bäddmadrass Softex Trens
 • Simpel och stilren design

Nackdelar:

 • Lite dyrare alternativ
 • Kan upplevas lite för fast för lättare personer

Sammanfattning:

Eken Essens är en högkvalitativ ramsäng som erbjuder utmärkt stöd och tryckavlastning. Denna säng finns i en mängd olika storlekar, från 90x200 cm till 210x210 cm, och är idealisk för personer som letar efter en hårdare säng med bra stöd.

Med sin polyskummadrass och möjlighet att välja mellan tre olika fasthetsgrader - medel, medel/fast och fast - är Eken Essens ett utmärkt val för personer som behöver extra stöd under natten. Madrassen har också ett pocketresårsystem som bidrar till att ge extra bekvämlighet och stöd.

Tillverkningen av Eken Essens är av hög kvalitet med öga för detaljer. Sängen har en simpel och stilren design som passar in i de flesta sovrum. Det finns också möjlighet att välja vår toppval av bäddmadrass Softex Trens för extra komfort och stöd.

En nackdel med Eken Essens är att det är ett lite dyrare alternativ än andra modeller på marknaden, men det höga priset avspeglar dess höga kvalitet och komfort. Vissa personer kan dock uppleva att sängen är lite för fast för deras personliga smak, särskilt om de är lättare personer.


3. Jensen Ambassadör Ramsäng
Bästa Lyxiga Ramsäng

Madrasstyp: Latexmadrass

Storlek: 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 160x200, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Fasthet: Medel, Medel/fast, Fast

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Par som letar efter en dubbelsäng med hög komfort
 2. Par som letar efter en bra madrass som sköter viktfördelningen effektivt

Fördelar:

 • Bra viktfördelning och rörelseisolering när två personer ligger på madrassen
 • Lyxigt alternativ med hotellkänsla
 • Mycket snygg design med moderna färgval
 • Kan väljas med vårt toppval av bäddmadrass Softex Trens
 • Simpel och stilren design

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Också lite åt det fastare hållet vilket kan kännas av lättare personer

Sammanfattning: Jensen Ambassadör är en ramsäng inom premiumsegmentet som verkligen levererar upp till dess namn. Med en fantastiskt snygg design passar den in väl i det modern hemmet, och förser dig med den bekvämlighet och stöd du behöver.

Jensen Ambassadör är en ramsäng inom premiumsegmentet som levererar på alla fronter. Denna säng är tillgänglig i en rad olika storlekar från 90x200 cm till 210x210 cm, och är det perfekta valet för par som letar efter en dubbelsäng med hög komfort och bra viktfördelning.

Med en latexmadrass som ger fantastisk stöd och tryckavlastning, erbjuder Jensen Ambassadör en lyxig känsla som påminner om en hotellsäng. Madrassen har en bra viktfördelning och rörelseisolering som säkerställer att både dig och din partner sover bekvämt hela natten.

Designen på Jensen Ambassadör är mycket snygg med moderna färgval som passar in i de flesta hem. Det finns också möjlighet att välja vår toppval av bäddmadrass Softex Trens för extra komfort och stöd.

En nackdel med Jensen Ambassadör är att det är ett dyrt alternativ, men det höga priset är en reflektion av dess höga kvalitet och lyxiga känsla. Det kan också vara lite åt det fastare hållet vilket kan kännas av lättare personer.

Jensen Ambassadör


4. Tempur Promise Ramsäng
Bästa Tempur Ramsäng

Madrasstyp: Memoryskum/tempur

Storlek: 80x200, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 160x200, 180x200, 180x210 cm

Fasthet: Fast, medelfast och mjuk

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter en bra allroundsäng
 2. Prismedvetna personer som är intresserade av Tempur

Fördelar:

 • Flerlagerskonstruktion med fantastiskt stöd och tryckavlastning
 • Bra rörelseisolering vilket innebär att man inte känenr av partnerns rörelser udner natten
 • Prisvärt Tempuralterantiv
 • Mångsididg konstruktion med en bra fastighetsgrad för de flesta individer
 • Bra kantstöd

Nackdelar:

 • Inte särskilt bra andningsförmåga eller temperaturkontroll
 • Inte den best stödjande modellen för höften

Sammanfattning: Tempur Promise Ramsäng är Tempursängen som förser dig med en bra allround lösning som passar perfekt för dig som inte letar efter något specifikt. För priset är det också en av Tempurs mest kostnadseffektiva ramsänglösningar.

Tempur Promise Ramsäng är en fantastisk allroundsäng för prismedvetna personer som är intresserade av Tempurmaterial. Tillgänglig i olika storlekar, från 80x200 cm till 180x210 cm, och med fastheter som varierar från fast till medelfast och mjuk, passar den perfekt för de flesta individer. I vår guide till de bästa tempursängarna utsåg vi Tempur Promise som testvinnare.

Denna säng har en flerlagerskonstruktion med fantastiskt stöd och tryckavlastning, vilket ger en skön och bekväm natts sömn. Den har också bra rörelseisolering vilket innebär att man inte känenr av partnerns rörelser under natten. Dess mångsidiga konstruktion har också bra kantstöd som är viktigt för att förhindra att du ramlar av sängen när du sitter på kanten.

En nackdel med Tempur Promise Ramsäng är att den inte är särskilt bra när det gäller andningsförmåga eller temperaturkontroll. Det är heller inte den bäst stödjande modellen för höften, vilket kan orsaka problem för personer med höftproblem.

Tempur Promise


5. Säng Enbäck
Bästa Billiga Ramsäng

Madrasstyp: Polyskummadrass

Storlek: 160x200, 180x200 cm

Fasthet: Medel, Fast, Extra Fast

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett bra alternativ att ha i gästrummet
 2. Budgetmedvetna individer

Fördelar:

 • Mycket prisvärd för kvaliten - perfekt för gästrummet
 • Bra bekvämlighet tack vare pocketresårmadrass
 • Simpel och diskret design

Nackdelar:

 • Begränsat stöd och tryckavlastning - väldigt tunn bäddmadrass
 • Inte samma premiumkänsla som dyrare alternativ

Sammanfattning: Säng Enbäck är den perfekta ramsängen för dig som söker en säng att ställa in i barnrummet eller gästrummet. För ett mycket lågt pris får du här en högkvalitativ modell som kommer att förse dig med bra bekvämlighet under kortare perioder. Över längre tid upplever vi däremot att den inte förser dig med tillräckligt stöd och tryckavlastning.

Säng Enbäck är en ramsäng som är en utmärkt budgetvänlig lösning för personer som söker en säng att ha i gästrummet eller barnrummet. Den finns tillgänglig i två olika storlekar, 160x200 och 180x200 cm, och erbjuder tre olika fasthetsalternativ: Medel, Fast och Extra Fast. Madrasstypen är en polyskummadrass som ger en bra bekvämlighet tack vare dess pocketresårmadrass.

En av fördelarna med Säng Enbäck är dess mycket prisvärda kvalitet, vilket gör den till ett perfekt alternativ att ha i gästrummet. Dess design är simpel och diskret, vilket gör den lätt att passa in i vilken rumstil som helst.

Trots dess fördelar har Säng Enbäck också vissa nackdelar. Bäddmadrassen är väldigt tunn vilket begränsar dess stöd och tryckavlastning. Sängen ger inte heller samma premiumkänsla som dyrare alternativ.


6. Ramsäng Iggenäs
Bästa Ramsäng Enkelsäng

Madrasstyp: Polyskummadrass

Storlek: 160x200, 180x200 cm

Fasthet: Medel, Fast, Extra Fast

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter en bekväm enkelsäng
 2. Perfekt för barn och växande tonåringar

Fördelar:

 • RIktigt hög komfort med toppval Lina bäddmadrass
 • Bra tryckavlastning runt axlar, höft och rygg
 • Bra stöd från Duozon
 • Relativt prisvärd för kvalitén

Nackdelar:

 • Finns inte som dubbelsäng

Sammanfattning: Ramsäng Iggenäs är den perfekta prisvärda enkelsängen om du är på marknaden för en ramsäng. Med fantastisk komfort och bra stöd är det ett perfekt alternativ för barn, växande tonåringar, men även vuxna.

Ramsäng Iggenäs är en högkvalitativ enkelsäng som erbjuder en fantastisk komfort och ett bra stöd. Den finns tillgänglig i två olika storlekar, 160x200 och 180x200 cm, och erbjuder tre olika fasthetsalternativ: Medel, Fast och Extra Fast. Madrasstypen är en polyskummadrass som ger en bra tryckavlastning runt axlar, höft och rygg.

En av fördelarna med Ramsäng Iggenäs är dess höga komfortnivå, som förstärks av dess toppval Lina bäddmadrass och Duozon-stödsystem. Detta gör det till ett utmärkt alternativ för personer som söker en bekväm enkelsäng att sova i varje natt.

En nackdel med Ramsäng Iggenäs är att den inte finns tillgänglig som dubbelsäng. Men för personer som letar efter en prisvärd enkelsäng med hög kvalitet och bra komfort är Ramsäng Iggenäs det perfekta valet.


Vad Är En Ramsäng?

En ramsäng är en typ av säng som består av en resårmadrass och en bäddmadrass, ofta med ben. Ramen, som vanligtvis är tillverkad av trä eller metall, ger en stabil grund för resårmadrassen och hjälper till att fördela vikten jämnt över hela sängen. Bäddmadrassen placeras vanligtvis ovanpå och kan vara tillverkad av olika material, såsom skum, latex, kallskum eller en kombination av dessa.

Ramsängar kan vara enkla och eleganta eller mer dekorerade och utsmyckade, och det finns många olika stilar och designalternativ att välja mellan. Det är ett populärt alternativ för de som letar efter en enkelsäng eller dubbelsäng, då de kommer i en rad olika storlekar.

Typer Av Sängmadrasser

Att hitta den perfekta madrassen för dina behov kan göra hela skillnaden i din sömnupplevelse. Den perfekta passformen beror på faktorer som kroppsvikt, önskad sovposition och personliga preferenser. Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att förstå hur material och designelement kan påverka din sömnkvalitet.

inredning ramsäng

Skummadrasser

Skummadrasser består vanligtvis av toppskikt av minnesskum eller polyskum och stödjande skikt av tät polyskum. Dessa madrasser anpassar sig efter din kropp och skapar en känsla av att sova "i" sängen snarare än "på" den. Om du tycker om känslan av att bli omfamnad när du sover, kan en skummadrass vara idealisk för dig.

Latexmadrasser

Latexmadrasser har vanligtvis latexlager som blir allt fastare och tätare från topp till botten, vilket ger en väldämpad yta och en stödjande bas. Latex anpassar sig efter kroppen och ger en viss följsamhet och en sval sömnupplevelse. Om du inte gillar den djupa kroppskramningen eller värmeretentionen hos minnesskum kan en latexmadrass vara den perfekta lösningen.

Resårmadrasser

Traditionella resårmadrasser är utformade med tunna komfortskikt och expansiva spiralsystem för maximalt stöd och respons, men saknar effektiv tryckavlastning och rörelseisolering. Hybridmadrasser har däremot mjuka komfortlager och mindre spolavbrott för att uppnå en mer balanserad prestanda än sina traditionella motsvarigheter, men vissa tillverkare använder dock terminologin "kombi" och "resår" omväxlande.

Fastighetsskalan På Kontinentalsängar

Vi bedömer madrassens fasthet med hjälp av en 10-gradig skala, där 1 är så mjukt som möjligt och 10 är extremt fast. Siffrorna delas upp så här:

 • Extra mjuk (1-2): Madrassen sjunker väldigt djupt och saknar stöd för att klara mycket vikt över 60 kilo.
 • Mjuk (3): Djupa konturer förekommer, men grundskikten erbjuder ett märkbart mått av stöd.
 • Medel/mjuk (4): Tjocka komfortlager över ett substantiellt stödsystem skapar en halvt balanserad känsla med betoning på dämpning.
 • Medel (5): Ett jämnt förhållande mellan komfort- och stödmaterial resulterar i måttlig konturering och begränsad nedsänkning.
 • Medel/fast (6): Madrassen ger en lätt men märkbar konturering och ett ganska stabilt stöd. Enligt vår erfarenhet är detta den mest populära fasthetsnivån.
 • Fast (7-8): Madrassen bör inte sjunka ner mycket för personer som väger 60 kilo eller mer, men dämpningsmaterialen kan ge en lätt plussighet på ytan.
 • Extra fast (9-10): Lite eller ingen konturering förekommer och ytan känns helt jämn.

De flesta madrasser som tillverkas idag ligger mellan 3 och 7 på vår skala. Vilken fasthet som är bäst för en viss person beror till stor del på två faktorer, sömnposition och kroppstyp.

Hur Du Avgör Vilken Fasthet Du Behöver

Att bestämma rätt fasthet för din madrass beror på flera faktorer, bland annat vilken sovposition du föredrar och vilken kroppsvikt du har.

Sömnställning och fasthet

De som sover på sidan måste vara särskilt försiktiga när de väljer madrass, eftersom en otillräcklig dämpning av axlar och höfter kan påverka ryggraden negativt. Sidosovare tenderar därför att föredra mjukare madrasser för bättre stöd. Å andra sidan kan de som sover på rygg eller mage behöva fastare sängar som inte sjunker för mycket i områden där den tyngre kroppsvikten är koncentrerad, som runt midjan.

Kroppsvikt och fasthet

Vilken hårdhet som är lämplig för din kropp beror delvis på din vikt. Om du väger mindre än 60 kg kan en mjukare säng som anpassar sig efter din rygg hjälpa dig att lindra smärta. Tyngre personer över 60 kilo kan dock tycka att fastare madrasser är mer bekväma och stödjande eftersom de inte sjunker för djupt. De som väger mellan 60-100 kg bör söka sig till medelmjuka till medelfasta sängar för optimal dämpning och stöd.

Efter att personligen ha testat hundratals madrasser har vi fastställt vilka madrasser som är bäst lämpade för sovande personer med olika kroppstyper och positioner. Generellt sett föredrar sidosovare mjukare madrasser än rygg- och magsovare. På samma sätt behöver personer som väger mindre än 60 kilo ofta en mjukare madrass för att känna sig bekväma, medan sovande som väger mer kan behöva extra stöd.

Tabellen nedan är en sammanfattning av våra resultat när det gäller den bästa madrassen för sidosovare, ryggsovare och magsovare i olika viktkategorier.

Viktklass

Sidosovare

Ryggsovare

Magsovare

Mindre än 60 kilo

Mjuk (3) till Medel (5)

Medelmjuk (4) till Medelfast (6)

Medelmjuk (4) till Medel (6)

60 - 100 kilo

Medelmjuk (4) till Medelfast (6)

Medel (5) till Fast (7)

Medium (6) till Fast (7)

Mer än 100 kilo

Medel (5) till Fast (7)

Medel (6) till Fast (8)

Medium (6) till Extra Fast (9)

Ramsängar - Köpguide

Storlek

Storleken är en viktig faktor att överväga när man köper en ramsäng eftersom det är viktigt att sängen passar både i rummet där den ska placeras och för de personer som ska sova i den.

Om sängen är för liten kan det leda till att personen inte kan sträcka ut sig bekvämt eller att det blir trångt om platsen för flera personer att sova. Å andra sidan, om sängen är för stor kan det innebära att den inte passar i rummet eller att den tar upp för mycket plats. Som tur är finns det ramsängar i alla möjliga storlekar, från mindre enkelsängar till större dubbelsängar.

bästa ramsäng enkelsäng

Det är också viktigt att tänka på att olika storlekar på sängar kan ha olika prisnivåer, så det kan påverka budgeten. Därför är det viktigt att överväga behoven hos de personer som ska sova i sängen och att mäta utrymmet i rummet där sängen ska placeras för att hitta rätt storlek.

Tryckavlastning

När vi sover är det viktigt att vår kropp får en rättvis fördelning av stöd och tryckavlastning för att undvika smärta och obehag i höft-, axel- och ryggområdet. Tryckavlastning handlar om förmågan hos en säng att fördela kroppsvikten jämnt över hela sängytan. Detta minskar risken för obalanserad belastning på olika delar av kroppen och kan därmed minska risken för smärta och ömhet.

En ramsäng med god tryckavlastning är viktig för personer som har problem med rygg- och ledvärk eller andra hälsoproblem som påverkar sömnen. En säng som ger bra tryckavlastning minskar risken för att man vaknar upp med stelhet och smärta. Sängar som är för hårda eller för mjuka kan leda till obalanserad belastning på kroppen och öka risken för smärta och obehag.

Sängar med tryckavlastning är ofta tillverkade av material som skum eller latex. Dessa material anpassar sig efter kroppen och ger därmed en bättre fördelning av vikten. Fjädersängar kan också ha god tryckavlastning, men det är viktigt att välja en med fjädrar som är tillräckligt mjuka och anpassningsbara.

Genom att välja en ramsäng med god tryckavlastning, som fördelar vikten jämnt över hela sängytan, kan du minska risken för smärta och obehag i höft-, axel- och ryggområdet och uppnå en god natts sömn.

Temperaturkontroll & Andningsförmåga

En säng som reglerar kroppstemperaturen kan vara mycket fördelaktig för att få en god natts sömn. När vi sover vill vi att våra kroppar ska vara bekväma och inte för varma eller för kalla. Om sängen inte reglerar temperaturen på ett effektivt sätt kan det leda till överhettning, svettningar och obehag under natten.

Särskilt om du sover på en skummadrass, som tenderar att hålla kvar värme, är det viktigt att välja en säng med god temperaturreglering. Sängar som är tillverkade av material som gel-skum eller latex har ofta goda temperaturreglerande egenskaper, eftersom dessa material är bättre på att avleda värme från kroppen.

En säng som reglerar kroppstemperaturen kan också vara särskilt viktig för personer som lider av nattsvettningar eller som sover i ett varmt sovrum. Genom att hålla kroppen svalare under natten kan en säng med god temperaturreglering bidra till att förhindra svettningar och obehag under natten.

Fastighetsgrad

Fastighetsgraden på en säng är en viktig faktor att överväga när man köper en ramsäng eftersom den påverkar hur bekväm och stödjande sängen är för din kropp. Fastighetsgraden beskriver hur fast eller mjuk en säng är, och det är viktigt att välja en säng med en fastighetsgrad som passar din kroppstyp och sovstil för att undvika smärta och obehag under natten.

En för mjuk säng kan leda till obalanserad viktbelastning på kroppen, vilket kan orsaka att kroppen sjunker för mycket ner i sängen. Detta kan leda till spänningar och smärta i musklerna, särskilt i rygg- och nackområdet. Å andra sidan kan en för hård säng ge för lite stöd för kroppen, vilket kan öka risken för smärta och obehag under natten.

stöd och tryckavlastning ramsäng

Det är viktigt att välja en fastighetsgrad som passar din kroppstyp och sovstil. Personer som föredrar att sova på rygg eller mage kan behöva en fastare säng för att ge tillräckligt med stöd och undvika att kroppen sjunker ner för mycket. Personer som föredrar att sova på sidan kan däremot behöva en mjukare säng för att minska trycket på höfter och axlar.

Kantstöd

Kantstöd på en säng kan vara en viktig faktor att överväga när man köper en ramsäng, eftersom det bidrar till säkerhet och bekvämlighet under natten. Kantstöd handlar om sängens förmåga att stödja kroppen på sidorna, vilket kan vara särskilt viktigt om du sover på kanten av sängen eller om du har en högre säng.

En säng med bra kantstöd kan hjälpa till att förhindra att du ramlar av sängen när du sitter på kanten eller när du sover nära kanten. Detta är särskilt viktigt om du delar säng med en partner, eftersom du vill ha en säng som ger tillräckligt med utrymme för båda personerna att röra sig bekvämt utan att riskera att ramla av sängen.

Kantstöd på en säng kan också vara viktigt för personer som har svårigheter med att gå in och ut ur sängen på grund av ålder eller hälsoproblem. En säng med starka kantstöd kan ge extra stöd och stabilitet för att göra det enklare att komma in och ut ur sängen.

Det är viktigt att välja en säng med bra kantstöd som passar dina personliga behov och preferenser. Många sängtillverkare erbjuder sängar med olika kantstöd och höjder, så det är viktigt att överväga vilken typ av kantstöd som passar din kropp och dina sömnvanor. En säng med bra kantstöd kan bidra till en mer bekväm och säker sömnupplevelse.

Rörelseisolering

Rörelseisolering på en säng är en viktig faktor att överväga när man köper en ramsäng, särskilt om man delar säng med en partner eller har husdjur som sover på sängen. Rörelseisolering handlar om hur väl en säng dämpar rörelser och vibrationer, vilket kan ha en stor inverkan på kvaliteten på din sömn.

Om din partner rör sig mycket under natten kan det leda till att du också vaknar upp, vilket kan störa din sömn och leda till trötthet och irritabilitet under dagen. En säng med god rörelseisolering kan minimera effekterna av rörelserna och vibrationerna och därmed förbättra sömnkvaliteten för båda personerna.

Rörelseisolering på en säng kan också vara viktig om du har husdjur som sover på sängen. Husdjur kan röra sig mycket under natten och därmed störa sömnen för dig och din partner. En säng med god rörelseisolering kan minska effekterna av husdjurens rörelser och göra det lättare att sova bekvämt hela natten.

Det finns flera sätt att förbättra rörelseisoleringen på en säng, inklusive användning av material som minskar rörelserna, såsom skum eller latex. En säng med pocketfjädrar kan också ha god rörelseisolering eftersom fjädrarna fungerar oberoende av varandra.

Att välja en ramsäng med god rörelseisolering kan bidra till en bättre och mer avslappnad sömnupplevelse. Det är viktigt att överväga vilken typ av rörelseisolering som passar dina personliga preferenser och behov när man väljer en säng.

Komfort

Komfort är en av de viktigaste faktorerna att överväga när man köper en ramsäng, eftersom en god natts sömn är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. När vi sover, behöver vi en säng som kan ge oss rätt balans mellan stöd och komfort för att hjälpa oss att koppla av och sova bekvämt.

Det är viktigt att välja en säng som ger tillräckligt stöd för din rygg och dina leder, samtidigt som den är mjuk och bekväm för din kroppstyp. En säng som ger rätt stöd och komfort kan bidra till att minska smärta och obehag under natten, vilket kan leda till en mer avslappnad och hälsosam sömnupplevelse.

En säng som är för mjuk eller för hård kan orsaka obalanserad viktbelastning på kroppen och leda till smärta och obehag. En säng som är för mjuk kan till exempel orsaka att kroppen sjunker ner för mycket och därmed öka trycket på höft- och axelområdet. En säng som är för hård kan däremot inte ge tillräckligt med stöd för kroppen och därmed orsaka spänningar och smärta i musklerna.

När man väljer en ramsäng är det viktigt att prova sängen innan man köper den för att avgöra om den känns bekväm och stödjande för din kropp. Det kan också vara en god idé att välja en säng med justerbara funktioner som kan anpassas efter dina personliga behov och preferenser, såsom en inställbar fastighetsgrad eller kuddeinställning.

En bra ramsäng ska ge den nödvändiga balansen mellan stöd och komfort, och det är viktigt att välja en säng som passar din kropp och dina personliga behov för att uppnå en god natts sömn.

Priset

Priset är en viktig faktor att överväga när man köper en ramsäng eftersom sängar finns i olika prisklasser, och det är viktigt att välja en säng som passar din budget. Att hitta rätt säng till rätt pris kan vara en utmaning, men det är viktigt att göra sin forskning och jämföra olika alternativ innan man fattar ett beslut.

Det är viktigt att komma ihåg att en högre pris inte alltid betyder bättre kvalitet, och det kan finnas alternativ som passar din budget utan att behöva göra avkall på kvaliteten. Det är därför viktigt att ta hänsyn till andra faktorer som komfort, stöd, tryckavlastning och temperaturreglering när man jämför olika sängar, eftersom dessa faktorer kan ha en större inverkan på sömnkvaliteten än priset.

När man väljer en ramsäng är det också viktigt att överväga kostnaderna på längre sikt. En högre kvalitetssäng kan vara mer kostnadseffektiv i längden eftersom den har en längre livslängd och inte behöver bytas ut lika ofta som en billigare säng av lägre kvalitet.

Det kan också vara en god idé att utnyttja reor och rabatter för att få en bättre deal på en ramsäng. Många sängtillverkare och återförsäljare erbjuder rabatter på olika tidpunkter under året, vilket kan göra det möjligt att köpa en högkvalitativ säng till ett överkomligt pris.

Slutligen, tänk på att priset på en ramsäng inte är det enda avgörande faktorn när man köper en säng. Det är viktigt att hitta en säng som passar din kropp och dina personliga behov, och som ger rätt balans mellan stöd och komfort för en god natts sömn.

ramsäng alternativ

Andra Sängalternativ Till Ramsängar

Det finns flera olika typer av sängar tillgängliga på marknaden, var och en med sina egna unika fördelar och funktioner. Nedan följer en kort beskrivning av två av de vanligaste sängtyperna: kontinentalsängar, ställbara sängar.

 1. Kontinentalsängar är vanligtvis högre än traditionella sängar och består av tre lager: en madrass, en bäddmadrass och en ram med inbyggd förvaring. De är kända för att erbjuda överlägsen komfort och stöd på grund av deras tjocka madrasser och lager av fjädrar eller skum.
 2. Ställbara sängar är en modern och innovativ sängtyp som ger användarna möjlighet att anpassa sängen efter deras individuella behov. Justerbara sängar har motoriserade delar som kan höja och sänka huvud- och fotänden av sängen för att skapa en bekväm och ergonomisk sovställning. Dessa sängar kan vara särskilt användbara för personer med rygg- eller nackproblem eller de som vill ha mer kontroll över sin sovställning.

Oavsett vilken typ av säng du väljer är det viktigt att tänka på dina personliga behov och preferenser när du väljer en säng. En säng som passar din kropp och sovstil kan bidra till en god natts sömn och övergripande hälsa och välbefinnande.

Vanliga Frågor Om Ramsängar

Hur vet jag hur fast säng jag behöver?

För att ta reda på vilken fasthet som passar dig bäst krävs det vanligtvis att man gör lite produktforskning och experimenterar med olika fasthetsgrader. Fastheten på en madrass är en mycket subjektiv preferens och kan skilja sig åt från person till person även om de har samma kroppstyp eller sovposition. Även om vi ger rekommendationer baserat på grundliga produktanalyser är det bäst att prova på madrasser med olika fasthetsgrader och material för att hitta en madrass som uppfyller dina specifika behov. Så, för att ta reda på vilken fasthet som passar dig bäst, bör du prova på olika alternativ och känna efter vilken som ger dig bäst komfort och stöd.

Hur länge håller en resårmadrass?

I genomsnitt ska en bra madrass hålla i sju till åtta år, men det beror på olika faktorer, bland annat vilken typ av madrass du har, vad den är tillverkad av, hur ofta den används och hur många som sover på den. (Vi förklarar mer i vårt artikel som svarar på hur länge håller en madrass).

En madrass i gästrummet som bara används ibland kan hålla lite längre än de allmänna riktlinjerna, medan huvudmadrassen på din säng - om det inte är en madrass av god kvalitet - kommer att slitas ut på mindre än sju år.

Tillverkarens garanti är en bra indikation på hur länge madrassen bör hålla, men du måste också ta hand om den på rätt sätt. Om du rengör madrassen regelbundet kommer den att hålla längre (se vår guide om hur man rengör en bäddmadrass här).

Kan man prova sängen innan man köper den?

Ja, det är vanligt att madrassåterförsäljare erbjuder möjligheten att prova en madrass innan man gör ett köp. Genom att testa madrassen i butik kan man få en bättre uppfattning om dess känsla och stödnivå, vilket kan hjälpa en att fatta ett välgrundat beslut. Dessutom finns det online-återförsäljare som erbjuder sömnprovning där man kan prova en madrass under en viss period och returnera den om man inte är nöjd. Så, om man vill vara säker på att man väljer en madrass som passar ens specifika behov är det en bra idé att överväga att prova den först, antingen i butik eller genom sömnprovning.

Ska jag skaffa en fast eller mjuk säng?

Vilken fasthetsgrad som är rätt för dig beror på faktorer som din kroppsvikt, sovposition och personliga preferenser. En fastare madrass kan ge bättre stöd för personer som väger mer eller sover på ryggen, medan en mjukare madrass kan vara bekvämare för sidosovare eller de som föredrar en mer plyschig känsla. När du väljer säng kan du överväga att prova olika hårdhetsnivåer för att avgöra vilken som är mest bekväm för dig.

Om du köper en för hård säng kan du alltid använda dig av en mjuk bäddmadrass för att förbättra stödet, precis som du kan använda en hård bäddmadrass på en för mjuk säng.