Bästa Sovpositionen: Allt Du Behöver Veta

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Välkommen till vår guide om olika sovpositioner! Vi vet alla att en god natts sömn är viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande, men visste du att den position du sover i också kan påverka kvaliteten på din sömn och till och med din allmänna hälsa?

I den här guiden ska vi utforska de vanligaste sovpositionerna och deras potentiella fördelar och nackdelar. Vi ger också tips och tricks för att förbättra din sömnställning, så att du kan vakna upp och känna dig utvilad och redo att ta dig an dagen som kommer. Oavsett om du är en sidosovare, ryggsovare eller magsovare har den här guiden något för alla. Så, ta din kudde och låt oss dyka in!

Vad Är Den Bästa Sovpositionen?

Att uppnå en sund ryggradslinje under sömnen är nyckeln till en god natts sömn. Den bästa sovpositionen för dig beror på dina individuella hälsobehov och personliga komfortpreferenser. Vissa positioner anses dock generellt sett vara mer fördelaktiga för ryggradets stöd och muskelavslappning. Att sova på sidan eller på ryggen kan bidra till att balansera ryggraden och minska trycket på vävnaderna i ryggraden.

Om du föredrar att sova på mage är det fortfarande möjligt att upprätthålla en god ryggradslinje med rätt kudde och madrass. Olika sovpositioner kan också ge unika fördelar, till exempel lindring av ryggsmärta, sura uppstötningar, allergier eller graviditetsbesvär. En studie visade faktiskt att vuxna med ryggsmärtor upplevde en betydande lindring när de bytte till att sova på rygg eller på sidan.

Det kan ta tid och tålamod att anpassa sig till en ny sömnposition, men om du använder kuddar som stöd för din kropp kan det underlätta övergången. Kom ihåg att den viktigaste faktorn är att hitta en sömnställning som främjar en sund ryggradsuppställning och som gör att din kropp kan slappna av helt och hållet och återhämta sig under natten.

Att Sova På Sidan

Att sova på sidan är en av de vanligaste sovpositionerna, och det är också en av de mest hälsosamma. Sidosömn kan bidra till att upprätthålla en sund ryggrad, minska snarkningar och förbättra cirkulationen.

sova på sidan

Här är några av fördelarna och överväganden att tänka på när du sover på sidan:

Fördelar:

 • Främjar en hälsosam ryggradsjustering: Att sova på sidan kan bidra till att hålla ryggraden i ett neutralt läge, vilket kan minska trycket på rygg och nacke.
 • Minskar snarkningar: Sidosömn kan bidra till att förhindra att de övre luftvägarna kollapsar, vilket kan minska snarkning och förbättra andningen under sömnen.
 • Förbättrar cirkulationen: Att sova på vänster sida kan bidra till att förbättra blodflödet till hjärtat, vilket kan vara fördelaktigt för personer med hjärtsjukdomar eller cirkulationsproblem.
 • Perfekt för gravida kvinnor: Att sova på vänster sida kan också vara fördelaktigt för gravida kvinnor, eftersom det kan förbättra cirkulationen till fostret och minska risken för dödfödsel.

Överväganden:

 • Använd en kudde: Om du använder en kudde som stöd för huvudet och nacken kan du bidra till att upprätthålla en sund ryggradskonstellation och förebygga nacksmärtor.
 • Undvik att sova på samma sida varje natt: Att sova på samma sida varje natt kan sätta tryck på en sida av kroppen och orsaka obalans. Försök att byta sida eller sova i en annan position då och då.
 • Överväg att använda en kroppskudde: En kroppskudde kan hjälpa till att stödja dina ben och höfter, vilket kan minska trycket på ländryggen och främja en hälsosam ryggradsjustering.
 • Se upp för smärta i axlarna: Om du får ont i axlarna när du sover på sidan kan du försöka byta till en mjukare madrass eller använda en kudde som stöd för armen.

Finns det några nackdelar med att sova på sidan?

Sidosovning rekommenderas inte för:

 • Personer med smärta i axlarna

Sidosovning kan leda till ömhet eller stramhet i axlarna, så det är bra att byta position då och då och använda den mest lämpliga kudden och madrassen. Se till att madrassen har tillräckligt med ”eftergivenhet” för att låta höfter och axlar sjunka djupare ner än den mellersta ryggraden.

 • Personer som är oroliga för rynkor

Sidosovning kan också bidra till ansiktsrynkor, eftersom ditt ansikte pressas mot kudden, vilket sträcker och trycker ihop huden.

Är den ena sidan bättre än den andra?

Om du redan sover på sidan och vill ha en guldstjärna kan du välja att sova på vänster sida i stället för på höger sida. Att sova på höger sida kan öka trycket på dina inre organ, vilket är anledningen till att experter rekommenderar vänster sida för gravida kvinnor och sovande med sura uppstötningar eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Att sova på höger sida kan också intensifiera symtom på halsbränna.

Att sova på ett sätt som är mindre symmetriskt kan öka risken för smärtsymptom när du vaknar, så använd kuddar för att uppnå en sidosömnställning som rätar ut din ryggrad från höfter till huvud. Lägg kuddar på vardera sidan av kroppen för att hålla dig på plats, och placera en liten kudde mellan knäna för att jämna ut höfterna.

Sova På Rygg

Att sova på ryggen, även kallad ryggläge, är en annan vanlig och hälsosam sömnställning. Att sova på ryggen kan bidra till att upprätthålla en sund ryggradslinje och minska risken för rynkor och hudirritation.

sova på rygg

Här är några fördelar och överväganden att tänka på när du sover på rygg:

Fördelar:

 • Främjar en hälsosam ryggradsjustering: Att sova på rygg kan bidra till att hålla ryggraden i ett neutralt läge, vilket kan minska trycket på rygg och nacke.
 • Minskar sura uppstötningar: Att sova på rygg kan bidra till att förhindra att magsyra strömmar tillbaka in i matstrupen, vilket kan minska symtomen på sura uppstötningar.
 • Minskar rynkor: Att sova på rygg kan bidra till att minska risken för rynkor och hudirritation, eftersom ditt ansikte inte pressas mot en kudde eller madrass.
 • Perfekt för dem som har ont i höfterna: Att sova på rygg kan vara fördelaktigt för personer med höftsmärta, eftersom det minskar trycket på höfterna.

Överväganden:

 • Använd en kudde: Att använda en kudde som stöd för huvudet och nacken kan bidra till att upprätthålla en hälsosam ryggradslinje och förebygga nacksmärta.
 • Undvik att använda för många kuddar: Om du använder för många kuddar kan det leda till att din nacke lutar framåt, vilket kan belasta ryggraden.
 • Se upp för snarkning: Att sova på rygg kan öka risken för snarkningar och sömnapné, vilket kan vara ett problem för vissa personer.

Finns det några nackdelar med att sova på ryggen?

Ryggsömn är inte rekommenderat för:

 • Gravida kvinnor
 • Personer som snarkar eller har sömnapné.
 • Personer med vissa typer av ryggsmärta
 • Personer med GERD eller sura uppstötningar
 • Tyngre vuxna
 • Äldre vuxna

Ryggsömn anses i allmänhet vara den sämsta sovställningen på grund av de potentiella negativa effekterna på snarkningar, sömnapné och ryggsmärta. Mer än hälften av personer med sömnapné har lägesberoende symtom, vilket innebär att svårighetsgraden av deras symtom ökar när de ligger på rygg.

Medan vissa personer finner lindring av att sova på rygg kan andra uppleva ökad ryggsmärta. Detta kan orsakas av en liten lucka mellan ländryggen och madrassen, vilket leder till obekväma spänningar. Att placera en tunn kudde i det området eller under knäna kan lindra trycket och stödja ryggradens naturliga krökning. Att växla mellan rygg- och sidosovarpositioner under hela natten kan också bidra till att minska obehaget.

Ryggsömn rekommenderas inte för gravida kvinnor, eftersom ett växande barn kan sätta tryck på hjärtat och göra det svårt för blodet att flöda lätt. Även om avgörande bevis saknas, tyder teoretiska postulat på att sömn på rygg under tredje trimestern kan öka risken för dödfödsel.

Personer med sura uppstötningar eller GERD bör också undvika att sova på rygg, eftersom episoderna kan bli mer frekventa i denna position och börja så snart som en minut efter att man bytt till att ligga på rygg.

Slutligen kan det bli svårare att andas när vi blir äldre eller tyngre när vi ligger på rygg på grund av gravitationens tryck på kroppen. Att byta till en sidoläge kan vara ett bättre alternativ för tyngre och äldre personer för att förbättra andningen och den allmänna sömnkvaliteten.

Sova På Mage

Att sova på mage är den minst populära sovpositionen, med färre än 10% av befolkningen.

sova på mage

Men om du är någon som föredrar att sova på mage finns här några fördelar och överväganden att tänka på:

Fördelar:

 • Förmåner: Minskar snarkningar: Att sova på mage kan bidra till att minska snarkningar, eftersom positionen kan förhindra att de övre luftvägarna kollapsar.
 • Minskar sömnapné: För vissa personer med sömnapné kan sömn på magen bidra till att minska svårighetsgraden av deras symtom.
 • Perfekt för dem med degenerativ diskbråckssjukdom: Att sova på mage kan vara fördelaktigt för personer med degenerativ diskbråckssjukdom, eftersom det kan minska trycket på ryggraden.
 • Ger en känsla av trygghet: För vissa personer kan sova på mage ge en känsla av komfort och trygghet.

Överväganden:

 • Kan belasta nacken: Att sova på mage kan belasta nacken, eftersom huvudet vänds åt sidan under en längre tid.
 • Kan orsaka ryggsmärta: Sova på mage kan orsaka ryggsmärta, eftersom det kan skapa en onaturlig kurva i ryggraden och sätta tryck på ländryggen.
 • Kan orsaka rynkor och hudirritation: Att sova på mage kan ge upphov till rynkor och hudirritation eftersom ansiktet pressas mot kudden eller madrassen.

Nackdelar Med Att Sova På Mage

Att sova på magen har flera nackdelar och rekommenderas inte för de flesta människor. Särskilt följande personer bör undvika att sova på mage:

 • Gravida kvinnor
 • Personer med nack- eller ryggsmärtor
 • Personer som är oroliga för rynkor

Magläge ger minst ryggstöd av alla sovpositioner och ökar trycket på ryggraden, vilket ibland orsakar smärta när man vaknar. För att sova på magen måste du sova med huvudet åt ena sidan, vilket alltid leder till att nacken och huvudet vrids ur linje med resten av ryggraden. Om madrassen inte är tillräckligt fast kommer magen och höfterna att sjunka ner i madrassen, vilket leder till att ryggraden inte längre är i linje. Denna typ av asymmetrisk sömnställning kan påverka din ryggrad negativt med tiden.

Att sova på magen kan också bidra till rynkor i ansiktet, eftersom ansiktet pressas mot kudden eller madrassens yta.

Bästa Sovposition För Gravida Kvinnor

Graviditet kan vara en utmanande tid för sömnen, med förändrade hormoner, en växande mage och obehag som påverkar förmågan att vila ordentligt. Att hitta rätt sovställning under graviditeten kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och minska obehag. Här är den bästa sovställningen under graviditeten:

Att sova på vänster sida är den bästa sovställningen under graviditeten. Denna position kan bidra till att förbättra cirkulationen till fostret och minska risken för dödfödsel. Att sova på vänster sida kan också bidra till att minska trycket på levern och förebygga ryggsmärtor. Gravida kvinnor bör undvika att sova på magen, eftersom det kan sätta tryck på livmodern och störa blodflödet. Dessutom bör man också undvika att sova på rygg, särskilt i graviditetens senare skeden, eftersom det kan leda till att livmodern trycker på ryggraden och de stora blodkärlen, vilket leder till yrsel, andnöd och lågt blodtryck.

Att använda kuddar för att stödja magen och höfterna kan bidra till att göra det bekvämare att sova på sidan. Placera en kudde mellan knäna och en annan kudde under magen för att minska trycket på ländryggen och höfterna. Att använda en kroppskudde kan också hjälpa till att stödja hela kroppen och minska obehag under natten.

Överlag kan sova på vänster sida med rätt stöd vara den bästa sovpositionen för gravida kvinnor, vilket gör att de kan få den vila de behöver samtidigt som det växande barnets hälsa stöds.

Vanliga Frågor Om Sovpositioner

Vad är rätt sätt att sova?

Det rätta sättet att sova är att hitta en sovställning som främjar en sund ryggradsställning och gör att kroppen kan slappna av och återhämta sig helt under natten. Detta kan variera från person till person beroende på deras individuella hälsobehov och komfortpreferenser.

Vilken är den bästa riktningen för att sova?

Riktningen du sover i har ingen större inverkan på sömnkvaliteten eller hälsan. Vissa kulturer anser dock att det kan ha andliga eller hälsomässiga fördelar att sova med huvudet vänd mot en viss riktning, till exempel norr eller öster, och att det kan vara bra för hälsan.

Vilka är de bästa positionerna att sova i?

De bästa positionerna att sova i är sido- och ryggsömn, eftersom de främjar en hälsosam ryggradslinje och minskar snarkningar och sura uppstötningar. Att sova på magen rekommenderas i allmänhet inte på grund av de potentiella negativa effekterna på ryggradets inriktning och andning.

Är det okej att sova utan kudde?

Att sova utan kudde rekommenderas i allmänhet inte, eftersom det kan leda till nack- och ryggsmärta. En kudde hjälper till att stödja huvudet och nacken och upprätthålla en hälsosam ryggradslinje under sömnen.

Vilken är den bästa positionen för att sova?

Den bästa positionen att sova i är den som främjar en sund ryggradsuppriktning från höfterna hela vägen till huvudet. För de flesta människor är detta antingen sido- eller ryggsömn.

Vilket är det mest hälsosamma sättet att sova?

Det mest hälsosamma sättet att sova är att hitta en sömnställning som främjar en sund ryggradslinje, som gör att din kropp kan slappna av och återhämta sig helt under natten och som är bekväm för dig.

Är det bättre att sova på golvet?

Det är inte nödvändigtvis bättre att sova på golvet, eftersom det kan sätta tryck på dina leder och leda till obehag. Vissa människor tycker dock att det kan lindra ryggsmärtor att sova på ett fastare underlag.

Hur ska man sova för att förbättra sin hållning?

För att förbättra din hållning när du sover är det viktigt att upprätthålla en hälsosam ryggradslinje. Detta kan uppnås genom att sova på sidan eller ryggen, använda en kudde som stöd för huvudet och nacken och använda en kroppskudde som stöd för benen och höfterna.

Vilket är det bästa sättet att sova för ryggen?

Det bästa sättet att sova för ryggen är att upprätthålla en sund ryggradskonstellation genom att sova på sidan eller ryggen, använda en kudde som stöd för huvud och nacke och en kroppskudde som stöd för ben och höfter.

Är det okej att sova på sidan?

Ja, det är okej att sova på sidan. Sidosömn är en av de hälsosammaste sovpositionerna och kan bidra till att upprätthålla en hälsosam ryggradslinje, minska snarkningar och förbättra cirkulationen.

Vilken sida ska man sova på?

Det finns ingen specifik sida som du ska sova på. Att sova på vänster sida rekommenderas dock generellt för gravida kvinnor, eftersom det kan förbättra cirkulationen till fostret och minska risken för dödfödsel.

Vilken är den västa sovställningen vid Ischias?

Den bästa sovpositionen för dig som upplever smärta vid ischias är agenom att sova på sidan. Du kan läsa mer om att sova med ischias här.