Bästa Sängskåp (2023): Bäst i Test

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du har ont om plats men behöver någonstans att sova kan ett sängskåp, även kallat garderobsäng eller Murphy-säng vara en idealisk lösning. På den mest grundläggande nivån kan denna typ av säng döljas som en möbel med ett relativt litet fotavtryck tills du behöver den. De flesta sängskåp är utrustade med specialkonstruerade mekanismer som gör dem lätta att dra ner och sätta tillbaka. Människor som bor i små lägenheter har länge tittat på sängskåp för att tillhandahålla ett sovarrangemang som inte offrar livsutrymme.

Med så många olika stilar av sängskåp tillgängliga kommer du troligen att hitta en modell som tillgodoser dina behov. Förutom att dölja ett sovutrymme är vissa sängskåp utformade som accentstycken eller förvaringslösningar. Oavsett om de är din primära sovyta eller ett alternativ för gästrummet kan den här typen av sängstomme vara värd att överväga om du behöver extra utrymme. Bland annat lyfter vi fram de olika typerna av sängskåp, vanliga priser och material samt våra bästa val.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa sängskåpet på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Sängskåpen Är:

 1. Sängskåp Compact Living - Bäst i Test Sängskåp
 2. Furniturebox Sängskåp 180x200 EK - Bästa Stora Sängskåp
 3. Sängskåp Compact Living Vertikalt - Bästa Vertikala Sängskåp

1. Sängskåp Compact Living
Bäst i Test Sängskåp

Sängstorlek: 140x200 cm

Bredd infälld: 46 cm

Material: MDF

Fördelar:

Praktiskt och ytsparande lösning som är enkel att använda

Bra kompakt storlek

Prisvärt alternativ

Modern & stilren design som finns i flera olika färger

Nackdelar:

 • Kan vara lite krånglig att installera

Sammanfattning: Sängskåp Compact Living är ett riktigt praktiskt och smidigt sängskåp som vi tror skulle passa väl in hos de flesta. Men en modern och diskret design är den näst intill osynlig då den inte använd, men genom att ta ner sängen på ett smidigt sätt har du en bekväm och praktisk sänglösning.

Sängskåp Compact Living är en säng som har utsetts till "Bäst i Test" bland sängskåp. Sängen har en storlek på 140x200 cm och när den är infälld tar den bara upp en bredd på 46 cm vilket gör den till en bra kompakt lösning för små utrymmen. Sängskåpet är tillverkat av MDF och har en modern och stilren design som finns i flera olika färger.

En av fördelarna med denna säng är att den är praktisk och sparar yta, samtidigt som den är enkel att använda. Dessutom är den ett prisvärt alternativ. När sängen inte används är den näst intill osynlig på grund av sin moderna och diskreta design.

En nackdel med sängen är att den kan vara lite krånglig att installera, men detta är en mindre nackdel i förhållande till alla fördelar som den erbjuder.

Sammanfattningsvis är Sängskåp Compact Living en riktigt praktisk och smidig säng som passar väl in hos de flesta. Med sin moderna och diskreta design är den enkel att integrera i vilket rum som helst. Genom att ta ner sängen på ett smidigt sätt har du en bekväm och praktisk sänglösning som är perfekt för mindre utrymmen.

Compact Living


2. Furniturebox Sängskåp 180x200 EK
Bästa Stora Sängskåp

Sängstorlek: 180x200 cm

Bredd infälld: 46 cm

Material: Ek

Fördelar:

 • Stor dubbelsäng som fungerar som sängskåp
 • Snygg design i massivt ekträ
 • Mycket hållbar och slitstark konstruktion
 • Smart vertikal design för att spara utrymme

Nackdelar:

 • Tar upp mer plats än många andra modeller

Sammanfattning: Furniturebox Sängskåp 180x200 EK är sängskåpen för dig som letar efter en större dubbelsäng att sova i, men som fortfarande vill ha ett alternativ som du kan fälla upp och gömma då du inte använder det. Detta alternativ i snyggt ekträd kan helt klart vara rätt val för dig.

Furniturebox Sängskåp 180x200 EK är en säng som fungerar som ett skåp och är den bästa stora sängskåpet enligt tester. Den har en sängstorlek på 180x200 cm och en bredd på 46 cm när den är infälld. Sängen är tillverkad av massivt ekträ och har en snygg och stilren design. Konstruktionen är mycket hållbar och slitstark och har en smart vertikal design som sparar utrymme.

En fördel med Furniturebox Sängskåp 180x200 EK är att den är en stor dubbelsäng som kan fungera som sängskåp. Detta gör det till ett praktiskt alternativ för dig som vill ha en säng som inte tar upp för mycket utrymme när den inte används. Sängen har också en mycket snygg design i massivt ekträ som ger en lyxig känsla till sovrummet.

En nackdel med denna säng är att den tar upp mer plats än många andra modeller. Detta kan vara ett problem för mindre utrymmen där varje kvadratmeter räknas.

Sammanfattningsvis är Furniturebox Sängskåp 180x200 EK ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en större dubbelsäng att sova i, men som fortfarande vill ha möjlighet att fälla upp och gömma undan sängen. Den är tillverkad av högkvalitativt material och har en stilren design som passar in i de flesta sovrum.

Furniturebox Sängskåp


3. Sängskåp Compact Living Vertikalt
Bästa Vertikala Sängskåp

Sängstorlek: 90x200 120x200, 140x200 cm

Bredd infälld: 46 cm

Material: MDF

Fördelar:

 • Smart vertikal design som sparar mycket utrymme
 • Enkel att fälla ner och ta upp igen
 • Prisvärt alternativ
 • Stilren och diskret design

Nackdelar:

 • Mindre storlek som passar bättre för de som vill ha en enkelsäng
 • Kräver lite högre i tak

Sammanfattning: Sängskåp Compact Living Vertikalt är ett smidigt och prisvärt sängskåp som du kan gömma undan vertikalt istället för horisontellt. Detta kan passa bättra in io vissa mindre rum, och kan spara dig mycket utrymme.

Sängskåp Compact Living Vertikalt är ett utmärkt val för alla som vill ha en smart och platsbesparande sänglösning. Detta sängskåp har en vertikal design som kan spara mycket utrymme, och det är enkelt att fälla ner och ta upp igen. Sängen finns i tre olika storlekar, 90x200, 120x200 och 140x200 cm, så det finns storlekar som passar de flesta.

Sängskåpet är tillverkat av MDF-material som ger en stilren och diskret design. En annan fördel med detta sängskåp är att det är ett prisvärt alternativ, vilket gör det till en bra investering för de som vill ha en säng som sparar utrymme utan att behöva betala en hög kostnad.

En nackdel med sängskåpet är att det passar bättre för de som vill ha en enkelsäng, vilket kan vara ett problem för de som vill ha en större säng. Dessutom kräver den vertikala designen att takhöjden är tillräckligt hög för att sängen ska kunna fällas upp och ner utan problem.

Sammanfattningsvis är Sängskåp Compact Living Vertikalt en utmärkt sänglösning för de som söker en platsbesparande säng i en mindre lägenhet eller rum. Sängen har en smart design som sparar mycket utrymme, är enkel att använda och har en stilren och diskret design.

Compact Living Vertikalt


Vad Är Ett Sängskåp?

Ett sängskåp är en mångsidig sovyta som är ovärderlig för personer som behöver spara utrymme. Det finns olika stilar av Sängskåp, men de har alla samma övergripande mål att spara utrymme genom att packas eller fällas ihop när de inte används. Den mest kända stilen är standardsängskåp som fälls ut från väggen och vinkelrätt mot den.

Personer som bor i små utrymmen som studiolägenheter eller husbilar kan använda ett sängskåp för att frigöra ytterligare bostadsutrymme. Det finns olika stilar som alla tar upp lite kvadratmeter och vissa modeller har förvaring för att maximera utrymmet.

Vilken typ av madrass som är kompatibel med ett sängskåp varierar beroende på modellen. Kista- eller skåpmodeller har ofta en vikbar madrass som passar in i basen, medan väggmonterade modeller fungerar bra med många madrasser även om de inte stängs om madrassen är för tjock.

Typer Av Sängskåp

Sängskåp är ett populärt val för dem som vill spara utrymme och kan användas med vanliga madrasser, vilket gör dem lämpliga för daglig användning. Dessutom kan de ha förvaringsmöjligheter och en diskret design som passar bra in i rummet.

Men det finns också andra alternativ för kompakta sängar som kan vara värda att överväga beroende på dina behov och mål.

 1. En våningssäng är en säng som staplas ovanpå en annan och kan vara ett bra val för att spara golvutrymme. Vissa ramar och madrasser är särskilt utformade för barn med extra säkerhetsfunktioner, medan andra kan rymma vuxna.
 2. Bäddsoffor är en annan mångsidig möbel som kan omvandlas till en säng. Det finns olika stilar och modeller att välja mellan för att passa dina behov och smak. Loftssängar är också ett alternativ, där sängen är placerad högt upp och skapar utrymme under sängen för andra möbler eller lagring.
 3. Fällbara madrasser är en annan lösning som kan vara användbar för tillfälliga gäster eller för att använda på en sängstomme. Luftmadrasser är också en vanlig lösning för tillfällig användning, men de ger oftast inte tillräckligt stöd för långvarig användning.

När du väljer en kompakt säng är det viktigt att tänka på dina behov och preferenser för att hitta den bästa lösningen för dig. Sängskåp är inte det enda alternativet, men de kan vara ett värdefullt alternativ för att spara utrymme och få en bekväm sovyta.

utvecklad sängskåp

Sängskåp - Köpguide

I stället för att titta på trender och modeord är det viktigt att tänka kritiskt på vad du behöver av ett sängskåp. De flesta kunder vill spara utrymme, men eftersom designen kan variera kraftigt finns det vanligtvis ingen lösning som passar alla. Tänk i stället på detaljer som din budget, vem som ska använda sängen och logistiken för montering och drift. Om du tar hänsyn till följande faktorer kan det hjälpa dig att begränsa antalet kandidater.

Storlek

När det gäller storlekar på bäddmadrasser och sängar är skåpsängar oftast utformade för att fungera med standardmått på madrasser. Vanligtvis används dubbelsängar med en bredd på 160 eller 180 cm, men det kan också finnas modeller för enkelsängar.

Det är viktigt att tänka på höjden på madrassen också. Vissa skåpsängar kräver en modell med låg profil för att stänga ordentligt. En madrass med hög profil kan hindra sängen från att stängas ordentligt, vilket kan orsaka problem med förvaring och utrymmesbesparing. Det är därför viktigt att välja en madrass som är kompatibel med den specifika skåpsängen för att säkerställa att sängen fungerar som den ska och att du får maximal nytta av ditt utrymme.

Det är också en bra idé att mäta utrymmet där du vill placera skåpsängen och kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för att öppna och stänga sängen ordentligt.

Material & Kvalité

När du funderar på att köpa ett sängskåp är det viktigt att titta på konstruktionen av sängen eftersom det kan påverka dess livslängd och vikt. Ett sängskåp av hög kvalitet är vanligtvis tillverkad av material som är robusta och hållbara. Ett exempel på detta är hårdträ, som har en längre livslängd än material som spånskivor eller plywood. Men, massivt hårdträ kan vara tyngre och svårare att sänka ner än andra material.

När du väljer mellan olika material, bör du ta hänsyn till hur ofta du tänker använda sängen och hur du planerar att fälla ihop den. Om du planerar att använda sängen ofta, bör du välja ett material som är robust och tåligt för att säkerställa dess hållbarhet.

Å andra sidan, om du planerar att använda sängen mer sällan, kan du överväga ett lättare material som spånskivor eller plywood som gör det lättare att sänka ner sängen och ta upp mindre utrymme när den är hopfälld. Oavsett vilket material du väljer, är det viktigt att se till att konstruktionen är av hög kvalitet för att säkerställa att ditt sängskåp kommer att hålla länge och fungera som den ska.

Viktkapacitet

När du väljer ett sängskåp är det viktigt att ta hänsyn till dess viktkapacitet. På grund av variationer i konstruktion och material kan olika modeller av Sängskåp skilja sig åt i hur mycket vikt de kan bära. Det är därför viktigt att du väljer en säng som är lämplig för din vikt och behov. Om du överskrider viktgränsen för sängen kan den skadas och det kan utgöra en säkerhetsrisk.

snyggt sängskåp

Om du väljer ett sängskåp är det också viktigt att ta hänsyn till hur den är förankrad, eftersom detta kan påverka dess kapacitet. Ett sängskåp som inte är korrekt förankrad kan inte bära den tillåtna vikten och kan skadas eller till och med falla ner, vilket kan orsaka allvarliga skador. Det är därför viktigt att du söker råd från en expert om hur du ska förankra sängen korrekt för att säkerställa att den kan bära den vikt den är konstruerad för.

För att säkerställa att ditt sängskåp fungerar på ett säkert sätt och för att förlänga dess livslängd är det viktigt att du följer tillverkarens rekommenderade viktgräns och anvisningar för att montera och förankra sängen korrekt. Genom att göra detta kan du känna dig trygg och säker när du använder ditt sängskåp och dra nytta av dess fördelar med att spara utrymme.

Stilar

Sängskåp finns i flera olika stilar, så det finns något som passar alla typer av heminredning. Den mest vanliga stilen av Sängskåp är standardmodellen, som också kallas väggsäng. Den fästs på väggen och sänks ner från ett gångjärn när den inte används. Vanligtvis fälls den ut vertikalt, men det finns även horisontella varianter, vilket kan vara bra om du har lågt i tak.

En annan stil av Sängskåp är kistmodellen, som ser ut som ett skåp men har en säng packad inuti. Den är lämplig för personer som vill dölja sängen när den inte används och gömma den i ett elegant skåp. Vilken stil av Sängskåp som passar bäst för dig beror på dina preferenser och din planlösning.

Förutom olika stilar, erbjuder många tillverkare flera olika ytbehandlingar för att matcha en rad olika inredningar. Du kan välja ett sängskåp med en trä- eller lackfinish eller en annan yta som matchar din inredning. Oavsett vilken stil eller ytbehandling du väljer är det viktigt att du väljer en säng som passar dina behov och din planlösning för att du ska få ut maximal nytta av ditt sängskåp.

Montering

När du köper ett sängskåp är det viktigt att tänka på montering. Till skillnad från vanliga kontinentalsängar och särskilt ramsängar kräver många sängskåp en del montering, vilket kan vara en utmaning för vissa människor. Det är viktigt att se till att sängen monteras på rätt sätt för att undvika problem och skador. Innan du köper ett sängskåp är det en god idé att kontrollera monteringsinstruktionerna och se till att du förstår dem. Det kan också vara användbart att titta på recensioner från andra kunder för att se hur enkelt eller svårt det var att montera deras sängskåp.

Vissa sängskåp kan kräva ytterligare verktyg för att montera korrekt, vilket kan öka kostnaden för att köpa sängen. Om du inte har tillräckligt med erfarenhet eller kunskap för att montera ditt sängskåp på egen hand kan det finnas professionella monteringsalternativ som du kan använda. Dessa alternativ kan också öka den totala kostnaden för din säng.

Förvaring

Sängskåp kan vara en utmärkt lösning för personer som behöver spara utrymme, och det finns många olika alternativ för förvaringslösningar i dessa sängar. Förvaring kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer ett sängskåp, särskilt om du behöver långsiktig förvaring eller om du är bekväm med att ta bort dina tillhörigheter innan du omvandlar sängen.

litet smart sängskåp

En del sängskåp har förvaringslösningar i form av hyllor eller lådor som du kan använda för att organisera dina saker. Detta kan vara särskilt användbart om du bor i en lägenhet eller ett mindre utrymme där det är viktigt att maximera förvaringsutrymmet. Men det är viktigt att notera att vissa enheter kräver att hyllorna eller lådorna rensas ut innan man sänker ramen, så det är viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer en säng.

Det finns också sängskåp som är utformade med extra förvaringsutrymme som inte påverkar ramens sänkning. Dessa alternativ kan vara lämpliga för personer som behöver extra förvaringsutrymme utan att kompromissa med sängens funktionalitet. Vanliga sängar med förvaring kan också vara ett bra alternativ om du letar efter en extra säng med förvaringsmöjligheter.

Pris

När det gäller priset på sängskåp är det viktigt att tänka på att de kan vara dyrare än traditionella sängar på grund av att de kräver fler delar och funktioner. Priserna på sängskåp ökar vanligtvis också med storleken, precis som med många andra sängprodukter, men det kan vara extra svårt att hitta en billig säng med den funktionalitet vi letar efter i ett sängskåp.

Det genomsnittliga priset för en dubbelsäng i skåpdesign utan madrass ligger mellan 10 000 och 60 000 kronor, men det finns också billigare och dyrare alternativ på marknaden. Priset på ett sängskåp kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive material, konstruktion, lyftmekanismer, förvaring och storlek.

Material och konstruktion kan påverka både kvaliteten och priset på ett sängskåp. Till exempel kan massivt trä vara mer hållbart och därmed dyrare än spånskiva eller plywood. Lyftmekanismer och förvaringsalternativ kan också påverka priset på sängskåp. Ju mer funktioner och alternativ som erbjuds, desto högre blir priset.

Vanliga Frågor Om Sängskåp

Vad kostar ett sängskåp?

Sängskåp kan generellt kosta mellan 10 000 och över 100 000 kronor. Även om det finns billigare alternativ är det viktigt att tänka på att detta är en möbel av hög kvalitet och det kan vara värt att investera i något som kommer att hålla länge. Även om priset kan verka högt så är det värt att överväga att ett sängskåp kan hjälpa till att spara utrymme och göra rummet multifunktionellt.

Är skåpsängar bekväma?

Sängskåp kan vara lika bekväma som traditionella sängar, eftersom madrassen i stor utsträckning påverkar komforten. Det är viktigt att välja en madrass som passar din vikt och personliga preferenser och sedan hitta ett sängskåp som är kompatibel med den. Det breda utbudet av Sängskåp som finns tillgängliga idag innebär att de flesta sovare kan hitta ett bekvämt alternativ. Således, om du letar efter en säng som också kan spara utrymme, är det värt att överväga ett sängskåp.

Vilken typ av madrass ska jag använda till mitt sängskåp?

Det är viktigt att välja en madrass som passar din personliga komfortnivå och sovstil, oavsett vilken typ av Sängskåp du väljer. Om du föredrar en fastare madrass bör du överväga en minnesskum eller latexmadrass, medan en mjukare madrass kan vara en innerspring- eller duntäcksmadrass. Det är också viktigt att mäta utrymmet i ditt sängskåps ram för att hitta en madrass som passar ordentligt. En queen size madrass, till exempel, kan vara för stor för en mindre Sängskåp och hindra dess förmåga att fällas ner korrekt. Det bästa valet är att leta efter en madrass som är avsedd för din specifika sängskåp, om den är tillgänglig.

Varför heter det Murphy-säng?

William Lawrence Murphy uppfann den första sängskåpen i början av 1900-talet i San Francisco. Han bodde i en enrumslägenhet och ville ha möjlighet att använda rummet både som sovrum och vardagsrum. Som en lösning skapade han en säng som kunde fällas upp och undan när den inte användes. Andra sängar som liknade Sängskåpen hade funnits tidigare, men Murphy patenterade sin design och bidrog till att popularisera den. Sängskåpen har fått sitt namn efter sin uppfinnare och har sedan dess varit ett populärt val för dem som vill spara utrymme.

Hur fungerar sängskåp?

När sängskåpen inte används, förvaras den som en möbel, ofta en skåpdesign. När sängen ska användas, öppnas den genom att dra ner benen som sitter fast i en gångjärnmontering på sängens bas, vilket gör att madrassen och ramen kan fällas ner till golvet. För att stänga sängen fälls den upp igen och säkras på plats. Horisontella varianter fungerar på samma sätt, men sängen fälls ut horisontellt istället för vertikalt. För att göra det möjligt att fälla sängen undan behöver ett sängskåp monteras på en stark och stabil vägg och användaren behöver följa de tillverkarspecifika instruktionerna för säker användning.

Hur mycket vikt kan ett sängskåp klara av?

Sängskåpets viktkapacitet varierar beroende på tillverkare, så det är viktigt att läsa produktspecifikationerna innan du köper en säng. Vissa Sängskåp kan klara över 400 kg, medan andra klarar cirka 200 kg. Det är också viktigt att ta hänsyn till vikten på din madrass när du väljer ett sängskåp.

Behöver men en resårmadrass till sängskåpet?

Sängskåp fungerar vanligtvis inte med resårmadrasser eftersom de är för klumpiga för att rymmas i sängen. Istället är Sängskåp utformade för att fungera med andra typer av madrasser, såsom skumgummimadrasser eller madrasser med lameller. Dessa madrasser kan lätt fällas in i sängen när den inte används, vilket gör det möjligt att fälla upp sängen och spara utrymme. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller vilken typ av madrass som ska användas för att få bästa möjliga resultat med ditt sängskåp.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.