Bästa Tyngdtäcke (2023): Bäst i Test

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Välkommen till vår guide om de bästa tyngdtäckena! Vi på Sängtest vet hur viktig en god natts sömn är för hälsan och välbefinnandet. Tyngdtäcken har blivit alltmer populära på senare år eftersom de kan hjälpa till att förbättra sömnen och minska stress och ångest.

I denna guide kommer vi att gå igenom de bästa tyngdtäckena på marknaden och ge dig all information du behöver för att hitta den perfekta tyngdtäcket för din sömnstil och preferenser. Vi har grundligt undersökt och testat olika märken och modeller för att ge dig en opartisk bedömning av varje produkt.

Vi kommer att diskutera viktiga faktorer som material, vikt, storlek och tvättbarhet för varje tyngdtäcke. Vi kommer också att ge tips på hur du bäst använder ditt tyngdtäcke för att få ut det mesta av dess fördelar. Oavsett om du är en erfaren användare eller funderar på att köpa ditt första tyngdtäcke, är denna guide till för att hjälpa dig att hitta den bästa produkten för en bättre sömn och en mer avslappnad livsstil.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa tyngdtäcket på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

Bästa Tyngdtäcken Är:

 1. Cura Pearl Classic - Bäst i Test Tyngtäcke
 2. Cura Pearl Premium - Näst Bäst i Test Tyngtäcke
 3. Sleep Well Tyngdtäcke - Bästa Svala Tyngdtäcke
 4. Tyngtäcke Heidi - Bästa Stora Tyngdtäcke
 5. Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke - Bästa Billiga Tyngdtäcke

1. Cura Pearl Classic
Bäst i Test Tyngtäcke

Finns i vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 13 kg

Storlek: 150x200 cm

Fördelar:

 • Extremt bekväm känsla tack vare det behagliga trycket mot kroppen
 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Relativt prisvärd
 • Kan enkelt maskintvättas
 • Enkel att anpassa med många vikter

Nackdelar:

 • Kan bli lite varmt under de varmare månaderna

Sammanfattning: Cura Pearl Classic från Cura of Sweden är vårt toppval bland tyngdtäcken och hamnar på en solklar förstaplats då du får otrolig komfort och kvalitet för priset.

Cura Pearl Classic från Cura of Sweden är det bästa tyngdtäcket på marknaden just nu, enligt vårt test. Det finns sex olika viktmöjligheter att välja mellan - 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg - och täcket har en storlek på 150x200 cm.

En av de främsta fördelarna med Cura Pearl Classic är dess extremt bekväma känsla, som uppnås tack vare det behagliga trycket mot kroppen. Det är tillverkat av högkvalitativa material och har en konstruktion som är mycket hållbar och robust. Täcket är också relativt prisvärt i förhållande till andra tyngdtäcken på marknaden. Det kan enkelt maskintvättas, vilket gör det enkelt att underhålla, och det är också enkelt att anpassa med många olika vikter.

En nackdel med Cura Pearl Classic är att det kan bli lite varmt under de varmare månaderna på grund av sin tunga och tätt sammanvävda konstruktion. Men om du söker en mer omfamnande och mysig känsla, så kan det faktiskt vara en fördel.

Sammanfattningsvis är Cura Pearl Classic från Cura of Sweden vårt toppval bland tyngdtäcken just nu. Det är en perfekt kombination av komfort, högkvalitativ konstruktion och prisvärde. Det kan enkelt maskintvättas och är enkelt att anpassa med många olika vikter. Det är kanske inte det svalaste alternativet under varma månader, men om du söker en mer omfamnande och mysig känsla, så är det definitivt det bästa valet.

Cura Pearl Classic 


2. Cura Pearl Premium
Näst Bäst i Test Tyngtäcke

Finns i vikt: 8, 10, 12 kg

Storlek: 150x210 cm

Fördelar:

 • Fem lager med bomullsvaddering och insydda glaspärlor ger ett jämnt och följsamt tryck mot kroppen.
 • Hög andel dunfyllning gör täcket extra fluffigt och lyxigt
 • Relativt prisvärd
 • Mycket bra konstruktion som håller länge

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Begränsade viktalternativ

Sammanfattning: Cura Pearl Premium är Curas premiumalternativ, och det känns verkligen första gången man testar detta tyngdtäcke. Med en fantastiskt hög kvalitet och komfort får du det bästa av det bästa.

Cura Pearl Premium från Cura of Sweden är ett utmärkt val för den som söker det allra bästa inom tyngdtäcken. Detta premiumalternativ kommer i tre olika viktmöjligheter - 8, 10 och 12 kg - och har en storlek på 150x210 cm, vilket ger dig en generös sovyta att arbeta med.

En av de främsta fördelarna med Cura Pearl Premium är dess fem lager av bomullsvaddering och insydda glaspärlor som ger en jämn och följsam tryckfördelning mot kroppen. Den höga andelen av dunfyllning ger täcket en extra fluffighet och lyxig känsla, vilket garanterar en natt av oöverträffad komfort. Täcket har också en mycket bra konstruktion som garanterar att det kommer att hålla länge.

En annan fördel med Cura Pearl Premium är att det är relativt prisvärt för ett så högkvalitativt tyngdtäcke. Samtidigt bör det noteras att det är ett dyrt alternativ jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden. En annan nackdel är att det finns begränsade viktalternativ att välja mellan, vilket kan begränsa flexibiliteten för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Cura Pearl Premium ett fantastiskt val för dem som söker det allra bästa inom tyngdtäcken. Med dess fem lager av bomullsvaddering och insydda glaspärlor, höga andel dunfyllning och generösa storlek, kommer du att uppleva oöverträffad komfort och kvalitet. Även om det är ett dyrt alternativ med begränsade viktalternativ, är det definitivt värt investeringen för dem som är villiga att betala för det allra bästa. Första gången man testar detta tyngdtäcke känner man verkligen av den höga kvaliteten och komforten som det erbjuder.

Cura Pearl Premium


3. Sleep Well Tyngdtäcke
Bästa Svala Tyngdtäcke

Finns i vikt: 5, 7, 9, 11, 13 kg

Storlek: 150x210 cm

Fördelar:

 • Bra andningsförmåga och ventilation
 • Ger en lugn och behaglig känsla
 • Mjukt jämn viktfördelning
 • Bekvämt yttermaterial i ekologisk bomull

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ

Sammanfattning: Sleep Well Tyngdtäcke är ett riktigt bra allroundalternativ, särskilt för dig som tenderar att bli lite varm under natten. Här får du ett bra täcke till ett bra pris, och som råkar ha en grym andningsförmåga.

Sleep Well Tyngdtäcke är ett utmärkt val för den som söker en högkvalitativ tyngdtäcke som erbjuder en lugn och behaglig känsla under natten. Det finns fem olika viktmöjligheter att välja mellan - 5, 7, 9, 11 och 13 kg - och täcket har en storlek på 150x210 cm.

En av de främsta fördelarna med Sleep Well Tyngdtäcke är dess bra andningsförmåga och ventilation, vilket gör det till ett utmärkt val för personer som har en tendens att bli lite varma under natten. Täcket har också en mjuk och jämn viktfördelning som gör att du kan njuta av en djupare och mer avslappnad sömn. Det yttersta materialet är också tillverkat i ekologisk bomull, vilket gör det bekvämt och miljövänligt.

En nackdel med Sleep Well Tyngdtäcke är att det är ett dyrare alternativ jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden. Men för dem som är villiga att investera i hög kvalitet och komfort är det definitivt värt priset.

Sammanfattningsvis är Sleep Well Tyngdtäcke ett utmärkt allroundalternativ för dem som söker hög kvalitet och komfort i ett tyngdtäcke. Det är särskilt lämpligt för personer som har en tendens att bli varma under natten tack vare dess bra andningsförmåga och ventilation. Trots att det är ett dyrare alternativ, får du ett bra täcke till ett bra pris som kommer att ge dig en lugn och behaglig känsla under natten.

Sleep Well Tyngdtäcke


4. Tyngtäcke Heidi
Bästa Stora Tyngdtäcke

Finns i vikt: 10, 12 kg

Storlek: 150x210 cm

Fördelar:

 • Omfamnande känsla med bra tryck mot kroppen för större individer
 • Bekväm viktfördelning
 • Bra prissatt
 • Kan enkelt tvättas i tvättmaskin

Nackdelar:

 • Inte ett bra alternativ för mindre och lättare personer som behöver ett lättare tyngdtäcke

Sammanfattning: Tyngtäcke Heidi är vikttäcket för dig som väger lite mer och behöver ett mer bastant alternativ för att uppleva de fördelar som kommer med att använda ett tyngdtäcke.

Tyngtäcke Heidi är ett utmärkt val för personer som behöver ett tyngdtäcke med en omfamnande känsla och bra tryck mot kroppen. Det finns två olika viktmöjligheter att välja mellan - 10 och 12 kg - och täcket har en storlek på 150x210 cm.

En av de främsta fördelarna med Tyngtäcke Heidi är dess bekväma viktfördelning, som ger en omfamnande känsla och tryck mot kroppen som kan hjälpa dig att uppleva en mer avslappnad och djup sömn. Täcket är också prissatt bra i förhållande till andra tyngdtäcken på marknaden, vilket gör det till ett prisvärt alternativ. Det kan enkelt tvättas i tvättmaskin vilket gör det enkelt att underhålla.

En nackdel med Tyngtäcke Heidi är att det kanske inte är det bästa alternativet för mindre och lättare personer som behöver ett lättare tyngdtäcke för att uppleva de fördelar som kommer med att använda ett tyngdtäcke.

Sammanfattningsvis är Tyngtäcke Heidi ett utmärkt val för personer som behöver ett tyngdtäcke med en omfamnande känsla och bra tryck mot kroppen. Det är också ett prisvärt alternativ i förhållande till andra tyngdtäcken på marknaden och kan enkelt tvättas i tvättmaskin. Men det är kanske inte det bästa alternativet för mindre och lättare personer som behöver ett lättare tyngdtäcke för att uppleva de fördelar som kommer med att använda ett tyngdtäcke.

Tyngtäcke Heidi


5. Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke
Bästa Billiga Tyngdtäcke

Finns i vikt: 5, 7, 9, 11 kg

Storlek: 130x170 cm

Fördelar:

 • Mindre och lättare tyngdtäcke att hantera
 • Mycket prisvärt
 • Bra kvalitet och hållbarhet för priset

Nackdelar:

 • Lite ojämn viktfördelning
 • Kan inte maskintvättas

Sammanfattning: Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke är ett simpelt och bättre prissatt tyngdtäcke för dig som vill testa på, eller som letar efter ett mindre alternativ till större barn och tonåringar.

Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke är ett utmärkt val för personer som söker ett mindre och lättare tyngdtäcke. Det finns fyra olika viktmöjligheter att välja mellan - 5, 7, 9 och 11 kg - och täcket har en storlek på 130x170 cm.

En av de främsta fördelarna med Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke är dess mindre storlek, vilket gör det lättare att hantera och enklare att bära med sig. Det är också mycket prisvärt, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill testa på ett tyngdtäcke eller som söker ett mindre alternativ till större barn och tonåringar. Det erbjuder också bra kvalitet och hållbarhet för priset.

En nackdel med Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke är att det har en lite ojämn viktfördelning jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden. Det kan inte maskintvättas, vilket kan göra det svårare att underhålla.

Sammanfattningsvis är Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke ett simpelt och bättre prissatt tyngdtäcke som är utmärkt för personer som vill testa på ett tyngdtäcke eller som söker ett mindre alternativ till större barn och tonåringar. Det är lätt att hantera och erbjuder bra kvalitet och hållbarhet för priset. Men det har en lite ojämn viktfördelning och kan inte maskintvättas, vilket kan påverka dess användbarhet för vissa personer.


Borganäs Of Sweden Tyngdtäcke


Vad Är Ett Tyngdtäcke?

Ett tyngtäcke är i grund och botten ett täcke som har ett innerfoder med flera fastsydda fickor som har fyllts med ett viktmaterial. Vanligtvis består det viktade materialet av plastkulor eller glaspärlor, men vissa företag fyller sina täcken med ett eget material. Det primära syftet med tyngden är att erbjuda sovande personer något som kallas Deep Pressure Touch.

Deep Pressure Touch, eller djuptryckstimulering har använts av terapeuter i flera årtionden (särskilt inom området för särskilda behov) för att lindra ångest, PTSD, ADHD och en mängd andra störningar i den sensoriska bearbetningen. Och även om tyngdtäcken nyligen har nått en topp i popularitet används de fortfarande främst för att hjälpa till med avslappning.

Är Ett Tyngdtäcke För Dig?

De flesta som vill få en vilsam sömn eller minska stress kan dra nytta av ett tyngdtäcke. Men det finns även vissa individer som kan behöva vara försiktiga när de väljer ett tyngdtäcke.

Vem bör använda ett tyngdtäcke?

 • Vuxna eller barn som kämpar med ångest, ADHD, PTSD och liknande problem kan ha nytta av att använda ett tyngdtäcke under dagen eller på natten som ett sätt att lugna ner sig.
 • Vuxna eller barn som kämpar med sömnlöshet eller andra sömnstörningar kan tycka att tyngdtäcken är till hjälp när de försöker somna. Att använda ett tyngdtäcke för att minska stress under dagen kan också bidra till att förbättra ditt sömnvälbefinnande.
 • Nästan alla som tycker om den lugnande känslan av Deep Pressure Touch kan ha nytta av att använda ett tyngdtäcke.

Vem bör inte använda ett tyngdtäcke?

 • Tyngdtäcken är inte säkra för barn under 2 år, som kan kvävas av för mycket vikt.
 • Om du har obstruktiv sömnapné eller astma bör du rådgöra med en läkare innan du använder ett tyngdtäcke.
 • Många personer med klaustrofobi ogillar känslan av tyngdtäcken.
sova med tyngdtäcke

Tyngdtäcke - Köpguide

Man tror att vikttäcken främjar avslappning och underlättar insomning genom att utlösa frisättning av sömn- och lyckohormoner samtidigt som de minskar produktionen av naturliga steroider som kortisol. Det viktigaste när man väljer ett tyngdtäcke är hur lätt eller tung den känns. Andra faktorer som kan påverka ditt beslut är material, storlekar, färger, priser och om tyngdtäcket kan returneras om du är missnöjd med den.

Hur Du Väljer Rätt Vikt På Ditt Tyngdtäcke

Valet av rätt vikt för ditt tyngdtäcke är en mycket personlig fråga som beror helt och hållet på din kroppsvikt och personliga preferenser. Det finns dock en allmän tumregel som säger att du bör välja ett tyngdtäcke som väger ungefär 10 procent av din egen kroppsvikt för att uppnå de mest effektiva och bekväma resultatet.

Det är viktigt att notera att det finns svängningsutrymme i denna uppskattning. Många personer föredrar ett lättare eller tyngre täcke beroende på deras personliga preferenser. Det är också viktigt att tänka på att vissa personer kan ha speciella hälsotillstånd eller preferenser som kräver en lättare eller tyngre täcke.

För att hjälpa till att bestämma vilken vikt som passar dig bäst har vi sammanställt en tabell med förslag på de vanligaste täckevikterna. Dessa förslag baseras på den allmänna 10-procentsregeln för idealt sovande vikt. Intervallet av acceptabla vikter för sovande personer bygger på det allmänna antagandet att en sovande person kommer att känna sig bekväm under ett täcke som motsvarar 5 till 12 procent av deras kroppsvikt.

Det är viktigt att tänka på att valet av vikt inte bara påverkar kvaliteten på din sömn, utan också hur effektivt du kan använda tyngdtäcket för att lindra ångest eller stress. Därför är det viktigt att välja den rätta vikten för att maximera fördelarna med ditt tyngdtäcke.

Vikt På Tyngdtäcke

Optimal Kroppsvikt

Acceptabel Kroppsvikt

2 kg

20 kg

11 till 27 kg

3 kg

30 kg

16 till 38 kg

4 kg

40 kg

23 till 54 kg

5 kg

50 kg

27 till 65 kg

6 kg

60 kg

34 till 82 kg

7 kg

70 kg

39 to 88 kg

8 kg

80 kg

45 to 109 kg

9 kg

90 kg

50 to 109 kg

10 kg

100 kg

50 to 120 kg

11 kg

110 kg

68 to 163 kg

 Tänk på att viktnedgång eller viktökning kan påverka hur bekväm din tyngdtäcke känns.

Detta är uppskattade intervall baserade på ett allmänt samförstånd bland användare av tyngdtäcken. För att bestämma din idealiska vikt kan du testa några modeller med olika vikter för att se vad som känns mest bekvämt. För mer info kan du läsa vår guide till att välja rätt vikt på tyngdtäcket.

Att Välja Storlek

När du väljer storlek för ditt tyngdtäcke finns det några faktorer att ta hänsyn till. Först och främst bör du välja en storlek som passar din säng och dina personliga preferenser. De flesta tyngdtäcken har samma bredd- och längdmått oavsett vilken vikt du väljer. Men vissa modeller kan erbjuda fler storleksalternativ, som för enkelsängar och dubbelsängar. Det är viktigt att mäta din säng och välja ett täcke som är tillräckligt stort för att täcka hela sängen, inklusive eventuella överhängande sidor.

avlappnande vikttäcke tyngdtäcke

När du väljer storlek på tyngdtäcket bör du också tänka på hur du sover. Om du rör dig mycket under natten kan det vara bra att välja en större storlek för att ge dig mer utrymme att röra på dig. Å andra sidan, om du föredrar en mer innesluten känsla när du sover, kanske en mindre storlek passar bättre.

Det är också viktigt att tänka på att tyngdtäcken kan vara tunga och att du behöver kunna hantera dem bekvämt. Om du har problem med din rörlighet eller styrka, kan en mindre storlek vara lättare att hantera än en större.

Slutligen, om du letar efter ett tyngdtäcke för ett barn, finns det barnvänliga storleksalternativ som är mindre och lättare än de traditionella vuxenstorlekarna. Du bör dock alltid välja en storlek som passar barnets säng och storlek.

Viktfördelning

Fyllnadsfördelning är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett tyngdtäcke. För att uppnå alla de lugnande fördelar som tyngdtäcken kan erbjuda, måste vikten fördelas jämnt över hela täcket. Detta kräver en fyllning som är jämnt fördelad och inte glider eller klumpar ihop sig på ett sätt som gör att täcket blir obalanserat.

När du provar ett nytt täcke är det viktigt att du kontrollerar fyllnadsfördelningen genom att flytta tyngdtäcket runt. Ett högkvalitativt tyngdtäcke bör ha en jämn fördelning av fyllning, utan att några delar av tyngdtäcket blir tyngre eller lättare än andra. Du vill undvika en situation där tyngdtäcket har all fyllning vid huvudändan och knappt något vid fotändan.

Fyllnadsmaterialet som används i tyngdtäcken kan också spela en roll i hur jämnt vikten fördelas. Fyllningsmaterialet kan vara plastpellets, glaspärlor eller något annat material. Vissa material kan vara jämnt fördelade medan andra material kan ha en tendens att klumpa ihop sig eller flytta sig runt.

Det är också viktigt att tänka på storleken på tyngdtäcket. Ett mindre tyngdtäcke kan ha en tendens att ha en ojämn fördelning av vikt, medan ett större täcke kan ha en mer jämn fördelning av vikt över hela täcket.

Kvalitativa Material

Materialvalet är en viktig faktor att överväga när du köper ett tyngdtäcke. Ett tyngdtäcke av hög kvalitet kommer att vara gjort av material som är bekväma, hållbara och ger maximal effekt.

material tyngdtäcke

Ett av de vanligaste materialen som används i tyngdtäcken är bomull, som är mjuk, andningsbar och lätt att tvätta. En annan populär materialtyp är mikrofiber, som är mjuk och skön mot huden samtidigt som det är slitstarkt och hållbart.

En annan viktig faktor att tänka på är fyllningen i tyngdtäcket. De flesta tyngdtäcken använder små plastpellets eller glaspärlor som fyllning. Dessa material ger tillräcklig vikt och är jämnt fördelade över hela täcket. Det är viktigt att välja en fyllning som är jämnt fördelad och inte klumpar ihop sig.

Det är också viktigt att välja ett tyngdtäcke som är lätt att underhålla. Tyngdtäcken är generellt sett för tunga för att tvättas i en vanlig hushållsmaskin, och det är därför viktigt att välja en modell som är lätt att rengöra. Tyngdtäcken med avtagbara överdrag som kan tvättas i maskin är enklare att underhålla och kan hjälpa till att förlänga livslängden på täcket.

Andningsförmåga

Att välja ett tyngdtäcke med god andningsförmåga kan vara avgörande för att uppnå en bekväm natts sömn. Tyngdtäcken är i allmänhet tillverkade av material som ger god värmeisolering, vilket kan vara fördelaktigt under kallare nätter. Men på varmare nätter eller för personer som lätt blir varma under natten, kan det vara viktigt att välja ett tyngdtäcke som har god andningsförmåga.

Vissa tyngdtäcken är konstruerade med andningsbara tyger och inredningsdetaljer för att hålla dig sval under natten. Dessa tyger kan hjälpa till att förhindra överdriven svettning och obehag under natten, och kan vara särskilt fördelaktiga under sommarmånaderna. Andra tyngdtäcken kan absorbera och fånga upp kroppsvärme, vilket i kombination med deras höga vikt kan leda till överdriven värme. Det är därför viktigt att välja ett tyngdtäcke som är lämpligt för dina klimatförhållanden och som tar hänsyn till dina personliga preferenser.

Andningsförmågan hos ett tyngdtäcke kan också påverkas av fyllningsmaterialet. Plastpellets eller glaspärlor som används som fyllning kan ibland bidra till en mindre andningsbar känsla. För att motverka detta, välj ett tyngdtäcke med mindre mängd fyllning eller med öppna kanaler eller fack som tillåter luftflöde och ventilation.

Enkel Att Rengöra

Att ha ett tyngdtäcke som är lätt att rengöra är en viktig faktor att överväga för att upprätthålla dess livslängd och för att säkerställa god hygien. De flesta tyngdtäcken har ett avtagbart överdrag som kan tvättas i en hushållsmaskin. Att ha ett avtagbart överdrag gör det enkelt att rengöra och byta ut utan att behöva tvätta hela tyngdtäcket.

Det är dock viktigt att följa tvättråden för ditt tyngdtäcke för att undvika att det slits ut eller förlorar sin tyngd. Många tillverkare rekommenderar att man tvättar påslakanet i en kall cykel och låter det lufttorka för att förhindra skador på fyllningsmaterialet. Det är också viktigt att inte använda blekmedel eller mjukgörare, eftersom dessa kan skada tyngdtäcket. 

I vissa fall kan hela tyngdtäcket tvättas hemma. Detta kan vara användbart om ditt tyngdtäcke har ett inbyggd påslakan eller om det finns fläckar eller lukt som du vill ta bort. Om du tvättar hela tyngdtäcket hemma är det viktigt att inte överbelasta tvättmaskinen, eftersom det kan skada tvättmaskinen eller tyngdtäcket.

tvätta tyngdtäcke

Om ditt tyngdtäcke inte kan tvättas hemma, kan det vara nödvändigt att punktrengöra fläckar eller att lämna in det för kemtvätt. Detta kan dock vara kostsamt och tidskrävande, så att välja ett tyngdtäcke som är lätt att rengöra hemma kan vara mer fördelaktigt i längden.

Pris & Budget

Priset på tyngdtäcken kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kvalitet, vikt, storlek och material. Generellt sett kan högre kvalitet och tyngre täcken vara dyrare än lättare och billigare alternativ. Därför är det viktigt att ha en budget i åtanke innan du köper ett tyngdtäcke.

När du jämför priser på olika modeller av tyngdtäcken, bör du tänka på vad som är viktigast för dig. Om du prioriterar hög kvalitet och lång hållbarhet, kan det vara värt att investera lite extra pengar i en dyrare modell. Om du däremot bara vill prova på ett tyngdtäcke och se om det fungerar för dig, kan det vara smart att börja med en billigare modell.

Det är också värt att notera att vissa märken kan vara mer pålitliga och ha bättre recensioner än andra. Att läsa recensioner från andra användare kan hjälpa dig att bestämma om en specifik modell är värd sitt pris.

Sammanfattningsvis, när du väljer ett tyngdtäcke, bör du ha en budget i åtanke och jämföra priser och kvalitet på olika modeller för att hitta det bästa alternativet för dina behov och din plånbok.

Vanliga Frågor Om Tyngdtäcken

Hur tvättar man ett tyngdtäcke?

Att rengöra ett tyngdtäcke är viktigt för att upprätthålla dess kvalitet och hållbarhet. Rengöring av ett tyngdtäcke beror på hur ofta den används. Om tyngdtäcket används varje natt bör den tvättas varannan vecka för att undvika att svett och kroppsoljor samlas på den. Om tyngdtäcket endast används då och då kan den tvättas tre till fyra gånger per år.

Det är viktigt att följa tillverkarens skötselanvisningar för att undvika att skada tyngdtäcket. Det finns flera sätt att tvätta ett tyngdtäcke, beroende på dess konstruktion och material. Det kan vara lämpligt att tvätta hela tyngdtäcket i maskin eller bara tvätta påslakanet. För fläcktvätt kan milda tvättmedel och fläckborttagningsprodukter användas. Kemtvätt kan också vara ett alternativ, men endast om det anges på etiketten.

För att förlänga livslängden på vikttyngdtäcket kan det vara en god idé att investera i ett avtagbart överdrag som enkelt kan tvättas separat. Det är också viktigt att undvika att tvätta tyngdtäcket för ofta, eftersom det kan påverka dess känsla och hållbarhet. Vanligtvis bör ett tyngdtäcke bytas ut vart femte år, men med rätt skötsel kan den hålla längre.

Om du vill ha mer detaljerad information om hur man tvättar ett tyngdtäcke, kan du läsa vår andra guide. Det är också viktigt att notera att råd som ges i denna artikel inte kan ersätta tillverkarens specifika skötselanvisningar.

Blir man varm av tyngtäcken?

Tyngdtäcken kan ge en viss värme och isolering, men det är viktigt att de inte får dig att överhettas under natten. Det beror till stor del på materialets sammansättning om ett tyngdtäcke sover svalt eller inte. De flesta tyngdtäcken innehåller ett yttertäcke som ger din kropp vaddering och ett inre skal där pärlorna eller pelletsen är inneslutna.

För att reglera temperaturen är det viktigt att välja ett tyngdtäcke med andningsbart material för yttertäcket, som bomull eller rayon. Dessa material tillåter luft att cirkulera och kan hjälpa dig att hålla dig sval under natten. Det inre skalet spelar också en roll för temperaturregleringen. Tyngdtäcken med tjockare vaddering kan sova varmare än tyngdtäcken med lite eller ingen vaddering.

Konstruktionen av tyngdtäcket spelar också en roll för temperaturregleringen. Stickade tyngdtäcken har en öppen konstruktion som gör att luften kan passera fritt, och detta kan hjälpa dig att hålla dig sval, även om tyngdtäcket är tung. Quiltade tyngdtäcken kan inte cirkulera luften lika bra, och du sover ofta varmt som ett resultat.

Fungerar faktiskt tyngdtäcken?

Ja! Många människor tycker att tyngdtäcken hjälper dem att minska sin ångest och förbättra sin sömn. Om ett tyngdtäcke fungerar för dig eller inte beror naturligtvis på dina unika behov och preferenser. Om du är osäker på om ett tyngdtäcke kommer att fungera för dig, rekommenderar jag att du väljer en som kommer med en sömnprovning så att du kan testa den själv innan du binder dig till den.


Hur väljer jag rätt vikt för min vikttäcke?

Det viktigaste när du väljer ett tyngdtäcke är själva vikten - särskilt hur den motsvarar din egen kropp. Den allmänna tumregeln är att människor föredrar täcken som väger ungefär 10 % av deras egen kroppsvikt. Det finns dock ett visst svängrum med den siffran. Vi rekommenderar att du börjar på den lättare sidan och ökar vikten tills du hittar ditt favoritområde.

Vilket är det bästa tyngdtäcket för barn?

Först och främst ska du alltid rådgöra med ditt barns läkare innan du låter dem använda ett tyngdtäcke. Vissa barn reagerar bra på beröring med djupt tryck, men för andra är andra sömnmedel mer effektiva.

Tyngdtäcken anses i allmänhet vara säkra för barn från 3 år och äldre som väger minst 15 kilo. Ett täcke som är för tung kan orsaka skador, så ett täcke som inte väger mer än 10 % av barnets vikt anses vara det säkraste alternativet. Många märken erbjuder tyngdtäcken som är särskilt utformade för barn, så vi föreslår att du börjar med dessa modeller.

Här kan du se vår lista över de bästa tyngdtäcken för barn.

Är tyngdtäcken bra för alla?

Även om tyngdtäcken i allmänhet anses vara säkra finns det vissa personer som bör tala med sin läkare innan de använder dem för första gången. Dessa inkluderar personer med astma, lågt blodtryck, typ 2-diabetes och andra kroniska andnings- eller cirkulationsproblem.

Personer med obstruktiv sömnapné kan också vilja undvika tyngdtäcken, eftersom det extra trycket kan begränsa luftflödet och förvärra snarkningar, gastkramper och andra symtom på detta tillstånd. Dessutom kanske de som känner sig klaustrofobiska inte tycker att tyngdtäcken är lika avkopplande eller sömnframkallande som andra personer.

Vilka tyngdtäcken är bäst för sidosovare?

Sömnpositionen spelar ingen större roll för din upplevelse av ett tyngdtäcke. Så länge tyngdtäckets vikt motsvarar din egen vikt och materialen inte sover för varmt, kan du tänka dig att använda samma tyngdtäcke på sidan, ryggen eller magen och känna dig lika bekväm. Med det sagt kan kombinations-sovare ha svårt att byta position med den extra vikten.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.