Tryckavlastning För Sängar & Madrasser

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Ibland kan man uppleva smärtsamma tryckpunkter i kroppen när man ligger på en madrass. Det beror på hur kroppen trycker ner sig i madrassen. Vissa madrasser kan leda till tryckpunkter oavsett hur man ligger, medan andra kan minska dessa obekväma punkter. Förmågan att fördela kroppsvikten på ett sätt som minskar trycket på kroppen kallas tryckavlastning och varierar från madrass till madrass.

Genom att förstå materialet och konstruktionen av en madrass kan man få mer information om dess tryckavlastande förmåga. Vårt testteam utför också olika utvärderingar på varje madrass för att analysera dess prestanda.

Tryckavlastningen är beroende av din kroppstyp och sovstil, så det finns ingen enskild madrass som passar alla. Vissa madrasser tenderar dock att ha bättre prestanda på detta område, och man kan begränsa sina alternativ genom att förstå vad man behöver i en madrass. Vi går igenom hur tryckavlastning fungerar och förklarar vad man behöver veta för att hitta den bästa sängen, madrassen eller bäddmadrassen för sig.

Vad Är Tryckavlastning?

Tryckavlastning är en term som används för att beskriva en madrass förmåga att fördela kroppsvikten jämnt och förhindra ömma punkter. Detta beror på madrassens fasthet och formning, där de flesta personer föredrar modeller med en viss formning som kan anpassa sig till kroppens kurvor. När madrassens komfortsystem formar sig efter kroppens kurvor minskar det kraften kring vanliga kontaktytor, till exempel axlar och höfter.

Det är viktigt att notera att tryckavlastning inte är samma sak som dämpning, där dämpning fokuserar mer på att ge stöd till ryggraden. En madrass som inte kan hålla ryggraden på ett jämnt plan kan leda till spänningar i kritiska områden som nedre delen av ryggen. Helst ska en person sjunka ner i madrassens komfortsystem och få successivt fastare stöd från lagren under.

Avancerade modeller innehåller ibland zonindelning, vilket innebär att sängen är fastare i vissa områden och mjukare i andra. Dessa konstruktioner är utformade för att ge extra stöd till de delar av kroppen som behöver det mest och dämpa vanliga tryckpunkter.

Den totala komforten hos en madrass beror till stor del på dess tryckavlastning eftersom den påverkar spänningar, påverkan och ryggradsinriktning.

skönt för ryggen med tryckavalsnting

Vem Bör Bry Sig Om Tryckavlastning?

Tryckavlastning är en viktig egenskap hos en madrass, särskilt för idrottare och personer med kronisk smärta. Men det är också viktigt för alla som vill ha en god natts sömn. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan tryckavlastning och stöd, vilket kan variera beroende på din kroppstyp och föredragna sovposition.

Sidosovare och personer som väger mindre än 60 kg lider ofta av skarpa tryckpunkter och kan behöva en mjukare madrass. Å andra sidan lägger sidosovare extra tryck på höfter och axlar, vilket kräver mer dämpning. Ryggsovare föredrar vanligtvis en balanserad känsla för att hålla ryggraden rak, medan personer som väger mer än 100 kg och magsovare behöver en fastare madrass för att upprätthålla ryggradsinriktning och undvika obehag i nedre delen av ryggen.

Så, om du vill ha en god natts sömn, bör du överväga tryckavlastning och välja en madrass som passar din kroppstyp och sovstil.

Tryckavlastning Och Olika Typer Av Madrasser

De flesta madrasser kan kategoriseras baserat på de material som används i stödkärnan, inklusive helt skum, latex, kombi eller resår. Även om stödkärnan har mindre direkt inflytande på tryckavlastningen kan den bidra i viss mån.

Skummadrass

Madrasser med stödkärnor av högdensitets polyskum hjälper till att förhindra att sovande personer sjunker för långt ner i madrassen. Vissa mjukare modeller med enbart skum ger dock inte tillräckligt stöd för personer som väger över 100 kg och kan leda till att de sjunker ner i viktbärande områden med motsvarande tryckuppbyggnad.

Latexmadrass

Latexmadrasser är vanligtvis hållbara och stödjande, även om de inte erbjuder lokal formning. De kan dock hjälpa till att minska potentiella tryckpunkter från felaktig ryggradsinriktning genom att begränsa sjunkande material.

Kombimadrass

Kombimadrasser använder en stödkärna av spiralstöd med ett tjockt komfortsystem ovanpå och syftar till att kombinera fördelarna med flera olika typer av sängar. Hybridmadrasser ger vanligtvis en genomsnittlig till över genomsnittlig tryckavlastning beroende på sammansättningen av komfortsystemet. De flesta modeller använder pocketspiraler som kan zonindelas för mer exakt stöd och avlastning.

Resårmadrass

Resårmodeller är vanligtvis byggda med sammanlänkade spolar som rör sig som en enhet, så de saknar vanligtvis målinriktat stöd. Deras tunna eller obefintliga komfortsystem ger vanligtvis liten eller ingen tryckavlastning.

Det är viktigt att överväga vilken typ av stödkärna en madrass har och hur den kan bidra till tryckavlastningen när du väljer en ny madrass. Valet av madrassmaterial och -konstruktion kan också påverka din sovstil och hur väl du sover på natten.

Hur Vi Testar Tryckavlastning

När vi analyserar en ny madrass är tryckavlastning en av de första sakerna vi utvärderar. Våra teammedlemmar testar madrassen genom att ligga på den och mäta tryckuppbyggnaden med hjälp av en tryckkartläggningsdyna. Vi använder också kroppstestning för att bedöma hur madrassen känns i olika positioner.

För att bedöma tryckavlastningen börjar varje testare med att ligga på sidan i tre minuter. Därefter noterar de alla tryckpunkter de upplever samt sina helhetsintryck. När madrassen återgår till sin ursprungliga form upprepas processen på rygg, mage och den andra sidan. Vårt testteam består av personer med olika kroppstyper och önskade sovpositioner för att fånga upp upplevelsen hos ett bredare spektrum av sovande personer.

Vi testar också tryckavlastningen med hjälp av tryckkartläggning. Samma sovande personer som genomgår kroppstestning placerar en tryckkudde mellan sig och madrassen och ligger på rygg, mage och båda sidorna. Tryckkartan ger oss en visuell översikt över var trycket är koncentrerat, och vi kan jämföra tryckkartor från olika madrasser för att bedöma deras prestanda.

Vi använder samma testare och positioner på varje madrass för att vara konsekventa i våra utvärderingar. Vi använder också ett förstärkt fundament så att madrassen har möjlighet att prestera på bästa sätt. Genom att använda både kroppstestning och tryckkartläggning kan vi bedöma tryckavlastningen på ett rättvist och noggrant sätt och ge en mer komplett bild av hur en madrass presterar.

Vanliga Frågor Om Tryckavlastning

Vad kan man göra för att förbättra sängens tryckavlastning?

Det finns flera sätt att förbättra tryckavlastningen i din säng. Ett enkelt sätt är att lägga till ett madrassöverdrag som ger extra dämpning. Om din madrass har justerbar fasthet kan du också anpassa känslan genom att ändra fastheten. Det är viktigt att se till att din sängs sängram eller fundament ger ett stabilt och jämnt stöd för madrassen, eftersom en ojämn yta kan leda till att madrassen sjunker ihop och orsakar tryckpunkter på grund av dåligt stöd för ryggraden. Genom att se över dessa faktorer kan du förbättra tryckavlastningen i din säng och få en bättre natts sömn.

Vilken typ av madrass är bäst för tryckavlastning?

Sidosovare och personer som väger mindre än 60 kilo kan dra nytta av en mjukare madrass för att undvika skarpa tryckpunkter på höfter och axlar. Å andra sidan behöver ryggsovare en madrass som ger en balanserad känsla och stöder nedre delen av ryggen.

För de som söker maximal tryckavlastning kan en helt skummadrass eller en hybridmodell med tjocka komfortlager vara bäst lämpad. För de som behöver mer specifikt stöd kan en latexmadrass eller en modell med zonindelning och förstärkt kantstöd vara det bästa valet.

Men eftersom tryckavlastning är individuell, är det viktigt att testa flera olika typer av madrasser för att hitta den som fungerar bäst för din kroppstyp och sovposition. Det är också viktigt att tänka på andra faktorer, såsom materialkvalitet, madrassens hållbarhet och andningsförmåga, när man väljer en madrass för att få en optimal sovupplevelse.

Hur påverkar tryckavlastningandra komfotfaktorer?

När du väljer en tryckavlastande madrass är det viktigt att överväga andra faktorer som kan påverka madrassens prestanda. En fördel med tryckavlastande madrasser är att de ofta har god rörelseisolering, vilket kan vara till fördel för personer som delar säng. Men tättslutande material kan också stänga in värme och begränsa rörelsefriheten på sängen.

Andra faktorer som kan påverka madrassens prestanda inkluderar dess andningsförmåga, hållbarhet, allergivänlighet och kvaliteten på dess stödkärna. Sömnvanor och kroppstyp kan också spela en roll i valet av madrass.

Att välja rätt madrass är en personlig upplevelse som kräver övervägande av flera faktorer. Det är viktigt att ta hänsyn till dina egna behov och preferenser för att hitta en madrass som ger både tryckavlastning och god övergripande komfort.