Bästa Duntäcke ([year]): Bäst i Test

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 18 jun 2024

En säng kan bli varm och mysig med ett täcke, och många söker efter ett duntäcke för dess isolerande känsla. Kvalitativa sängkläder kan bidra till en avkopplande sovrumsmiljö och reglera temperaturen på natten. Ett duntäcke är fyllt med de mjuka kluster som finns under fjädrarna hos ankor och gäss, vilket ger isolering och är idealiskt för olika klimat och sömnpreferenser. Dock kan det vara överväldigande för shoppare att välja bland det stora utbudet av duntäcken på marknaden idag.

När man väljer ett duntäcke kan man också fundera på hur etiskt dunet har anskaffats och tillverkats. Det finns sätt att säkerställa att duntäcket är tillverkat med högkvalitativa och ansvarsfulla konstruktionsmetoder och dunanskaffning, som kommer att diskuteras senare. För att hjälpa shoppare att välja ett duntäcke som passar deras behov, kommer recensioner av de bästa duntäckena på marknaden att inkluderas, med detaljerad information om pris och prestanda. Dessutom kommer en köpguide att ge en överblick över för- och nackdelar med duntäcken och vanliga frågor om hur man tar hand om dem kommer att besvaras.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa duntäcket på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Duntäckena Är:

 1. Kungsängen Duntäcke Medel 90% - Bäst i Test Duntäcke
 2. Engmo Lousie Duntäcke - Näst Bäst i Test Duntäcke
 3. Engmo Astrid Duntäcke - Bästa Varma Duntäcke
 4. Mille Notti Natura - Bästa Svala Duntäcke
 5. Engmo Cecilia Duntäcke - Bästa Fluffiga Duntäcke
 6. Ringsted Sjöjungfrun Gåsduntäcke - Bästa Duntäcke Dubbel
 7. Carpe Diem Beds Duntäcke - Bästa Tjocka Duntäcke
 8. Tempur Duntäcke Premium - Bästa Tunna Duntäcke
 9. Norsk Dun Classic Duntäcke - Bästa Billiga Duntäcke
 10. Hästens Medium Duntäcke - Bästa Premium Duntäcke
 11. Ringsted Dun Omtanke Ekologiskt Duntäcke - Bästa Ekologiska Duntäcke

1. Kungsängen Duntäcke Medel 90%
Bäst i Test Duntäcke

Fyllning: 90% Anddun 10% Andfjäder

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 650, Bärighet: 10-12

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Individer som letar efter ett högkvalitativ täcke som kan användas året runt

Fördelar:

 • Mjuk och bekväm känsla
 • Håller värme mycket bra
 • Grym ventilationsförmåga som transporterar bort överskottsvärme och fukt
 • Hög kvalitet och hållbarhet

Nackdelar:

 • Kostar lite mer än de flesta andra duntäcken

SammanfattningKungsängen Duntäcke Medel 90% är ett duntäcke i mycket hög kvalitet, och dess mångsidiga funktionalitet är något som vi uppskattar mycket. Som vinnare i vårt test får du här toppkvalitet, även om det kanske kostar lite mer än vad många andra alternativ gör.

Kungsängen Duntäcke Medel 90% är ett duntäcke som verkligen håller vad det lovar. Täcket är mycket högkvalitativt och passar utmärkt för användning året runt. Det mjuka och bekväma yttertyget av bomull ger en lyxig känsla. Täcket håller värmen mycket bra samtidigt som det har en fantastisk ventilationsförmåga som hjälper till att hålla borta överskottsvärme och fukt. Detta gör att täcket passar för personer som har svårt att hitta en perfekt balans mellan värme och ventilation under natten.

Detta duntäcke är också känt för sin höga kvalitet och hållbarhet. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att byta ut det efter bara några säsonger, utan att det kommer att vara en pålitlig del av din säng i många år framöver.

Kungsängens duntäcke är visserligen något dyrare än vissa andra alternativ på marknaden, men det höga priset är verkligen värt det för dess funktionalitet och kvalitet. Det här täcket är helt enkelt ett måste för alla som söker efter en högkvalitativ och mångsidig täckeoption. Vi rekommenderar det starkt för alla som letar efter ett pålitligt och långvarigt duntäcke.

Kungsängen Duntäcke


2. Engmo Lousie Duntäcke
Näst Bäst i Test Duntäcke

Fyllning: 91% gåsdun 9% ejderdun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 660, Bärighet: 10-12

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Sval, Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett riktigt varmt täcke
 2. Du som gillar en lång garantiperiod

Fördelar:

 • Extremt fint och mjukt yttertyg för maximal komfort
 • Tjockare täcke med fantastisk värmegeneration och temperaturkontroll
 • Rutkonstruktion som fördelar dunet optimalt runt kroppen
 • Exklusivt dun av mycket hög kvalitet

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Tenderar att bli något varm att sova med under sommaren

SammanfattningEngmo Lousie Duntäcke är det lyxiga duntäcket för dig som tenderar att bli kall på natten. Med denna högkvalitativa och värmande modell kan du säkerställa att du håller dig varm och bekväm genom hela natten.

Engmo Louise Duntäcke är en högkvalitativ produkt med en fyllning av 91% gåsdun och 9% ejderdun, vilket ger ett mycket fint och mjukt yttertyg för maximal komfort. Täcket har en tjock konstruktion som ger fantastisk värmegenerering och temperaturkontroll. Rutkonstruktionen fördelar dunet optimalt runt kroppen för bästa möjliga passform. Dunet som används är av högsta kvalitet, vilket garanterar hållbarhet och slitstyrka.

Täcket passar för personer som tenderar att bli kalla på natten och vill ha ett riktigt varmt täcke. Det är också en utmärkt produkt för personer som gillar en lång garantiperiod. Det är dock en dyr produkt och kan upplevas som varm att sova med under sommaren.

Totalt sett är Engmo Louise Duntäcke ett lyxigt val för den som vill ha hög kvalitet och värme under natten. Täcket ger en känsla av lyx och komfort samtidigt som det håller en jämn temperatur under hela natten.

Engmo Lousie Duntäcke


3. Engmo Astrid Duntäcke
Bästa Varma Duntäcke

Fyllning: 100% gåsdun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 190-650, Bärighet: 12

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Extra sval, Sval, Medel, Varm

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som tenderar att sova kallt
 2. De som letar efter ett mångsidigt alternativ med valbar fyllnadsvikt och värmeegenskaper

Fördelar:

 • Värmande och bekvämt täcke i rent gåsdun
 • Elegant och bekväm design med bra och jämn passform
 • Högkvalitativa material med bra slitstyrka
 • Finns i flera olika valbara värmenivåer

Nackdelar:

 • Lite dyrare alternativ
 • Kan upplevas lite varmt

SammanfattningEngmo Astrid Duntäcke är ett annat duntäcke som är optimalt för personer som brukar bli lite kalla under natten. Denna modell kan väljas i valfri fyllningsgrad men de tjockare alternativen är bland de mest bekväma vi testat, särskilt om man är ute efter den där värmande och omslutande känslan.

Engmo Astrid Duntäcke är ett högkvalitativt alternativ för de som letar efter ett varmt och bekvämt duntäcke. Täcket består av 100% rent gåsdun och är designat för att ge en elegant och jämn passform. Det finns flera olika valbara värmenivåer, så att användaren kan anpassa täcket efter sina personliga preferenser.

Materialen som används i Engmo Astrid Duntäcke är av hög kvalitet och har en bra slitstyrka, vilket garanterar att det håller i många år framöver. Det finns också flera valbara fyllningsgrader, från 190 till 650, så att användaren kan välja det som passar bäst för dem.

Täcket är också designat för att vara extra värmande och bekvämt, vilket gör det till en utmärkt lösning för personer som brukar bli kalla under natten. En nackdel kan vara att det kan upplevas lite varmt för vissa användare. Priserna är också något högre än för vissa andra modeller, men det höga kvaliteten och mångsidigheten gör Engmo Astrid Duntäcke till ett mycket attraktivt alternativ för den som söker ett högkvalitativt och bekvämt duntäcke.

Engmo Astrid Duntäcke


4. Mille Notti Natura
Bästa Svala Duntäcke

Fyllning: 90% gåsdun 10% Andfjäder

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 650, Bärighet: 10

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Sval, Medel, Varm

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett täcke med bra temperaturkontroll

Fördelar:

 • Grym temperaturkontroll för användning året runt
 • Håller passformen mycket bra, jämnt fördelad
 • Mycket hög kvalitet och hållbarhet
 • Kommer med en snygg och praktisk förvaringsväska

Nackdelar:

 • Tjockare alternativen är ganska dyra
 • Tyget kan upplevas lite prassligt av vissa

SammanfattningMille Notti Natura är ett högkvalitativt duntäcke som är perfekt för dig som letar efter ett svalare och kyligare täcke att använda dig av året runt. Här har du den perfekta modellen för just det.

Mille Notti Natura är ett högkvalitativt duntäcke som erbjuder en perfekt temperaturkontroll för användning året runt. Täcket har en fyllningsvikt på 650 gram med en hög kvalitet på gåsdun och andfjäder, vilket ger en mjuk och behaglig känsla. Passformen på täcket är mycket bra och fördelningen av dunet är jämnt fördelat i hela täcket.

Det högkvalitativa materialet och höga hållbarheten gör att täcket kommer att vara en trogen följeslagare under många år framöver. Dessutom kommer duntäcket med en snygg och praktisk förvaringsväska som gör att du kan förvara täcket på ett säkert och lätt sätt när det inte används.

Täcket finns i olika värmegrader, vilket gör att du kan välja den perfekta temperaturen för dina behov. Nackdelen med Mille Notti Natura är att de tjockare alternativen är ganska dyra och tyget kan upplevas lite prassligt av vissa användare.

Sammanfattningsvis, om du söker ett högkvalitativt duntäcke med en perfekt temperaturkontroll, är Mille Notti Natura det bästa valet för dig.

Millie Notti Natura


5. Engmo Cecilia Duntäcke
Bästa Fluffiga Duntäcke

Fyllning: 90% Myskanddun 10% Andfjäder

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 200-700, Bärighet: 12

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Extra sval, Sval, Medel, Varm

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som gillar fluffiga och stora täcken
 2. Prismedvetna köpare

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Mycket fluffigt och mjukt täcke
 • Bra fyllnadsvikt med värmande och isolerande egenskaper
 • Bra andningsförmåga

Nackdelar:

 • Inte samma höga slitstyrka och hållbarhet som vissa dyrare alternativ
 • passar inte för individer som gillar tunnare täcken

SammanfattningEngmo Cecilia Duntäcke är ett extremt populärt och mångsidigt duntäcke, och det är lätt att förstå varför. Täcket kommer till ett fantastiskt pris, samtidigt som den bibehåller en hög grad av funktionalitet, bekvämlighet och hållbarhet.

Engmo Cecilia Duntäcke är ett av de mest populära duntäckena på marknaden och det är inte svårt att förstå varför. Detta täcke är både mycket prisvärt och erbjuder enastående komfort och värmeisolering. Med en fyllning av 90% myskanddun och 10% andfjäder är detta täcke både mjukt och fluffigt samtidigt som det ger en hög fyllnadsvikt och enastående värmeegenskaper.

Yttertyget är tillverkat av 100% bomull, vilket ger en god andningsförmåga och gör att täcket känns bekvämt mot huden. Engmo Cecilia Duntäcke finns i flera olika värmegraderna, vilket gör det till ett mångsidigt alternativ för personer som letar efter ett täcke som passar för alla årstider. Dessutom är täcket mycket prisvärt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för prismedvetna konsumenter.

En nackdel med Engmo Cecilia Duntäcke är att det inte har samma höga slitstyrka och hållbarhet som vissa dyrare alternativ. Dessutom kan det upplevas som för tjockt för personer som gillar tunnare täcken. Men sammanfattningsvis är Engmo Cecilia Duntäcke ett utmärkt val för alla som letar efter ett mjukt, fluffigt och prisvärt duntäcke med goda värmeegenskaper och bra andningsförmåga.

Engmo Cecilia Duntäcke


6. Ringsted Sjöjungfrun Gåsduntäcke
Bästa Duntäcke Dubbel

Fyllning: 90% Anddun 10% Andfjäder

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 480, 870, Bärighet: 10

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Sval, Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Par som letar efter ett högkvalitativt duntäcke i dubbelstorlek
 2. Personer som letar efter ett duntäcke med hög bärighet

Fördelar:

 • Mycket hög fyllnadsgrad med högkvalitativt dun
 • Finns i bredden 150 och 220 cm
 • Bekvämt yttertyg med bra tättrådhet
 • Prisvärt

Nackdelar:

 • Kan upplevas lite för varm för personer som tenderar att bli varma under natten

Sammanfattning: Ringsted Sjöjungfrun Gåsduntäcke är det perfekta valet för par som letar efter ett större duntäcke som kan täcka hela sängen. Med bra kvalitet och funktionalitet får du här ett större duntäcke att värma dig med under natten.

Ringsted Sjöjungfrun Gåsduntäcke är det ultimata valet för par som vill ha ett högkvalitativt duntäcke i dubbelstorlek. Med en hög fyllnadsgrad av anddun och andfjäder ger täcket utmärkt isolering och värme. Dessutom finns det i två olika bredder - 150 och 220 cm - vilket gör att det passar för de flesta sängar.

Yttertyget är tillverkat av 100% bomull med bra tättrådhet, vilket ger en bekväm känsla och god andningsförmåga. Täcket har också en bra bärighet, vilket gör att det bibehåller sin form och fluffighet över tid.

En nackdel med täcket kan vara att det kan bli lite för varmt för personer som har en tendens att bli varma under natten. Men för de flesta kommer detta inte att vara ett problem.

Ringsted Sjöjungfrun Gåsduntäcke


7. Carpe Diem Beds Duntäcke
Bästa Tjocka Duntäcke

Fyllning: 100% gåsdun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 500/840, Bärighet: 10-14

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter ett riktigt varmt och tjockt duntäcke
 2. Personer med allergier

Fördelar:

 • Tjock och värmande täcke med hög fyllnadsgrad
 • Mjuk och fluffig känsla
 • Relativt bra andningsförmåga för tjockleken
 • Helt fri från allergener

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ
 • Stor och otymplig att förvara i jämförelse med mindre alternativ

SammanfattningCarpe Diem Beds Duntäcke är för dig som letar efter ett större varmt duntäcke som du kan gosa ner dig i under vinterhalvåret. För maximal komfort och isolering är det rätt val för dig.

Carpe Diem Beds Duntäcke är ett högkvalitativt duntäcke som är perfekt för personer som letar efter ett riktigt varmt och tjockt täcke att krypa ner under. Täcket är tillverkat av 100% gåsdun och har en hög fyllnadsgrad på 500/840, vilket ger en mjuk och fluffig känsla.

Dessutom är täcket helt fritt från allergener, vilket gör det till ett utmärkt val för personer med allergier. Yttertyget består av 100% bomull, vilket ger en relativt bra andningsförmåga för tjockleken på täcket.

En nackdel med detta täcke är att det är dyrare än många andra alternativ på marknaden, men om du letar efter en hög kvalitet och en maximal komfort och isolering är Carpe Diem Beds Duntäcke definitivt värt investeringen.

En annan nackdel är att täcket är större och mer otympligt att förvara än mindre alternativ, men detta är en mindre negativ faktor som kan övervägas.

Carpe Diem Beds Duntäcke


8. Tempur Duntäcke Premium
Bästa Tunna Duntäcke

Fyllning: 100% gåsdun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 285,630, Bärighet: 10-12

Yttertyg: 100% Bomull med lyocell

Värmegrad: Sval, Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett tunt och svlande duntäcke

Fördelar:

 • Tunn och lättanvänt alternativ
 • Fantastisk ventilation och svlande egenskaper
 • Hanterar fukt mycket väl, vilket hjälper mot svett och fukt
 • Innovativ Tepmurteknologi för bra bekvämlighet

Nackdelar:

 • Kan upplevas lite kallt och tunt av många
 • Relativt dyr modell

SammanfattningTempur Duntäcke Premium är duntäcket för dig som letar efter något lite svalare. I och med att täcket är betydligt tunanre än de flesta andra modeller får du här ett alternativ som är extremt effektiv under varmare nätter.

Tempur Duntäcke Premium är ett duntäcke som är perfekt för personer som söker efter ett tunt och lättanvänt täcke med fantastisk ventilation och sväljande egenskaper. Detta täcke hanterar fukt mycket bra vilket gör det effektivt mot svett och fukt. Täcket är tillverkat med innovativ Tempur-teknologi som bidrar till en hög grad av bekvämlighet.

Fyllningen består av 100% gåsdun med fyllningsvikt 285-630 och bärighet på 10-12. Yttertyget är tillverkat av 100% bomull med lyocell. Täcket finns i sval och medel värmegrad.

En av nackdelarna med detta täcke är att det kan upplevas lite kallt och tunt av många, och priset är relativt högt jämfört med andra modeller.

Sammanfattningsvis är Tempur Duntäcke Premium ett utmärkt val för personer som söker efter ett tunt och svalt täcke med bra ventilation och sväljande egenskaper. Täcket är tillverkat med högkvalitativa material och innovativ teknologi, vilket gör det till ett av de bästa tunna duntäcken på marknaden.

Tempur Duntäcke Premium


9. Norsk Dun Classic Duntäcke
Bästa Billiga Duntäcke

Fyllning: 50% Myskanddun 50% Andfjäder

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 260, 500, Bärighet: 6-9

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Sval, Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Budgetmedvetna individer

Fördelar:

 • Extremt prisvärt alternativ
 • Bra svalande känsla med andningsförmåga
 • Mjukt och bekvämt
 • Är enkel att maskintvätta

Nackdelar:

 • Mindre dunfyllning med sämre fyllningsgrad
 • Inte samma höga kvalitet som dyrare modeller
 • Inte lika bra temperaturkontroll som andra alternativ

Sammanfattning: Norsk Dun Classic Duntäcke är för dig som letar efter ett duntäcke under 1000 kronor, vilket inte är särskilt lätt att hitta. Rimligtvis behöver du därför offra mycket av den högkvalitativa fyllningen vi hittar i dyrare modeller, men istället får du ett prisvärt alternativ som fungerar bra under svalare nätter.

Norsk Dun Classic Duntäcke är en prisvärd produkt som passar utmärkt för de som letar efter ett billigt duntäcke. Täcket har en fyllning på 50% myskanddun och 50% andfjäder med en fyllningsvikt på 260 eller 500 och bärighet på 6-9. Yttertyget är tillverkat av 100% bomull vilket ger en mjuk och bekväm känsla.

Täcket passar svala och medelvarma temperaturer och har bra andningsförmåga. Norsk Dun Classic Duntäcke är enkelt att tvätta i maskin och är ett praktiskt alternativ. Nackdelen med detta täcke är att det har mindre dunfyllning med sämre fyllningsgrad jämfört med dyrare modeller, vilket påverkar dess höga kvalitet. Dessutom saknar det lika bra temperaturkontroll som andra alternativ.

Norsk Dun Classic Duntäcke


10. Hästens Medium Duntäcke
Bästa Premium Duntäcke

Fyllning: 100% gåsdun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 630- 980, Bärighet: 10-15

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som värderar komfort och bekvämlighet över allt annat

Fördelar:

 • Extremt bekvämt duntäcke av hög kvalitet
 • Extremt hög fyllningsgrad med bra temperaturkontroll
 • Både slitstarkt och hållbar
 • bra viktfördelning och passform

Nackdelar:

 • Mycket dyr

SammanfattningHästens Medium Duntäcke är i praktiken motsatsen till duntäcket från Norsk Dun ovan. Här får du bästa möjliga kvalitet med en otroligt hög fyllningsvikt vilket resulterar i en modell som både ventilerar, reglerar värme och transporterar bort fukt på ett extremt effektivt sätt.

Hästens Medium Duntäcke är ett premiumval för de som vill ha det absolut bästa på marknaden när det kommer till duntäcken. Täcket består av 100% gåsdun vilket ger en hög fyllningsgrad och temperaturkontroll. Fyllningsvikten ligger mellan 630-980 och bärigheten mellan 10-15 vilket gör det till ett täcke som formar sig efter kroppen och ger en skön passform. Yttertyget består av 100% bomull vilket ger en slitstark och hållbar produkt.

Den höga kvaliteten och komforten hos Hästens Medium Duntäcke är imponerande. Täcket ger en perfekt viktfördelning och passform, samtidigt som det är ventilerande och kan transportera bort fukt på ett effektivt sätt. Det här är verkligen en produkt för de som värdesätter komfort och bekvämlighet över allt annat.

Nackdelen med Hästens Medium Duntäcke är det höga priset. Det är en mycket dyr produkt, vilket gör det till ett orealistiskt val för många konsumenter. Men om du har råd med priset är det här utan tvekan ett av de bästa duntäckena på marknaden.

Hästens Medium Duntäcke


11. Ringsted Dun Omtanke Ekologiskt Duntäcke
Bästa Ekologiska Duntäcke

Fyllning: 100% anddun

Fyllningsvikt/Bärighet: Fyllningsvikt: 620, Bärighet: 10

Yttertyg: 100% Bomull

Värmegrad: Medel

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett etiskt och ekologiskt duntäcke

Fördelar:

 • Dun plocvkat från frigående ekologiska änder i Danmark
 • Slitstarkt och hållbart yttertyg i GOTS-certifierat bomull
 • Bra temperaturkontroll
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar:

 • Inte samma högkvalitativa fyllningsgrad som vissa dyrare alternativ
 • Passformen kan upplevas lite skev

SammanfattningRingsted Dun Omtanke Ekologiskt Duntäcke är för dig som letar efter ett lite mer miljövänligt alternativ till duntäcke. Med nästan samma höga kvalitet får du här ett ekologiskt täcke som heller inte kostar särskilt mycket.

Ringsted Dun Omtanke Ekologiskt Duntäcke är ett ekologiskt alternativ till traditionella duntäcken. Till skillnad från vanliga duntäcken så är fyllningen i detta täcke plockat från frigående ekologiska änder i Danmark och består av 100% anddun. Täcket har en fyllningsvikt på 620 och har en medelvärmegrad.

Yttertyget i duntäcket är tillverkat av 100% GOTS-certifierad bomull, vilket är ett bevis på att bomullen är producerad på ett hållbart och miljövänligt sätt. Bomullen ger även täcket en slitstark och hållbar yta.

Täcket har en bra temperaturkontroll och håller dig lagom varm under natten. Dock kan fyllningsgraden upplevas som något lägre än i vissa dyrare alternativ, vilket gör att täcket kanske inte är lika varmt och isolerande som man önskar under kalla nätter.

Ringsted Dun Omtanke


Vad Är Ett Duntäcke?

Ett duntäcke är ett täcke som är fylld med dun istället för syntetiska material eller fjädrar. Dun är fjäderdräkten under fåglarnas fjädrar, och ankdun och gåsdun är vanliga material som används i lyxiga sängkläder. Ankdun är mjuk, lätt och isolerande, medan gåsdun bildar större kluster för bättre isolering. Eftersom dun bildas i kluster och saknar vassa fjädrar, ger det en mjuk känsla till sängkläderna.

Duntäcken har olika konstruktionsmetoder som påverkar dess kvalitet och prestanda, och köpare bör överväga dunfodralets fyllnadsgrad, konstruktion och design innan de väljer ett duntäcke. Duntäcken tenderar att vara dyrare än andra alternativ, till och med tyngdtäcken, på grund av dess höga kvalitet och användning av naturmaterial.

Alternativa duntäcken finns också tillgängliga, vilka är fyllda med syntetfiberfyllning för att efterlikna känslan av dun till en mer överkomlig prisnivå. Det är viktigt för shoppare att veta vad de ska leta efter när de väljer ett duntäcke, samt för- och nackdelarna som bör övervägas innan de gör ett köp.

Fördelar Med Duntäcken

Duntäcken har både fördelar och nackdelar. En fördel är att de är hållbara och ger värme och komfort under många år, speciellt om de har högkvalitativ konstruktion. Men nackdelen är att de är dyra jämfört med andra duntyper, så det kan vara en stor initial investering.

Fördelar

 • Hållbarhet: Det är mycket hållbart när det tas om hand på rätt sätt, och ett duntäcke har en längre livslängd än genomsnittet.
 • Värme: Dun fungerar som isolering och håller sovande personer varma. De olika fyllnadsgrader och vikter som finns tillgängliga garanterar att det finns ett alternativ för de flesta sömnpreferenser och klimat.
 • Andningsförmåga: Duntäcken tenderar att vara andningsbara.
 • Mjuk känsla: Många personer tycker att dunfåtöljen känns skönt och att den är fyllig och kuddig.

Nackdelar

 • Kostnad: Duntäcken tenderar att vara en av de dyraste varianterna, särskilt när de är tillverkade av högkvalitativa eller lyxiga material.
 • Underhåll: För att bevara dunfyllningens fyllning och integritet bör dynan fluffas upp regelbundet och rengöras professionellt.
 • Begränsade färgalternativ: De flesta är utformade för att kombineras med ett påslakan, så färgalternativen kan vara begränsade.
 • Inte lämpligt för veganer: Dun är en animalisk biprodukt.
bekvämt duntäcke hemma

Duntäcke - Köpguide

Att köpa ett duntäcke kan vara överväldigande på grund av det stora antalet alternativ att välja mellan. För att hjälpa köpare att begränsa sina val och välja ett duntäcke som passar deras behov, är det viktigt att förstå vad man ska leta efter. Köpare bör fokusera på egenskaper som påverkar duntäckets prestanda när det gäller hållbarhet, temperaturreglering och allmän komfort.

Många företag marknadsför sina sängkläder som lyxiga, vilket kan vara vilseledande och leda till uppdrivna priser. Köpare bör se bortom etiketter och produktmarknadsföring och istället fokusera på kvalitets- och prestandaelement för att välja ett duntäcke som är utformat för att hålla länge. Ett välkonstruerat duntäcke av hög kvalitet kan hålla i många år, särskilt med rätt skötsel.

Några av de faktorer som kan påverka prestandan hos ett duntäcke inkluderar den typ av dun som används, mängden fyllning, trådtäthet i täckets yttre material, konstruktion och design. Köpare bör överväga dessa faktorer när de väljer ett duntäcke för att säkerställa att de köper en produkt som möter deras behov och håller hög kvalitet.

Fyllningsgrad & Bärighet

Fyllnadsgraden, även kallat bärigheten, är en viktig faktor att överväga när man väljer ett duntäcke. Fyllnadsgraden, som mäts i kubiktum per uns, indikerar hur mycket utrymme ett uns dunfyllning tar upp. Ju högre fyllnadsgrad, desto mer luftfickor finns det mellan dunen, vilket innebär att det finns mer isolering. Olika fyllnadsgrader ger olika nivåer av värme och isolering.

En lägre fyllnadsgrad på under 500 indikerar att dunet har tagits från yngre fåglar, vars dun är mindre klumpiga och mindre isolerande. Därför kan täcken med en fyllnadsgrad under 500 vara lämpliga för sommaranvändning eller för personer som sover varmt.

Täcken med en fyllnadsgrad på 600-700 anses vara idealiska för varma personer eller för användning i varmare klimat. De ger isolering utan att hålla kvar för mycket värme, vilket gör dem lämpliga för användning under vår och höst.

tjocklek på duntäcke

Fyllnadsgrader på 700 och högre anses vara högkvalitativa och ger rikligt med värme och isolering under vintermånaderna. Ju högre fyllnadsgrad, desto större och mer isolerande är dunklumparna, vilket innebär att de ger mer värme och isolering. En hög fyllnadsgrad indikerar också att dunet kommer från fullvuxna fåglar, vars dun är större och mer isolerande.

Materialval

Materialvalet för överdraget på ett duntäcke påverkar inte bara priset utan också dess temperaturreglering och känsla. Det finns flera olika material som vanligtvis används till duntäckets skal.

Bomull är ett vanligt material för duntäckens skal, eftersom det är mycket andningsbart och fukttransporterande. Bomull med långskaftning, t.ex. egyptisk bomull, ger en mjukare och smidigare känsla på tyget. Bomull är också ett hållbart val och kan tvättas i maskin.

Silke är ett annat material som kan användas till duntäckens skal, eftersom det ger en lätt och andningsbar känsla. Silke tenderar dock att vara dyrare och svårare att underhålla än bomull.

Ull är en annan naturfiber som kan användas till duntäckens skal. Ull har utmärkta temperaturreglerande egenskaper och kan transportera bort värme och fukt samtidigt som den ökar luftflödet i hela täcket.

Syntetiska fibrer, såsom polyester, kan också användas till duntäckens skal. Syntetiska material är vanligtvis billigare än naturfiber, men de är kanske inte lika andningsbara och kan inte transportera bort fukt lika effektivt. Syntetiska material kan dock vara en bra lösning för personer med allergier eller andra hälsoproblem som kräver en speciell typ av duntäcke.

Storlek

Storleken på ett duntäcke är viktig att överväga för att säkerställa en bra passform för sängen, oavsett om det är en större kontinentalsäng eller en mindre ramsäng. Köpare bör välja ett duntäcke som är proportionellt till storleken på bäddmadrassen. Vissa duntäcken kan också vara utformade för att passa två liknande storlekar, till exempel en dubbelsäng i Kingsize, vilket ger ett extra utrymme att dra täcket runt båda sidorna av madrassen.

Det är viktigt att köparen bestämmer hur mycket de vill ha av duntäcket som hänger över sängkanten, och dubbelkollar tillverkarens mått innan de köper. Det finns variationer i storlek mellan olika tillverkare, så det är viktigt att kontrollera måtten för att säkerställa att täcket passar i påslakanet.

Köpare bör också överväga om de vill ha ett duntäcke som passar för användning under flera årstider eller bara för en specifik säsong. Vissa duntäcken kan vara lämpligare för vintermånaderna på grund av dess höga isoleringsförmåga, medan andra är bättre för sommarmånaderna på grund av dess lätta och andningsbara material.

Vikt

Vikten på ett duntäcke mäts vanligtvis i gram och indikerar hur mycket dun som används i täcket. Men förutom vikten är det också viktigt att ta hänsyn till fyllnadsstyrkan, som mäter hur mycket utrymme en uns av dunfyllning tar upp. En högre fyllnadsgrad innebär mer värmeisolering, vilket kan vara en viktig faktor för personer som sover kallt eller som bor i kalla klimat.

Köpare bör också överväga vilken årstid eller vilket klimat de planerar att använda täcket under. Ett tjockare och tyngre duntäcke kan vara mer lämpligt för vintern, medan ett lättare täcke kan vara mer lämpligt för sommaren eller varma klimat.

Personliga preferenser när det gäller täckets vikt och densitet spelar också in. Vissa personer föredrar ett tungt och tjockt duntäcke för dess känsla av lyx och värme, medan andra föredrar ett lättare och mer andningsbart täcke för dess mjukhet och flexibilitet.

Köpare bör också tänka på sin personliga kroppstemperatur när de väljer ett duntäcke. Personer som sover varmt kan behöva ett lättare duntäcke för att undvika överhettning under natten, medan personer som har en tendens att sova kallt kan behöva ett tyngre och mer isolerande duntäcke.

Temperaturreglering

Temperaturreglering är en viktig faktor att överväga när man väljer ett duntäcke. Dun är naturligt isolerande och ger mycket värme samtidigt som det andas. Men olika fyllnadsgrader på dunfyllningen kan påverka hur väl duntäcket reglerar temperaturen.

stort varmt duntäcke

Personer som sover varmt eller som bor i varma klimat kanske vill leta efter ett lättviktigt duntäcke med en lägre fyllnadsstyrka på 600-700. Ett lättviktigt duntäcke med lägre fyllnadsstyrka kan erbjuda isolering och värme utan att orsaka överhettning. Å andra sidan kan personer som sover kallt eller som bor i kallare klimat välja ett duntäcke med en högre fyllnadsstyrka på 700-850 för extra värme.

Fyllnadsgraden påverkar också täckets vikt, där ett högre fyllnadsgrad kan ge ett tyngre duntäcke. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan fyllnadsgrad och täckets vikt för att uppnå den önskade temperaturen och komforten.

Material & Kvalitet

När man tittar på materialkvaliteten hos ett duntäcke är det viktigt att undersöka skalet, fyllningen och designen. Det vanligaste skalmaterialet är bomull, som är mjukt och andas, men vissa täcken är också tillverkade av ull, silke eller syntetiska material. För att avgöra kvaliteten på dunfyllningen bör man ta hänsyn till typen av dun som används och dess fyllningskraft, samt undersöka leveranskedjan och eventuella relevanta certifieringar. Sömmarna bör vara starka och hålla fyllningen på plats.

När det gäller dunfyllningen bör man leta efter högkvalitativa dun som har en hög fyllningskraft. Fyllningskraften är en måttstock på hur mycket en given volym dun kan expandera och bibehålla sin isolering, och högre fyllningskraft betyder bättre isoleringsförmåga. Ankdun är oftast mjukare och mindre än gåsdun, och går därför att packa ihop tätare för att skapa en mer isolerande madrass. Köpare bör också undersöka leveranskedjan för att säkerställa att dunet är etiskt framställt och att eventuella relevanta certifieringar, som RDS (Responsible Down Standard), har uppnåtts.

Sömmar

Sömmarna på ett duntäcke är en viktig del av dess konstruktion eftersom de håller dunfyllningen på plats och hjälper till att reglera temperaturen. Det finns flera olika typer av sömmar som används för att göra duntäcken.

Baffle-Box-sömmar är en populär sömmetod som skapar en lådaformad design genom att sammankoppla det övre och undre skalet med tunnare tygremsor. Detta gör att dunfyllningen hålls på plats och behåller sitt loft.

Genomsydda sömmar är en annan vanlig sömmetod där de två skikten av skalet sys ihop och bildar låd- eller diamantformade fickor. Detta håller dunfyllningen jämnt fördelad i hela täcket.

Kanaler är en annan sömmetod där vertikala kanaler löper uppåt och nedåt i täcket och bildar långa, vertikala fickor för dunfyllningen. Detta hjälper till att hålla dunfyllningen jämnt fördelad och ger också en intressant design.

Kuvertering är en sömmetod där en tygremsa sys mellan över- och undersidan av täppans skal runt om för att ge täcket mer form och struktur. Detta ger också täcket en ren och snygg kant.

Design

Designen på ett duntäcke är oftast enkel eftersom täcket kombineras med ett påslakan. Men även om duntäcken vanligtvis finns i neutrala färger och enkla designmönster kan de ändå ha subtila ränder eller mönster för att lägga till en extra touch av stil.

typer av duntäcken

Sömmarna som används för att hålla dunfyllningen på plats skapar också en design på täcket, och det finns olika mönster som används. Boxmönster skapar ett rutnät av boxar där dunet placeras och säkras, vilket ger en mer jämn fördelning av dunet och minskar risken för att fyllningen samlas i hörnen. Diamantmönster skapar en form av diamanter genom att sömma mellan dunfyllningen och kanalmönster har en rörformad konstruktion som låter dunfyllningen röra sig fritt genom kanalerna.

Pris

Priset på ett duntäcke kan vara högre än för andra alternativ, men det är en investering på grund av dess hållbarhet och hög kvalitet. Kvaliteten på dunet, fyllningsgraden, materialet på skalet och designen kan alla påverka priset på ett duntäcke. Köpare bör ha en budget i åtanke innan de börjar söka efter ett duntäcke.

Prisintervallet för duntäcken varierar beroende på tillverkare, kvalitet och design. Det kan finnas en stor skillnad i priset mellan olika märken och modeller, så det är viktigt att göra en noggrann jämförelse och hitta det bästa alternativet inom sin budget.

Att köpa ett duntäcke under en försäljning eller kampanj kan också hjälpa till att minska kostnaderna. Köpare kan hålla utkik efter specialerbjudanden eller rabatter som kan göra duntäcket mer överkomligt.

Det är viktigt att tänka på att ett duntäcke är en investering som kan hålla i många år, så även om priset kan vara högre jämfört med andra täckesalternativ, kan det vara värt det i det långa loppet.

Typer Av Duntäcken

Det finns ett antal olika typer av duntäcken att välja mellan, och det är viktigt att förstå de olika alternativen innan du köper ett.

 1. Klassiska duntäcken: Klassiska duntäcken är ofta tillverkade av gås- eller ankdun och har en hög fyllnadsgrad. De är mjuka och bekväma att sova under, och de ger en hög grad av isolering. Klassiska duntäcken är dock vanligtvis ganska tunga, vilket kan göra dem mindre bekväma för vissa användare.
 2. Duntäcken med fjäderblandning: Dessa duntäcken innehåller en blandning av dun och fjädrar, vilket ger en lättare och mer andningsbar känsla. De är vanligtvis något billigare än klassiska duntäcken, men de ger inte lika hög grad av isolering.
 3. Alternativt fyllmaterial: Vissa tillverkare erbjuder duntäcken som innehåller alternativt fyllmaterial, såsom bomull eller polyester. Dessa täcken är vanligtvis billigare än de som innehåller riktigt dun, men de ger inte lika hög grad av isolering.
 4. Duntäcken med hög teknologi: Vissa tillverkare använder högteknologiska material, som exempelvis syntetiska fibrer, för att skapa duntäcken. Dessa täcken kan vara lätta och andningsbara, men de ger inte lika hög grad av isolering som klassiska duntäcken.

Det är viktigt att välja ett duntäcke som passar din personliga stil och dina behov. Du kan behöva prova flera olika typer av duntäcken innan du hittar det som passar dig bäst.

Vanliga Frågor Om Duntäcken

Vad kostar ett duntäcke?

Duntäcken kan vara en investering eftersom de är hållbara, men det finns också en högre prislapp kopplad till dem. Köpare bör vara beredda på att betala mer för ett duntäcke än för andra alternativ, men det finns olika prispunkter att välja mellan. Ett högkvalitativt duntäcke med högre fyllnadsgrad och konstruktion kan kosta från 1500-3000 kronor eller mer, medan budgetvänliga alternativ kan ha en mindre andel av dunfyllning för att sänka kostnaderna. Priset påverkas också av typen av dunfyllning och skalmaterial som används. Det är viktigt att jämföra olika duntäcken för att hitta det bästa alternativet inom ens budget.

Hur tvättar jag ett duntäcke?

Att tvätta ett duntäcke kan vara en utmaning, men det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att undvika skador på dunet. För att tvätta ett duntäcke i maskin bör man använda milt tvättmedel och kallt vatten. Det är också viktigt att se till att dynan är helt torr innan man lägger tillbaka den på sängen eller förvarar den. Vissa duntäcken kräver dock professionell rengöring, så köpare bör vara noga med att läsa etiketten för instruktioner.

När det gäller kemtvätt är det viktigt att vara försiktig, eftersom den kemiska processen kan ta bort de naturliga oljorna från dunet och få det att brytas ner snabbare. Att använda ett påslakan kan också hjälpa till att skydda duntäcket och förlänga tiden mellan rengöringarna.

Hur fluffar man upp ett duntäcke?

Idealiskt sett bör dunfiltar få en rejäl fluff varje dag när du bäddar sängen. Ge varje sida av täcket en snabb skakning för att hjälpa till att omfördela dunet på insidan så förhindrar du att klumpar bildas. Du kan också fluffa ett duntäcke i en torktumlare med en luftfluffcykel. De flesta torktumlare har en inställning för luftfluff, som tumlar utan värme, men om din torktumlare inte har det kan du välja den lägsta värmeinställningen och tumla i 10-minutersintervaller. Lägg i dynan och några rena tennis- eller torkbollar (om du använder tennisbollar, stoppa in dem i rena vita strumpor för att se till att den neongröna färgen inte överförs till dynan) för att hjälpa till att förhindra att dunet klumpar ihop sig.

Hur länge håller duntäcken?

Duntäcken är kända för att vara slitstarka och kan hålla i många år med rätt vård och underhåll. En välunderhållen duntäcke kan hålla i 10 till 15 år eller längre. Det är viktigt att fluffa upp dunet regelbundet för att behålla dess loft. Det är också viktigt att rengöra duntäcket noggrant när det behövs, med hänsyn till tillverkarens riktlinjer. Ett påslakan kan hjälpa till att förlänga livslängden på ett duntäcke genom att skydda det från normalt slitage. Köpare bör överväga att investera i ett högkvalitativt duntäcke som kan hålla längre och spara pengar på lång sikt.

Vilken storlek är bäst för mig när jag väljer duntäcke?

När du väljer storlek på duntäcke är det viktigt att ta hänsyn till storleken på din madrass och hur mycket täckning du vill ha. Duntäcken finns i standardstorlekar som matchar storleken på madrassen. Tillverkarna ger storleksinformation och mått som du bör bekräfta för att se till att täcket passar din säng. Det är också värt att notera att storleksmåtten kan variera mellan olika märken, så se till att jämföra storleksinformationen från olika tillverkare. Vissa duntäcken är överdimensionerade för att hänga mer över sängkanten, vilket kan ge en extra touch av komfort och elegans till din sängklädsel.

Är det etiskt försvarbart att köpa dun?

Dun kan köpas på ett hållbart och etiskt sätt. Det anses vara en biprodukt från fågeluppfödning, där dunet skördas utan att orsaka onödig skada. Det har funnits en historia av oetisk behandling inom dunindustrin, inklusive levande plockning och tvångsmatning. Men det har skett en noggrannare granskning som har lett till att företag söker etiska leverantörer och att det finns certifieringar, t.ex. Responsible Down Standard, som visar att leveranskedjan är spårbar och att ankor och gäss från vilka dunet kommer från behandlas på ett humant sätt. Det är viktigt för köpare att undersöka varifrån dunet kommer för att göra ett etiskt medvetet val när de köper duntäcken.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.