Vad Är Memory Foam?

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du har köpt madrasser den senaste tiden har du förmodligen hört talas om "memory foam". Madrasser finns i många olika stilar, med många olika material, och memory foam har blivit ett av de mest populära.

Memoryskum utformades först på 1960-talet för att användas i NASA:s rymdskeppssäten och säkerhetsbälten, men det stötdämpande och tryckavlastande skummet har också använts som dämpning i hjälmar och skor, samt i proteser och sittdynor för rullstolar. Det var dock inte förrän på 1990-talet, när Fagerdella World Foams lanserade sitt flaggskepp TempurPedic, en svensk madrass, som memoryskum introducerades som madrassmaterial. Sedan dess har madrasser av memoryskum exploderat på marknaden.

Men vad är egentligen memoryskum? Vad är det gjort av, hur fungerar det och hur vet du om det är rätt val för dig?

Vi har koll på det. I den här guiden om allt som har med memory foam att göra, förklarar vi vad materialet innebär, hur det används i madrasser, bäddmadrasser och kuddar, samt vad du ska tänka på när du köper en smart madrass.

Hitta Rätt Produkter Med Memory Foam

Emma Original

Bäddmadrasser i Memoryskum

Tempur Original Supreme

Madrasser i Memoryskum

Emma Diamond Kudde

Kuddar i
Memoryskum

Vad Består Memory Foam Av?

Memory foam består huvudsakligen av en polymer som kallas polyuretan. Polyuretan är en vanlig plastpolymer som används för att tillverka olika material och produkter, inklusive möbler, isolering, sprayskum och bildelar.

Memory foam är en form av viskoelastiskt polyuretanskum, vilket innebär att det tar lång tid att ändra form under tryck och kan sträcka sig eller förvrängas men återgå till sin ursprungliga form när sträckkraften tas bort. Kemikalier tillsätts till polyuretan för att påverka dess viskositet och elasticitet, vilket i slutändan påverkar känslan och funktionen hos varje produkt av memory foam.

En vanlig förening som används i de flesta madrasser av memory foam är polyeterpolyol, som bidrar till både elasticitet och viskositet i skummet. Tillverkare av memory foam använder olika recept och processer för att skapa skummet, vilket påverkar slutresultatet.

Hur Fungerar Memory Foam?

Memory Foam fungerar genom att mjukna när det kommer i kontakt med kroppen och anpassar sig efter kroppens konturer, vilket bidrar till att fördela kroppsvikten jämnt. När kraft appliceras på materialet, ändrar det form långsamt och absorberar kraften från stöten, vilket är anledningen till att det ursprungligen användes inom rymdfartskonstruktion.

Memory Foam återgår också långsamt till sin ursprungliga form när kraften tas bort, vilket hjälper till att dämpa sovande personer genom att minska trycket från den liggande kroppen. Materialet blir också mjukare och mer flexibelt när det utsätts för kroppsvärme under en längre tid.

sova på memoryskum

Typer Av Madrasser Med Memory Foam

Det finns olika typer av madrasser med memoryskum i olika storlekar, former och konstruktionsstilar. Det finns tre huvudtyper av memoryskum: traditionell, öppen cell och gel.

Traditionellt memoryskum är det ursprungliga och konstruerat för att forma sig efter kroppen. Men en nackdel med traditionellt memoryskum är att det har en tendens att hålla kvar värmen, vilket kan göra sovytan på madrassen obehagligt varm.

För att lösa detta problem har utvecklarna skapat öppencelligt memoryskum. Det har samma ingredienser som traditionellt memoryskum, men med en annan inre struktur som innehåller inre fickor eller öppna celler som möjliggör ventilation och luftflöde i hela madrassen, vilket bidrar till att sprida värme.

Gelbaserat memoryskum är en annan typ av memoryskum som innehåller gel i dess konstruktion. Mikrokulor med gel pumpas in i skummet för att skapa fickor som liknar de i öppencelligt memoryskum. Dessa geler är fasväxlande material som absorberar och avger värme aktivt från kroppen.

Många moderna bäddmadrasser av memoryskum innehåller flera, om inte alla tre typer av memoryskum. Dessutom tillsätter utvecklare andra material i sina madrasser, såsom koppar som är mycket ledande och hjälper till med både värmespridning och fukttransport, för att öka kylningen.

En annan utveckling inom memoryskum är skapandet av mer miljövänligt skum. Dessa miljövänliga memoryskum innehåller mer växtbaserade material än den genomsnittliga madrassen av memoryskum. Tillverkarna kan ersätta petroleumbaserade föreningar och derivat med föreningar och derivat som tillverkas av soja- eller majsolja. Även om tekniken fortfarande är relativt ny, så blir den allt vanligare i takt med att tekniken utvecklas.

Konstruktionen i Madrasser Med Memoryskum

Madrasser i memoryskum har olika konstruktioner som är utformade för att uppnå specifika egenskaper. Men de flesta madrasser i memoryskum följer en grundläggande mall som har tre komponenter:

  1. Komfortlager: Detta är den övre delen av madrassen som består av ett eller flera skumlager som ger konturering och dämpning beroende på fasthetsgraden på madrassen. Många madrasser använder mer andningsbara skummaterial i detta lager för att hålla värmen borta från sovytan.
  2. Övergångsskikt: Detta lager består av ett eller flera skumlager som fungerar mellan komfortlagren och kärnan. Dessa lager är vanligtvis något fastare än skummet i komfortlagren och bidrar ofta till att föra bort värmen från komfortlagret.
  3. Kärna: Detta är madrassens bas och består oftast av mycket fastare skum som är det största lagret, vanligtvis överlägset. Kärnan ger stabilitet och stöd till madrassen genom de andra skumlager som den är uppbyggd av. Vissa madrasser, så kallade hybridmadrasser, har en kärna som inte består av skum utan av samma typ av kärna som en resårmadrass. Detta ger extra stöd, studs och ventilation.

Dessa tre komponenter bildar grunden för konstruktionen av madrasser med memoryskum. Varje madrass har unika komponenter och material som bidrar till dess specifika känsla och egenskaper.

bekväm memory foam material

Egenskaper Hos Memory Foam

Bäddmadrasser av memoryskum har tre huvudsakliga egenskaper som beskriver deras kvaliteter.

För det första, konturering, vilket innebär att bäddmadrassen eller madrassen anpassar sig efter kroppens kurvor och vinklar för en skräddarsydd passform.

För det andra, förser en mmadrass i memory foam dig med en omfamnande känsla, oavsett om det handlar om en mjuk madrass eller en hård madrass.

För det tredje, en kännbar respons, vilket innebär att materialet är anpassningsbart till tryck och blir mer följsamt och mindre visköst som svar på trycket och värmen från din kropp.

Även om olika bäddmadrasser kan erbjuda olika nivåer av dessa egenskaper, är det generellt sett vad man kan förvänta sig av att sova på en bäddmadrass av memory foam.

För- & Nackdelar Med Memory Foam

Förutom den unika känslan av skummet har madrasser av memory foam många andra specifika egenskaper - några av dem får människor att älska dem och några av dem kan få dem att sluta. Många människor älskar skumets anpassningsbara känsla av memory foam, men det är inte för alla och vissa tycker att memory foam är direkt obekvämt.

Nackdelar med en madrass i memoryskum kan ha en överdriven mjukhet, dålig temperaturreglering och stark initial avgasningslukt.

När man talar om memoryskum är det därför viktigt att ta upp både allmänt rapporterade fördelar och allmänt rapporterade klagomål.

Fördelar Med Memory Foam

Memory foam har flera fördelar när det gäller sömn och komfort. Här är några av de viktigaste fördelarna:

  • Tryckavlastning: Memory foam anpassar sig efter din kroppsvärme och tryck för att anpassa sig till din form. Detta kan ge lindring i de delar av kroppen som vi utsätter för mest tryck under sömnen, t.ex. höfter, axlar och nacke. Detta kan minska smärta och obehag, särskilt för personer med ledsmärta eller artrit.
  • Främjar ryggradsjustering: Memory foam kan främja en god ryggradsuppriktning och ge stöd i ländryggen. När en yta reagerar på kroppens naturliga kurvor som memoryskum gör, kan det vara lättare att hitta sovpositioner som håller ryggraden i neutral linje. Detta kan förhindra att du vänder dig på natten och att du får ryggsmärta och ömhet på morgonen.
  • Hypoallergen: Madrasser av memory foam är hypoallergena eftersom de är mindre benägna att dra till sig allergener, såsom dammkvalster och mögel.
  • Minskar rörelseöverföringen: Memory foam kan minska rörelseöverföringen i sängen, vilket är särskilt viktigt för par som vill undvika att störa varandra på natten.
  • Tyst: Madrasser av memoryskum är tysta och kan undvika ljud som kan störa sömnen.

När du letar efter en madrass i memoryskum, bör du också överväga fasthet, densitet och tjocklek. En högre densitet ger längre livslängd och bättre stöd, men kan vara varmare att sova på. En lämplig tjocklek på minst 15 cm kombinerat komfort- och övergångsskum mellan sovytan och madrassöverdraget kan ge fördelarna med stödkärnan utan att madrassen blir obekväm.

Nackdelar Med Memory Foam

Memory foam madrasser är mycket populära på grund av deras många fördelar, men de har också några nackdelar som bör övervägas innan du gör ett köpbeslut.

En av de största nackdelarna med madrasser av memoryskum är att de kan hålla kvar värmen, vilket kan orsaka obehag när du sover, särskilt om du redan har en tendens att sova varmt. Även om det finns nyare tekniker som minskar detta problem är det fortfarande en utmaning.

En annan nackdel är att madrasser av memoryskum är oftast dyrare än andra typer av madrasser. Detta kan vara ett hinder för vissa personer, särskilt om de inte vill investera i en dyr madrass.

Madrasser av memoryskum är också känsliga för vatten och fukt, vilket kan försämra skummet och minska madrassens livslängd. Dessutom kan vissa personer uppleva känslan av att fastna i materialet, vilket kan göra det obekvämt att sova på madrassen.

Det kan också vara svårt att flytta en madrass av memoryskum eftersom de är tunga och svåra att lyfta, vilket kan orsaka problem vid rengöring eller vid flytt.

Slutligen kan madrasser av memoryskum avge en stark kemisk lukt när de är nya, vilket kan vara obehagligt för vissa personer. Även om lukten vanligtvis försvinner efter några dagar kan det vara en oro för personer med känsligare näsor.

Läs mer: Är Memory Foam Farligt?