Bästa Mjuka Madrass ([year]): Bäst i Test

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 18 jun 2024

De bästa mjuka madrasserna har en fin balans mellan stöd och fasthet. Även om du vill att din säng ska kännas mjuk vid beröring vill du också att den ska ge rätt typ av stöd för din sömnstil. Olika faktorer som sovställning, kroppsvikt och miljöfaktorer kan alla spela en roll när du väljer din perfekta madrass. Tänk också på att den bästa mjuka madrassen för en kropp kanske inte är bäst för en annan.

Under den här guiden kommer vi att gå igenom många av de viktigaste övervägandena att titta efter i en mjuk madrass. Vi kommer att gå igenom vad som gör varje säng bra och vem som gynnas mest av mjuka madrasser.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att den bästa mjuka madrasserna på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Mjuka Madrasserna Är

 1. Tempur Madrass Cloud Supreme: Bäst i Test Mjuk Madrass
 2. Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light: Bästa Mjuka Resårmadrassen
 3. Tempur Madrass Cloud Supreme Cooltouch: Bästa Kylande Mjuka Madrass

1. Tempur Madrass Cloud Supreme
Bäst i Test Mjuk Madrass

Typ: Kombimadrass

Storlek: 80x200, 80x210, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210 cm

Tjocklek: 21 cm

Garanti: Ja, 25 år

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som vill ha en madrass som anpassar sig till deras kroppsform för optimal komfort och stöd.
 2. Sidosovare

Fördelar:

 • Mycket mjuk och bekväm madrass
 • Material som formar sig efter kroppen och förser dig med tryckavlastning
 • Lätt att hantera, behöver inte vridas
 • Enkelskött med avtagbart hölje
 • Finns i många olika storlekar

Nackdelar:

 • Inte särskilt "studsig" för de som letar efter det
 • Inte lika enkel att röra sig i

Sammanfattning: Tempur Madrass Cloud Supreme är Tempurs mjukaste madrass, och den är minst lika skön att lägga sig i som den ser ut. För ett relativt rimligt pris får du en mjuk madrass i toppkvalitet.

Om du letar efter en mjuk och bekväm madrass som anpassar sig efter din kroppsform för optimalt stöd och tryckavlastning är Tempur Mattress Cloud Supreme definitivt värd att överväga. Den här madrassen är en kombinationsmadrass, vilket innebär att den är tillverkad av en kombination av material för att ge bästa möjliga stöd och komfort. Med en tjocklek på 21 cm finns den här madrassen i många olika storlekar, från 80x200 till 180x210. I den här recensionen tittar vi närmare på fördelarna och nackdelarna med Tempur Mattress Cloud Supreme.

En av de största fördelarna med den här madrassen är dess mjukhet och komfort. Materialet som används i den här madrassen är utformat för att forma sig efter din kroppsform, vilket ger optimalt stöd och tryckavlastning. Detta gör den till ett idealiskt val för sidosovare eller alla som söker en mjuk och bekväm sovupplevelse. Dessutom är madrassen lätt att hantera och kräver ingen vridning eller vändning, vilket gör den till ett alternativ med lite underhåll. Det avtagbara överdraget gör den också lätt att rengöra och underhålla, vilket är en trevlig extra bonus.

Trots sina många fördelar har Tempur Mattress Cloud Supreme några nackdelar att tänka på. Den här madrassen är till exempel inte lika "studsig" som vissa människor kanske föredrar, vilket kan vara en nackdel för dem som letar efter ett mer responsivt sovunderlag. Dessutom kan madrassens mjukhet göra den svårare att röra sig i, vilket kan vara en nackdel för vissa personer.

Sammantaget är Tempur Mattress Cloud Supreme en mjuk madrass av hög kvalitet som erbjuder många fördelar. Med sin 25-åriga garanti och sitt lättstädade avtagbara överdrag är den ett utmärkt val för alla som vill ha en mjuk och bekväm sovupplevelse. Även om det kanske inte är det bästa valet för dem som föredrar en mer studsande sovyta eller behöver en madrass som är lätt att flytta runt i, är det ett utmärkt val för alla som vill ha en mjuk madrass av högsta kvalitet som ger exceptionellt stöd och komfort.


2. Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light
Bästa Mjuka Resårmadrassen

Typ: Resårmadrass

Storlek: 90x200, 105x200, 120x200, 120x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210

Tjocklek: 30 cm

Garanti: Ja, 25 år

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som föredrar en studsigare resårbotten
 2. Ryggsovare

Fördelar:

 • Mjuk och bekväm med viktlös känsla
 • Enkel att ta sig upp ur trots dess mjuka känsla
 • Absorberar mycket rörelseenergi och förser bra rörelsefrihet
 • Tjock madrass med mycket dämpning

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ
 • Inte samma formgivande känsla som tempur ovan

Sammanfattning: Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light är en mjuk och bekväm resårmadrass som passar bra för ryggsovare och äldre personer som kanske har problem med smärta.

Om du letar efter en mjuk och bekväm resårmadrass är Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light ett utmärkt val. Den här madrassen är känd för sin mjuka och studsiga känsla, vilket är idealiskt för alla som föredrar en mer responsiv liggyta. Med en tjocklek på 30 cm finns Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light i flera olika storlekar, bland annat 90x200, 105x200, 120x200, 120x210, 160x200, 160x210, 180x200 och 180x210. I den här recensionen tar vi en närmare titt på fördelarna och nackdelarna med Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light.

En av de största fördelarna med den här madrassen är dess mjuka och bekväma känsla. Trots sin mjukhet är Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light lätt att ta sig ur, vilket gör den till ett idealiskt val för äldre personer eller alla som kan ha problem med smärta. Madrassen absorberar också mycket rörelseenergi, vilket ger god rörelsefrihet för en bekvämare sovupplevelse. Dessutom är madrassen tjock och har mycket dämpning, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en plyschig sovyta.

Även om Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light erbjuder många fördelar har den några nackdelar att ta hänsyn till. Till exempel är det ett dyrare alternativ jämfört med vissa andra madrasser på marknaden. Dessutom ger den, även om den är mjuk och bekväm, inte samma formande känsla som vissa andra madrasser, till exempel Tempur-madrasser.

Sammanfattningsvis är Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light ett utmärkt val för alla som föredrar en mjuk och studsande sovyta. Med sin 25-åriga garanti och sitt utbud av storlekar är det ett utmärkt alternativ för alla som vill ha en högkvalitativ fjädermadrass. Även om den kanske inte ger samma formkänsla som Tempur-madrasser eller andra liknande alternativ, är den ett utmärkt val för alla som vill ha en mjuk och bekväm sovupplevelse med god rörelsefrihet. Sammantaget är Carpe Diem Stora Harpö Luxury Light ett utmärkt alternativ för ryggsovare eller alla som vill ha ett mjukt och bekvämt liggunderlag.

Stora Harpö Luxyry Light


3. Tempur Madrass Cloud Supreme Cooltouch
Bästa Kylande Mjuka Madrass

Typ: Kombimadrass

Storlek: 80x200, 80x210, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210

Tjocklek: 21 cm

Garanti: Ja, 25 år


Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som tenderar att bli varma under natten
 2. De som vill ha en madrass som formar sig efter kroppen
 3. Sidosovare

Fördelar:

 • Kylande effekt tack vare CoolTouch-överdrag
 • Material som formar sig efter kroppen och förser dig med tryckavlastning
 • Lätt att hantera, behöver inte vridas

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ till tempurs klassiska madrass
 • Inte särskilt enkel att röra sig i

Sammanfattning: Tempur Madrass Cloud Supreme Cooltouch är likt deras klassiska mjuka madrass ett perfekt alternativ för de flesta, och tack vare CoolTouch-överdraget hålls din sovmiljö kyligare.

Tempur Cloud Supreme Cooltouch är ett utmärkt val för alla som har en tendens att bli varma på natten. Den här kombinationsmadrassen är utformad för att ge en svalkande effekt tack vare sitt CoolTouch-överdrag, som hjälper till att reglera din kroppstemperatur och hålla dig bekväm. Likt föregående tempurmodell komemr den i många oliak storlekar och är 21 cm tjock

En av de största fördelarna med den här madrassen är dess kylande effekt. CoolTouch-överdraget hjälper till att reglera din kroppstemperatur och hålla dig bekväm under hela natten, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som tenderar att bli varma när de sover. Dessutom ger Tempur Cloud Supreme Cooltouch tryckavlastning och formar sig efter din kropp, vilket är utmärkt för sidosovare eller alla som vill ha en mjuk och bekväm sovyta. Madrassen är också lätt att hantera och kräver ingen vridning, vilket gör den till ett alternativ med lite underhåll.

Även om Tempur Cloud Supreme Cooltouch erbjuder många fördelar har den några nackdelar att tänka på. Den är till exempel ett dyrare alternativ till den klassiska Tempur-madrassen, vilket kan vara ett hinder för vissa personer. Dessutom kan madrassens mjukhet göra den svårare att röra sig i, vilket kan vara en nackdel för vissa personer.

Sammanfattningsvis är Tempur Cloud Supreme Cooltouch ett utmärkt val för alla som tenderar att bli varma under natten. Med sin kylande effekt, tryckavlastning och formbarhet är den ett utmärkt alternativ för sidosovare eller alla som vill ha en mjuk och bekväm sovyta. Även om det kan vara ett dyrare alternativ till den klassiska Tempur-madrassen och kanske inte är det bästa valet för dem som behöver en mer följsam sovyta, är det ett utmärkt val för alla som vill ha en mjuk madrass av högsta kvalitet som ger exceptionellt stöd och komfort samtidigt som den håller dem svala under hela natten.

Cloud Supreme Cooltouch


Vem Passar En Mjuk Madrass För?

Sidosovare och personer som väger mindre än 100 kilo föredrar mjuka madrasser. Detta beror på att lättviktiga sovande personer utövar mindre tryck på madrassen än tunga sovande personer, och fastare madrasser kanske inte komprimeras tillräckligt för att ge tillräcklig vagga och tryckavlastning. När en madrass är för fast kan sidosovare uppleva tryckuppbyggnad i höfter och axlar, vilket leder till en dålig ryggradskonstellation. En mjuk madrass å andra sidan gör det möjligt för en sidosovandes höfter och axlar att sjunka in mer, vilket främjar en bättre anpassning.

Rygg- och magsovare som väger mindre än 60 kilo och föredrar en mjukare yta kan också tycka att en mjuk madrass är bekväm. Dessa sovande personer föredrar dock ofta en något fastare känsla för att förhindra att deras midjeparti sjunker ner för djupt. Även om en mjuk madrass kanske inte är lika viktig för dessa sovande personer, bör rätt mjuk madrass ändå kunna ge tillräckligt stöd utan att offra plyschighet.

Personer som väger mellan 60 och 100 kilo och som föredrar en plyschig känsla kan också njuta av mjuka madrasser, särskilt sidosovare som kan uppleva skarpa tryckpunkter på en fastare madrass. Vissa sidosovare som väger mer än 100 kilo kan också uppskatta kramen i en mjuk madrass, men sovande i högre viktgrupper kan uppleva att de sjunker för mycket i höfter och axlar, vilket kan belasta ryggraden.

ViktSidosovareRyggsovareMagsovare
Mindre än 60 kiloMjuk - MediumMediumMjuk - Medium fast
60-100 kgMedium Soft - Medium FirmMedium - FirmMedium Firm
Mer än 100 kiloMedium - Medium FirmMedium FirmMedium Firm - Firm


Sovposition

Din sovposition är en avgörande faktor för hur du interagerar med din madrass. Den kan påverka vilka delar av din kropp som kommer i kontakt med madrassen och hur mycket tryck som utövas på din ryggrad.

Om du föredrar att sova på sidan är en mjuk madrass vanligtvis det bästa alternativet. När du sover på sidan utövar dina höfter och axlar mest tryck på madrassen, vilket kan skapa tryckpunkter. Därför måste madrassen ha tillräckligt med dämpning i dessa områden för att lindra tryckpunkterna, samtidigt som den ger tillräckligt med stöd för att upprätthålla en korrekt ryggradsinställning.

Däremot kanske rygg- och magsovare inte är lika kompatibla med mjuka madrasser. Dessa sovpositioner kräver mer stöd för att förhindra att man sjunker ner för mycket i mellangärdet. Vissa mjuka madrasser med zonindelade lager kan dock ge tillräckligt stöd för rygg- och magsovare som föredrar en mjuk yta. Många rygg- och magsovare kan dock föredra en något fastare känsla för optimalt stöd.

mjuk madrass sjunker ner

Kroppstyp

Mjuka madrasser föredras vanligtvis av personer som väger mindre än 130 pund. Den här viktgruppen tenderar att utöva mindre tryck på madrassens yta, och fastare madrasser har kanske inte tillräckligt med flexibilitet för att de ska kunna sjunka in. Denna brist på nedsänkning kan resultera i dålig ryggradsriktning och intensifierade tryckpunkter.

För lättviktiga personer kan en mjukare madrass ge bättre anpassning, vilket bidrar till att lindra tryckpunkter och främja en korrekt ryggradsinriktning i alla sovpositioner. Även om personer från alla viktgrupper kan njuta av en mjuk madrass, tycker personer under 130 pund vanligtvis att denna känsla är bekvämare än andra viktgrupper.

Mjuk Madrass - Köpguide

Vissa madrassföretag använder ett språkbruk som kan vara missvisande och som avleder uppmärksamheten från mer kritiska faktorer till mindre viktiga faktorer. Vissa företag kan till exempel använda uttryck som "mer bekväma" eller "de mest bekväma" för att beskriva sina madrasser. Men eftersom komfort är subjektiv och varierar från person till person kan sådana påståenden inte stämma för alla.

På samma sätt använder vissa företag egna material med catchy namn för att locka till sig kunder. Även om vissa av dessa material kan vara unika och innovativa gör de inte nödvändigtvis en madrass bättre än en annan. I stället är det viktigt att fokusera på mer konkreta faktorer, som de material som används, madrassens fasthetsgrad och dess stöd- och tryckavlastningsförmåga.

Här är de viktigaste punkter som vi har använt oss av när vi testade sängarna.

skön mjuk säng

Typer Av Mjuka Madrasser

Nedan beskriver vi de vanligaste madrasserna. Alla madrasser finns i mjuka utföranden, men material och konstruktion kan påverka den totala sömnupplevelsen. Medan vissa funktioner och egenskaper tenderar att vara konsekventa mellan olika modeller inom en typ av kategori, varierar enskilda modeller ganska mycket på grund av design, material och konstruktion.

Kombimadrass

Definition: Kombimadrasser kombinerar ett tjockt komfortsystem med en spolstödskärna. Kompositionen av komfortsystemet varierar mellan olika modeller, men många hybrider innehåller lager av bomull, ull, polyskum, minnesskum, latex, mikrospiraler och/eller en kombination av flera olika material.

Höjdpunkt: Balanserad. Kombimadrasser erbjuder dig det bästa av två världar genom att kombinera fjädringslagren och andningsförmåga med överlägsen formning, rörelseisolering och tryckavlastning från övre komfortlager av latex eller skum. Kombimadrasser ger inte bara en idealisk balans mellan stöd och dämpning, de utmärker sig också i fråga om kantstöd jämfört med andra madrasser som enbart består av skum eller latex.

Resårmadrasser

Definition: Resårmadrasser anses i allmänhet vara mer traditionella än skum-, latex- eller kombimodeller. Den mest anmärkningsvärda komponenten i en fjädermadrass är dess metallspiraler. Vissa fjädermadrasser kan också ha ett tunt lager bomull eller skum för extra mjukhet, men spolskiktet är den viktigaste faktorn som påverkar sömnupplevelsen.

Höjdpunkt: Prisvärd. Om du söker en kvalitetsmadrass till ett rimligt pris är en fjädermadrass det perfekta valet. De är ofta mer prisvärda än andra typer av madrasser och kan ändå ge överlägsen komfort.

Latex

Definition: Latexmadrasser kan vara tillverkade av syntetisk latex, naturlatex eller en blandning av de två. Det finns två huvudtyper av naturlatex: Dunlop latex och Talalay latex. De olika processer som används för att tillverka dessa typer av latex leder till skillnader i deras känsla och prestanda. Dunlop är vanligtvis tätare och mer hållbar, medan Talalay tenderar att vara fylligare och mer andningsbar.

Höjdpunkt: Konturering utan sjunkning. Latexen är försiktigt framskjuten för att lindra tryckpunkter. Istället för att komprimeras bara under din vikt fördelas kompressionen över en större yta, vilket kan få dig att känna att du glider ovanpå madrassen snarare än att sjunka ner i den.

Luftmadrass

Definition: Luftmadrasser innehåller luftkammare som kan fyllas eller tömmas för att justera sängens fasthet. Moderna luftsängar har ofta fjärrkontroller eller appar för att enkelt justera sängen, medan andra kan använda en handvev. Materialen varierar mellan olika modeller, men de kan innehålla tunna komfortlager av minnesskum, polyskum, latex, bomull och/eller polyester. I stödkärnorna används ofta PVC, gummi och/eller polyuretan.

Höjdpunkt: Anpassningsbar fasthet. Luftmadrasser är ganska justerbara och gör det möjligt för den som sover att ändra sängens känsla enligt sina individuella behov, även om dessa preferenser varierar från natt till natt. Tyvärr har många luftmadrasser ett tunt komfortlager som kanske inte ger den plyschiga känsla som vissa människor längtar efter i mjuka madrasser.

Skum

Definition: Allskumsmadrasser är i allmänhet tillverkade av flera lager skum, som kan bestå av minnesskum, polyskum eller en kombination av de två. Latex kan också ingå i vissa helskumsmodeller.

Höjdpunkt: Nära överensstämmelse. Minnesskum och polyskum komprimeras endast under den sovande personens vikt, istället för att fördelas över en större yta. Därför följer de flesta mjuka helskumsmadrasser noga kroppsformen hos den person som sover på dem, vilket ger den den mysiga och dämpade känslan - perfekt för att lindra tryckpunkter!

Kroppsvikt

Kroppsvikten är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer madrass, eftersom den kan påverka hur väl madrassen stöder din kropp och främjar en sund sömnställning. Hur mycket kroppsvikt en person bär kan avgöra vilken sovyta som är idealisk för honom eller henne, och olika fasthetsgrader ger olika nivåer av stöd och komfort.

När våra testare utvärderar madrasser tar våra testare alltid hänsyn till personers kroppsvikt, eftersom den i hög grad kan påverka deras upplevelse på en viss sovyta. I vår forskning har vi funnit att personer som väger upp till 100 kilo tenderar att föredra mjukare madrasser, särskilt de som främst sover på sidan.

Sidosovare tenderar att lägga mest tryck på höfter och axlar, och en mjukare madrass kan ge bättre dämpning och anpassning till dessa områden. Dessutom behöver personer som väger mindre än 100 kilo kanske inte lika mycket stöd som tyngre personer, eftersom deras vikt fördelas jämnare över madrassens yta.

mjuk madrass stöd

Det är dock viktigt att notera att kroppsvikten bara är en faktor att ta hänsyn till när man väljer madrass, och individuella preferenser och behov kan variera kraftigt. Vissa personer kan till exempel föredra en fastare madrass även om de väger mindre än 100 kilo, särskilt om de har en historia av ryggsmärtor eller behöver mer stöd för att förhindra att de sjunker för mycket.

Rörelseisolering

När du funderar på en madrass är en viktig faktor att ta hänsyn till rörelseisolering, som avser hur väl madrassen absorberar rörelser och minskar överföringen över ytan. Den här funktionen kan vara särskilt fördelaktig om du delar säng med en partner, eftersom den minimerar störningar från deras rörelser under natten.

Mjukare madrasser presterar i allmänhet ganska bra när det gäller rörelseisolering eftersom de tenderar att vara mer mottagliga för tryck och anpassa sig nära kroppen. Detta kan absorbera rörelser mer effektivt, vilket innebär att även om din partner rör sig ofta eller går in och ut ur sängen är det mindre sannolikt att du känner av deras rörelser och blir störd i din sömn.

Det är dock värt att notera att rörelseisolering kan variera beroende på vilka material som används i madrassen. Memoryskum och latex är ofta kända för sin överlägsna rörelseisolering, medan resårmadrasser- och kombimodeller kanske inte presterar lika bra. Det är också värt att ta hänsyn till andra faktorer, till exempel din partners vikt och sömnvanor, för att bestämma den bästa madrassen för er båda. På det hela taget kan mjukare madrasser vara ett bra alternativ för dem som söker bättre rörelseisolering och en lugnare natts sömn.

Temperaturkontroll

När du väljer madrass är temperaturkontrollen en viktig faktor, eftersom en behaglig temperatur kan vara avgörande för en god natts sömn. Vissa madrasser är utformade med komponenter som ger passiv och/eller aktiv kylning för att hjälpa till att upprätthålla en behaglig yttemperatur.

 • Passiv kylning omfattar material som naturligt avger värme, t.ex. ventilerat skum eller latexlager, som har kanaler eller perforeringar som gör att luften kan cirkulera friare. Detta bidrar till att minska värmeuppbyggnaden och hålla madrassens yta svalare.
 • Aktiv kylning innebär att man använder externa energikällor för att kyla madrassen. Kylpaneler som är utformade för att avleda kroppsvärme är en sådan lösning. Dessa paneler kan tillverkas av olika material, inklusive gel-infunderat skum eller fasförändringsmaterial (PCM), som kan absorbera och avge värme vid behov för att upprätthålla en behaglig temperatur.

Dessutom använder vissa madrasser även spiralsystem som främjar luftflödet, vilket gör att värmen lättare kan avgå, och andningsbara överdragstyger som gör att luften kan cirkulera friare genom madrassen.

Det är viktigt att notera att effektiviteten hos dessa kylkomponenter kan variera beroende på individen och miljöfaktorer, såsom temperaturen i rummet och individens ämnesomsättning. Trots detta kan madrasser med dessa funktioner vara ett bra alternativ för personer som tenderar att sova varmt och som vill behålla en behaglig sömntemperatur under hela natten.

Tryckavlastning

När du väljer madrass är tryckavlastning en viktig faktor, eftersom tryckpunkter kan orsaka obehag och störa sömnen. För att utvärdera tryckavlastningen bär testarna kroppssensorer som mäter tryckuppbyggnaden i olika delar av kroppen när de ligger på madrassen.

Madrasser som följer kroppen nära brukar lindra trycket mest, eftersom de fördelar kroppsvikten jämnare och minskar tryckpunkterna. Mjukare modeller presterar ofta bra i den här kategorin, eftersom de är utformade för att anpassa sig närmare till kroppen.

Madrasser i minnesskum är till exempel kända för sin utmärkta tryckavlastning, eftersom de är utformade för att forma sig efter kroppens form och fördela vikten jämnt. Andra material som latex, polyskum och kombimodeller kan också ge god tryckavlastning, beroende på deras utformning och konstruktion.

Förutom de material som används kan andra faktorer som påverkar tryckavlastningen vara madrassens tjocklek, fasthetsgrad och sovställning. Sidosovare kan till exempel behöva mer tryckavlastning i höfter och axlar, medan ryggsovare kan behöva mer stöd i ländryggen för att förhindra tryckuppbyggnad.

Överlag är tryckavlastning ett viktigt övervägande för dem som letar efter en bekväm och stödjande madrass, och mjukare modeller är ofta ett bra alternativ för dem som söker överlägsen tryckavlastning.

Avgasning

Avgasning är ett vanligt problem med nya madrasser, och det handlar om att en kemisk lukt frigörs som kan dröja kvar i några dagar efter att madrassen har packats upp. Lukten orsakas vanligtvis av flyktiga organiska föreningar (VOC) som används i tillverkningsprocessen för vissa material, t.ex. skum och lim. Även om det inte nödvändigtvis är skadligt för hälsan kan avgasning vara obehaglig och påverka den totala sömnupplevelsen.

Möjligheten till avgasning beror till stor del på madrassens materialsammansättning. I synnerhet mjukare madrasser tenderar att avgasa mer än fastare modeller eftersom de vanligtvis innehåller fler lager av skum och andra material. Madrasser med minnesskum är till exempel kända för att ha en högre risk för avgasning eftersom de är tillverkade av syntetiska material som avger mer flyktiga organiska föreningar.

För att minska risken för avgasning är det viktigt att låta madrassen luftas ut i ett välventilerat område i några dagar innan den används. Detta kan hjälpa till att sprida lukten och låta madrassen släppa ut eventuella VOC som kan vara instängda inuti. Att välja en madrass som är tillverkad av material med lägre VOC-utsläpp, som naturlatex eller växtbaserat skum, kan dessutom minska risken för avgasning.

Rörelsefrihet

rörelsefriheten är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer madrass, särskilt för dem som rör sig ofta under natten eller har svårt att byta position. Vissa madrasser är utformade för att underlätta rörelse över ytan och minimera nedsänkning, vilket gör det lättare att röra sig och justera din sovposition.

Detta är dock inte en vanlig styrka hos mjuka madrasser, särskilt inte hos dem med tjocka skumlager. Mjuka madrasser tenderar att anpassa sig närmare till kroppen, vilket kan skapa en känsla av nedsänkning och göra det svårare att röra sig. Detta kan vara särskilt sant för tyngre personer, som kan uppleva att deras vikt sjunker ner i madrassen, vilket gör det svårt att byta position.

Däremot ger fastare madrasser och madrasser med resår- eller kombikonstruktion ofta större rörelsefrihet, eftersom de tenderar att ha en mer lyhörd yta som snabbt anpassar sig till förändringar i trycket. Detta kan göra det lättare att röra sig och byta position under natten, vilket kan leda till en mer vilsam och bekväm sömnupplevelse.

Kantstöd

Kantstödet är en viktig faktor när du väljer madrass, särskilt för dem som sitter på sängkanten eller sover nära kanten. En madrass med robust kantstöd säkerställer push-back och minimal nedsänkning, vilket kan förhindra känslan av att rulla av sängen eller obehag när man sitter längs kanten.

mjuk madrass bästa alternativ

De flesta mjuka madrasser tenderar dock att ha svårt med kantstödet, eftersom de tenderar att ha en mer följsam yta som kan orsaka nedsänkning och brist på stöd vid kanterna. Detta kan vara särskilt sant för madrasser av minnesskum, som tenderar att vara mjukare och mindre stödjande i kanterna.

Vissa material och konstruktioner kan dock göra stor skillnad när det gäller kantstödet. Kombimadrasser som kombinerar skum och spiralfjädrar tenderar till exempel att ha bättre kantstöd, eftersom spiralerna ger en stabil grund som förhindrar alltför stor sjunkning. Dessutom kan madrasser med förstärkta kanter, t.ex. sådana som är tillverkade med tätare skum eller extra kantstödssystem, också ge bättre stöd och förhindra överdriven kompression när man sitter eller ligger nära kanten.

På det hela taget, även om de flesta mjuka madrasser tenderar att kämpa med kantstödet, finns det alternativ som ger bättre stöd och minimerar sjunkning. Det är viktigt att ta hänsyn till madrassens material och konstruktion när man utvärderar dess kantstöd, liksom till dina individuella behov och sömnvanor. En madrass med robust kantstöd kan göra stor skillnad när det gäller komfort och förhindra obehag när du sitter eller sover längs sängkanten.

Sexliv

Madrassens roll för sexuell aktivitet är en viktig fråga för många par när de väljer ny säng. Även om individuella preferenser kan variera är de flesta romantiska partners överens om att den bästa madrassen för sex ska vara studsande, robust längs kanterna, andningsbar och relativt tyst.

Språngförmåga är en nyckelfaktor för en madrass lämplighet för sex, eftersom den kan ge den nödvändiga fjädringen för optimal rörelse och en bekväm upplevelse. I allmänhet tenderar fastare madrasser och de med resår- eller hybridkonstruktion att ha bättre förmåga än mjukare modeller, vilket kan skapa en känsla av sjunkande och bristande stöd.

Förutom möbeltassar, är ett robust kantstöd också viktigt för sexuell aktivitet, eftersom det kan ge en stabil grund och förhindra känslan av att rulla av sängen. Andningsförmåga är en annan viktig faktor, eftersom det kan förhindra överhettning och obehag under intima stunder. Slutligen är en relativt tyst madrass att föredra för att undvika distraktion eller buller under sex.

Även om mjuka madrasser kan vara lämpliga för sexuell aktivitet eller inte, beroende på personliga preferenser, tenderar de att rankas lägre i denna kategori än fastare modeller. Mjuka madrasser kan skapa en känsla av nedsänkning och brist på stöd, vilket kan göra det svårare att byta position och röra sig bekvämt.

Vanliga Frågor Om Mjuka Madrasser

För vem är mjuka madrasser lämpliga?

Mjuka madrasser, som ligger på 2 eller 3 på fasthetsskalan 1-10, är idealiska för sovande personer som behöver extra dämpning och kroppsformning för att känna sig bekväma. De bästa kandidaterna för en mjuk madrass är personer som väger mindre än 60 kilo, särskilt om de sover på sidan. Även om ryggsovare i denna viktgrupp också kan tycka att mjuka madrasser är bekväma, föredrar många istället en medelmjuk (4) känsla.

Personer som använder tunnare kuddar med låg vikt bör också överväga en mjuk madrass. Eftersom de sjunker djupare ner i madrassen kan en tjockare kudde höja huvudet för mycket, vilket leder till dålig ryggradsuppriktning och ökat tryck.

Är mjuka madrasser bra för barn?

Mjuka madrasser rekommenderas vanligtvis inte för barn, eftersom deras kroppar behöver mer stöd och stabilitet. En för mjuk madrass kan leda till att de sjunker ner för mycket i madrassen och att ryggradskonstellationen äventyras. De flesta sömnexperter rekommenderar medelfasta (6) eller fasta (7-8) madrasser för barn, beroende på deras ålder och vikt. Men, mjuka madrasser kan vara lämpliga för spädbarn och småbarn, eftersom de vanligtvis väger mindre än 20 kg. Det är viktigt att välja en madrass med bra kantstöd i det här fallet, eftersom det kan förhindra att madrassen sjunker ner när barnet rör sig nära sängkanten.

Kan mjuka madrasser vara bra för ryggen?

En alltför mjuk madrass kan leda till ryggsmärtor eftersom den inte ger tillräckligt stöd för höfter och axlar, vilket gör att de sjunker för djupt ner och sätter ytterligare tryck på ryggraden.

I allmänhet har de bästa madrasserna för din rygg en mediumfast sådann som balanserar mjuk dämpning med fast stöd. Detta säkerställer att madrassen anpassar sig efter din kropp och fördelar din vikt jämnt, vilket minskar värk och smärta, utan att den sjunker för mycket i tyngre delar av kroppen, till exempel i bålen och höfterna.

Den idealiska madrassen för din rygg beror dock också på din vikt och din sovposition. Lätta personer som sover på sidan eller ryggen kanske inte upplever ryggsmärta eller tryckpunkter på mjuka madrasser, men tyngre personer kanske inte tycker att dessa sängar är lika bekväma.

Kan en mjuk madrass leda till höftsmärta?

En för mjuk madrass kan orsaka höftsmärta. Mjuka madrasser tenderar att komprimeras under höfterna för att anpassa sig till den sovande personens kropp. Om madrassen är för mjuk kan den dock komprimeras för mycket, vilket leder till tryckpunkter och kan orsaka höftsmärta.

Vilket är bäst för ryggsmärtor: en hård eller mjuk madrass?

Den idealiska fastheten för en madrass för att lindra ryggsmärta kan variera beroende på din vikt och sovposition. Mjuka madrasser ger större följsamhet, vilket kan förbättra ryggradens inriktning för sovande personer som väger mindre än 60 kilo, särskilt de som sover på sidan. Personer som väger över 100 kilo, särskilt de som sover på mage eller rygg, kan dock dra nytta av en fastare madrass som ger bättre stöd för deras midjeparti och förhindrar att de sjunker för mycket.

Vilken är den lämpliga fastheten i madrassen för dig?

Förutom personliga preferenser beror den idealiska fastheten för en madrass i stor utsträckning på två faktorer: kroppstyp och huvudsaklig sovposition. Våra tester har visat att sömnare som väger mindre än 60 kilo vanligtvis föredrar en mjuk eller medelmjuk känsla, medan de som väger mellan 60 och 100 kilo tenderar att föredra en medelfast till medelfast känsla. Å andra sidan kommer sovande som väger över 100 kilo troligen att finna en medelfast till extrafast madrass mest bekväm.

Sidosovning kräver ofta mer dämpning och anpassning. Eftersom den här positionen inte främjar en jämn anpassning behöver sovande personer en madrass som vaggar ryggraden samtidigt som den anpassar sig efter axlar och höfter, vilket förbättrar anpassningen och minskar trycket. Rygg- och magsömn å andra sidan rätar ut ryggraden på ett naturligt sätt. Därför behöver personer som föredrar dessa positioner fastare madrasser som ger större stöd för att hålla hela kroppen på ett plant och jämnt plan. Även om individuella preferenser kan skilja sig åt tenderar de flesta rygg- och magsovare att föredra fastare madrasser än sidosovare.

Hur kan jag få en fast madrass att kännas mjukare?

När madrasser åldras tenderar de att mjukna naturligt, så känslan kan förändras med tiden.

Att justera ditt madrassunderlag kan också påverka känslan. Om du till exempel använder en boxspring kan en madrass med minnesskum kännas fastare, så om du tar bort fjädrarna kan det göra känslan mjukare. Om du däremot använder en resårbotten med en hybrid- eller resårmodell kan den kännas mjukare. Innan du gör några justeringar av ditt underlag bör du dock läsa igenom tillverkarens anvisningar för att undvika att garantin upphör att gälla.

För madrasser av minnesskum kan en höjning av temperaturen i sovrummet göra madrassen något mjukare. Att använda ett tjockare madrassöverdrag kan också mjuka upp sovytan.

Har madrasser av minnesskum en fast eller mjuk känsla?

Hårdheten hos en madrass av minnesskum kan variera beroende på hur den är konstruerad. Minnesskum kan tillverkas i många olika hårdhetsnivåer, och tillverkarna kan lägga olika material i lager för att skapa en fast eller mjuk sömnyta. Därför kan madrasser av minnesskum vara antingen fasta eller mjuka, beroende på deras konstruktion.