Bästa Underlakan i Linne ([year]): Bäst i Test

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Linne är ett populärt material för sängkläder på grund av dess naturliga andningsförmåga och fukttransporterande egenskaper, vilket gör det idealiskt för varma temperaturer. Linne är också hållbart och mjuknar gradvis efter tvätt. Dessutom är det allergivänligt, smutsavvisande och miljövänligt.

Dock är linnelakan ganska dyra jämfört med sängkläder av andra material och förvänta dig att betala minst 2000 kronor för en högkvalitativ lakanuppsättning till en dubbelsäng.

I denna guide presenterar vi åtta av de bästa lyxiga linnelakanen och kuddfodral som är tillgängliga på marknaden idag. Vi går också igenom hur underlakan i linne tillverkas, hur de känns, deras kostnader och var du kan hitta dem. Följ alltid skötseletiketten på dina linnelakan för tvätt och torkning.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa underlakanet i linne på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Underlakanen Är:

 1. Himla Sunrise Underlakan - Bäst i Test Linnelakan
 2. Millie Notti Lino Underlakan - Näst Bäst i Test Underlakan i Linne
 3. Lovely Linen Heaven Underlakan - Bästa Billiga Underlakan i Linne

1. Himla Sunrise Underlakan
Bäst i Test Linnelakan

Storlekar: 270x270 cm

Fördelar:

 • Mycket bekvämt linnelakan med mjuk och skön känsla
 • Upplevs svalt med bra ventilationsförmåga
 • Störe alternativ som passar bra för större bäddmadrasser
 • Mycket högkvalitativa material med bra hållbarhet

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Finns inte i en storlek som passar enkelsängar

SammanfattningHimla Sunrise Underlakan är det perfekta underlakanet i linne om du är villig att spendera lite mera för att få det bästa. Här får du premiumkvalitet och komfort från ett mycket snyggt och effektivt underlakan.

Himla Sunrise Underlakan är ett premiumunderlakan i linne som ger en mjuk och skön känsla. Detta lakan är perfekt för de som vill ha en bekväm sovupplevelse med en känsla av svalhet och bra ventilationsförmåga. Produkten är också tillverkad av högkvalitativa material med bra hållbarhet. Det har en storlek på 270x270 cm vilket gör det till ett större alternativ som passar bra för större bäddmadrasser. Detta lakan ger en mycket hög kvalitet som passar de som vill ha det bästa av det bästa.

Baserat på våra egna erfarenheter och på tester och recensioner av andra användare och experter, ger detta lakan en premiumkvalitet och komfort som lever upp till sitt pris. Himla Sunrise Underlakan sticker ut från konkurrenterna genom dess högkvalitativa material och komfort. Det ger också en känsla av svalhet och bra ventilationsförmåga som många andra linnelakan inte kan matcha.

Himla Sunrise Underlakan har en hög kvalitet på hållbarhet, bekvämlighet och svalhet som många andra lakan inte kan matcha. Men priset kan vara högt och storleken är inte lämplig för enkelsängar. Med det sagt är det helt klart vår testvinnare, då dess kvalité är oslagbar.


2. Millie Notti Lino Underlakan
Näst Bäst i Test Underlakan i Linne

Storlekar: 180x270, 270x270 cm

Fördelar:

 • Bra temperaturkontroll under alla säsonger
 • Lätt skrynkligt och avlsappnat utseende
 • Bra konstruktion resulterar i en slitstark produkt
 • För priset får man riktigt bra kvalité

Nackdelar:

 • Inte samma mjuka känsla som Himla Sunrise

Sammanfattning: Millie Notti Lino Underlakan är ett annat bra linnelakan för de som letar efter något effektivt alternativ att bädda sängen med. Även här får du toppkvalité, men till ett bättre pris. Däremot får du inte samma silkeslena och mjuka känsla som Himla Sunrise ovan.

Millie Notti Lino Underlakan är ett utmärkt val för de som söker ett prisvärt alternativ till Himla Sunrise. Lakanet är lätt skrynkligt och ger en avslappnad känsla till sängen. Det är också mycket slitstarkt och konstruerat för att ge en bra temperaturkontroll under alla säsonger.

Trots att lakanet inte ger samma silkeslena och mjuka känsla som Himla Sunrise, ger det fortfarande en bekväm och sval känsla för användaren. Till skillnad från Himla Sunrise finns Millie Notti Lino Underlakan tillgängligt i två storlekar, 180x270 cm och 270x270 cm, vilket ger en bra passform för både mindre och större bäddmadrasser.

Millie Notti Lino Underlakan är också ett bra alternativ för de som letar efter en produkt med god hållbarhet, eftersom det är konstruerat för att hålla länge. Priset för produkten är också mycket rimligt, särskilt med tanke på den höga kvalitén på materialet och konstruktionen.

Millie Notti Lino Underlakan


3. Lovely Linen Heaven Underlakan
Bästa Billiga Underlakan i Linne

Storlekar: 150x260, 260x260 cm

Fördelar:

 • Mycket prisvärt alternativ
 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Europeisk tillverkning som är bättre för miljön
 • Kan maskintvättas enkelt på 60 grader

Nackdelar:

 • Inte samma kvalitékänsla som dyrare underlakan i linne

SammanfattningLovely Linen Heaven Underlakan är för dig som är på en lite mindre budget, men som fortfarande vill uppleva fördelarna med att använda ett underlakan i linne. Här får du bra värde för pengarna , med ett slitstark och temperaturkontrollerande underlakan som inte kostar en förmögenhet.

Lovely Linen Heaven är en bra investering för dig som letar efter ett prisvärt alternativ till linnelakan. Det här underlakanet har en slitstark och hållbar konstruktion som ger dig ett underlakan som kommer att hålla under en längre tid. Det här underlakanet är också ett bra alternativ för miljömedvetna konsumenter, eftersom det är tillverkat i Europa.

Trots det faktum att detta underlakan inte ger samma kvalitetskänsla som dyrare lakan i linne, så är det ändå en utmärkt produkt med många fördelar. Förutom att vara prisvärt, så ger det en bekväm och sval känsla på natten. Det är också lätt att sköta och kan tvättas i maskin på 60 grader.

Lovely Linen Heaven finns i två olika storlekar, vilket ger dig möjlighet att hitta en passande storlek för din säng. Detta underlakan har också en avslappnad look och känsla, vilket passar bra för den som letar efter ett mer avslappnat intryck i sovrummet.

Lovely Linen Heaven


Vad Är Ett Linnelakan?

Linne är ett material som görs av fibrer från linväxten. Det är ett av de äldsta tygerna som finns och används idag för att göra kläder, möbler, dukar, handdukar, lakan och örngott.

Linne anses vara ett mer andningsbart alternativ till bomull och polyester och är vanligtvis skördas för hand vilket resulterar i ett slitstarkt material. Linne ger en distinkt och skarp känsla för handen, men vissa människor tycker att det kan vara lite grovt och kliande. Det är också väldigt lämpligt för varmare temperaturer eftersom det är exceptionellt andningsbart.

Om du är intresserad av att köpa ett lakanuppsättning i linne kan du läsa vår köpguide för att få mer information om priser och vad man ska titta efter när man köper ett nytt set.

Fördelar & Nackdelar Med Underlakan i Linne

Linnefiltar har både fördelar och nackdelar. En av fördelarna med linne är dess naturliga andningsförmåga, vilket gör att materialet transporterar bort fukt och hjälper dig att hålla dig sval under varma månader. Linne ger också en bra isolering när temperaturen sjunker, men det stänger inte in värme som polyester och andra syntetiska material.

En annan fördel med linne är dess hållbarhet. Linfibrerna som används för att skapa linnegarn är mycket tåliga, vilket ger sängprodukter av linne en hyfsad livslängd. Linne är också hypoallergent och motståndskraftigt mot smuts och genererar ingen statisk elektricitet.

Linne är också relativt miljövänligt. Linplantor är förnybara och kräver minimal bevattning för att växa. Många som sover njuter också av den sköna handkänslan hos traditionellt linne, men vissa kan tycka att materialet är grovt och kliande i början.

Det finns dock också nackdelar med linne. Lakan och örngott av linne är benägna att skrynkla, särskilt om de torkas på linan. Detta kan vara irriterande för vissa användare. Dessutom tenderar linne att vara ganska dyrt jämfört med andra material, med högkvalitativa lakanuppsättningar som kan kosta minst 2000 kronor och vissa som överstiger 5000 kronor.

underlakan i linne

Är Ett Linnelakan Rätt För Dig?

Ett underlakan i linneär bäst lämpade för personer som vanligtvis sover varmt och behöver hjälp att hålla sig svala under natten. Linne är lätt och andas, vilket hjälper till att transportera bort fukt från kroppen och håller dig torr. Samtidigt ger linne också bra värme och isolering när det behövs.

Känslan av linne kan beskrivas som krispig, lätt och något vaxartad. Personer som föredrar en grövre handkänsla för sina lakan och kuddfodral kommer att känna sig mycket bekväma med lakan i linne. Men om du tycker att linne känns för grovt och kliande kan du överväga mjukare sängmaterial som bomull, Tencel lyocell och rayon från bambu.

En av de största nackdelarna med lakan i linne är priset. Ett genomsnittligt underlakan i linne av linne kan kosta mellan 1000-3000 kronor, och produkter som är tillverkade av ekologiskt linne kan vara ännu dyrare. Om du letar efter ett billigare alternativ kan du kanske hitta ett set med linneblandning, men du kanske inte får samma krispighet och andningsförmåga som du får från rena linneartiklar.

Underlakan i Linne - Köpguide

Nedan följer våra viktigaste överväganden för dem som köper underlakan i linne. Tänk på att ett högt pris inte alltid är lika med hög kvalitet. Vissa märken för lyxsängkläder använder vilseledande jargong för att marknadsföra sina produkter. Medan många högklassiga linneuppsättningar är en värdefull investering tack vare sin hållbarhet, andningsförmåga och komfort, är vissa helt enkelt överprisade och kanske inte fungerar bra över tid.

Bekvämlighet & Komfort

Känsla är en viktig faktor att tänka på när man väljer underlakan i linne. Linne känns först väldigt skarpt och kan kännas lite grovt för vissa människor. Detta beror på att linfibrerna är starka och stela när de är nya. Men med tiden och användning mjuknar materialet och blir mer behagligt att använda.

För att mjuka upp underlakan i linne kan du tvätta dem flera gånger. Ju mer du tvättar linne, desto mjukare och mer behagligt blir det. Vissa tillverkare använder också speciella tekniker för att mjuka upp materialet, till exempel tvätt av plaggen eller stentvätt. Dessa tekniker kan hjälpa till att göra linnet mjukare från början.

Om du vill ha sängkläder som är extra mjuka kan du också välja lakan i linne som är blandat med andra material som bomull eller rayon från bambu. Dessa blandningar tenderar att vara mjukare än rent linne och kan ge dig den mjukhet du söker.

Så när du väljer lakan i linne är det viktigt att tänka på känslan av materialet. Om du vill ha en mjukare känsla kan du välja underlakan som har tvättats eller är gjorda av blandade material. Och kom ihåg, även om linne känns lite grovt i början, blir det mjukare och mer behagligt att använda med tiden.

Passform

När du väljer lakan i linne är passform en viktig faktor att tänka på för att få en bekväm och säker passform på din madrass. Det är viktigt att kontrollera måttet "pocket depth" på det monterade lakanet. Detta mått anger hur långt de elastiska hörnen sträcker sig, och bör passa tjockleken på din madrass. Om fickdjupet är för kort kommer lakanet att glida av madrassen och om det är för långt kan det bli veckat eller slätt.

bästa underlakan i linne

När du väljer lakan i linne bör du också tänka på att linne kan krympa något i tvätten. Detta kan påverka passformen på lakanet och göra det för tajt för din madrass. Men om du köper förtvättade lakan behöver du inte oroa dig för detta eftersom de redan har krympt i tvätten och passar perfekt på din madrass.

För att säkerställa en perfekt passform på dina linne lakan bör du mäta din madrass noga och välja ett lakan med rätt fickdjup. Om du har en tjockare madrass kan det vara bra att välja ett lakan med ett större fickdjup än vad du tror att du behöver för att säkerställa en bekväm och säker passform. Så när du köper linne lakan, se till att du har rätt mått och tänk på att linne kan krympa i tvätten om du inte köper förtvättade lakan.

Vikt

Vikten på linne lakan är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer rätt sängkläder. Vikten uttrycks i gram per kvadratmeter, eller GSM, och påverkar både komforten och hur väl lakanet håller sig över tiden.

Enligt allmänt samförstånd bland sömnare och sömnexperter ligger den idealiska GSM-vikten för linnelakan mellan 170 och 190. Lakan som väger mellan 170-190 GSM har en optimal balans mellan komfort, värme och hållbarhet.

Tyngre linnelakan kan ge bättre isolering under kallare tider på året, men de kan kännas överdrivet varma när temperaturen stiger. På samma sätt kan lättare linnelakan vara optimala för varmare väder men kan kännas för tunna i kallare klimat. Så det är viktigt att välja rätt GSM-vikt baserat på din personliga preferens och klimatet där du bor.

När du väljer underlakan i linne, se till att du väljer ett lakan som passar din kropps- och sovklimat behov. Om du är en person som ofta fryser på natten, är det bättre att välja ett tungt lakan med en högre GSM-vikt, medan personer som ofta har varmt på natten kan välja ett lättare lakan med en lägre GSM-vikt. Så tänk på vilken GSM-vikt som passar dig bäst när du väljer linne lakan.

Design, Färg & Mönster

När du väljer lakan i linne är det viktigt att tänka på dess design, färg och mönster. Jämfört med andra tyger är urvalet av färger och mönster för linne lite mer begränsat. Neutrala och jordnära toner som beige, grå, brunt och vitt, samt naturvitt, är vanligast. Dessa nyanser är tidlösa och passar till de flesta sovrumsinredningar.

Men om du föredrar mer livliga färger och mönster kan det vara svårt att hitta ett brett utbud av linne lakan. I så fall kan du överväga att välja ett annat sängmaterial som ger dig fler alternativ.

Tänk också på att linne lakan är vanligtvis eleganta och enkla i sin design. De kan ha en naturlig struktur och en subtil textur som ger ett elegant och sofistikerat utseende. Om du vill ha ett mer unikt utseende på dina lakan, kan du välja lakan som har speciella detaljer som broderi eller spetsar.

Så när du väljer underlakan i linne, tänk på att det finns ett mer begränsat utbud av färger och mönster, men att linne ger en tidlös och elegant design som passar till de flesta sovrumsinredningar. Om du vill ha mer variation i färger och mönster kan du överväga andra tyger som ger dig fler alternativ.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är en av linnets största styrkor när det kommer till underlakan. Linne är ett mycket luftigt och lätt material, vilket gör det idealiskt för sömn under varmare tider på året. Materialet är utformat för att andas och låter luften strömma genom det, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig svalare under varma nätter.

linne underlakan bra

Samtidigt erbjuder de flesta linnelakan och kuddfodral också hyfsad värme och isolering mot kyla. Detta beror på att linnematerialet kan hålla kvar värme och isolera din kropp från kall luft. Detta gör linne sängkläder perfekta för användning året runt och gör att de kan användas även under kallare väderförhållanden.

Fördelen med att ha sängkläder som andas är att det kan hjälpa dig att få en bättre natts sömn. Om du svettas mycket under natten och vaknar upp kladdig och obekväm, kan linnelakan hjälpa till att hålla dig sval och bekväm hela natten. Detta kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och få dig att vakna upp känna dig mer utvilad och redo för dagen.

Så när du väljer lakan i linne, tänk på att materialet har en utmärkt andningsförmåga som gör det idealiskt för sömn under varma tider på året. Samtidigt kan linnelakan och kuddfodral också ge värme och isolering under kallare förhållanden, vilket gör att de kan användas året runt.

Hållbarhet

Hållbarhet är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer underlakan i linne. Lin är ganska hållbart, särskilt om tyget kommer från handskördade fibrer. Handskördning ger mer robusta och högkvalitativa fibrer som är mer hållbara och slitstarka än maskinskördade fibrer.

Men det är viktigt att tänka på att linne kan försämras med tiden om du tvättar och torkar det för ofta i maskin. För att bevara materialet bättre rekommenderar många tillverkare linjetorkning. Linjetorkning hjälper till att minska slitaget på fibrerna och förhindra att lakanet krymper.

Det högre GSM-måttet indikerar också att linnet är mer slitstarkt. Ett högre GSM-mått innebär att det finns fler fibrer per kvadratmeter, vilket gör materialet mer tåligt och hållbart över tiden. Så om du vill ha sängkläder i linne som är mer hållbara och slitstarka, bör du välja lakan med ett högre GSM-mått.

Att investera i högkvalitativa lakan i linne är en bra investering på lång sikt. Även om det kan vara dyrare än andra material är linnelakan mer hållbara och kommer att hålla längre om du tar hand om dem på rätt sätt. Så tänk på att välja handskördade fibrer, undvika att tvätta och torka i maskin för ofta och välja lakan med högre GSM-mått för att få det mesta ut av din investering i linnelakan.

Lättskötta

Att sköta om linne lakan är enkelt, men det är viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt för att förhindra att de försämras för snabbt. Ett av de vanligaste problemen med linne underlakan är att de kan krympa eller bli slitage efter för många tvättar.

Du bör undvika att tvätta linnelakan för ofta eftersom det kan skada fibrerna och göra att materialet försämras snabbare. Det är vanligtvis tillräckligt att tvätta linnelakan varannan vecka eller efter behov. För att bevara materialet bättre rekommenderar många tillverkare att du tvättar lakanen i kallt vatten och undviker att använda klorblekmedel eller mjukgörare.

Klorblekmedel och mjukgörare kan göra att linne sängkläder förlorar sin naturliga struktur och mjukhet. Detta kan göra att lakanen känns mindre bekväma att sova på och kan också skada fibrerna på lång sikt. Det är därför viktigt att du följer tillverkarens tvättinstruktioner och undviker att använda kemikalier som kan skada materialet.

Så när du väljer underlakan i linne, tänk på att materialet är lätt att sköta om. Men det är viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt för att förhindra att de försämras för snabbt. Undvik att tvätta för ofta och använd inte klorblekmedel eller mjukgörare. Följ tillverkarens tvättinstruktioner för att förlänga livslängden på dina linnelakan och hålla dem mjuka och bekväma under en längre tid.

Vanliga Frågor Om Underlakan i Linne

Vad kostar ett linnelakan?

Det typiska prisintervallet för ett underlakan i linne är runt 2000 kr. Priset beror på om uppsättningen är tillverkad av rent linne eller en linneblandning, där den senare vanligtvis är mer prisvärd. Det finns underlakan i linne som kostar mindre än 2000 kornor, men kvaliteten kan vara tveksam. Prislappen kan också påverkas av antalet komponenter i uppsättningen. En standard lakanuppsättning innehåller vanligtvis ett platt lakan, ett spännlakan och ett till två örngott, men vissa kollektioner kan innehålla fler delar som t.ex. påslakan i linne och kuddfodral.

Hur länge håller linnelakan?

Linnelakan kan hålla i flera år, och ibland till och med flera decennier, om de används och sköts på rätt sätt. För att bevara linnelakan är det viktigt att rengöra dem sparsamt och undvika att använda kemikalier som klorblekmedel under tvättcykeln. Att torka linnet på en lina i stället för i en maskin kan också hjälpa till att bevara kvaliteten. Överdriven tvätt kan leda till att lakanen får hål och försämras snabbare.

Hur kan jag göra mina linnelakan mjukare?

Högkvalitativt linne blir mjukare med tiden genom upprepade tvättcykler, men behåller ändå sin naturligt krispiga struktur. För att uppnå en mjukare känsla för dina linne lakan och kuddfodral kan du köpa en uppsättning av linne som har tvättats i plagg eller stentvättats under produktionen. Dessa tekniker ger tyget en mjukare handkänsla.

Hur tvättar jag mina lakan i linne?

För att tvätta och ta hand om dina linnelakan bör du alltid följa skötselanvisningarna på etiketten. De flesta linnelakan kan tvättas i tvättmaskiner med varmt eller kallt vatten och torkas i torktumlare på låg temperatur. Använd inte blekmedel eller mjukgörare. Tvätta linne separat från andra plagg och rengör fläckar så snart som möjligt. För att ta bort rynkor bör du använda ett varmt strykjärn, men var försiktig eftersom linne är känsligt för värme.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.