Bästa Madrasskydd & Madrassöverdrag (2023): Bäst i Test

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Olyckor, svett och smuts kan orsaka fläckar, mögel och andra skador som kan äventyra madrassens livslängd. Ett madrasskydd fungerar som en extra barriär mellan den sovande och sängen för att minska sannolikheten för att ett enkelt missöde kan leda till katastrof.

Madrasskydd kan vanligtvis tas bort och tvättas, vilket skyddar sängen från allergener, smuts och skador samtidigt som det blir lättare att hålla en ren och fräsch sovyta.

Vi tar upp våra bästa val av madrasskydd och förklarar vad som gör dem unika. Vi går också igenom tips för att välja det bästa madrasskyddet för dig och svarar på vanliga frågor som köpare kan ha.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att det bästa madrasskyddet på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Madrasskydden Är

 1. Emma Smart Madrasskydd - Bäst i Test Madrasskydd
 2. Jensen Soft Protect Bäddmadrasskydd - Näst Bäst i Test Madrasskydd
 3. Hilding Daggkåpa Bäddmadrasskydd - Bästa Vattentäta Madrasskydd
 4. Kungsängen Madrasskydd Bomull - Bästa Kylande Madrasskydd
 5. Åhlens Madrasskydd - Bästa Billiga Madrasskydd
 6. Tempur Fit Madrassskydd - Bästa Madrasskydd För Tempur
 7. Kungsängen Madrasskydd Prima - Bästa Bekväma Madrasskydd
 8. Hästens Frotté Bäddmadrasskydd - Bästa Madrasskydd i Frotté
 9. Millie Notti Quilt Madrasskydd - Bästa Madrasskydd i Bomull

1. Emma Smart Madrasskydd
Bäst i Test Madrasskydd

Typ: Madrassöverdrag

Storlekar: 90x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200 cm

Material: 100% polyester

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett högkvalitativt och bekvämt madrasskydd
 2. Dig som letar efter ett vattentätt madrassöverdrag

Fördelar:

 • Vattentätt tack vare smart membranstruktur
 • Bra temperaturkontroll för att vara vattentät
 • Bra skydd mot allergener och dammkvalster tack vare AllergyShield-teknik
 • Enkel att ta av och tvättas i maskin
 • Extra skyddade hörn för bättre hållbarhet

Nackdelar:

 • Passar bäst med Emma Diamond madrass
 • Dyrare alternativ

Sammanfattning: Emma Smart Madrasskydd är framtidens madrassöverdrag som kombinerar en smart vattentät membranstruktur som även kan andas, vilket resulterar i ett mycket funktionellt och bekvämt madrasskydd.

Emma Smart Madrasskydd är ett högkvalitativt och bekvämt madrassöverdrag som passar perfekt för dig som söker ett vattentätt skydd för din madrass. Det finns tillgängligt i storlekar som sträcker sig från 90x200 till 180x200 cm och är tillverkat av 100% polyester.

En av de främsta fördelarna med detta madrasskydd är dess smarta membranstruktur som gör det vattentätt samtidigt som det låter madrassen andas. Dessutom har det en bra temperaturkontroll, vilket betyder att det inte blir för varmt att sova på, trots att det är vattentätt.

Detta madrassöverdrag är också utrustat med AllergyShield-teknik som skyddar mot allergener och dammkvalster. Det är enkelt att ta av och tvättas i maskin för enkel rengöring, och det har extra skyddade hörn för ökad hållbarhet.

En av dess främsta styrkor och svagheter är att det passar bäst med vår testvinnare bland bäddmadrasser -  Emma Diamond bäddmadrass (läs vår recension här). Det är en otroligt bekväm och stödjande madrass som vi starkt rekommenderar, men om du letar efter ett överdrag att passa en annan bäddmadrass som du redan har kanske detta alternativ inte är rätt för dig. Dessutom är det en något dyrare option jämfört med andra madrasskydd på marknaden.

Emma Smart Madrasskydd


2. Jensen Soft Protect Bäddmadrasskydd
Näst Bäst i Test Madrasskydd

Typ: Madrassöverdrag

Storlekar: 80x200, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 140x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Material: 65% polyester, 25% bomull, 15% viskos

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter ett kvalitativt madrasskydd med lyxig känsla
 2. Personer som brukar bli varma på natten

Fördelar:

 • Högkvalitativ konstruktion med lyxkänsla
 • Vattenavvisande egenskaper
 • Andningsbart tunt material
 • Stretchigt skönt tyg att ligga på
 • Enkel att torka av och kan även maskintvättas

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Inte helt vattentätt

Sammanfattning: Jensen Soft Protect Bäddmadrasskydd är ett madrasskydd av högsta kvalitet som presterar otroligt bra, och har ett mjukt och stretchigt tyg som också håller smuts, allergener och vätska borta.

Jensen Soft Protect är ett lyxigt madrassöverdrag som erbjuder högkvalitativ skydd och en mjuk känsla. Det är tillgängligt i ett stort antal storlekar, från 80x200 cm till 210x210 cm och är tillverkat av en blandning av polyester, bomull och viskos.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess högkvalitativa konstruktion med en lyxig känsla. Det är också vattenavvisande och har god andningsförmåga, vilket gör det till ett bra val för personer som brukar bli varma på natten. Det är enkelt att torka av och kan även maskintvättas för enkel rengöring.

Det mjuka och stretchiga tyget är mycket bekvämt att ligga på och ger en lyxig känsla. Det är också effektivt mot smuts, allergener och vätska.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det är ett dyrare alternativ jämfört med andra madrasskydd på marknaden. Dessutom är det inte helt vattentätt, vilket kan vara ett problem för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Jensen Soft Protect ett högkvalitativt och bekvämt madrassöverdrag som erbjuder en lyxig känsla. Det är en bra investering för personer som letar efter ett kvalitativt och effektivt skydd för sin madrass.

Jensen Soft Protect


3. Hilding Daggkåpa Bäddmadrasskydd
Bästa Vattentäta Madrasskydd

Typ: Madrassöverdrag

Storlekar: 80x200, 90x200, 105x200, 120x200, 140x200, 160x200,180x200, 210x200 cm

Material: 100% Lyocell ytskikt, 100% Polyuretan som huvudmaterial

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter ett vattentätt madrasskydd

Fördelar:

 • Har en vätskebärrier av Lyocell som håller ute vätska
 • Andningsbart undermaterial som transporterar bort fukt från insidan
 • Prisvärt alternativ
 • Bra hållbarhet
 • Enkel att ta av och på

Nackdelar:

 • Inte samma kvalitetskonstruktion som dyrare alternativ

Sammanfattning: Hilding Daggkåpa Bäddmadrasskydd är vårt toppval för dig som letar efter ett helt vattentätt madrasskydd och som uppskattar ett smidigt och effektivt alternativ.

Hilding Daggkåpa är ett pålitligt och prisvärt madrassöverdrag som passar perfekt för personer som letar efter ett helt vattentätt skydd för sin madrass. Det finns tillgängligt i storlekar från 80x200 cm till 210x200 cm och är tillverkat av 100% Lyocell ytskikt och 100% Polyuretan som huvudmaterial.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess vätskebärrier av Lyocell, som håller vätska borta från madrassen. Dessutom har det ett andningsbart undermaterial som transporterar bort fukt från insidan, vilket bidrar till att hålla madrassen torr och fräsch.

Detta madrassöverdrag har också en god hållbarhet och är enkelt att ta av och på för enkel rengöring. Dessutom är det ett prisvärt alternativ jämfört med dyrare alternativ på marknaden.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det kanske inte har samma kvalitetskonstruktion som dyrare alternativ. Men trots detta är Hilding Daggkåpa fortfarande en utmärkt produkt som levererar pålitligt skydd för din madrass till ett rimligt pris.

Sammanfattningsvis är Hilding Daggkåpa ett smidigt och effektivt alternativ för personer som letar efter ett helt vattentätt madrassöverdrag till ett rimligt pris. Om du söker ett pålitligt skydd för din madrass utan att spräcka budgeten, kan detta madrassöverdrag vara det perfekta valet för dig.

Hilding Daggkåpa


4. Kungsängen Madrasskydd Bomull
Bästa Kylande Madrasskydd

Typ: Madrassskydd med resårband

Storlekar: 80x200, 90x200, 105x200, 120x200, 140x200, 160x200,180x200, 210x200 cm

Material: 100% Bomull

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som letar efter ett prisvärt allroundalternativ
 2. Du som brukar bli varm under natten

Fördelar:

 • Bra ventilationsförmåga
 • Fungerar med bäddmadrasser och resårmadrasser
 • Snyggt och bekvämt quiltat vågmönster
 • Högkvalitativ och hållbar konstruktion

Nackdelar:

 • Har en tendens att glida runt och kan korva sig
 • Inte vattenavvisande

Sammanfattning: Kungsängen Madrasskydd Bomull är en fantastiskt bra allroundskydd för din madrass, men utmärker sig extra bra för de som brukar bli lite varma under natten tack vare dess luftiga och ventilerande känsla.

Kungsängen Madrasskydd Bomull är ett prisvärt allroundalternativ för personer som letar efter ett pålitligt skydd för sin madrass. Det finns tillgängligt i storlekar från 80x200 cm till 210x200 cm och är tillverkat av 100% bomull.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess bra ventilationsförmåga, vilket gör det till ett bra alternativ för personer som brukar bli varma under natten. Det fungerar också bra med både bäddmadrasser och resårmadrasser och har ett snyggt och bekvämt quiltat vågmönster.

Dessutom har detta madrassöverdrag en högkvalitativ och hållbar konstruktion, vilket innebär att det kan användas under en lång tid. Det är också relativt enkelt att tvätta och underhålla.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det har en tendens att glida runt och kan korva sig. Dessutom är det inte vattenavvisande, vilket kan vara ett problem för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Kungsängen Madrasskydd Bomull ett fantastiskt allroundskydd för din madrass, särskilt för personer som brukar bli lite varma under natten. Det är också en hållbar produkt som kan användas under en lång tid. Om du letar efter ett prisvärt alternativ för att skydda din madrass, kan detta madrassöverdrag vara ett bra val.

Kungsängen Madrasskydd Bomull


5. Åhlens Madrasskydd
Bästa Billiga Madrasskydd

Typ: Madrassskydd med resårband

Storlekar: 90x200, 120x200, 180x200

Material: 52% polyester, 48% bomull

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Budgetmedvetna köpare

Fördelar:

 • Mycket prisvärd för dess kvalitet
 • Slitstarka material med bra hållbarhet
 • Enkel att ta på och av och kan maskintvättas
 • Bra allroundfunktionalitet

Nackdelar:

 • Glider runt en del
 • Inte vattenavvisande
 • Inte samma premiumkvalitet som dyrare alternativ

Sammanfattning: Åhlens Madrasskydd är ett perfekt alternativ för dig som letar efter ett madrasskydd som är bekvämt och hållbart, och som inte kostar särskilt mycket. För priset får du riktigt bra värde av Åhlens skydd.

Åhlens Madrasskydd är ett prisvärt alternativ för personer som letar efter ett pålitligt skydd för sin madrass. Det finns tillgängligt i storlekar som sträcker sig från 90x200 cm till 180x200 cm och är tillverkat av en blandning av 52% polyester och 48% bomull.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess prisvärda prislapp för den kvalitet det erbjuder. Materialen som används i konstruktionen är slitstarka och har bra hållbarhet, vilket innebär att det kan användas under en lång tid. Det är också enkelt att ta på och av och kan tvättas i maskin för enkel rengöring.

Detta madrassöverdrag har en bra allroundfunktionalitet och kan fungera med olika madrasstyper. Det är en utmärkt produkt för budgetmedvetna köpare som vill skydda sin madrass utan att behöva spendera mycket pengar.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det kan glida runt en del och inte är vattenavvisande. Dessutom är det inte lika premiumkvalitet som dyrare alternativ på marknaden.

Sammanfattningsvis är Åhlens Madrasskydd ett utmärkt val för personer som söker en pålitlig och prisvärd produkt för att skydda sin madrass. Det kan inte erbjuda samma premiumkvalitet som dyrare alternativ, men det är fortfarande ett bra alternativ för budgetmedvetna köpare. Om du letar efter ett bra skydd för din madrass utan att spendera mycket pengar, kan detta madrassöverdrag vara det perfekta valet för dig.

Åhlens Madrasskydd


6. Tempur Fit Madrassskydd
Bästa Madrasskydd För Tempur

Typ: Madrassöverdrag

Storlekar: Finns för både bäddmadrasser (7-17 cm) och madrasser (20-25 cm)

Material: Tempurmaterial

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som redan har en tempursäng eller tempurmadrass och vill behålla samma känsla
 2. De som vill ha lite extra stöd

Fördelar:

 • Skräddarsytt stöd av tempur-material
 • Vattenavisande som håller smuts och vätska borta
 • Formbart och bekvämt tyg
 • Kan användas både för resårmadrasser och bäddmadrasser
 • Svalt och relativt bra andningsförmåga

Nackdelar:

 • Lite dyrare alternativ
 • Känns lite plastig

Sammanfattning: Tempur Fit Madrasskydd är ett fantastiskt madrassöverdrag som passar perfekt om du redan har en Tempursäng hemma som du vill förse med lite extra skydd, samtidigt som du får bättre stöd under natten.

Tempur Fit Madrassskydd är ett utmärkt val för personer som redan har en Tempursäng eller Tempurmadrass och vill förse den med extra skydd och stöd. Det finns tillgängligt i storlekar för både bäddmadrasser (7-17 cm) och resårmadrasser (20-25 cm) och är tillverkat av Tempurmaterial.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess skräddarsydda stöd av Tempur-material, vilket ger extra komfort och stöd under natten. Det är också vattenavisande och kan hålla smuts och vätska borta från din madrass. Det formbara och bekväma tyget gör det också enkelt att använda på både resårmadrasser och bäddmadrasser.

Dessutom har detta madrassöverdrag en sval och relativt bra andningsförmåga, vilket bidrar till att hålla dig bekväm under natten.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det är lite dyrare än andra alternativ på marknaden. Det kan också kännas lite plastig, vilket kan vara ett problem för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Tempur Fit Madrassskydd ett fantastiskt val för personer som vill ge sin Tempursäng eller Tempurmadrass extra skydd och stöd. Det är tillverkat av högkvalitativt Tempurmaterial och har många fördelar, inklusive vattenavisande egenskaper, formbart och bekvämt tyg och god andningsförmåga. Även om det är lite dyrare än andra alternativ, är det fortfarande en utmärkt produkt för alla som vill ha en bättre natts sömn.


7. Kungsängen Madrasskydd Prima
Bästa Bekväma Madrasskydd

Typ: Madrassskydd med resårband

Storlekar: 90x200, 105x200, 120x200, 160x200, 180x200, 210x200 cm

Material: 70% Bambufiber (från cellulosa)/30% Bomull

Vem Det Passar Bäst För:

De som letar efter ett otroligt funktionellt och bekvämt madrasskydd

Personer som tenderar att svettas mycket under natten

Fördelar:

 • Mycket bekvämt yttertyd som reglerar temperatur bra
 • Allergivänligt och antibakteriellt material med bambufiber
 • Bra absorbtionsförmåga som kan transportera bort fukt och svett
 • Hållbar konstruktion

Nackdelar:

 • Dyrare alternativ
 • Inte vattenavvisande

Sammanfattning: Kungsängen Madrasskydd Prima är ett extremt populärt madrasskydd inom premiumsegmentet, och det är lätt att se varför. Med fantastisk kvalitet och hög funktionalitet får du det perfekta skyddet för din madrass.

Kungsängen Madrasskydd Prima är ett fantastiskt alternativ för personer som söker ett högkvalitativt och bekvämt skydd för sin madrass. Det finns tillgängligt i storlekar som sträcker sig från 90x200 cm till 210x200 cm och är tillverkat av en kombination av 70% bambufiber och 30% bomull.

En av de främsta fördelarna med detta madrassöverdrag är dess otroligt funktionella och bekväma konstruktion. Yttertyget är mycket mjukt och bekvämt och reglerar temperaturen bra, vilket är särskilt viktigt för personer som tenderar att svettas mycket under natten. Materialen som används i konstruktionen är allergivänliga och antibakteriella med bambufiber, vilket bidrar till att hålla din madrass fräsch och ren.

Detta madrassöverdrag har också en bra absorptionsförmåga som kan transportera bort fukt och svett från din madrass. Konstruktionen är hållbar och kan användas under en lång tid.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det är dyrare än andra alternativ på marknaden. Det är också inte vattenavisande, vilket kan vara ett problem för personer som vill ha ett skydd mot spills och fläckar.

Sammanfattningsvis är Kungsängen Madrasskydd Prima ett fantastiskt val för personer som söker ett högkvalitativt och bekvämt skydd för sin madrass. Det är tillverkat av högkvalitativ bambufiber och bomull, och har många fördelar, inklusive mjukt och bekvämt yttertyg, allergivänliga och antibakteriella material och god absorptionsförmåga. Även om det är dyrare än andra alternativ, är det fortfarande en utmärkt produkt för alla som vill ha en bättre natts sömn.

Kungsängen Madrasskydd Prima


8. Hästens Frotté Bäddmadrasskydd
Bästa Madrasskydd i Frotté

Typ: Madrassskydd med resårband

Storlekar: 80x200, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 140x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Material: 100% bomullsfrotté

Vem Det Passar Bäst För:

 1. De som letar efter en bäddmadrass i frotté
 2. Personer som bor i fuktiga klimat

Fördelar:

 • Bra ventilationsförmåga och absorberingsförmåga so mtransporterar bort fukt
 • Högkvalitativ konstruktion som håller länge
 • Mjuk och bekväm yta i frotté
 • Finns i alla olika storlekar

Nackdelar:

 • Dyrt
 • Har en tendens att suga upp vätska och kan fläckas

Sammanfattning: Hästens Frotté Bäddmadrasskydd är madrasskyddet för dig som älskar den mjuka känslan av ett madrasskydd i frotté, och som är villiga att betala för en i premiumkvalitet.

Hästen är ett svenskt sängvarumärke som gör några av de bästa ramsängarna och kontinentalsängarna på marknaden, och Frotté Bäddmadrasskydd är ett högkvalitativt och bekvämt madrassöverdrag som tillverkas av 100% bomullsfrotté. Det finns tillgängligt i en rad olika storlekar, inklusive 80x200 cm till 210x210 cm, och är ett perfekt val för personer som letar efter ett madrasskydd i frotté.

En av de främsta fördelarna med Hästens Frotté är dess goda ventilationsförmåga och absorptionsförmåga som kan transportera bort fukt och svett från din madrass. Detta är särskilt viktigt för personer som bor i fuktiga klimat eller som har en tendens att svettas mycket under natten. Yttertyget i frotté är också mjukt och bekvämt att ligga på.

En annan fördel med detta madrassöverdrag är dess högkvalitativa konstruktion som är hållbar och kan användas under en lång tid. Det är tillverkat av högkvalitativ bomullsfrotté som håller länge.

En nackdel med detta madrassöverdrag är att det är dyrt, vilket kan vara ett avskräckande för vissa köpare. Det har också en tendens att suga upp vätska och kan fläckas lätt.

Sammanfattningsvis är Hästens Frotté Bäddmadrasskydd ett utmärkt val för personer som vill ha en högkvalitativ och bekväm madrassöverdrag i frotté. Det har många fördelar, inklusive god ventilationsförmåga och absorptionsförmåga, högkvalitativ konstruktion och mjuk och bekväm yta i frotté. Även om det är dyrt, är det fortfarande en utmärkt produkt för alla som vill ha en bättre natts sömn.

Hästens Frotté


9. Millie Notti Quilt Madrasskydd
Bästa Madrasskydd i Bomull

Typ: Madrassskydd med resårband

Storlekar: 80x200, 90x200, 90x210, 105x200, 105x210, 120x200, 120x210, 140x200, 140x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm

Material: 100% bomull

Vem Det Passar Bäst För:

 1. Personer som vill ha ett mjukt och funktionellt madrasskydd i bomull
 2. Dig som letar efter ett tjockare alternativ med mer stöd

Fördelar:

 • Tjockare madrasskydd med bra stöd och komfort
 • Följsam passform
 • Smidigt att ta av och på
 • Den vågräta konstruktionen är optimal för användning med en ställbar säng

Nackdelar:

 • Dyrt alternativ
 • Inte vattenavvisande
 • Kan upplevas som lite varmt

Sammanfattning: Millie Notti Quilt Madrasskydd är ett annat intressant alternativ för dig som kanske letar efter ett lite tjockare madrasskydd som du kanske vill använda med din ställbara säng tack vare den smarta konstruktionen.

Millie Notti Quilt Madrasskydd är ett högkvalitativt madrasskydd som ger utmärkt stöd och komfort. Det är tillverkat av 100% bomull, vilket gör det mjukt och följsamt. Dessutom är madrasskyddet försedd med resårband, vilket ger en smidig och följsam passform som passar perfekt på din säng.

Den vågräta konstruktionen på Millie Notti Quilt Madrasskydd gör det till ett utmärkt val för personer som använder en ställbar säng. Dessutom är det lätt att ta av och på madrassen, vilket underlättar vid städning och tvättning.

Millie Notti Quilt Madrasskydd finns i ett brett utbud av storlekar, så det är enkelt att hitta en som passar din säng. Det tjockare madrasskyddet ger extra stöd och komfort, vilket gör det till ett utmärkt val för personer som söker dessa funktioner.

Tyvärr är Millie Notti Quilt Madrasskydd en dyrare produkt, och det är inte vattenavvisande, så det kan inte skydda din madrass från oavsiktliga spills. Dessutom kan det kännas lite varmt för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Millie Notti Quilt Madrasskydd en toppresterande produkt som passar perfekt för personer som vill ha en mjuk, funktionell och högkvalitativ madrasskydd i bomull. Det är också ett utmärkt val för personer som använder en ställbar säng. Även om det kan vara lite dyrt och inte är vattenavvisande, så är det definitivt ett köp som är värt att överväga.

Millie Notti Quilt


Vad Är Ett Madrasskydd?

Ett madrasskydd (även kallat madrassöverdrag) är en extra lager mellan ditt lakan och bäddmadrassen som försvarar mot smuts och skador. Många skyddare har även vattentätning för att förhindra problem som mögel och mögel som kan uppstå från fukt av svett, spills och olyckor. Medan de flesta madrasskyddare vilar på toppen av sängen, sveper några hela vägen runt för mer omfattande skydd.

Förutom att skydda madrassen kan skyddare också skydda sovaren från irriterande ämnen som redan kan finnas i madrassen, som allergener, mögel och kvalster.

Madrasskyddare, madrassöverdrag och madrass-toppers vilar alla vanligtvis på ytan av en madrass, men de utför olika uppgifter. En madrasskyddares huvudsakliga syfte är att fungera som en buffert mellan sovaren och deras säng, även om vissa kan ändra känslan något med kyleffekter eller extra mjukhet.

Å andra sidan hjälper överdrag och toppers att ändra känslan av madrassen. Överdrag är tunnare för lite extra dämpning, medan toppers är tjockare för en mer betydande justering. Liksom skyddare kan överdrag och toppers också förlänga livslängden på din madrass, men de gör det genom att förhindra en del av den normala slitningen som är förknippad med regelbunden användning.

vad är madrasskydd

Vad Är Fördelarna Med Ett Madrasskydd?

Ett madrasskydd kan ha många fördelar beroende på dess material och tillverkningsprocess. Vi har sammanfattat några av de vanligaste fördelarna nedan.

 1. Skyddar madrassen: Som namnet antyder är huvudsyftet med en madrasskyddare att skydda din madrass samtidigt som den tillåter madrassen att andas. Vad den skyddar mot beror på själva skyddet. Vissa skyddar mot smuts, skräp och allergener. Andra skyddar mot svett och andra vätskor, och vissa försvarar sig mot dammkvalster och sängbaggar. Genom att använda en madrasskyddare kan du i princip eliminera de bakterier som annars skulle samlas på madrassen varje natt.
 2. Minskning av allergener: Allergener kan tränga in i madrassens yta, och eftersom madrasser vanligtvis bara är punktrengjorda kan det vara praktiskt taget omöjligt att få bort dem. En madrasskyddare kan hindra många allergener från att nå sängen. De flesta skyddare är maskintvättbara, vilket gör det enkelt att fräscha upp sovytan och ta bort allergener som ansamlas. Även om din madrass redan innehåller allergener kan rätt madrasskyddare hjälpa till att isolera dem så att de inte stör din sömn.
 3. Förlängd livslängd för madrassen: Ett vattentätt skydd kan förlänga madrassens livslängd genom att förhindra att skadliga vätskor når sängen. Fukt kan främja mögeltillväxt, orsaka fläckar och försämra materialet, vilket äventyrar komfort och hygien. Skydd som inte är vattentäta kan också hålla en madrass användbar längre genom att begränsa dammkvalster, allergener och död hud från att ansamlas.
 4. Kostnadseffektivt: Eftersom skyddare vanligtvis kostar betydligt mindre än en ny madrass kan de vara ett kostnadseffektivt sätt att förlänga sängens livslängd så att du inte behöver byta ut madrassen lika ofta.
 5. Lätt att rengöra: Madrasskyddare är i allmänhet maskintvättbara för enkel rengöring.

Även om madrasskyddare kan ge många fördelar är de kanske inte idealiska för alla som sover. För personer som vill justera känslan i sin säng kan den största nackdelen vara att de flesta madrasskyddare inte ger mycket eller ingen dämpning. Det finns dock vadderade skyddare som ger extra dämpning. De flesta personer som främst är intresserade av att justera känslan i sängen kommer dock att föredra en madrassöverdrag eller en madrass-topp.

Madrasskydd - Köptips

De flesta köpare tänker inte lika mycket på att köpa ett madrasskydd som de gör när de väljer säng, bäddmadrass, lakan och kuddar. Rätt skydd kan dock förbättra din sömnupplevelse och öka livslängden på din madrass, så det är värt besväret att hitta det bästa alternativet för dig.

Vi förklarar de viktigaste sakerna att titta på när du väljer ett madrasskydd. Dessa kriterier kan påverka komfort, prestanda, bekvämlighet och skyddsnivå.

Typ Av Madrasskydd

När du väljer en typ av madrasskydd bör du tänka på vad som är viktigt för dig.

Om du vill ha maximalt skydd mot fläckar och allergener bör du välja ett skydd i form av ett hölje, . Denna typ av skydd täcker hela madrassen och skyddar mot allt från dammkvalster till vätskor. Vissa sådanna modeller av madrasskydd har till och med en dragkedja.

Om du vill ha ett skydd som är enklare att ta av och på, kan ett skydd med elastiska band vara det rätta valet. Dessa skydd är enklare att hantera än höljeskydd och passar bra för dem som vill skydda sin madrass mot damm och mindre spill.

Om du vill ha ett skydd som är lätt att ta av och tvätta, men ändå sitter tätt på madrassen, kan ett madrassöverdrag vara det rätta valet. Dessa skydd är enkla att ta av och på och passar bra för dem som vill ha ett skydd som både skyddar mot allergener och spill samtidigt som de är lätta att rengöra.

typer av madrasskydd

Storlek

När du letar efter ett madrasskydd är storleken en viktig faktor att tänka på. Madrassskydd finns i olika storlekar som passar de vanligaste madrasserna på marknaden, men det är viktigt att kontrollera att skyddet du väljer passar din madrass storlek för att garantera en bra passform och skydd. Dessutom finns det skydd som erbjuder olika djupalternativ för att passa olika madrassdjup.

Om du har en tjockare madrass kan det vara viktigt att välja ett djupare skydd för att garantera en perfekt passform. Det finns också specialiserade skydd för madrasser i husbilar, soffor och spjälsängar som du kan överväga om du har en annan typ av säng.

Vattentäthet & Vätsketäthet

Ett vattentätt madrasskydd kan vara en utmärkt investering för dem som vill skydda sin madrass mot vätskeskador. De är särskilt fördelaktiga för småbarn som kan råka ut för olyckor, eller för de som har husdjur som sover i sängen. Dessutom är de också idealiska för dem som svettas mycket eller för personer som gillar att äta eller dricka i sängen.

De flesta vattentäta madrasskyddare är tillverkade av material som är vattenavvisande, vilket innebär att de kan skydda madrassen mot spill och olyckor. Vissa modeller är också utformade för att andas och släppa ut fukt, vilket bidrar till att hålla sängen ren och fräsch.

Det är viktigt att notera att vattentäta madrasskyddare inte är helt ogenomträngliga för vatten och andra vätskor. Om en stor mängd vätska spill på sängen, kan det ändå tränga igenom och skada madrassen. Men en vattentät madrasskyddare kan hjälpa till att minimera skadan och förhindra att madrassen absorberar fukt.

Sammanfattningsvis kan ett vattentätt madrasskydd vara en utmärkt investering för alla som vill förlänga livslängden på sin madrass, eller som helt enkelt vill skydda sin säng mot spill och olyckor. Det finns många olika modeller att välja mellan, och det är viktigt att välja en som är lämplig för ens behov och budget.

Material av hög kvalitet

Att välja ett madrasskydd av hög kvalitet kan vara en investering som lönar sig i längden. Madrasskydd tillverkade av högkvalitativa material kan skydda din madrass bättre och se till att ingenting tränger igenom skyddet. De kan också vara mer hållbara och tåla regelbundna tvättar utan att tappa sin form eller funktion.

Vanliga material som används i tillverkningen av madrasskydd inkluderar bomull, polyester, mikrofiber och bambu. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, men vanligtvis är material av hög kvalitet de som är mjuka, slitstarka och andningsbara.

Bomull är ett vanligt val för madrasskydd eftersom det är mjukt och bekvämt att sova på. Det är också hållbart och kan tvättas i maskin. Polyester och mikrofiber är mer slitstarka material som kan vara vattentäta och skydda mot fläckar. De är också lätta att rengöra och kan torka snabbt efter tvätt. Bambu är ett mer hållbart val eftersom det är tillverkat av naturliga fibrer och är biologiskt nedbrytbart. Det är också mjukt och andningsbart, vilket gör det bekvämt att sova på.

När du väljer ett madrasskydd av hög kvalitet är det viktigt att leta efter material som är både slitstarka och lätta att rengöra. Material som är mjuka och andningsbara kan också vara fördelaktiga för en bättre sömnupplevelse. Tänk på att välja en modell som passar din budget och dina specifika behov, så att du kan få ut mesta möjliga av din investering.

Temperaturkontroll

Vissa madrasskydd är designade för att hjälpa till att kontrollera temperaturen under sömnen. Dessa skydd kan vara speciellt användbara för personer som lider av nattsvettningar eller som sover i varma klimat.

En del madrasskydd använder avancerade teknologier som fasändringsmaterial eller eukalyptusfiber för att hjälpa till att kyla ner sovytan. Fasändringsmaterial är material som kan absorbera och lagra värme och släppa ut det när kroppstemperaturen sjunker, vilket kan ge en svalare och mer behaglig sömnupplevelse. Eukalyptusfiber har naturliga kylande egenskaper som kan hjälpa till att hålla kroppen sval och bekväm under natten.

bra-tempur-madrasskydd

Andra alternativ för att hjälpa till att kontrollera temperaturen på sovytan inkluderar andningsbara material som bomull eller bambu, som kan hålla kroppen sval genom att främja luftflödet och ventilera bort fukt. Vissa skydd kan också ha perforerade paneler eller mesh-design för ökad andningsförmåga.

När du väljer ett madrasskydd för temperaturkontroll, tänk på din egen preferens och din personliga sovstil. Om du är en varm sovare kan du vilja överväga en modell som är speciellt utformad för att hålla dig sval. Om du lever i ett varmt klimat kan ett kylande skydd vara ett viktigt inslag för att hjälpa dig att sova bekvämt. Var noga med att leta efter skydd av hög kvalitet som är både andningsbara och lätta att rengöra, så att du kan hålla din säng fräsch och skyddad under en längre tid.

Ljud

Även om madrassskydd oftast är utformade för att vara tysta, kan vissa modeller avge ljud när man rör sig under natten. Detta kan vara särskilt vanligt med vattentäta skydd, eftersom dessa ibland har en baksida som kan ge upphov till knarrande eller prasslande ljud.

För att minimera risken för störande ljud när du sover är det viktigt att välja en modell av hög kvalitet med en konstruktion som minskar ljudnivån. Särskilt om du letar efter ett vattentätt skydd kan det vara bra att läsa produktbeskrivningar och kundrecensioner noggrant för att se hur andra användare har upplevt ljudnivån med den modellen.

Vissa tillverkare använder speciella teknologier eller material för att minska ljudnivån, till exempel genom att använda tysta plastmaterial eller integrera ljudisolerande skikt i skyddet. Andra modeller kan ha en mjukare yta som minskar gnissling när man rör sig under natten.

Det är också viktigt att tänka på din egen sovstil och ljudkänslighet när du väljer ett skydd. Om du är en lätt sovare eller känslig för ljud kan det vara extra viktigt att välja en modell med minimal bullerpotential.

Pris

När du väljer ett madrasskydd är priset en viktig faktor att ta hänsyn till. Skydd finns tillgängliga inom en bred prisklass, från mer budgetvänliga alternativ till dyrare modeller med extra funktioner och högre skyddsnivå.

Generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 50 och 100 dollar för ett madrasskydd av god kvalitet. Priset kan dock variera beroende på faktorer som material, storlek och konstruktion. Vissa skydd med extra funktioner, som kylning och stoppning, kan vara dyrare, medan enklare alternativ oftast är billigare.

När man bedömer kostnaden för ett madrasskydd är det också viktigt att ta hänsyn till skyddsnivån som det erbjuder. Även om priset på ett skydd med högre skyddsnivå kan verka högre kan det i längden vara ett bättre val för att förlänga livslängden på din madrass och förhindra behovet av att byta ut madrassen så tidigt. Ett skydd med extra funktioner kan också fungera som både skydd och toppning eller stoppning, vilket kan vara mer kostnadseffektivt än att köpa separata komponenter.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att ett madrasskydd är en viktig del av din sömnutrustning och kan ha långvariga fördelar, så det kan vara värt att investera i en modell av hög kvalitet.

fixa madrassöverdrag till bäddmadrass

Vanliga Frågor Om Madrasskydd

Behöver jag ett madrasskydd?

En madrasskyddare är inte absolut nödvändig, och det går att använda sängen utan den. Men det är ett billigt sätt att hålla sängen renare och förhindra långvariga skador från vätskor. Detta gör madrasskyddare till en bra investering för de flesta som sover. Dessutom kräver många madrassgarantier och/eller provningsregler att en madrasskyddare används, annars kan garantin ogiltigförklaras om madrassen får fläckar eller andra tecken på skador.

Så om du vill förlänga livslängden på din bäddmadrass, undvika fläckar, allergener och mögeltillväxt, samt följa garantiregler, då kan en madrasskyddare vara ett klokt val för dig. Och även om du redan har en ren madrass, är en madrasskyddare en billig och praktisk försäkring för att hålla sängen fräsch och skyddad för att sova gott.

Hur fästs ett madrasskydd på madrassen?

Sättet som en madrasskyddare fästs på sängen beror på vilken modell man väljer. De flesta alternativen fästs som ett passande lakan med en elastisk kant runt omkretsen för att hålla dem på plats. Detta gör att skyddet ligger plant på sängen och inte glider runt under natten. Det finns även skyddare som fästs med hörnremmar eller kardborrband för att ytterligare säkra att skyddet inte rör sig.

Men det finns också skydd i form av en omslagsform som sveper sig runt hela madrassen och stängs med dragkedja för att ge full täckning. Dessa skydd ger ett mer heltäckande skydd mot smuts och fukt, och passar särskilt bra för personer som lider av allergier eller astma.

Är alla madrasskyddare vattentäta?

De allra flesta madrasskyddare är vattentäta, men det finns även modeller som inte är det. Många tillverkare kallar sin produkt för "madrassunderlägg" istället för "madrasskydd" om den inte är vattentät. Om skydd mot vätskor är viktigt för dig är det dock bäst att leta efter en modell som är utformad specifikt för spill och olyckor.

Det är viktigt att tänka på vad man behöver skyddas mot när man väljer en madrasskyddare. Om man har små barn eller husdjur, eller om man är benägen att spilla dryck eller mat i sängen, då kan en vattentät madrasskyddare vara en god idé. Vissa modeller är utformade med flera lager som ger extra skydd mot vätskor och olyckor.

Kan ett madrasskydd justera fastheten i min säng?

Madrasskyddare är generellt sett tunna, så det är osannolikt att de kommer att påverka sängens fasthet. Vissa madrasskyddare har dock en viss dämpning, vilket kan göra att sängen känns något mjukare. Men om du vill justera fastheten i sängen så kan en bäddmadrass vara ett bättre val. Bäddmadrasser finns i olika tjocklekar och material, och kan ge extra komfort och stöd. De kan också användas för att justera fastheten i sängen och förbättra sömnkvaliteten.

Förebygger ett madrasskydd dammkvalster eller sängbaggar?

Skyddsnivån mot dammkvalster och sängbaggar varierar mellan olika madrasskyddare. Skyddare i form av encasement är mer benägna att skydda mot dessa skadedjur än alternativ i form av fitted-sheet eftersom de omsluter hela madrassen. Om skydd mot dammkvalster och sängbaggar är en prioritet bör man dock leta efter modeller som är speciellt utformade för detta ändamål. Det finns madrasskyddare som är tillverkade av material som är resistent mot skadedjur, och som kan skydda mot kvalster och sängbaggar på ett effektivt sätt.

Det är också viktigt att tänka på att madrasskyddare inte är en garanti för att man helt kan undvika problem med dammkvalster och sängbaggar. Andra åtgärder, såsom regelbunden dammsugning av sängkläder och madrass, kan också hjälpa till att minska risken för dessa skadedjur.

Kan jag stryka mitt madrasskydd?

De flesta vattentäta skydd har en baksida som kan skadas av hög värme, så strykning är vanligtvis inte tillrådligt.

Hur tvättar du ett madrasskydd?

För att undvika skador bör ägare rengöra sitt madrasskydd enligt tillverkarens skötselanvisningar. De flesta skyddare kan tvättas i maskin i varmt eller kallt vatten på skonsam cykel med ett milt tvättmedel, och sedan torkas på låg värme. Det är viktigt att inte använda blekmedel eller sköljmedel vid tvättning av madrasskyddare, eftersom dessa kemikalier kan skada materialet och minska dess skyddseffekt.

Om madrasskyddaren inte är tvättbar enligt tillverkarens anvisningar, kan man istället försöka rengöra den genom att dammsuga den eller torka av den med en fuktig trasa. Det är viktigt att låta madrasskyddaren torka helt innan man lägger tillbaka den på sängen för att undvika mögel- eller mögelbildning.

Att rengöra sin madrasskyddare regelbundet kan förlänga dess livslängd och bibehålla dess skyddseffekt. Det kan också bidra till att hålla sängen renare och mer hygienisk för att sova gott.

Läs mer om hur du tvättar ditt madrasskydd eller madrassöverdrag här.

Hur ofta behöver man tvätta madrasskydd?

Det är viktigt att tvätta ditt madrasskydd regelbundet för att hålla det rent och fräscht. Hur ofta du bör tvätta ditt skydd beror på hur mycket du använder det och om det har blivit utsatt för spill eller olyckor. Som tumregel rekommenderar många tillverkare att du tvättar ditt skydd var tredje till sjätte månad. Men om du har små barn eller husdjur som sover med dig i sängen, eller om du har problem med nattsvettning, kan du behöva tvätta ditt skydd oftare.

Kan man torktumla madrasskydd?

Ja, många madrasskydd kan torktumlas på låg värme. Men det är alltid viktigt att följa tillverkarens skötselanvisningar för att undvika skador på skyddet. Vissa skydd kan behöva lufttorkas istället för att torktumlas, så det är viktigt att läsa och följa skötselanvisningarna noga. Torktumling kan hjälpa till att snabba upp torkprocessen och ge dig ett rent och fräscht skydd på kort tid.