• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Varför Blir Man Sömnig Efter Man Har Ätit (Matkoma)?

Varför Blir Man Sömnig Efter Man Har Ätit (Matkoma)?

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Känslan av trötthet som upplevs efter en måltid kallas postprandial sömnighet, eller mer informellt, en ”matkoma”. Det är ett ganska vanligt fenomen, men vad är det som faktiskt utlöser denna känsla? Låt oss dyka djupare in i ämnet.

Varför blir man sömnig efter en måltid?

Forskning på området pekar på flera potentiella faktorer som kan påverka hur energiska vi känner oss efter att ha ätit. Dessa inkluderar förändringar i olika cellprotein, hormonella skift, blodflöde, hjärnkemikalier, inflammation, och till och med vår inre kroppsklocka.

Måltidens storlek och innehåll kan också spela roll. En större, mer mättande måltid tenderar att orsaka mer sömnighet, liksom vissa specifika näringsämnen. Till exempel kan mat med höga nivåer av fett, kolhydrater eller kalorier ofta leda till en ökad känsla av trötthet efteråt.

Även andra variabler, såsom måltidens tidpunkt, ditt arbetschema, din generella hälsa, exponering för dagsljus och din kroppssammansättning, kan alla ha en inverkan på din upplevda nivå av postprandial sömnighet. Dessutom kan en känsla av trötthet efter att ha ätit vara ett symptom på överdriven dagtidssömnighet, vilket kan vara ett resultat av sömnproblem som sömnlöshet.

Kort sagt, det finns ingen enskild orsak till postprandial sömnighet – en rad olika faktorer kan bidra, och dessa kan variera mycket från person till person och från måltid till måltid.

Vilka livsmedel kan göra dig sömnig?

Forskningen är fortfarande pågående, men vissa livsmedel har kopplats till större sannolikhet att orsaka trötthet. Till exempel:

 • Hög fetthalt: Fettrika livsmedel kan vara svåra att smälta, vilket ökar risken för känslor av trötthet efter måltiden.
 • Kolhydratrika måltider: Forskning har visat att måltider rika på kolhydrater kan öka känslan av postprandial trötthet.
 • Tryptofanrika livsmedel: Tryptofan är en aminosyra som främjar sömn. Kända källor inkluderar kalkon, mjölk, bananer, havre och choklad. Tryptofan kan vara särskilt effektivt när det konsumeras tillsammans med kolhydrater.
 • Syrliga körsbär: Vissa studier har kopplat syrliga körsbär till förbättrad sömn, delvis på grund av deras innehåll av tryptofan och melatonin, samt andra aktiva ingredienser.
 • Nötter: Valnötter, pistaschmandlar och andra nötter är rika på melatonin, vilket kan bidra till en känsla av trötthet.

Kom ihåg att allas upplevelse är individuell. Även om dessa livsmedel kan bidra till postprandial sömnighet, kommer inte alla att uppleva detta fenomen efter att ha ätit dem eftersom en rad faktorer påverkar hur kroppen reagerar på en måltid.

Andra Anledningar Till Varför Du Blir Trött Efter Att Ha Ätit?

Bortsett från näringsinnehållet i måltider kan andra faktorer bidra till att man känner sig trött efter att ha ätit.

Cirkadiska rytmer

Många aspekter av sömn och vakenhet regleras av kroppens interna klocka, känd som cirkadiska rytmen. En av dessa rytmer, den så kallade sömn-vakenhetscykeln, kan påverka energinivåerna under dagen, vilket ofta innebär en minskning efter lunch som kan leda till trötthet.

Dessutom förändras viljan att sova under dagen. De flesta människor upplever den största tröttheten före sänggåendet, men det finns också en ökad önskan att sova nära lunchtid. Detta sker ofta tidigt på eftermiddagen, vilket är efter att många människor har ätit lunch. Flera faktorer kan påverka när och hur mycket denna energidipp inträffar, inklusive om man är morgon- eller kvällsmänniska.

Störd nattsömn

Trötthet efter lunch kan förvärras av allmän överdriven trötthet under hela dagen. Denna tendens att känna sig extremt trött eller att nicka till vid olämpliga tidpunkter kan ha många orsaker, inklusive otillräcklig kvalitetssömn under natten.

Överdriven dagtrötthet kan också orsakas av sömnstörningar som obstruktiv sömnapné samt medicinska tillstånd som stör nattsömnen.

Alkoholkonsumtion

Alkohol har en sömninducerande effekt. Därför kan alkoholkonsumtion i samband med en måltid göra det mer troligt att man blir trött efter måltiden. Viss forskning tyder på att människor som inte får tillräckligt med sömn på natten är mer benägna att känna sig trötta om de dricker alkohol under dagen.

Även om alkohol kan göra det lättare att somna, försämrar det sömnkvaliteten och kan göra det mindre troligt att sömnen är återhämtande.

Underliggande hälsotillstånd

Att känna sig trött efter en måltid kan vara kopplat till vissa hälsotillstånd som kan orsaka trötthet efter att ha ätit eller under hela dagen.

Obalanserade blodsockernivåer kan orsaka trötthet: Diabetes är ett tillstånd som kännetecknas av förhöjt blodsocker, så kallad hyperglykemi. Blodsockret stiger efter en måltid, vilket kan leda till hyperglykemi och trötthet. Postprandial hypoglykemi, som orsakas av låga blodsockernivåer, kan utlösa en rad symtom, inklusive svaghet och trötthet.

Anemi förvärrar trötthet: Anemi är ett tillstånd där de röda blodkropparna inte kan transportera tillräckligt med syre genom kroppen. Personer med anemi upplever ofta trötthet som kan inträffa vid olika tidpunkter, inklusive efter en måltid.

Trötthet är ett symptom på hypotyreos: Personer med en underaktiv sköldkörtel är mer benägna att uppleva trötthet som kan påverka dem vid olika tidpunkter under dagen.

Lågt blodtryck minskar energinivåerna: Postprandial hypotension, eller lågt blodtryck efter en måltid, drabbar personer med vissa hälsotillstånd och är vanligare hos äldre vuxna. Trötthet är ett potentiellt symptom på detta blodtrycksfall.

Vissa läkemedel kan göra dig trött: Trötthet är en biverkning av vissa läkemedel. Beroende på när en person tar sina mediciner kan de uppleva trötthet efter en måltid.

Är det normalt att känna sig trött efter att ha ätit?

Trötthet efter en måltid är vanligt och kan påverkas av en persons interna klocka och fysiologiska reaktion på mat.

Överdriven trötthet som inträffar flera gånger om dagen eller stör det dagliga livet kan vara ett tecken på sömnproblem eller ett annat hälsotillstånd. Den som är orolig för sin trötthet efter måltiden eller allmänna vakenhet under dagen bör rådfråga en läkare för individuell rådgivning.

Vilka metoder finns det för att förhindra trötthet efter att ha ätit?

Det finns ingen säker metod för att förhindra postprandiell sömnighet, men det finns praktiska steg som kan hjälpa människor att hålla sig vakna och alerta efter måltider.

Ät Medvetet

Att vara medveten om både kvantiteten och näringsinnehållet i en måltid kan bidra till att undvika postprandiell sömnighet. Även om kostbehov och reaktioner på mat kan variera mellan olika individer, kan det vara till hjälp att undvika stora, tunga måltider som kan öka lusten att sova efter att ha ätit.

Det kan vara värdefullt att märka vilka livsmedel eller typer av måltider, till exempel de som är rika på fett eller kolhydrater, som verkar ha störst inverkan på postprandiell sömnighet. Att identifiera dessa mönster och välja mat utifrån dem kan vara ett effektivt sätt att förhindra postprandiell sömnighet. Att vara medveten om sin alkoholkonsumtion kan också hjälpa till att förhindra minskningar i vakenhet efter måltider.

Ta en kort tupplur

En annan strategi för att hantera trötthet efter lunch kan vara att ta en kort tupplur (en power nap). Flera studier har visat att personer som tar en tupplur på 15 till 45 minuter direkt efter en måltid känner sig mindre trötta och mer alerta när de vaknar. Det är dock viktigt att inte tuppla för länge eftersom längre tupplurer är associerade med större trötthet.

Sök starkt ljus

Att tuppla efter en måltid kanske inte alltid är möjligt, särskilt inte för studenter och arbetande personer. I dessa fall kan det vara ett bra alternativ att exponera sig för starkt ljus. Exponering för starkt ljus kan ha en liknande effekt på postprandiell sömnighet som en tupplur, med förmågan att öka vakenheten.

Förbättra sömnen på natten

Tillräcklig nattsömn kan minska överdriven dagtrötthet, vilket kan leda till mindre trötthet efter en måltid.

Förbättrad sömn börjar ofta med att utveckla en god sömnhygien, det vill säga rutiner som påverkar den nattliga vila. Att ha en regelbunden sömnschema, göra sovrummet mörkt, tyst och bekvämt samt begränsa intaget av koffein sent på dagen är exempel på sätt att förbättra sömnhygienen.

Undvik att äta för sent på kvällen

Trötthet efter en måltid är ofta förknippad med lunch, men det kan också inträffa efter middag, särskilt om man äter sent på kvällen.

Vissa människor kan ha en tendens att äta en sen middag, men forskning tyder på att att äta precis före läggdags kan störa hälsosamma sömnmönster. En sen middag har också kopplats till en högre risk för hälsoproblem som fetma och metabolt syndrom.

Konsekvent Träning

Trötthet efter en måltid kan vara relaterad till allmän trötthet under dagen. Vissa studier har visat att regelbunden fysisk aktivitet kan minska trötthet. Det är alltid klokt att rådgöra med en hälsovårdspersonal innan du inleder en ny träningsplan, men att hitta sätt att vara fysiskt aktiv regelbundet kan bidra till att förbättra energinivåerna.

Håll dig hydrerad

Vätskeintag är en annan faktor som kan påverka energinivåer och trötthet. Både uttorkning och överdriven vätskeintag kan leda till känslor av trötthet och utmattning. Att se till att man får i sig tillräckligt med vätska kan hjälpa kroppen att upprätthålla en jämnare nivå av vakenhet och energi, även efter måltider.