Hur Du Slutar Gnissla Tänderna i Sömnen

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 27 jul 2024

Sömnbruxism, allmänt känd som tandgnissling under sömn, är en ofrivillig akt av att sammanbita och gnugga tänderna mot varandra. Denna obehagliga vanan är vanligast hos barn, ungdomar och unga vuxna, men den kan faktiskt påverka människor i alla åldrar.

När vi är i sömnfasen vet vi ofta inte om vi gnisslar tänder, men trots att vi sover kan vi applicera enormt tryck – upp till 400 kg. Detta konstanta tryck kan ge upphov till en mängd problem, inklusive slitna tänder, käk- och nacksmärta, huvudvärk, och det kan till och med orsaka långvariga komplikationer med den temporomandibulära leden (TMJ).

Tyvärr finns det ingen mirakelkur för att stoppa tandgnissling helt, men det finns behandlingar som kan minska dess frekvens. Dessutom kan vissa enkla hemvårdstips göra det lättare att hantera sömnbruxism.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om du upplever smärta i munnen, käken eller nacken som du misstänker kan orsakas av tandgnissling, bör du rådfråga din läkare eller tandläkare. Sömnbruxism kan potentiellt orsaka allvarliga skador på din muns hälsa och sömnkvalitet. En vårdgivare kan hjälpa till att identifiera och förebygga allvarligare problem längre fram.

En vårdgivare kan även identifiera om din tandgnissling är kopplad till andra tillstånd som obstruktiv sömnapné (OSA) eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), vilket kan kräva ytterligare utredning eller behandling.

Hantera sömnbruxism: Behandlingsalternativ

Behandling av sömnbruxism kan innefatta flera strategier för att hantera smärta och andra symtom, samt att reducera svårighetsgraden av tandgnissling och dess potentiella konsekvenser.

Det finns många saker du kan göra hemma för att lindra tandgnissling, men det är viktigt att rådfråga din tandläkare eller läkare för att få den mest effektiva behandlingsplanen för just dig.

Hemvårdstips för att hantera sömnbruxism

Här är några enkla men effektiva tips för hemvård som kan hjälpa till att förebygga och hantera irritation**4** orsakad av sömnbruxism:

  • Undvik hårda livsmedel som nötter, popcorn och hårda godisar.
  • Var försiktig med klibbiga livsmedel som är svåra att tugga, som jordnötssmör.
  • Sluta tugga tuggummi.
  • Justera din sovställning eller kudde för att ge extra stöd åt huvud och nacke.
  • Använd en varm kompress eller ett ispaket för att lindra smärtan.

Munövningar för att lindra sömnbruxism

Det finns flera övningar som kan hjälpa till att minska smärta och förbättra rörelseomfånget i käken. Här är två exempel:

  • Övning 1: Stäng läpparna försiktigt och förhindra att tänderna i över- och underkäken rör vid varandra. Pressa tungan mot mungipan utan att den vidrör tänderna. Håll denna position så länge du kan.
  • Övning 2: Placera händerna på TMJ-lederna (där underkäken möter överkäken). Öppna munnen långsamt och håll den öppen i 5-10 sekunder. Stäng sedan munnen långsamt. Gör denna övning tre gånger om dagen i 10 minuter åt gången.

För att utveckla en specifik träningsrutin kan det vara bra att tala med din läkare eller tandläkare. En remiss till en fysioterapeut kan ge möjlighet att arbeta praktiskt med att skapa en rutin för munövningar.

Massage för att lindra sömnbruxism

Vissa patienter finner att massage av huvud och nacke kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och smärtpunkter relaterade till tandgnissling. En massageterapeut eller fysioterapeut kan erbjuda massage eller visa tekniker som du kan göra själv hemma för att slappna av käken och närliggande muskler.

Medicinska och dentala lösningar för Sömnbruxism

Det är inte alla som upplever sömnbruxism som behöver behandling, men för de som lider av återkommande symptom som morgonhuvudvärk, käksmärta, störd sömn eller risk för långvariga tandskador, finns det flera behandlingsalternativ att överväga.

Munskydd

Munskydd, ofta refererade till som nattskydd eller tandskenor, bärs under sömnen för att förebygga tandgnissling. Dessa apparater håller käken i ett specifikt läge och/eller fungerar som ett hinder för att minimera tandskador orsakade av tandgnissling. Vissa munskydd håller också käken i ett lätt öppet läge, vilket tillåter massetermusklerna (tuggmusklerna) att vara avslappnade genom hela natten. Munskydd kan täcka hela över- eller underkäken, eller ibland bara en liten del av patientens mun.

En annan typ av munskydd är mandibular advancement device (MAD), som främst är känt för sin användning för att mildra kronisk snarkning och lätt obstruktiv sömnapné. En MAD hålls på plats av tänderna och placerar underkäken framåt, vilket hjälper till att hålla luftvägarna öppna och kan i vissa fall begränsa graden av tandgnissling. Denna enhet används vanligtvis när bruxism förekommer tillsammans med sömnapné.

Vissa munskydd och MAD:er är tillgängliga utan recept och kan anpassas till din mun, men många patienter får skräddarsydda munskydd som tas fram av en tandläkare. Även om munskydd inte botar bruxism i sömnen, kan de lindra effekterna av bruxism, minska slitage på tänderna, minska morgonhuvudvärk och förbättra sömnkvaliteten.

Stresshantering

Stress är en vanlig utlösare för tandgnissling. Därför kan avslappningstekniker vara ett naturligt sätt att motverka bruxism. Att införa avslappningstekniker kan förbättra din sömnhygien och en god sömnkvalitet kan hjälpa dig hantera stress på ett mer hälsosamt sätt.

Medicinering

I vissa svåra fall som inte svarar på konventionell behandling, kan medicinering övervägas av sjukvårdspersonal. Medicinering för bruxism är inte alltid effektiv och kan ha potentiella biverkningar. Flera typer av läkemedel, inklusive botoxinjektioner, kan övervägas när tandgnissling är särskilt svår.

Dessa läkemedel fungerar genom att försöka minska aktiviteten i ansiktsmusklerna. Diskutera riskerna och fördelarna med olika behandlingsalternativ för bruxism med din sjukvårdsgivare innan du påbörjar behandlingen.