Bästa Sänggavel (2023): Bäst i Test

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

En sänggavel kan vara en central punkt i ett sovrum och en av de viktigaste möblerna i ett hem. Precis som sängramar finns sänggavlar i många olika stilar, från traditionella till moderna och allt däremellan.

Ditt val av sänggavel beror på hur du kommer att använda den, din individuella estetik och din budget. Men med så många alternativ att välja mellan, hur bestämmer du dig för vilken som är bäst för dig? Fortsätt läsa. Jag har testat sänggavlar i ett antal olika kategorier för att hjälpa dig att hitta den perfekta modellen för dina behov och din personliga stil. Nedan följer mina fyra bästa val.

Kolla in våra bästa val nedan och fundera över dina egna sovvanor. Som alltid hävdar vi att den bästa sänggaveln på marknaden är den som hjälper dig att nå dina sömnrelaterade mål. För mer bakgrundsinformation, kolla vår köpguide.

De Bästa Sänggavlarna Är:

 1. Sänggavel Moholm - Bäst i Test Sänggavel
 2. Excellence Sänggavel - Näst Bäst i Test Sänggavel
 3. Sänggavel Ramnäs Valv - Bästa Billiga Sänggavel
 4. Hilding Vägghängd Trägavel - Bästa Sänggavel i Trä
 5. DUX Flex Sänggavel - Bästa Ställbara Sänggavel

1. Sänggavel Moholm
Bäst i Test Sänggavel

Finns i bredd: 160, 180, 200 cm

Material: Möbeltyg

Djup: 12 cm

Höjd: 110 cm (exkl ben)

Fördelar:

 • Simpel, modern och fräsch design med pikering
 • Enkel att sätta upp och montera
 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Finns i många valbara färger

Nackdelar:

 • Dyrare modell

Sammanfattning: Sänggavel Moholm är en riktigt snygg och modern sänggavel med simpel knappdesign som förser dig med bra stöd utan att ta upp allt för mycket plats. Generellt sett är det svårt att slå kvalitén av Moholm, men det kommer däremot till ett premiumpris.

Sänggaveln Moholm är en snygg och modern sänggavel som enligt recensioner är den bästa sänggaveln på marknaden. Sänggaveln finns i tre olika bredder - 160, 180 och 200 cm - vilket gör det enkelt att hitta rätt storlek för din säng. Den är tillverkad av högkvalitativt möbeltyg och har en djup på 12 cm och en höjd på 110 cm (exklusive ben).

En av de stora fördelarna med Moholm är dess enkla men moderna design med en fin pikering som skapar en mjuk och bekväm yta att luta sig mot. Det är också lätt att sätta upp och montera, vilket gör det till enkel process att få sänggaveln på plats.

Recensionerna på Moholm sänggavel är överväldigande positiva när det gäller kvalitet och hållbarhet. Många användare noterade att konstruktionen är robust och att sänggaveln känns stabil och säker. Dessutom är det positivt att det finns många valbara färger att välja mellan, vilket gör det lätt att hitta en färg som passar till din inredning.

En nackdel med Moholm är att det är en dyrare modell, vilket kan göra det till ett mindre attraktivt alternativ för budgetmedvetna konsumenter. Trots prislappen är det dock många som anser att Moholm är värt investeringen.

Sammanfattningsvis är sänggaveln Moholm en högkvalitativ och modern sänggavel som är enkel att montera och har en snygg design. Det finns många färger att välja mellan, men prislappen kan vara hög. Om du letar efter en sänggavel som är enkel att montera och har en modern design med hög kvalitet, kan Moholm vara ett utmärkt val.

Sänggaveln Moholm


2. Excellence Sänggavel
Näst Bäst i Test Sänggavel

Finns i bredd: 105, 120, 140, 160, 180, 210 cm

Material: Möbeltyg

Djup: 8 cm

Höjd: Finns i 80-160 cm (exkl ben)

Fördelar:

 • Modern och snygg design
 • Står stadigt utan att vacka
 • Finns i alla möjliga olika storlekar, både på bredden och höjden - anpassningsbar
 • Finns i extremt många olika färger/tygval

Nackdelar:

 • Lite dyrare modell
 • Lång leveranstid då det är en tillverkningsvara

Sammanfattning: Excellence Sänggavel är en modern sänggavel för dig som letar efter ett alternativ som passar in perfekt i ditt sovrum, tillsammans med just din säng. Den finns i många olika bredder och höjder, vilket gör det enkelt att hitta ett alternativ om du exempelvis har en säng som är lägre än de flesta andra.

Excellence sänggavel är en modern och snygg sänggavel som är näst bäst i test. Den finns tillgänglig i många olika bredder och höjder, vilket gör det enkelt att hitta en sänggavel som passar din säng perfekt. Den är tillverkad av högkvalitativt möbeltyg och har en djup på 8 cm och finns i höjder från 80 cm upp till 160 cm (exklusive ben).

En av de stora fördelarna med Excellence är dess anpassningsbarhet, eftersom den finns i många olika storlekar på både bredd och höjd. Därför är det möjligt att hitta en storlek som passar perfekt till din säng, oavsett om den är mindre än normalt eller har en ovanlig storlek. Sänggaveln är också mycket stabil och står stadigt utan att vackla.

Recensionerna för Excellence sänggavel är övervägande positiva när det gäller design och kvalitet. Många användare noterade att konstruktionen är robust och att sänggaveln känns stabil och säker. Dessutom är det positivt att det finns många olika färger och tygval att välja mellan, vilket gör det lätt att hitta en sänggavel som passar till din inredning.

En nackdel med Excellence sänggavel är att den är lite dyrare, vilket kan göra den mindre attraktiv för budgetmedvetna konsumenter. Dessutom kan den ha en längre leveranstid eftersom det är en tillverkningsvara.

Sammanfattningsvis är Excellence sänggavel en modern och anpassningsbar sänggavel som är tillverkad av högkvalitativt möbeltyg. Den står stadigt utan att vackla och finns i många olika färger och tygval. En nackdel är att den är dyrare än vissa alternativ, men om du söker en sänggavel som passar perfekt till din säng och är av hög kvalitet och design, kan Excellence vara ett utmärkt val.

Excellence sänggavel


3. Sänggavel Ramnäs Valv
Bästa Billiga Sänggavel

Finns i bredd: 80, 90, ****105, 120, 140, 160, 180, 210 cm

Material: Möbeltyg

Djup: 4 cm

Höjd: 120 cm (exkl ben)

Fördelar:

 • Simpel och stilren design med slät yta
 • Tunn och lätt gavel som är lätt att flytta på om man vill
 • Finns även tillgängligt för sängar med 80 eller 90 cm bredd
 • Mycket prisvärd

Nackdelar:

 • Inte särskilt bekväm, endast 4 cm djup
 • Designen kan uppfattas lite opersonlig enligt vissa

Sammanfattning: Sänggavel Ramnäs Valv är den perfekta sänggaveln för dig som letar efter något simpelt och prisvärt att köpa. Här får du mycket för pengarna, även fast det inte har samma snygga design eller bekvämlighet som vissa premiumalternativ.

Sänggavel Ramnäs Valv, som utnämnts till Bästa Billiga Sänggavel, har en simpel och stilren design med en slät yta. Den är tillverkad av möbeltyg och har en höjd på 120 cm (exklusive ben). Gaveln är tunn och lätt att flytta på vid behov, vilket kan vara en fördel för många användare. Den finns tillgänglig för sängar med bredder på 80, 90, 105, 120, 140, 160, 180 och 210 cm. Sänggaveln är också mycket prisvärd, vilket är en stor fördel för de som letar efter ett budgetalternativ.

Men det finns också nackdelar med denna sänggavel. Eftersom den endast har ett djup på 4 cm kan den inte erbjuda samma bekvämlighet som några av de dyrare modellerna på marknaden. Dess design kan också uppfattas som lite opersonlig av vissa användare.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en enkel, prisvärd och lättflyttad sänggavel, kan Sänggavel Ramnäs Valv vara ett bra val. Men om du söker efter en mer bekväm och personlig design, är det kanske bättre att överväga andra alternativ på marknaden.

Sänggavel Ramnäs Valv


4. Hilding Vägghängd Trägavel
Bästa Sänggavel i Trä

Finns i bredd: 90, ****105, 120, 140, 160, 180, 210 cm

Material: Trä (ek)

Djup: 4 cm

Höjd: 90 cm (exkl ben)

Fördelar:

 • Snygg ren design i ek eller rökt ek
 • Hängs upp direkt på väggen
 • Hållbar och slitstark konstuktion

Nackdelar:

 • Monteringen tar lite mer tid än andra modeller
 • Köper du den i 210 cm bredd finns det en skarv längs med mitten av gaveln

Sammanfattning: Hilding Vägghängd Trägavel är för dig som letar efter en snygg och modern sänggavel i trä. Här får du högkvalitativt ekträ i en sänggavel som du fäster upp i väggen över sängen, och skapar oftast en naturlig känsla i sovrummet.

Hilding Vägghängd Trägavel är en högkvalitativ sänggavel för dig som vill ha en modern och naturlig känsla i ditt sovrum. Gaveln är tillverkad av trä och finns i två olika utföranden: ek eller rökt ek. Gaveln är vägghängd, vilket gör att den tar upp minimalt med utrymme och ger en luftig känsla i sovrummet.

Gaveln finns i olika bredder, vilket gör att den kan passa till de flesta sängar. Men om du väljer den i 210 cm bredd finns det en skarv längs med mitten av gaveln, vilket kan vara något att tänka på.

En av fördelarna med Hilding Vägghängd Trägavel är den snygga ren designen. Gaveln är enkel och stilren, vilket gör att den passar in i de flesta sovrum. Den är också slitstark och hållbar, vilket gör att den kommer att hålla länge.

Nackdelarna med denna sänggavel är att monteringen tar lite mer tid än andra modeller. Eftersom gaveln är vägghängd måste du montera den ordentligt, vilket kan ta lite extra tid.

Sammanfattningsvis är Hilding Vägghängd Trägavel en högkvalitativ och snygg sänggavel i trä. Gaveln passar perfekt för dig som vill ha en modern och naturlig känsla i ditt sovrum.

Hilding Vägghängd Trägavel 


5. DUX Flex Sänggavel
Bästa Ställbara Sänggavel

Finns i bredd: 90, 105 cm

Material: Möbeltyg

Djup: 8 cm

Höjd: 54 cm (enbart klaffen)

Fördelar:

 • Ställbar huvudgavel som är gasfjäderdriven
 • Extremt bekväm med bra djup för att vila mot
 • Simpel och diskret design
 • Går att montera två stycken sida vid sida

Nackdelar:

 • Dyr modell
 • Finns inte att köpa till bredare sängar, men kan kombinera två olika

Sammanfattning: DUX Flex Sänggavel är för dig på jakt efter en bra och högkvalitativ ställbar sänggavel som du kan använda för att själv anpassa ryggstödet du får av sänggaveln. Perfekt för personer som gillar att sitta och läsa eller liknande i sängen, och som hellre vill investera i en ställbar sänggavel än en ställbar säng.

DUX Flex Sänggavel är en högkvalitativ sänggavel med ställbar huvudgavel som erbjuder en extremt bekväm och anpassningsbar lösning för användare. Sänggaveln är gasfjäderdriven och ger möjlighet att justera ryggstödet, vilket gör att den passar för personer som vill anpassa ryggstödet efter deras preferenser. Sänggaveln har en simpel och diskret design som inte sticker ut för mycket och är lätt att matcha med andra möbler.

DUX Flex Sänggavel är tillverkad av högkvalitativt material och har en bra djup, vilket gör den extra bekväm att luta sig mot. Detta gör den perfekt för personer som vill sitta och läsa eller titta på TV i sängen. Sänggaveln kan monteras sida vid sida för bredare sängar.

En av nackdelarna med DUX Flex Sänggavel är att den är dyr, vilket kan vara en nackdel för de som har en stram budget. Dessutom är den inte tillgänglig för bredare sängar, men det går att kombinera två sänggavlar för att passa en bredare säng.

Sammanfattningsvis är DUX Flex Sänggavel en utmärkt lösning för personer som vill ha en ställbar sänggavel som kan anpassas efter deras behov. Det är en högkvalitativ produkt som ger bekvämlighet och komfort. Även om priset kan vara högre än andra modeller på marknaden, är det en investering som kan löna sig i det långa loppet.

DUX Flex Sänggavel


Vad Är En Sänggavel?

En sänggavel är en del av en säng som vanligtvis placeras i slutet av sängen mot väggen. En sänggavel kan vara tillverkad av olika material såsom trä, metall, stoppning eller textilier, och kan vara enkel eller dekorerad med mönster eller knappar.

En sänggavel kan tjäna flera syften. Förutom att ge sängen en dekorativ touch, kan en sänggavel också fungera som en ryggstöd när du sitter upp i sängen och läser eller tittar på TV. Det kan också bidra till att isolera sängen från drag och kyla som kan komma från en vägg och göra det mer bekvämt att sova.

sänggavel säng inredning

Sänggavel- Köpguide

Man kan köpa sänggavlar av olika skäl. Det är dock inte alla sänggavlar som uppfyller dessa behov; vissa kan vara bekväma medan andra bara är snygga och inte särskilt bekväma att luta sig mot. Vi har försökt hålla allt detta i åtanke när vi har utvärderat. Här är de faktorer som gav mest genklang hos oss:

Mått & Storlek

Att välja rätt storlek på sänggaveln är viktigt för att den ska passa din säng och skapa en enhetlig och balanserad look i sovrummet. En sänggavel som är för liten eller för stor kan se märkligt ut och inte ge det visuella intrycket som du vill ha.

För att välja rätt storlek på din sänggavel är det viktigt att titta på bredden på din resårmadrass och sängstomme. Om du har en enkelsäng bör sänggaveln vara cirka 90 cm bred. En dubbelsäng bör ha en sänggavel som är 180-210 cm breda.

Det är också viktigt att kontrollera att fästfästena på sänggaveln passar ihop med fästpunkterna på din sängstomme. Det finns standardmått för sänggavlar som passar de flesta madrasstorlekar, så det är viktigt att kolla upp vilken storlek som passar bäst för din säng.

Det är viktigt att mäta din säng och sängstomme noggrant och att använda dessa mått när du väljer en sänggavel. På så sätt kan du vara säker på att du väljer en sänggavel som passar din säng och ger ditt sovrum den utseende du vill ha.

Material

Huvudgaveln på en säng består vanligtvis av två komponenter: hårdvaran och själva huvudgaveln. Hårdvaran och ramen är vanligtvis tillverkad av trä eller metall, och beslaget som används för att fästa huvudgaveln till sängen är nästan alltid tillverkat av metall, men ibland av plast. Metallramar kan vara mer robusta, men vissa kan fortfarande böjas eller skadas, medan träramar ger en mer traditionell känsla.

Själva huvudgaveln är vanligtvis tillverkad av skumfyllning som är täckt av ett mjukt och slitstarkt tyg. De vanligaste tygerna som används för att täcka sänggaveln är bomullsvävar, mikrosuede och läderliknande material. Dessa material har valts för att göra sänggaveln mer bekväm att luta sig mot. En sänggavel i trä, som Hilding Vägghängd Trägavel , kan vara lite mindre bekväm att luta sig mot på grund av dess hårda yta och konstruktion.

sänggavel i trä

Det finns också en mängd olika stilar och mönster att välja mellan när det gäller sänggavlar. Vissa sänggavlar kan ha en enkel och modern design, medan andra kan vara mer dekorativa och traditionella. Valet av stil och material beror helt på din personliga smak och inredningsstil.

Montering

Huvudgaveln är som alla möbler, de kan vara tidskrävande och till och med svåra att montera. Hur enkelt eller svårt det är att montera en sänggavel beror på flera faktorer, inklusive dess design och antalet delar. Ju fler delar en sänggavel har, som till exempelvis sängar med förvaring, desto fler steg krävs för att montera den.

Väggmonterade sänggavlar är ibland lättare att montera, eftersom panelerna helt enkelt kommer att låsas fast på en metallram som skruvas fast på väggen. Dessa typer av sänggavlar kan dock behöva mer underhåll eftersom de alltid är utsatta för gravitationens konstanta kraft. Det är viktigt att se till att sänggaveln är stadigt fastsatt i väggen och att alla skruvar och beslag är åtdragna ordentligt för att undvika att sänggaveln lossnar eller skadar sig.

När sänggaveln väl är byggd, bör den vara relativt underhållsfri. Trä- eller metallramar kan hålla under många år, men om sänggaveln är klädd med textilmaterial kan det bli nödvändigt att rengöra och underhålla materialet för att hålla det fräscht och rent. Generellt sett kräver sänggavlar dock inte mycket underhåll och är en relativt enkel möbel att äga.

Form & Stil

Formen på en sänggavel kan ha stor betydelse för hur den bidrar till inredningen och skapar en viss stämning i sovrummet. Många sänggavlar har en rektangulär form som matchar sängen och bäddmadrassen, men det finns också många alternativ med mer skulpturala mönster som kan matcha dina sängkläder.

Kurvor kan till exempel bidra till en mer feminin och mjuk känsla, medan en rak och skarp form kan skapa en mer maskulin eller utilitaristisk känsla. En dramatisk båge kan ge en boho-känsla, medan en enkel och fyrkantig form kan användas för att framhäva ett livligt mönster eller färgschema.

Det är viktigt att välja en form som passar din personliga stil och den stämning du vill skapa i sovrummet. En sänggavel är ofta ett viktigt fokuspunkt i rummet och kan användas för att förstärka eller komplettera andra designelement. Oavsett vilken form du väljer, bör sänggaveln vara bekväm att luta sig mot och passa din säng och sovrum.

Justerbara Alternativ

När du planerar att fästa en sänggavel på din befintliga sängstomme är det viktigt att tänka på justerbarhet. En fast sänggavel kan enkelt resultera i en sänggavel som ser för hög eller för kort ut i förhållande till ditt utrymme, om det inte passar ihop med din sängstomme. För att lösa detta problem är det bäst att leta efter sänggavlar med justerbara fästen.

DUX Flex Sänggavel är ett bra exempel på en sänggavel som passar bra till ställbara sängar såväl som vanliga ramsängar eller kontinentalsängar. I och med att den också är justerbar kan man få till det perfekta stödet.

En sänggavel med justerbara fästen gör att du kan anpassa höjden på sänggaveln så att den passar perfekt på din sängstomme. Detta kan vara särskilt viktigt om du har en säng med en annorlunda höjd eller form. Med justerbara fästen kan du enkelt justera höjden på sänggaveln så att den passar perfekt på din säng.

Det är också viktigt att kontrollera att sänggaveln har rätt typ av fästen för din sängstomme. De flesta sänggavlar har fästen som passar standard sängstommar, men det är alltid bäst att dubbelkolla för att vara säker på att fästena passar ihop.

Att välja en justerbar sänggavel gör det enklare att anpassa din sänggavel till din sängstomme och ditt utrymme. Det ger också flexibilitet för att justera höjden på sänggaveln i framtiden om du ändrar sängstomme eller madrass.

Pris

Kostnaden för en sänggavel kan variera kraftigt, och det är viktigt att ha en budget i åtanke när du letar efter en sänggavel. De mest avancerade sänggavlarna kan kosta hundratals dollar, medan de enklare och mer prisvärda alternativen kan kosta betydligt mindre.

Högprissänggavlar är ofta tillverkade av högkvalitativa material och har en robust design. De kan ha en mängd olika stilar, från traditionella och eleganta till konstnärliga och unika. Om du vill ha en sänggavel med en mer unik eller avancerad design kan det vara värt att investera i en högre prisklass.

Men även de mer prisvärda versionerna kan tillgodose många behov och vara både enkla och eleganta eller ha en hög nytta för en rimlig prisnivå. Det finns en mängd olika färger, tyger och stilar tillgängliga i en blygsam prisklass, vilket ger möjlighet för de flesta att hitta en sänggavel som passar deras smak och budget.

Det är viktigt att tänka på att priset på sänggavlar kan variera beroende på var och hur de tillverkas, samt vilka material som används. Det kan vara bra att ta tid på sig att jämföra olika alternativ och kolla recensioner innan man bestämmer sig för en sänggavel som passar ens budget och behov.

Hur Du Fäster Din Sänggavel

Fästning av en sänggavel på väggen är en relativt enkel process. Det finns flera olika metoder som kan användas beroende på din sänggavel och väggtyp. Här är några allmänna steg som kan användas som en guide för att fästa en sänggavel på väggen:

 1. Bestäm positionen: Bestäm var du vill ha din sänggavel på väggen och markera var fästpunkterna kommer att vara.
 2. Förbered fästpunkterna: Beroende på din sänggavel och väggtyp kan du behöva förbereda fästpunkterna. Om du ska använda krokar eller andra fästelement, se till att de är monterade på rätt plats och att de är säkert fästa i väggen.
 3. Fäst sänggaveln på fästpunkterna: Lyft försiktigt upp sänggaveln och häng den på fästpunkterna. Se till att den är i rätt position och att den sitter stadigt på väggen. Om sänggaveln inte är i rätt höjd kan du justera fästpunkterna tills sänggaveln sitter i rätt höjd.
 4. Säkra sänggaveln: Se till att sänggaveln är säkert fastsatt på fästpunkterna och att den inte rör sig eller är ostabil. Dra åt alla skruvar eller muttrar och se till att allt är säkert monterat.

Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner eller anvisningar för att montera din sänggavel på väggen. Om du är osäker på hur du ska fästa din sänggavel på väggen, kan du alltid be om hjälp av en professionell eller kunnig person.

Vanliga Frågor Om Sänggavel

Vad kostar en sänggavel?

Priset på en sänggavel varierar mycket beroende på material, stil och design. Om du vill ha en enkel och billig sänggavel kan du återanvända en dörr eller liknande, vilket kan bli helt gratis. Annars kan du köpa en ny sänggavel för cirka 600 kronor och uppåt, och det är vanligt att gavlar kostar runt 2 000 kronor eller mer. Om du är ute efter något speciellt, som en unik stil, ett speciellt mönster eller material, kan det vara värt att betala mer för en fin sänggavel.

Följer en sänggavel med vid köp av en kontinentalsäng?

Vanligtvis följer inte en sänggavel med vid köp av en kontinentalsäng. Även om bilderna i butiken ofta visar sängen med en sänggavel, behöver du normalt sett beställa sänggaveln separat. Det finns dock undantag där du kan köpa hela paketet med säng, ben och gavel, men det är sällsynt. Om inget annat står angivet kan du räkna med att en sänggavel inte följer med vid köp av en kontinentalsäng.

Kan man göra en egen sänggavel?

Ja, absolut! Många väljer att göra sin egen sänggavel, även om det kräver mer arbete än att köpa en färdig sänggavel. En enkel metod är att ta en plywoodskiva och såga till den i önskad storlek. Sedan kan du antingen måla den eller klä den med tyg för att få den stil och design du vill ha. På så sätt kan du skapa en unik sänggavel som passar perfekt för din säng och ditt sovrum.

Är det nödvändigt med en sänggavel?

Ur praktisk synvinkel, nej. Sänggaveln är inte nödvändig för att en säng ska fungera - du kan sova gott även utan sänggavel. Med det sagt kan sovrummen se något oavslutade ut utan sänggavel, så många designers anser att det är en nödvändighet. Dessutom ger sänggavlar "en möjlighet att visa upp din personliga stil", enligt Ladd. "Så många andra rum i ett hem kan återspegla flera personer, men en sänggavel och ett sovrum kan vara en direkt återspegling av en eller två personer som bor där", säger hon.

Måste du fästa sänggaveln på sängen?

De flesta sänggavlar måste fästas vid din sängstomme för att stå upprätt. Men det finns en del alternativa alternativ på marknaden, till exempel hängande sänggaveln, skalbara sänggaveln och fristående sänggaveln.

Hur rengör man en sänggavel?

Rengöringsinstruktionerna kan variera beroende på vilket material din sänggavel är gjord av. Till exempel kan det hända att stoppade sänggavlar behöver dammsugas, medan trä- och metallhuggare kan behöva torkas av med en fuktig trasa. Se alltid tillverkarens anvisningar för rengöring av en sänggavel innan du använder några rengöringsmedel.

Varför Du Kan Lita På Oss

Metod

Vi testar personligen alla produkter som ingår i våra recensioner och guider för att ge korrekta, datadrivna rekommendationer. I de fall då vi inte har tillgång till specifika modeller använder vi oss av expertomdömen. Läs mer om vår process här.

Uppdaterad

Mot bakgrund av några produktförändringar har vi uppdaterat den här sidan för att inkludera de senaste modellerna som kommit ut under 2023.

Vi strävar alltid efter att ha så uppdaterade köpguider som möjligt.