Olika Typer Av Sängar: Hur Du Väljer Rätt

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Att välja rätt typ av säng är viktigt för att få en god natts sömn och för att främja hälsosamma sovvanor. Men det finns så många olika typer av sängar på marknaden att det kan vara överväldigande att veta var man ska börja.

Därför har vi satt ihop denna guide för att hjälpa dig att navigera bland de olika typerna av sängar som finns tillgängliga och hitta den som passar just dig och dina behov. Vi kommer att titta på allt från traditionella resårmadrasser till moderna ramsängar i memoryskum och ställbara sängar, så att du kan få en bättre förståelse för vad varje typ av säng har att erbjuda.

Med denna guide i handen kan du ta det första steget mot att välja den perfekta sängen för en god natts sömn och optimal hälsa.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är en typ av säng som består av tre separata lager. Den nedre delen är en ram med ben som vanligtvis är gjord av trä eller metall. Ovanpå ramen finns en madrass, vanligtvis en pocketresårmadrass eller en skummadrass. Det övre lagret är en tjock och mjuk bäddmadrass som täcker hela sängen och ger extra komfort.

Den här typen av säng är vanligtvis högre än andra sängar, vilket gör att den kan vara bekväm för personer som har svårt att stiga upp ur en lägre säng. Kontinentalsängar är också ofta bredare än vanliga sängar, vilket ger mer utrymme att sträcka ut sig.

En annan fördel med en kontinentalsäng är att den kan ha olika fasthet på de olika lager av madrassen, vilket gör att man kan anpassa sängen efter sina egna preferenser och behov. Vissa modeller har även justerbara funktioner som gör att man kan höja eller sänka huvud- och fotändan för extra bekvämlighet.

Kontinentalsängar anses vara en lyxigare typ av säng och kan vara något dyrare än andra alternativ på marknaden. Men för dem som prioriterar komfort och kvalitet i sömnen är det ett väl värt investering.

Fördelar:

 • Kontinentalsängar anses vara en av de mest bekväma typerna av sängar, tack vare dess tre lager av komfort och stöd.
 • Den extra tjocka bäddmadrassen ger extra mjukhet och kan göra sängen ännu bekvämare att sova i.
 • Kontinentalsängar kan anpassas efter individuella behov genom att man kan välja olika fastheter på de olika lagren av madrassen.
 • Många modeller har justerbara funktioner som gör att man kan höja eller sänka huvud- och fotändan för extra komfort och stöd.
 • Kontinentalsängar är oftast högre än andra typer av sängar, vilket gör det enklare att kliva upp ur sängen.

Nackdelar:

 • Kontinentalsängar är ofta dyrare än andra typer av sängar, vilket kan göra det till en utmaning att hitta en som passar ens budget.
 • Sängen kan vara tung och svår att flytta på grund av dess storlek och de tre lagren av madrasser.
 • Kontinentalsängar tar upp mycket utrymme och kan vara svåra att placera i mindre sovrum.
 • Vissa modeller av kontinentalsängar kan vara svåra att rengöra eller underhålla på grund av de olika lagren av madrasser och bäddmadrass.

Vi Rekommenderar Kontinentalsängar För

En kontinentalsäng skulle rekommenderas för personer som söker högsta möjliga komfort och stöd under natten. En kontinentalsäng är perfekt för den som vill ha en mjuk och behaglig sömnupplevelse med extra lager av stöd för att lindra tryckpunkter. Personer som lider av ryggsmärta, ledsmärta eller andra hälsoproblem som kräver extra stöd under natten kan också dra nytta av en kontinentalsäng. Dessutom, om man gillar att spendera tid i sängen för att läsa, titta på TV eller bara koppla av, kan en kontinentalsäng vara ett utmärkt val för dess extra komfort och stöd.

Ramsäng

En ramsäng är en enkel typ av säng som består av en ram, en madrass och ibland en bäddmadrass. Ramen är vanligtvis gjord av trä eller metall och madrassen kan vara gjord av olika material, inklusive fjädrar, skum eller latex.

En av fördelarna med en ramsäng är att den är relativt billig och kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha en säng av god kvalitet utan att behöva spendera för mycket pengar. Ramsängar finns också i olika storlekar, vilket gör att man kan hitta en som passar för både enkel- och dubbelsängar.

Trots att ramsängar är enklare i designen än andra sängar, kan de fortfarande ge en bekväm sömnupplevelse. Kvaliteten på madrassen och bäddmadrassen spelar en stor roll i hur bekväm sängen är att sova i.

Det finns också en annan variant av ramsängar som kallas för divansäng. En divansäng består av en låda med inbyggd förvaring, en madrass och ibland en bäddmadrass. Divansängar är också relativt enkla i designen men kan ge extra förvaringsutrymme i sovrummet och vara ett bra alternativ för mindre rum där utrymmet är begränsat.

Fördelar:

 • Ramsängar är oftast billigare än andra typer av sängar, vilket gör det till ett bra alternativ för personer med en begränsad budget.
 • De är enkla i designen och lätta att flytta, vilket gör det enklare att omorganisera sovrummet eller ta med sig sängen vid flytt.
 • Ramsängar finns i olika storlekar, inklusive enkelsängar, dubbelsängar och kingsize-sängar, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar olika behov och utrymmen.
 • De kan ge en bra natts sömn, speciellt om man väljer en högkvalitativ madrass och bäddmadrass.

Nackdelar:

 • Ramsängar kan vara mindre bekväma än andra typer av sängar, eftersom de oftast bara består av en ram och en madrass utan extra lager av komfort och stöd.
 • De kan vara mindre hållbara än andra typer av sängar, eftersom de är mer benägna att böjas och brytas när de flyttas eller används.
 • Ramsängar kan vara lägre än andra typer av sängar, vilket kan göra det svårt för vissa människor att stiga upp ur sängen.
 • Vissa modeller av ramsängar kan ha en fast montering, vilket kan göra det svårt att byta ut madrassen eller rengöra sängen ordentligt.

Vi Rekommenderar Ramsängar För

En ramsäng skulle rekommenderas för personer som söker en enkel och prisvärd säng som ändå ger en god natts sömn. Ramsängar är enkla i designen och består av en ram och en madrass, vilket gör dem lätta att flytta och enkla att underhålla. Ramsängar kan vara ett bra alternativ för personer med en begränsad budget, eller för personer som behöver en säng för en kortare tidsperiod. Om man vill ha en högkvalitativ sömnupplevelse med extra lager av stöd och komfort kan dock en annan typ av säng som kontinentalsäng eller ställbar säng vara ett bättre alternativ.

Ställbar Säng

En ställbar säng, också känd som en justerbar säng, är en typ av säng som kan justeras till olika positioner för att ge extra komfort och stöd. Den består vanligtvis av två separata madrasser som är kopplade till en mekanism som gör det möjligt att justera positionen på huvud- och fotändan av sängen.

En av fördelarna med en ställbar säng är att den kan hjälpa till att lindra smärta och obehag i kroppen genom att ge extra stöd och lindra tryckpunkter. Sängen kan också användas för att förbättra cirkulationen och andningen genom att höja huvudet eller fotändan.

Ställbara sängar är särskilt användbara för personer som lider av sömnapné, ryggsmärta, sura uppstötningar eller snarkning. De kan också vara användbara för personer som tillbringar mycket tid i sängen på grund av sjukdom eller ålderdom.

Det finns olika typer av ställbara sängar på marknaden, inklusive de som styrs av fjärrkontroll eller app, så att man enkelt kan justera sängens position utan att behöva stiga upp. Det finns också ställbara sängar med extra funktioner som massagefunktioner eller inbyggda USB-portar.

Det är viktigt att notera att ställbara sängar ofta är dyrare än andra typer av sängar, men för de som söker extra komfort och stöd kan det vara en väl värd investering.

Fördelar:

 • Ställbara sängar kan anpassas till olika positioner, vilket ger extra komfort och stöd och kan hjälpa till att lindra smärta och obehag i kroppen.
 • De kan vara särskilt användbara för personer som lider av sömnapné, ryggsmärta, sura uppstötningar eller snarkning.
 • Ställbara sängar kan förbättra cirkulationen och andningen genom att höja huvudet eller fotändan.
 • Många modeller av ställbara sängar har justerbara funktioner som gör att man kan höja eller sänka huvud- och fotändan för extra bekvämlighet.
 • De kan vara användbara för personer som tillbringar mycket tid i sängen på grund av sjukdom eller ålderdom.

Nackdelar:

 • Ställbara sängar är ofta dyrare än andra typer av sängar, vilket kan göra det svårt för vissa människor att hitta en som passar deras budget.
 • De kan vara tyngre och svårare att flytta än andra typer av sängar på grund av dess mekanism.
 • Det kan ta tid att vänja sig vid att sova på en ställbar säng och man kan behöva experimentera med olika positioner för att hitta den mest bekväma.
 • Vissa modeller av ställbara sängar kan vara högljudda när man justerar positionen, vilket kan störa sömnen hos en partner eller rumskamrat.
 • Vissa modeller av ställbara sängar kan vara svåra att rengöra eller underhålla på grund av dess mekanism.

Vi Rekommenderar Ställbara Sängar För

En ställbar säng skulle rekommenderas för personer som söker en säng med extra anpassningsbarhet och komfort. Ställbara sängar kan justeras till olika positioner, vilket ger extra stöd och lindrar tryckpunkter. De är särskilt användbara för personer som lider av sömnapné, ryggsmärta, sura uppstötningar eller snarkning. Ställbara sängar kan också vara ett bra val för personer som tillbringar mycket tid i sängen på grund av sjukdom eller ålderdom. Det finns olika typer av ställbara sängar på marknaden, inklusive de som styrs av fjärrkontroll eller app, så att man enkelt kan justera sängens position utan att behöva stiga upp.

Vattensäng

En vattensäng är en typ av säng som har en stor vattensäck i stället för en traditionell madrass. Sängen består av en ram som håller vattensäcken på plats, samt en värmare och en kontrollpanel som gör det möjligt att justera temperaturen på vattnet.

En av fördelarna med en vattensäng är att den kan ge en jämn och stödjande yta som kan lindra tryckpunkter och minska smärta i kroppen. Vattensängar anses också vara bra för personer som lider av allergier eftersom det är svårt för damm och kvalster att bygga upp i en vattensäng.

En annan fördel med en vattensäng är att vattnet kan värmas upp, vilket kan göra sängen bekväm och varm under kalla nätter. Vattensängar kan också vara energieffektiva, eftersom värmen från kroppen hjälper till att hålla vattnet varmt, vilket kan spara energi på uppvärmning.

En nackdel med vattensängar är att de kan vara tunga och svåra att flytta på grund av vattnet i sängen. Det kan också vara svårt att hitta en säng som passar ens individuella preferenser när det gäller fasthet och stöd. Vattensängar är också oftast dyrare än traditionella sängar och kan kräva extra underhåll och rengöring för att hålla dem i gott skick.

Fördelar:

 • Vattensängar ger en jämn och stödjande yta som kan lindra tryckpunkter och minska smärta i kroppen.
 • De kan vara bra för personer med allergier eftersom det är svårt för damm och kvalster att bygga upp i sängen.
 • Vattensängar kan värmas upp, vilket kan göra sängen bekväm och varm under kalla nätter.
 • De kan vara energieffektiva eftersom värmen från kroppen hjälper till att hålla vattnet varmt, vilket kan spara energi på uppvärmning.
 • Vattensängar kan vara bra för personer som lider av ryggsmärta eller ledsmärta eftersom de ger ett jämnt och stödjande stöd över hela kroppen.

Nackdelar:

 • Vattensängar är oftast dyrare än traditionella sängar och kan kräva extra underhåll och rengöring.
 • De kan vara tunga och svåra att flytta på grund av vattnet i sängen.
 • Det kan vara svårt att hitta en vattensäng som passar ens individuella preferenser när det gäller fasthet och stöd.
 • Vattensängar kan läcka eller punktera, vilket kan orsaka vatten- eller mögelskador på golvet eller mattan under sängen.
 • Vattensängar kan också vara högljudda när man rör sig i sängen, vilket kan störa sömnen hos en partner eller rumskamrat.

Vi Rekommenderar Vattensängar För

En vattensäng skulle rekommenderas för personer som söker en sömnupplevelse som är mjuk och behaglig med en jämn och stödjande yta. Vattensängar ger en jämn viktfördelning över hela kroppen, vilket kan lindra tryckpunkter och minska smärta i kroppen. De kan också vara bra för personer som lider av ryggsmärta eller ledsmärta eftersom de ger ett jämnt och stödjande stöd över hela kroppen. Vattensängar kan också vara energieffektiva och vara varma och bekväma under kalla nätter. Men det är viktigt att notera att vattensängar kan vara tunga och svåra att flytta, och kräver extra underhåll och rengöring för att hålla dem i gott skick.

Uppblåsbar Luftmadrass

En uppblåsbar luftmadrass är en typ av säng som består av en stor plast- eller vinylmadrass som kan fyllas med luft för att skapa en mjuk och bekväm yta att sova på. Uppblåsbara luftmadrasser finns i olika storlekar och tjocklekar, vilket gör dem idealiska för camping eller för tillfälliga gäster hemma. De kan fyllas med en manuell eller elektrisk pump och kan vara lätta att installera och ta ned. Uppblåsbara luftmadrasser kan vara en praktisk lösning för personer som inte har tillräckligt med utrymme för en traditionell säng eller för personer som behöver en säng som kan lätt förvaras och transporteras. Men det är viktigt att notera att uppblåsbara luftmadrasser kan vara mindre bekväma än andra typer av sängar och kan bli mindre hållbara med tiden.

Fördelar:

 • Luftmadrasser är lätta och portabla, vilket gör dem idealiska för camping och för resor.
 • De kan vara billigare än andra typer av sängar, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med en begränsad budget.
 • Luftmadrasser finns i olika storlekar, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar olika behov och utrymmen.
 • De kan vara lätta att installera och ta ned, vilket gör dem praktiska för gästrum eller för tillfälliga besökare.
 • Luftmadrasser kan justeras till önskad fasthet och stöd genom att fylla eller tömma luften, vilket ger extra anpassningsbarhet och bekvämlighet.

Nackdelar:

 • Luftmadrasser kan vara mindre bekväma än andra typer av sängar, eftersom de inte ger lika mycket stöd och stabilitet som traditionella sängar.
 • De kan läcka eller punktera, vilket kan orsaka obehag eller skador.
 • Luftmadrasser kan vara högljudda när man rör sig i sängen, vilket kan störa sömnen hos en partner eller rumskamrat.
 • De kan också ta upp mycket utrymme och kräva extra förvaring när de inte används.
 • Luftmadrasser kan också vara mindre hållbara än andra typer av sängar, eftersom de är mer benägna att punktera eller bli skadade.

Vi Rekommenderar Luftmadrasser För

En luftmadrass skulle rekommenderas för personer som söker en portabel och billig säng som kan användas för camping eller tillfälligt boende. Luftmadrasser är lätta och kan enkelt tas ned och förvaras när de inte används, vilket gör dem praktiska för personer med begränsat utrymme. De är också billiga och finns i olika storlekar, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar ens behov och budget. Men det är viktigt att notera att luftmadrasser kan vara mindre bekväma än andra typer av sängar och kan vara mindre hållbara, vilket kan kräva extra underhåll och reparationer.

Säng Med Förvaring

En säng med förvaring är en typ av säng som har extra förvaringsutrymme inbyggt i själva sängen. Detta extra förvaringsutrymme kan vara i form av lådor, hyllor eller andra typer av förvaringslösningar som är integrerade i sängens ram eller bas. Sängar med förvaring är vanligtvis något högre än traditionella sängar, eftersom de måste rymma extra utrymme för förvaring. De finns i olika stilar och material, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar ens behov och inredningsstil. Sängar med förvaring kan vara ett utmärkt val för personer som vill optimera utrymmet i sovrummet och behöver extra förvaringsutrymme för kläder, sängkläder, böcker eller andra föremål.

Fördelar:

 • Sängar med förvaring är praktiska för personer som behöver extra utrymme för att lagra kläder, sängkläder eller andra föremål.
 • De är ett utmärkt sätt att optimera utrymmet i sovrummet och hålla rummet rent och organiserat.
 • Sängar med förvaring kan vara lätta att installera och använda, vilket gör dem bekväma för personer som inte vill använda extra möbler för förvaring.
 • Det finns olika stilar och material att välja mellan, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar ens behov och inredningsstil.

Nackdelar:

 • Sängar med förvaring kan vara dyrare än traditionella sängar på grund av de extra förvaringsfunktionerna.
 • De kan vara tunga och svåra att flytta på grund av det extra utrymmet och materialet som används i sängen.
 • De extra förvaringsutrymmena kan också begränsa sängens design och stil, vilket gör det svårare att hitta en säng som passar ens individuella smak.
 • Om man inte håller förvaringsutrymmena rena och organiserade kan sängen se rörig och oorganiserad ut.

Vi Rekommenderar Sängar Med Förvaring För

En säng med förvaring skulle rekommenderas för personer som söker en praktisk och funktionell säng med extra förvaringsutrymme. Sängar med förvaring kan vara ett utmärkt val för personer som har begränsat utrymme i sovrummet eller som behöver extra utrymme för att lagra kläder, sängkläder eller andra föremål. De är också praktiska för personer som vill hålla sitt sovrum rent och organiserat utan att behöva använda extra möbler för förvaring. Men det är viktigt att notera att sängar med förvaring kan vara dyrare än traditionella sängar och att de extra förvaringsutrymmena kan begränsa sängens design och stil.

Sängskåp

Ett sängskåp är en typ av säng som har en inbyggd förvaringslösning i form av ett skåp som kan öppnas och stängas. Sängskåp är vanligtvis utformade för att se ut som traditionella sängar när de är stängda, men när de öppnas kan de avslöja ett skåp som är integrerat i sängens bas. Skåpet kan ha hyllor, lådor eller andra typer av förvaringslösningar som gör det möjligt att lagra kläder, sängkläder eller andra föremål. Sängskåp kan vara en praktisk lösning för personer som har begränsat utrymme i sovrummet eller som behöver extra förvaringsutrymme men inte vill använda extra möbler. Sängskåp finns i olika storlekar och stilar, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar ens behov och inredningsstil.

Fördelar:

 • Sängskåp är en praktisk lösning för personer som behöver extra förvaringsutrymme men inte vill använda extra möbler i sovrummet.
 • De är utformade för att se ut som traditionella sängar när de är stängda, vilket gör det möjligt att bevara utseendet på sovrummet.
 • Sängskåp finns i olika storlekar och stilar, vilket gör det möjligt att hitta en säng som passar ens behov och inredningsstil.
 • De är en utmärkt lösning för personer med begränsat utrymme i sovrummet, eftersom de ger extra förvaringsutrymme utan att ta upp extra utrymme.

Nackdelar:

 • Sängskåp kan vara dyrare än traditionella sängar på grund av de extra förvaringsfunktionerna.
 • De kan vara tunga och svåra att flytta på grund av det extra utrymmet och materialet som används i sängen.
 • Det extra förvaringsutrymmet kan begränsa sängens design och stil, vilket gör det svårare att hitta en säng som passar ens individuella smak.
 • Sängskåp kan också vara mindre bekväma än andra typer av sängar på grund av det extra utrymmet och materialet som används i sängen.

Vi Rekommenderar Sängskåp För

En sängskåp skulle rekommenderas för personer som söker en praktisk och funktionell säng med extra förvaringsutrymme. Sängskåp är idealiska för personer med begränsat utrymme i sovrummet eller för personer som vill hålla sitt sovrum rent och organiserat utan att behöva använda extra möbler för förvaring. De är också ett utmärkt val för personer som vill ha extra förvaringsutrymme men inte vill använda extra utrymme i sovrummet. Men det är viktigt att notera att sängskåp kan vara dyrare än traditionella sängar och att det extra förvaringsutrymmet kan begränsa sängens design och stil.

Våningssäng

En våningssäng är en typ av säng som består av två eller flera sängar placerade ovanpå varandra i en ram. Våningssängar är vanligtvis utformade för att spara utrymme och är vanligtvis sett i mindre sovrum eller rum som delas av flera personer. De finns i olika storlekar och stilar, vilket gör det möjligt att hitta en våningssäng som passar ens behov och inredningsstil. Våningssängar kan vara praktiska för barn som delar rum, för gästrum eller för sovrum i studentbostäder. Det är viktigt att notera att våningssängar kräver att användaren klättrar upp och ner, vilket kan vara besvärligt för personer med begränsad rörlighet eller för personer som är rädda för höjder. Det är också viktigt att säkerhetsåtgärder vidtas för att förhindra fallolyckor och att våningssängar placeras på en stabil yta.

Fördelar:

 • Våningssängar är idealiska för att spara utrymme i mindre sovrum, för gästrum eller för sovrum i studentbostäder.
 • De finns i olika storlekar och stilar, vilket gör det möjligt att hitta en våningssäng som passar ens behov och inredningsstil.
 • Våningssängar kan vara en rolig och praktisk lösning för barn som delar rum.
 • De kan också ge extra utrymme för skrivbord, hyllor eller andra förvaringslösningar under den undre sängen.

Nackdelar:

 • Våningssängar kan vara mindre bekväma än traditionella sängar, eftersom de vanligtvis har mindre utrymme och kan vara besvärliga att klättra upp och ner från.
 • De kan vara farliga om de inte är placerade på en stabil yta eller om det inte vidtas lämpliga säkerhetsåtgärder för att förhindra fallolyckor.
 • Våningssängar kan också vara höga, vilket kan vara besvärligt för personer med begränsad rörlighet eller för personer som är rädda för höjder.
 • Om personer sover på olika våningar kan det vara svårt att kommunicera eller interagera innan man går och lägger sig.

Vi Rekommenderar Våningssäng För

En våningssäng skulle rekommenderas för personer som söker en platsbesparande lösning för sovrummet, särskilt för barn eller personer som delar rum. Våningssängar kan vara praktiska i mindre sovrum, gästrum eller studentbostäder, och de finns i olika storlekar och stilar, vilket gör det möjligt att hitta en våningssäng som passar ens behov och inredningsstil. Men det är viktigt att notera att våningssängar kan vara mindre bekväma och kräver klättring, vilket kan vara besvärligt för personer med begränsad rörlighet eller för personer som är rädda för höjder. Det är också viktigt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att förhindra fallolyckor och att placera våningssängen på en stabil yta.