Madrass Direkt På Golvet – Fördelar & Nackdelar

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 22 maj 2024

När du köper en ny madrass måste du bestämma dig för om du ska använda en resårmadrass, en sängstomme eller om du helt enkelt ska lägga madrassen på golvet. Det finns för- och nackdelar med varje tillvägagångssätt, och det bästa alternativet beror på vilken typ av madrass du har.

Många föredrar enkelheten i att lägga madrassen på golvet. Detta är den mest prisvärda vägen – men det är inte alltid en bra idé. De flesta madrasser kan läggas direkt på golvet, men om de ska ligga direkt på golvet eller inte är en helt annan fråga.

Fördelar Med Att Sova På En Madrass På Golvet

Även om vissa människor förknippar en madrass på golvet med ett ungdomligt skede i livet finns det flera goda skäl att lägga madrassen på golvet – oavsett ålder.

sova med madrass på golvet

Bra Stöd

För det första ger golvet ett bra stöd för din madrass eftersom det är garanterat plant och fast. Detta kan vara ett bättre alternativ än en sprucken, vinglig eller hängande sängstomme som inte ger lika bra stöd.

Prisvänligt

En annan fördel är att det är en budgetvänlig lösning eftersom du inte behöver investera i en sängstomme, en boxspring eller något annat underlag. Det innebär också att du inte behöver köpa tillbehör som en sängkjol eller en sänggavel.

Minska Smärta I Rygg & Nacke

En annan fördel är att det kan bidra till att minska rygg- och/eller nacksmärta enligt anekdotiska bevis och rekommendationer från experter som Harvard Health Publishing och biomekanikexperten Katy Bowman. En fastare sovyta kan ge bättre stöd för ryggraden och minska smärta. Dessutom gör det att du kan röra dig mer under natten så att du inte vaknar upp och känner dig stel och öm.

Att sova på golvet kan också hjälpa till att motverka en ”överkuddad” livsstil som kan försvaga våra kroppar genom att stärka små muskler som byggs upp med tiden och ge en kroppsmassage hela natten.

Kallare Luft

En annan fördel är tillgång till svalare luft eftersom kall luft sjunker nedåt och varm luft trängs uppåt. Så om du är orolig för att överhettas på natten, innebär det att sova närmare golvet att du har större chans att få tillgång till den kallaste luften i rummet. Det kan hjälpa dig att sova lite bekvämare under varma sommarnätter.

Sammanfattningsvis kan det vara en bra idé att placera din madrass på golvet för att få en bekväm och avslappnad sömnupplevelse utan extra kostnad eller komplikationer.

Nackdelar Med Att Sova På En Madrass På Golvet

Det finns flera fördelar med att lägga en madrass på golvet, men det finns också nackdelar med detta tillvägagångssätt. Här är en titt på några av anledningarna till varför du kanske inte vill sova på golvet.

Dåligt För Allergier

Eftersom golv tenderar att bli smutsiga och dammiga kan det öka risken för allergier om du sover närmare golvet. Detta kan vara särskilt problematiskt om du inte är en flitig städare och sällan dammar.

Mögel & Ventilation

Mögel är också en potentiell risk eftersom fukt kan ansamlas på undersidan av madrassen och leda till mögeltillväxt, vilket kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Dessutom kan placeringen av madrassen på golvet hindra luftflödet genom madrassen, vilket kan leda till mögelbildning.

Sänglöss

En annan nackdel är att det kan vara lättare för sägnlöss och andra krypande insekter att ta sig in i madrassen om den ligger på golvet.

För Kallt i Vissa Situationer

Det kan också vara för kallt att sova på golvet i svala klimat och kan orsaka mer tryck och smärta i lederna, särskilt för sidosovare.

Svårt Att Komma Ur SÄngen

Dessutom kan det vara svårare att komma in och ut ur bäddmadrassen, särskilt för seniorer eller personer med kronisk smärta eller rörlighetsproblem.

nackdelar med madrass på golvet

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga både fördelar och nackdelar när du bestämmer om du vill placera din madrass på golvet eller inte.

Tips För Dig Som Sover På Madrass På Golvet

Om du bestämmer dig för att lägga madrassen direkt på golvet finns det några saker att tänka på och bästa praxis som du bör följa:

Renlighet

När du placerar en madrass på golvet är det viktigt att hålla golvet rent. Du bör regelbundet dammsuga eller feja golvet och desinficera det med rengöringsmedel minst en gång i månaden. Efter rengöringen bör du se till att golvet torkar helt innan du lägger tillbaka madrassen. Madrassen själv bör också rengöras regelbundet för att hålla den fräsch och ren.

Fukt

Att placera en madrass på golvet kan leda till fuktproblem, som kan leda till mögelbildning. För att förhindra detta är det en bra idé att regelbundet stöta madrassen mot väggen så att den kan vädras. När du flyttar din säng bör du också kontrollera om det finns tecken på fukt, överdrivet damm eller insekter.

Rörlighet

För personer med rörlighetsproblem kan det vara svårt att ta sig in och ut ur en säng som står direkt på golvet. En traditionell sängstomme kan vara ett bättre alternativ i detta fall.

Isolering

Om ditt golv är av trä eller kakel kan det vara en bra idé att lägga ett tunt lager av skum eller kartong mellan madrassen och golvet för att isolera madrassen. Detta hjälper till att hålla temperaturen bekväm under kalla nätter och hindrar madrassen från att komma i direkt kontakt med golvet.

Garanti

För att vara säker på att du inte bryter mot tillverkarens garantivillkor bör du kontrollera vilken typ av sängram eller fundament som krävs för din madrass. Att placera madrassen direkt på golvet kan göra att garantin för madrassen upphör att gälla. Se därför till att kontrollera tillverkarens anvisningar för att se vilken typ av fundament som krävs för din madrass.

Sammanfattningsvis Om Att Ha Madrassen På Golvet

Det är ett personligt beslut om du vill lägga madrassen på golvet eller inte. Glöm bara inte att ta bort sänggaveln om du inte använder dig av en större ramsäng eller kontinentalsäng.

Det finns flera potentiella fördelar, till exempel bra stöd, mindre ryggsmärta, svalare luft och lägre kostnader. Men det finns också några anmärkningsvärda nackdelar, som att framkalla allergier, kväva luftflödet, uppleva för mycket ledtryck när man sover på sidan, förvärra rörelsehinder och göra sängen mer tillgänglig för sängbaggar och andra insekter.

Om du har bestämt dig för att ge golvsovning ett försök, maximera då din säkerhet och komfort genom att bekanta dig med madrassens garanti, rengöra golvet regelbundet, lufta madrassen en gång i veckan och använda ett madrassöverdrag som en skyddande barriär. Lycka till!