Välj Rätt Säng & Madrass För Dig i 7 Steg

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Att välja rätt säng och madrass är avgörande för att kunna sova bekvämt och få en god natts sömn. Att köpa en säng och madrass är en individuell process där det som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan.

För att hitta den perfekta kombinationen av säng och madrass måste du ta hänsyn till flera faktorer, inklusive din sovstil, eventuella hälsoproblem och personliga preferenser.

I denna guide kommer vi att guida dig genom vad du bör tänka på när du väljer både säng och madrass för att se till att du hittar den bästa kombinationen för just dig.

Här är de sju stegen du behöver gå igenom när du väljer den bästa sängen för dina behov:

Steg 1: Behöver Du En Ny Säng?

För att få en god natts sömn är det viktigt att välja en säng som passar dina behov och preferenser. En bra säng kan bidra till att minska ryggont och förbättra kvaliteten på din sömn. Det finns flera olika typer av sängar/madrasser att välja mellan, såsom sängar med resår, skum och latex. För att hitta den bästa sängen för dig är det viktigt att prova ut olika alternativ och hitta en som passar dig perfekt.

hållbarhet madrasstyper

Läs Mer: Hur Länge Håller En Bäddmadrass

Steg 2: Bestäm Din Budget

Det är viktigt att bestämma din budget när du letar efter en ny säng. Sängar finns i alla prisklasser, så det är troligt att du hittar något som passar dina önskemål och plånbok.

En av fördelarna med att handla online är att du kan köpa direkt från tillverkaren istället för från en mellanhand, vilket leder till lägre kostnader för konsumenterna. Många sängmärken erbjuder även semestererbjudanden för extra besparingar.

För att hitta en bra säng finns några riktlinjer att följa. Generellt sett bör du undvika att spendera mindre än 5000 kronor på en säng i storlek 160 cm, eftersom detta oftast innebär en lägre kvalitet och sämre sömnupplevelse.

Å andra sidan behöver du inte nödvändigtvis lägga ner tusentals kronor på en säng för att få hög kvalitet och komfort. Det finns många prisvärda sängar att välja mellan.

Steg 3: Bestäm Typ Av Säng

En av de första sakerna att tänka på när du väljer säng är vilken typ av säng du är ute efter, och då menar vi specifikt om du är ute efter exempelvis en kontinentalsäng, ramsäng eller en ställbar säng. Här är de huvudsakliga typerna av sängar att välja mellan.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är en lyxigare typ av säng som består av tre separata lager: en ram med ben, en madrass och en tjock bäddmadrass. Sängen är högre och bredare än andra sängar, vilket gör att den kan vara bekväm för personer som har svårt att stiga upp ur en lägre säng och ger mer utrymme att sträcka ut sig. Kontinentalsängar kan anpassas efter individuella behov genom att man kan välja olika fastheter på de olika lagren av madrassen.

Bäst För: De är perfekta för personer som söker högsta möjliga komfort och stöd under natten och kan vara ett utmärkt val för dem som vill läsa, titta på TV eller bara koppla av i sängen.

Sämst För: Nackdelarna inkluderar höga kostnader, storlek och vikt som kan göra det svårt att flytta eller placera i mindre sovrum och svårigheter att rengöra och underhålla.

Ramsäng

En ramsäng är en enkel säng som består av en ram och en madrass, och ibland en bäddmadrass. Den är oftast billigare än andra sängar och lätta att flytta.

Bäst För: Ramsängar rekommenderas för personer som söker en enkel och prisvärd säng som ändå ger en god natts sömn, men de kan vara mindre bekväma och mindre hållbara än andra sängtyper.

Sämst För: En annan typ av säng kan vara ett bättre alternativ för dem som vill ha en högkvalitativ sömnupplevelse med extra lager av stöd och komfort.

Ställbar Säng

En ställbar säng är en typ av säng som kan justeras till olika positioner för extra komfort och stöd.

Bäst För: Det är särskilt användbart för personer som lider av sömnapné, ryggsmärta, sura uppstötningar eller snarkning och kan förbättra cirkulationen och andningen genom att höja huvudet eller fotändan.

Sämst För: Ställbara sängar kan vara dyrare än andra typer av sängar och kan vara svåra att rengöra eller underhålla på grund av dess mekanism. Det rekommenderas för personer som söker en säng med extra anpassningsbarhet och komfort.

Steg 4: Bestäm Madrass

Nu när vi har undersökt några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en ny säng är det dags att ta reda på exakt vilken typ av madrass du behöver. Nedan kommer jag att presentera dig för de mest populära alternativen. Jag kommer att beskriva vad de är, hur de känns och vem som kanske tycker bäst om dem.

Memory Foam Madrass

Madrasser med memory foam är uppbyggda av minnesskum, ett material som är känt för sin långsamma reaktion på tryck och dess förmåga att ge djup konturering. Detta ger en stor tryckavlastning på känsliga områden som axlar, höfter och nedre delen av ryggen.

Bäst För: En nackdel med det täta materialet är att det kan fånga och absorbera kroppsvärme, vilket kan vara ett problem för personer som sover varmt. För att undvika detta problem tillsätter många märken kylande ämnen som koppar, gel eller grafit i materialet av memory foam.

Memory foam är bäst för dem som vill känna sig mer ”i” madrassen än ”ovanpå” den, särskilt för sidosovare som kan dra nytta av materialets djupa konturering när de trycker sig in i strukturen.

Sämst För: Det är mindre lämpligt för magsovare eftersom memory foam är ett supermjukt material och därför inte tillräckligt fast för dem som vill ha en ultrafast känsla från sin madrass. Om du vill ha en mycket fast känsla bör du välja en annan typ av madrass.

Latexmadrass

Latexmadrasser är tillverkade av latexskum som reagerar snabbt på tryck och ger en hoppfull och livlig känsla. Det är också ett naturligt material som passar miljömedvetna personer som letar efter en ekologisk madrass. Latexskum är naturligt kylande, vilket gör det till ett bra val för personer som sover varmt.

Bäst För: Latexmadrasser fungerar bra för en rad olika sovande, men de är särskilt lämpliga för kombosovare som behöver röra sig lätt och byta position. Miljömedvetna personer kommer också att uppskatta materialets ekologiska sammansättning.

Sämst För: Om du behöver djup tryckavlastning på områden som axlar eller höfter kanske latexmadrasser inte är det bästa alternativet. Materialet är mjukt och mysigt, men ger inte samma konturering som en minnesskummadrass.

Resårmadrass

Resårmadrasser är en populär och vanligt förekommande madrass som är hoppig, stödjande och fast. Madrasserna består av höga stålspiralsektioner och ger en traditionell ”gammaldags” känsla.

Bäst för: Resårmadrasser är idealiska för personer som behöver mycket stöd, såsom ryggsovare, magsovare och tyngre sovare. De fungerar också bra för personer som föredrar en starkt studsande madrassstruktur.

Sämst för: Om du lider av smärta i höfterna, axlarna eller ryggen kan det vara bäst att överväga en annan typ av madrass.

Kombimadrass

En av de nyaste madrasserna är kombimadrassen, som kombinerar de översta lagren av skum med spiraler eller fjädrar för att ge en dubbel effekt av tryckavlastning och stöd. Dessa madrasser skiljer sig från resårmodeller genom att de har en mer ”balanserad” känsla.

Bäst för: Kombimadrasser kan fungera bra för många olika typer av sömnare, men jag brukar rekommendera dem för ryggsovare och kombinations-sovare. Dessa personer bör uppskatta både det extra stödet i dessa sängar samt deras studs och rörlighet.

Sämst för: Det finns så många olika typer av kombimadrasser på marknaden att jag inte nödvändigtvis skulle säga att de är dåliga för någon. Nyckeln här är att fokusera på vilka typer av skum som används i de översta lagren – sidosovare kommer att vilja ha en hybrid med minnesskum medan ryggsovare kanske vill ha en hybrid med latex, till exempel.

Steg 5: Hitta Rätt Storlek

När du väljer en säng är det viktigt att du bestämmer vilket märke och modell du vill ha och sedan väljer rätt sängstorlek. Om du har en sängstorlek i åtanke baserat på din tidigare säng och madrass kan det vara en bra startpunkt, men om du flyttar in i ett nytt hem måste du ta hänsyn till det tillgängliga utrymmet i rummet där sängen ska placeras.

Sängar finns i standardstorlekar för att underlätta för dig att välja den som passar bäst i ditt rum. Vi rekommenderar att du mäter ditt rum noggrant för att se om den sängstorlek du vill ha faktiskt kommer att passa bekvämt och inte ta upp för mycket utrymme i rummet. På detta sätt kan du undvika att köpa en säng som är för stor eller för liten för ditt rum och skapa en obekväm sovplats.

Steg 6: Tänk På Din Sovposition

I sökandet efter den perfekta madrassen är det viktigt att ta reda på vilken position du sover i. De flesta föredrar en viss sovposition och även om det är vanligt att röra sig under natten är det värt att identifiera din primära position. Det kan vara på rygg, sida eller mage eller en kombination av de tre. Att känna till din sovposition är viktigt eftersom det påverkar vilken typ av madrass som passar dig bäst.

Ryggsovare

Ryggsovare behöver en madrass som ger dem en medelfast känsla för att undvika onödiga spänningar i axlar och ländrygg eller böjd rygg och smärtor uppåt i ryggraden.

En madrass med fasthetsskala mellan 5,5-7/10 är vanligtvis idealisk för ryggsovare, och 6,5 anses vara industristandarden för medelfasthet. Detta hjälper till att lyfta och ställa in ryggraden i en neutral inriktning, vilket lindrar spänningar och förebygger smärta.

Även om ryggsovare kan hitta komfort på olika typer av madrasser och material, rekommenderas kombimadrasser som kombinerar skum- och spolskikt.

Sidosovare

Sidosovare behöver en madrass som ger djupa trycklättnader vid axlar och höfter för att undvika obekväma klämningar under natten. Detta innebär att de bör välja en mjukare madrass som följer kroppens kurvor.

Mjukhet definieras vanligtvis som allt inom intervallet 4-6/10 på fasthetsskalan. Sidosovare behöver en madrass som är utformad med tryckavlastning i åtanke, eftersom de utövar mycket kraft på sina leder under natten. Memory foam-madrasser är ett bra val för sidosovare eftersom de är kända för sin djupa kroppskonturering, sänkning och tryckavlastning.

Det är viktigt att undersöka konstruktionsspecifikationerna för att säkerställa att madrassen verkligen lindrar trycket på axlar och höfter.

Magsovare

Magsovare bör välja en fast madrass som lyfter höfterna i linje med axlarna för att undvika att höfterna sjunker ur linje med resten av ryggraden. Det är bäst att välja en madrass som ger bra stöd, men som också har ett tunt komfortskikt som ger lite dämpning.

En fasthet på 7-9/10 på fasthetsskalan är vanligtvis idealisk för magsovare.

En resårmadrass eller kombimadrass som kombinerar höga spolsektioner med kuddtoppar eller ett quiltat överdragsskikt kan vara ett bra alternativ.

Kombosovare

Kombosovare är de som byter mellan alla tre positionerna under natten. Det är en vanlig sömnform men kräver en mångsidig madrass som ger komfort i alla positioner.

För kombosovare rekommenderar jag en medelfast madrass som ligger runt industristandarden 6,5 för medelfasthet.

Dessa madrasser ger en balans mellan tryckavlastning och stöd som är tillräckligt mjuka för att ge tryckavlastning åt axlarna när man sover på sidan och tillräckligt fasta för att stödja höfterna när man sover på ryggen.

Det är också viktigt att kombosovare kan röra sig och justera positionerna med lätthet, så en svävande latex- eller kombimadrass kan vara ett bra val.

Steg 7: Fasthetsbehov & Vikt

När du väljer en ny säng är det viktigt att ta hänsyn till din kroppsvikt, eftersom det kan påverka sängens känsla, stöd och kylning. Beroende på din kroppstyp och vikt kan du behöva en särskild typ av säng för att få en god natts sömn. För att hjälpa dig att hitta rätt madrass för din vikt, delar jag upp det i tre olika kategorier: lätta sovare (70 kg eller mindre), medelmåttiga sovare (mellan 70 och 90 kg) och tunga sovare (90 kg eller mer). Varje kategori kan dra nytta av olika typer av sängar för att uppfylla sina specifika sömnbehov.

Lätta Personer

Om du väger 70 kg eller mindre kan du vara i behov av en speciell typ av madrass för att uppnå optimal sömn. Trots att du kan hamna i samma viktintervall som andra lätta personer betyder det inte att ni alla sover likadant. Här är några rekommendationer baserade på de olika känslor som lätta personer kan vilja ha när de sover:

Mjuk känsla (4-6/10 på fasthetsskalan): Som lättare person bör du inte ha några problem att välja en mjuk madrass. Du sjunker inte lika djupt ner i materialet som andra, så du kommer att känna dig bekväm på en skummadrass med ett komfortlager av memory foam.

Medium känsla (5,5-7/10 på fasthetsskalan): Eftersom du som lättare person inte sjunker så djupt ner i madrassen kan en madrass med supertäta eller tjocka översta skumlager kännas obekväma för dig. Det kan därför vara en god idé att välja en madrass som är 0,5-1 fasthetspoäng lägre än den känsla du faktiskt behöver. De flesta medelfasta madrasser är dimensionerade för en sovande person med genomsnittlig vikt (vanligtvis runt 80 kg).

Fast känsla (7-9/10 på fasthetsskalan): Om du som lättare person vill ha en fast känsla på din madrass bör du välja en madrass med tunna komfortlager. Du kanske till och med kan klara dig med ett enkelt komfortlager i form av en kuddtopp eller ett quiltat överdrag. Eftersom du inte sjunker ner så lätt i de översta lagren av skum behöver du inte ha ultrastödjande grundskikt.

Mellantunga Personer

För personer som väger mellan 70 och 90 kg är det viktigt att välja en madrass som passar deras behov för att få en god natts sömn. Här är några rekommendationer baserade på olika fasthetsbehov:

Mjuk känsla (4-6/10 på fasthetsskalan): Om du väger närmare 70 kg kan du följa samma riktlinjer som för lättare personer för att välja en mjuk madrass. Men om du är närmare 90 kg vill du troligen välja en madrass med tjocka översta lager av skum för att få tillräckligt med kudde när du trycker dig in i strukturen.

Medium känsla (5,5-7/10 på fasthetsskalan): Detta är förmodligen den enklaste känslan för medelstora personer att uppfylla. Eftersom de flesta madrasser är utformade med både medelviktiga och medelfasta personer i åtanke bör du inte ha några problem att hitta en madrass som uppfyller dina behov. I allmänhet uppnås medelfasthet när det finns en balans mellan komfort- och stödlager.

Fast känsla (7-9/10 på fasthetsskalan): Om du vill ha en fastare känsla på din madrass bör du välja en madrass med tunnare komfortlager och tjockare stödlager. Medelstora personer kommer att sjunka ner mer i strukturen än lättare personer, så de behöver extra stöd i basen för att uppnå en ”fast” känsla.

För att hitta den bästa madrassen för dig är det viktigt att överväga dina egna preferenser och behov. Prova ut olika typer av madrasser för att hitta den som passar dig bäst.

Tunga Personer

För personer som väger över 90 kg kan det vara svårt att hitta en bekväm madrass som uppfyller deras behov av fasthet och stöd. Här är några rekommendationer baserade på olika fasthetsbehov:

Mjuk känsla (4-6/10 på fasthetsskalan): Om du letar efter en mjukare känsla rekommenderar jag att du väljer en högsäng med tjocka översta lager av skum över en robust spolsektion. Tunga personer tenderar att sjunka djupare ner i madrassen, så det är viktigt att det finns tillräckligt med skum (minst 4-5 tum) ovanpå för att skapa en mjukare känsla.

Medium känsla (5-7/10 på fasthetsskalan): För en medelfast känsla rekommenderar jag att du behåller de översta lagren av skum tjocka, men minskar dem med en tum eller två. Även om industristandarden för medelfasthet är 6,5/10, föreslår jag att tyngre personer väljer något i intervallet 7-8/10. Det som betraktas som fast för andra sovande bör vara precis lagom för dem som behöver en medelfast känsla.

Fast känsla (7-9/10 på fasthetsskalan): Om du är en tyngre person som vill ha en fast känsla rekommenderar jag en robust fjädermadrass med ett kuddlager. Det finns många fasta modeller på marknaden idag, men jag skulle fokusera på sängar som landar någonstans i fasthetsintervallet 8-9/10.

För att hitta den bästa madrassen för dig är det viktigt att prova ut olika alternativ och överväga dina egna preferenser och behov. En bra madrass kan hjälpa till att minska ryggont och förbättra kvaliteten på din sömn, oavsett din vikt.

Hur Du Väljer Rätt Säng Och Madrass För Ryggsmärta

Ryggsmärta kan orsakas av olika faktorer, men en madrass som inte ger tillräckligt stöd kan vara en av dem. En rätt madrass kan förhindra att ryggsmärta uppstår eller hjälpa till att dämpa smärtan för personer som redan lider av ryggproblem.

När man väljer en madrass för ryggsmärta är det viktigt att ta hänsyn till smärtans art, madrassbehov och preferenser. Personer med akut ryggsmärta kan behöva tillfällig lindring med hjälp av extra kuddar eller justeringar av sovställning, medan personer med kronisk ryggsmärta kan behöva välja en madrass som ger rätt nivåer av komfort och tryckavlastning för att hålla ryggraden korrekt orienterad under sömnen.

Valet av rätt madrass kan också bero på var personen upplever ryggsmärtan.

Smärta i Ländrygg

Ländryggssmärta påverkar de fem nedersta kotorna (L1-L5) i ländryggen och är den vanligaste typen av ryggsmärta. För mycket tid i en dålig sovställning kan orsaka smärta i ländryggen. För sidosovare kan detta uppstå om axlarna och höfterna inte får stöd och hela ryggraden hamnar i oordning. För rygg- och magsovare kan smärtan uppstå på grund av en säng som är för mjuk eller för fast, vilket sätter tryck på ländryggens naturliga krökning. För sidosovare rekommenderas medelmjuka till medelfasta madrasser, medan rygg- och magsovare bör leta efter medelfasta till fasta sängar som har en lätt anpassning.

Smärta i Övre Rygg

Smärta i mellersta och övre delen av ryggen är ovanligare än ländryggssmärta och kan indikera allvarligare problem, vilket innebär att det är viktigt att undersökas av en läkare. Dålig hållning kan orsaka spänningar i dessa områden, men en tryckavlastande madrass och en kvalitetskudde med rätt loft kan bidra till att minska risken för smärta.

Hur Du Väljer En Säng För Barn

Att se till att barn får tillräckligt med god sömn är viktigt för deras hälsa och utveckling. För att uppnå detta är det nödvändigt att utrusta deras säng med en högkvalitativ madrass som passar deras behov.

När du väljer en madrass för ett barn är det viktigt att ta hänsyn till säkerheten, särskilt när det gäller spädbarn som sover i spjälsängar. Madrassen måste uppfylla säkerhetsriktlinjerna. Dessutom är det viktigt att välja en madrass som passar barnets ålder och förväntade tillväxt.

Det kan innebära att man väljer en mindre storlek av en vuxensäng eller en madrass som är speciellt utformad för barn. Kostnaden för en madrass för barn kan variera beroende på storlek och funktioner, men det är viktigt att investera i en högkvalitativ madrass för att se till att barnet får en god natts sömn.

Hur Du Väljer En Bäddmadrass

När du väljer en bäddmadrass, tänk på att den placeras ovanpå din nuvarande madrass och kan ändra känslan i din säng genom att justera fasthetsnivån eller lägga till extra stöd, rörelseisolering eller studs.

De flesta bäddmadrasser är 5-12 cm tjocka och tillverkade av material som minnesskum, polyskum, latex, dun, bomull, polyester och ull. För att välja rätt bäddmadrass, bör du reflektera över faktorer som din sovställning, kroppsform, önskade fasthet, vilken typ av material som passar dina behov och din budget.

När du väljer en bäddmadrass, tänk på att din befintliga madrass kommer att fungera tillsammans med bäddmadrassen för att påverka den övergripande känslan i din säng. En topper håller inte lika länge som en helt ny madrass och kan inte återuppliva en sliten säng.

Det är viktigt att vara realistisk om du väljer att köpa en bäddmadrass och att inte lägga en bäddmadrass på en säng som redan är sliten och hängande eftersom det bara kommer att innebära att bäddmadrassen snabbt börjar hängas med.