• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Bästa Madrasstyperna: En Förklaring Av De Olika Alternativen

Bästa Madrasstyperna: En Förklaring Av De Olika Alternativen

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 19 jun 2024

När du besöker ett butik för att köpa en ny säng eller madrass, kommer du förmodligen att möta en ivrig försäljare som vill sälja den dyraste madrassen till dig. De kommer att försöka övertyga dig om att liggande på madrassen i butiken kommer att förändra ditt liv. Men detta ger dig inte en riktig uppfattning om hur sängen kommer att kännas hemma i din egen sängkammare.

När det är dags att köpa en ny säng, tenderar de flesta människor att söka efter det de har köpt tidigare. Men det är viktigt att överväga alla alternativ som finns tillgängliga. Med hundratals tillverkare och många olika materialkombinationer kan det vara överväldigande att veta var man ska börja leta.

Denna guide beskriver de olika typerna av madrasser som finns tillgängliga i butiker eller online, och kan hjälpa dig att begränsa dina val och hitta den bästa typen av säng för dig. Så istället för att lita på försäljarens ord, ta dig tid att läsa igenom denna guide för att göra ett informerat beslut om din nästa madrass.

Resårmadrass

Resårmadrasser är den vanligaste typen av madrasser som säljs, men trenden går mot andra typer av sängar, som minnesskum, justerbara madrasser och luftmadrasser.

Resårmadrasser har funnits sedan början av 1900-talet och innehåller stålspiraler som komprimeras när du lägger vikt på dem. Antalet, storleken och formen på spolarna kan variera, och fler spolar innebär vanligtvis högre kvalitet och mer stöd. En fördel med resårmadrasser är deras överkomliga pris, men de kan slitas ut snabbare och göra hörbara gnisslande ljud när du rör dig på sängen.

Det finns fyra typer av spolar i resårmadrasser: genomgående, Bonnell, förskjutna och inkapslade. Genomgående spolar är tillverkade av en enda tråd och ger mer hållbarhet till ett överkomligt pris. Bonnell-spolar är de första som uppfanns och bildar en spiralstruktur som liknar en timglasform. Förskjutna spolar har plattade kanter som minskar gnissel och anpassar sig mer till din kroppsform. Inkapslade spolar fungerar oberoende av varandra och ger mer stöd och rörelseisolering.

Det finns fyra olika typer av spolar som kan finnas i en madrass: kontinuerliga spolar, Bonnell-spolar, offset-spolar och inkapslade spolar.

Kontinuerliga spolar

Kontinuerliga spolar använder en enda tråd för att bilda hela sängens stödsystem, med en S-form i stället för en traditionell spole. Eftersom systemet består av en enda sammankopplad tråd får du mer hållbarhet till ett överkomligt pris.

Bonnell Bonnell-spolar var de första som uppfanns och ser ut som ett timglas. De bildar en spiralstruktur när de är sammanfogade och är ett alternativ i mellanklassen.

Offset Offset-spolar har plattade kanter på över- och undersidan som skapar en gångjärnseffekt och anpassar sig mer till din kroppsform. De är kända för att vara robusta, hållbara, stödjande och tysta. Detta är ett bra alternativ om du är orolig för gnisslande fjädrar.

Inkapslade spolar (Pocketresårmadrass) Inkapslade spiraler kallas också för individuellt lindade spiraler eller pocketed coils. Till skillnad från de andra beskrivna typerna är de inte kopplade till varandra och fungerar oberoende av varandra. Effekten är mer stöd plus rörelseisolering. Inkapslade spiraler finns vanligtvis i komnimadrasser, en variant på resårdesignen. De här spolarna är tillverkade av en tunn tunn kaliber tunnformad konstruktion.

När du utvärderar resårmadrasser kommer du ofta att stöta på termen spolmått. Högre siffror representerar en tunnare gauge och lägre siffror hänvisar till en tjockare gauge. När du fattar ett beslut ska du komma ihåg att ju tunnare spolen är, desto mjukare är madrassen. Tjockare spolar ger en fastare upplevelse och tenderar att vara mer hållbara.

Fördelar:

 • Prisvärt – Innerspringmadrasser har färre lager än de flesta andra madrasser, vilket gör dem billigare att tillverka och köpa.
 • Andningsförmåga – Spolenheten i en resårmadrass ger gott om luftflöde, vilket förhindrar att komfortlagret överhettas. Resårmadrasser är andningsbara och tunna, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer som sover varmt.
 • Traditionell känsla – Innerspringmadrasser ger en klassisk studsig känsla som många människor är vana vid att uppleva.

Nackdelar:

 • Vikt – Stålspiralerna i konstruktionen gör innerspringmadrasser tunga och svåra att bära från dörren utan hjälp.
 • Rörelseöverföring – Innerspringmadrasser är inte de bästa på att isolera rörelser. Om du inte väljer individuellt lindade spolar kan du märka betydande rörelseöverföring från ena sidan av sängen till den andra, vilket kan vara en nackdel för par.

Vem Vi Rekommenderar Resårmadrass För

Resårmadrasser är en mångsidig madrasstyp som passar många personer med olika sömnvanor. Kombinationssovare kan särskilt dra nytta av fjädringssängar eftersom den studsande, responsiva konstruktionen gör det enklare att byta sovposition. Dessutom kan konstruktionen göra att man känner att man sover ”på” sängen istället för ”i” den, vilket är särskilt bekvämt för personer med rörelsehinder. Vi rekommenderar också resårmadrasser till personer som har en tendens att bli varma när de sover och som söker en fastare typ av stöd.

Memory Foam Madrass

En madrass med memoryskum innehåller en speciell typ av polyuretanskum som kallas minnesskum. Skillnaden mellan minnes- och polyskum är att minnesvarianten är tillverkad med kemikalier som förbättrar materialets prestanda och ger en långsam känsla som följer den sovande personens form. I en madrass med minnesskum finns det vanligtvis lager med bara skum, men materialet finns också i vissa hybridmodeller. Normalt sett har dessa sängar minnesskum mot toppen och ett tätt polyskumunderlag.

Minnesskum används ofta eftersom det ger en känsla av att bli vaggad. När du lägger din kroppsvikt på denna typ av dyna, kommer du att märka att den tar din form och långsamt studsar tillbaka när du tar bort vikten. Detta extra stöd och dämpning gör memory foam till en idealisk säng för sidosovare och personer med smärtsamma tillstånd som vill ha extra mjukhet.

Fördelar

 • Tryckavlastning: Memoryskum minskar tryckpunkter på kroppen genom att dämpa och anpassa sig efter kroppens form, vilket är särskilt fördelaktigt för personer med smärtsamma tillstånd.
 • Hypoallergen: Madrasser av minnesskum är ofta tillverkade av hypoallergena och dammkvalsterresistenta material, vilket är bra för personer med allergier eller andra luftvägsproblem.
 • Rörelseisolering: Memoryskum isolerar rörelser väl, vilket är fördelaktigt för par som inte vill bli störda av varandras rörelser.

Nackdelar

 • Överhettning: Memoryskum kan hålla kvar värme och överhettas, särskilt om sängen inte har extra kylningsåtgärder såsom gel.
 • Pris: Namnmärkta sängar av minnesskum kan vara dyrare, men de är också högkvalitativa och hållbara. Detta kan dock avskräcka vissa köpare från att investera i en sådan säng.

Vem Vi Rekommenderar Memory Foam Madrass För

Madrasser i memory foam är bra för personer som kämpar med tryckuppbyggnad. Materialen vaggar kroppen och förhindrar att tryck byggs upp, särskilt om du föredrar att sova på sidan. Vi rekommenderar också memory foam-sängar till kunder som söker en långvarig madrass som inte behöver vändas eller underhållas mycket. Par som vill ha maximal rörelseisolering bör överväga att använda en madrass i memory foam eftersom de täta materialen hjälper till att isolera rörelser.

Latexmadrass

Latexmadrasser finns i två olika varianter – naturlig eller syntetisk latex. Om du prioriterar miljövänliga alternativ är det bättre att välja en naturlatexmadrass då den är tillverkad av saften från gummiträd.

Latexmadrasser ger tryckavlastning och konturering, men inte lika mycket som minnesskum. Istället ger latexmadrasser mer studs och en känsla av att ligga på madrassen istället för i den, vilket gör det en populär alternativ för personer som gillar att känna sig lite högre upp.

Latexmadrasser kan tillverkas på två olika sätt: Dunlop och Talalay. Dunlop-metoden innebär att latexen hälls in i formen i en enda hällning, vilket resulterar i en madrass som är mjukare på toppen och tätare på undersidan. Talalay-metoden innebär att formen fylls och sedan suger ett vakuum ut all luft. Därefter fryses materialet för att stabilisera strukturen, vilket ger en madrass med en jämnare känsla.

Fördelar

 • Miljövänligt – Naturlatex som används i latexmadrasser är ett miljövänligt alternativ till syntetisk latex. De tillverkas av saft från gummiträd och innehåller inga metaller eller kemikalier.
 • Smärtlindring – Latexmadrasser kan hjälpa till att lindra led- och ryggsmärtor genom att ge stöd och bekvämlighet för kroppen och främja en naturlig ryggradsupprättning.
 • Andningsförmåga – Latexmadrasser har en öppen cellstruktur som gör att luft kan cirkulera fritt, vilket gör sängen svalare och mer andningsbar.
 • Responsiv känsla – Latex ger mer studs än minnesskum och kan hjälpa till att underlätta rörelse i sängen för kombinationssovare och personer med rörelsehinder.

Nackdelar

 • Kostnad – Latexmadrasser kan vara dyra på grund av de naturliga materialen och den mer komplicerade tillverkningsprocessen. Men den extra kostnaden kan vara värd för dess unika komfort och hållbarhet.
 • Vikt – Latexmadrasser är tyngre än många andra typer av madrasser, vilket kan göra det svårt att flytta sängen eller bära den till ditt sovrum.

Vem Vi Rekommenderar Latexmadrass För

Vi rekommenderar latexmadrasser till allergiker eftersom latex är naturligt allergivänligt och motståndskraftigt mot dammkvalster. Varmt sovande personer kan också dra nytta av en latexmadrass på grund av dess naturliga andningsförmåga och svalkande effekt. Vi rekommenderar också dessa sängar till kombinations-sovare och personer med rörelsehinder eftersom flytkraften i latex kan hjälpa dem att röra sig lättare. Slutligen är latexmadrasser ett utmärkt val för miljömedvetna shoppare som vill ha en mer naturlig madrass.

Kombimadrass

Kombimadrasser är en alltmer populär sängtyp eftersom de kombinerar skum och spolarer. Detta ger stöd och studs från en resårmadrass med mjukhet och komfort från antingen latex eller memoryskum.

Vanligtvis innehåller kombimadrasser ett lager av spiralfjädrar på undersidan och ett eller flera lager av latex eller minnesskum på ovansidan. Fördelen med en kombimadrass är att du kan få en mer anpassad upplevelse. Men det är viktigt att undersöka olika företags erbjudanden innan du bestämmer dig.

Om du till exempel söker en madrass som ger studs, avancerad tryckpunktsavlastning och samtidigt håller dig sval hela natten, bör du leta efter en säng som har spiraler på undersidan, minnesskum på ovansidan och någon typ av gel- eller kopparinfusion eller en öppencellsskumstruktur för att öka andningsförmågan.

Fördelar

 • Mångsidighet – Kombimadrasser erbjuder det bästa av två världar genom att kombinera skum och spolar. Detta gör dem till ett utmärkt val för en mängd olika sovande personer.
 • Mångfald – Det finns en mängd olika kombi att välja mellan bland madrassmärkena. Du kan anpassa madrassen efter dina behov genom att välja mellan olika material i komfortlagren, antalet lager och specialfunktioner som zonindelat stöd och extra kylning.
 • Avancerat stöd – Kombimadrasser är kända för att ge utmärkt stöd tack vare kombinationen av spolar och skumlager. Spolarna fungerar som huvudsakligt stödsystem, medan skumlagren ger extra stöd och ser till att kroppen bibehåller en bra linje.

Nackdelar

 • Vikt – Kombinationen av spolar och flera skumlager gör hybrider till en av de tyngsta madrasserna på marknaden. Det kan krävas extra händer för att flytta dem.
 • Pris – Hybridmadrasser kan vara dyra på grund av de material som används och den avancerade konstruktionen. Kombinationen av skum och spolar är dyr att tillverka, vilket resulterar i ett högre pris för kunden.

Vem Vi Rekommenderar Kombimadrass För

Vi rekommenderar hybridmadrasser till personer med olika sömnvanor som söker en balans mellan stöd och komfort. Dessa sängar är särskilt lämpliga för rygg– och magsovare som behöver extra stöd och smärtlindring. Varmt sovande personer kan också ha nytta av hybrider eftersom spiralfjädrarna ger extra kylning och många tillverkare inkluderar speciella kylningsfunktioner. Hybridmadrasser ger också en viss studs, vilket kan vara fördelaktigt för kombinations-sovare och personer med begränsad rörlighet. Med den stora mångfalden av hybridmadrasser på marknaden kan det finnas en hybridmadrass som passar alla, oavsett deras specifika preferenser och behov.

Skummadrass

Polyskum är en typ av skum som används i många sängar på marknaden idag. Det är en syntetisk och petroleumbaserad skumtyp, men många sängtillverkare bearbetar polyskummet på ett sätt som neutraliserar eventuella skadliga kemikalier. För att garantera att din säng är säker och fri från farliga kemikalier, rekommenderas det att du söker efter en CertiPUR-US-certifiering innan du köper en polyskummadrass. Denna certifiering garanterar att madrassen inte innehåller ozonnedbrytande ämnen, kemiska flamskyddsmedel, kvicksilver, bly, tungmetaller och formaldehyd.

En fördel med polyskummadrasser är att de ofta har en överkomlig prislapp jämfört med andra madrasstyper. Dessutom kan du hitta en skräddarsydd lösning som fungerar för dig tack vare att flera sängmedelsföretag utvecklar sina egna, egenutvecklade blandningar av skum. När du väljer en polyskummadrass bör du också kontrollera täthetsnivån. En högre densitet betyder att madrassen är tåligare och kan hålla längre.

Fördelar

 • Prisvärda – Polyskummadrasser är en bra budgetlösning eftersom de är relativt billiga att tillverka. Detta gör dem till ett bra val för kunder som vill ha en billigare säng.
 • Lätta – Polyfoam-sängar är lätta och enkla att bära. Detta gör dem till ett bra val för personer som bor ensamma och behöver bära sin säng själva.

Nackdelar

 • Hållbarhet – Polyskummadrasser är inte lika hållbara som andra typer av madrasser och kan behöva bytas ut tidigare. Detta är förväntat med tanke på deras låga pris.
 • Bristande stöd – Polyfoam-madrasser ger inte tillräckligt med stöd för tyngre personer eller par eftersom de inte reagerar särskilt bra på kompression. Detta kan leda till att sängen sjunker ihop och ger sämre stöd över tid.

Vem Vi Rekommenderar Skummadrass För

Vi rekommenderar skummadrasser till personer som söker en kortsiktig lösning och som är budgetmedvetna. Polyskum-madrasser är ett prisvärt alternativ till de dyrare innerspring-, hybrid-, latex- eller minnesskummadrasserna. Men eftersom polyskum-madrasser inte är lika hållbara som andra typer, är de inte lämpliga för dem som söker en långsiktig lösning.

Vattensäng

Vattensängar har funnits länge och uppfanns av en skotsk läkare, Dr. Neill Arnott, för att hjälpa patienter med liggsår. På 80-talet var vattensängar mycket populära och det finns fortfarande många fördelar med dem idag.

En vattensäng ger en unik känsla av att flyta på en vattenmassa, vilket många finner mycket lugnande. En av fördelarna med en vattensäng är att du kan justera den efter din kroppsvikt och preferenser. Du kan ställa in kamrarna för att få antingen fritt flödande eller begränsat vattenflöde.

En annan fördel med vattensängar är att vissa modeller har inställningar på varje sida av sängen, vilket gör det möjligt för varje partner att anpassa sängen efter sina individuella preferenser. Vattensängar är ett bra val för personer som vill ha en unik sovupplevelse och en mer anpassningsbar säng.

Vem Vi Rekommenderar Vattensäng För

Vattensängar erbjuder en unik sovupplevelse som passar vissa personer bättre än andra. Vi rekommenderar vattensängar till personer som lider av tryckuppbyggnad eftersom vattnet anpassar sig till kroppen och minskar trycket på axlar, höfter och knän.

Dessutom är vattensängar ett bra val för allergiker eftersom vinyl som används i dessa sängar är motståndskraftigt mot fläckar, damm och smuts. Personer som har haft problem med att fläcka sina madrasser kan också ha nytta av vattensängar eftersom vinylmaterialet skyddar madrassen.

Luftmadrass

Luftmadrasser har utvecklats avsevärt sedan den klassiska varianten du använde på golvet i skolan. Nu finns det högkvalitativa luftmadrasser som kan erbjuda en uppfriskande sömnupplevelse som ett alternativ till en traditionell madrass. Många av dem är också justerbara på varje sida, vilket gör det möjligt för par med olika preferenser att sova bekvämt bredvid varandra. Luftmadrasser kan se ut som vanliga sängar och är ofta tillverkade med skumlager för extra komfort.

Det bästa med luftmadrasser är deras pris – med vissa så låga som 50 dollar. De är ett prisvärt alternativ för gästrum eller camping, men om du använder dem regelbundet kan de bara hålla i några år jämfört med traditionella madrasser. De erbjuder heller inte samma nivå av komfort eller stöd för långvarig användning, vilket är anledningen till att de flesta bara använder dem vid behov.

Fördelar

 • Anpassningsbar fasthet – En luftmadrass ger möjlighet att justera fastheten genom att fylla eller tömma luft ur sängen, vilket gör det enkelt att hitta den mest bekväma fastheten.
 • Ingen hängande – Luften i madrassen hjälper den att anpassa sig efter kroppen, vilket innebär att den inte kommer att hänga eller bli sliten på samma sätt som andra madrasser. Bärbarhet – Luftmadrasser är lätta och enkla att bära med sig, vilket gör dem perfekta för resor och övernattningsgäster.
 • Prisvärdhet – Luftmadrasser är ett mycket prisvärt alternativ till traditionella madrasser, vilket kan vara fördelaktigt för budgetmedvetna konsumenter.

Nackdelar

 • Potentiella läckor och punkteringar – Även om luftmadrasser är tillverkade av slitstark vinyl kan skarpa föremål lätt punktera sängen, vilket kan leda till läckor. Sömmarna kan också orsaka problem med läckor.
 • Prassliga – Vinylen som används för att tillverka luftmadrasser kan skapa mer buller än andra madrasser när du rör dig. Detta kan vara ett problem för personer som är känsliga för ljud eller som har svårt att sova.
 • Brist på stöd – Luftmadrasser ger inte samma stöd som traditionella madrasser, vilket kan leda till smärta och obehag vid långvarig användning.

Vem Vi Rekommenderar Luftmadrass För

Vi rekommenderar luftmadrasser till personer som behöver en lätt madrass med justerbar fasthet. De är perfekta för studenter och andra personer som flyttar ofta eftersom de enkelt kan tömmas på luft när det är dags att flytta. Luftmadrasser är också bra för personer som gillar att campa och för de som ofta har gäster som övernattar.

Sammanfattningsvis Om Olika Madrasser

Det råder ingen brist på madrasser, vilket innebär att det finns något för alla. Därför måste du överväga för- och nackdelar med varje typ och avgöra vilken stil som bäst passar din livsstil och dina behov. När du väl bestämt dig för en madrasstyp uppmanar vi dig att kolla in våra listor över de bästa madrasserna, eftersom vi ger våra favoritval av de bäst rankade sängarna i varje kategori.