Vad Är Skumgummi & Skumplast?

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Skumplast, eller skumgummi i folkmun, är mjuka, mångsidiga och tåliga material som används i många olika applikationer. Från stoppning i möbler och madrasser till ljudisolering och förpackningar, är skumplast och skumgummi ett viktigt material som ger komfort och skydd i en mängd olika branscher.

Men vad är egentligen skumplast/skumgummi och hur tillverkas det? I denna guide kommer vi att utforska allt du behöver veta om skumplast/skumgummi, inklusive dess egenskaper, tillverkning och användningsområden.

Vad Är Skumplast & Skumgummi?

Skumplast, eller skumgummi i folkmun, är en typ av mjukt skummaterial som vanligtvis används som stoppning i möbler, madrasser, kuddar och andra föremål som behöver en mjuk yta. Skumgummi kan tillverkas av olika material, inklusive polyuretan (PU), polyeten (PE), och latex, och finns i olika densiteter, fastheter och tjocklekar för att passa olika användningsområden.

Skumgummi tillverkas genom att blanda kemikalier i en reaktionskammare, där kemikalierna reagerar och skapar en skummande effekt. Skummet formas sedan till önskad form och storlek och skärs till den önskade storleken.

Det är ett mångsidigt material och används inte bara som stoppning i möbler utan också inom industriell isolering, ljudisolering och andra tekniska applikationer där en mjuk yta eller stötdämpande egenskaper behövs.

Användningsområde Av Skumplast & Skumgummi

Skumgummi och skumplast är mycket mångsidiga material med ett brett användningsområde inom olika branscher och hemma i huset. Här är några vanliga användningsområden för skumgummi och skumplast som du kan göra själv:

  1. Skummadrass: Skumgummi på metervara kan användas för att skapa en egen skummadrass. Genom att mäta och skära skumgummit till önskad storlek och tjocklek, och sedan täcka det med ett lämpligt överdrag, kan man skapa en bekväm och anpassad madrass som passar perfekt till sin säng. Det kan även användas för att skapa memory foam, vilket används mycket inom både madrasser och bäddmadrasser.
  2. Bäddsoffa: Skumgummi på metervara kan också användas för att skapa en egen bäddsoffa. Genom att mäta och skära skumgummit till önskad storlek och form, och sedan täcka det med en bekväm och slitstark tyg, kan man skapa en bekväm bäddsoffa som passar in i vilket rum som helst.
  3. Kuddar och dynor: Skumgummi kan användas för att skapa egna kuddar och dynor. Genom att skära skumgummit till önskad storlek och form och sedan täcka det med ett bekvämt tyg kan man skapa kuddar och dynor som passar perfekt till sin soffa eller stol.
  4. Stolsdynor: Skumgummi kan användas för att göra egna stolsdynor. Genom att mäta och skära skumgummit till önskad storlek och form, och sedan täcka det med en bekväm och slitstark tyg, kan man skapa stolsdynor som ger extra komfort och stöd till sina stolar.
  5. Huvudgavel: Skumgummi på metervara kan också användas för att skapa en egen huvudgavel till sängen. Genom att mäta och skära skumgummit till önskad storlek och form, och sedan täcka det med en passande tyg kan man skapa en bekväm huvudgavel som passar till sin säng och ger extra komfort och stöd när man ligger i sängen.

Skumplast & Skumgummi På Metervara

Skumgummi på metervara är en flexibel och mångsidig materialtyp som är vanligtvis används för att skapa olika typer av stoppningar och mjuka ytor. Skumgummi på metervara kan köpas i olika tjocklekar, densiteter och fastheter, beroende på vilken användning det ska ha.

En av fördelarna med att köpa skumgummi som metervara är att det ger större flexibilitet att skapa egna anpassade lösningar för en mängd olika projekt. Till exempel kan man använda skumgummi på metervara för att skapa en egen skummadrass, en bäddsoffa eller dynor. Det kan också användas för att ersätta eller reparera stoppningen i befintliga möbler eller fordon.

För att välja rätt skumgummi på metervara för ditt projekt, är det viktigt att överväga faktorer som densitet, fasthet och tjocklek. Densiteten mäts vanligtvis i kg/m³ och beskriver hur mycket material som finns i skumgummit. Ju högre densitet, desto mer material och ju tätare skumgummit kommer att vara. Fastheten mäts i Indentation Force Deflection (IFD) och beskriver hur mycket tryck som krävs för att deformera skumgummit. Ju högre fasthet, desto svårare är det att trycka ned skumgummit. Tjockleken är också en viktig faktor att överväga och varierar vanligtvis från några millimeter till flera centimeter.

Vad Avgör Skumgummits Kvalité?

Skumplastens densitet och volymvikt är två viktiga faktorer som påverkar dess kvalitet. Ju högre volymvikt, desto högre kvalitet. Detta beror på att skumplast med högre volymvikt oftast har tjockare cellväggar som ger ökad livslängd och minskar risken för att skumplasten slits ut snabbt. Ju högre densitet en skumplast har, desto mer material finns i skummet, vilket gör det tätare och mer motståndskraftigt mot tryck och deformation.

Hårdheten hos en skumplast behöver inte nödvändigtvis ha någon korrelation med skumplastens volymvikt eller densitet. Hårdhet mäts i Newton och avser den kraft som krävs för att komprimera skumplasten. Rekommenderad hårdhet för en madrass ligger vanligtvis mellan 100-155 Newton.

Volymvikt mäts i kg/m³ och ger en indikation på hur mycket 1 m³ skumplast väger. Ju högre volymvikt, desto mer material finns i skummet och ju tyngre blir skumplasten. En hög volymvikt betyder en längre livslängd och passar särskilt bra för tunga personer som behöver en madrass som kan stödja deras vikt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga både volymvikt och hårdhet när man väljer skumplast för en specifik användning. En högre volymvikt ger en längre livslängd, medan hårdheten påverkar hur bekväm skumplasten är att använda.