Tvätta Täcke: Allt Du Behöver Veta

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Vissa täcken, till exempel bomullstäcken, kan du bara slänga in i tvättmaskinen, men andra måste tvättas för hand, kemtvättas eller fläckvis rengöras. Materialet och väven påverkar främst hur du rengör ett täcke.

När du rengör ett täcke bör du följa tillverkarens anvisningar innan du försöker något annat. Skötselanvisningarna kommer att visa dig hur du på bästa sätt kan rengöra din täcke utan att förstöra produkten.

Om du inte har tillgång till tillverkarens ursprungliga skötselanvisningar kan du följa de bästa metoderna som beskrivs nedan. En allmän tumregel är att aldrig tvätta täcket i varmt vatten. Tyger som bomull och ull kan krympa i varmt vatten, medan syntetiska fibrer kan skadas av värmen.

Materialet Spelar Roll

Om du har ett täcke av bomull eller syntetfiber ska den kunna tvättas i tvättmaskinen utan problem. Men för att vara säker, glöm inte att läsa etiketten. Täcken som är tillverkade av andra fibrer kan dock vara lite mer krävande när det gäller tvätt.

tvätta täcken hur

Hur Du Tvättar Ditt Täcke För Hand

Med hjälp av tvättmaskinen är det lätt att rengöra täcken. Det finns dock tillfällen då du kan slänga dem i tvättmaskinen för att förstöra din fina täcke. Färgerna kan rinna, och vissa tyger kan krympa eller skadas i tvätten.

För sådana tillfällen kan du följa instruktionerna nedan för handtvätt.

Steg 1: Förbered tvättmedel och vatten Fyll en stor plastbehållare med kallt vatten och tillsätt flytande tvättmedel. Rör om så att tvålen och vattnet blandas ordentligt.

Steg 2: Blötlägg täcke i tvättmedlet Doppa din täcke i vattnet och tryck ner den så att den helt täcks av tvättmedel och vatten. Knåda tyget en sektion i taget, försiktigt men noggrant, för att säkerställa att alla smutsfläckar och fläckar behandlas.

Steg 3: Skölj täcke med rent vatten När täckets material är ordentligt rengjort, ta ut den från tvättmedlet och skölj den under rinnande vatten. Upprepa denna process med rent vatten tills det inte finns några spår av tvål kvar i täckets material.

Steg 4: Pressa ut överflödigt vatten Efter att du har tvättat och sköljt din täcke, pressa försiktigt ut det överflödiga vattnet ur täckets material. Se till att du inte vrider täckets material, eftersom det kan göra att det missformas.

Steg 5: Torka täcket Lägg täckets material mellan två torra handdukar och tryck ner försiktigt för att dra ut vattnet. Häng sedan upp täckets material på en torkvinda eller en torkställning och låt det lufttorka helt. Detta kommer att hjälpa till att bevara täckets form och förhindra att den krymper eller skadas under torkningsprocessen.

Handtvätt rekommenderas för följande typer av täcken:

  • Broderade täcken
  • Tunga täcken
  • Stickade täcken
  • Sherpa-täcken
  • Silkestäcken
  • Värmefiltar
  • Tyngdtäcken

Fläcktvätt är alltid ett säkert val, särskilt om du är osäker på om du ska tvätta i maskin. Det är värt besväret eftersom du är mindre benägen att skada dina favorittäcken.

Hur Du Tvättar Ulltäcken

Innan du tvättar en ulltäcke ska du kontrollera att den inte är kemtvättad. Den största risken med att tvätta din egen ulltäcke är krympning. Ingen vill trots allt köpa ett täcke som är dimensionerad för madrassen och sedan krympa den i tvätten.

I de följande fyra stegen lär vi dig hur du kan tvätta din ulltäcke utan att vara rädd för att skada materialet.

Steg 1: Kontrollera tvättinstruktionerna Innan du tvättar din ulltäcke, kontrollera tvättinstruktionerna för att se om den kan tvättas i maskin. Om täcket inte är avsedd för tvätt i maskin, följ instruktionerna för handtvätt.

Steg 2: Förbered tvättmaskinen Om din ulltäcke kan tvättas i maskin, lägg ett milt tvättmedel i botten av trumman och sedan täckets material. Se till att tvättmedlet löses upp ordentligt i vattnet innan du startar maskinen.

Steg 3: Välj rätt inställningar på tvättmaskinen Ställ in maskinen på skonsam körning med kallt vatten. Detta hjälper till att förhindra krympning och skador på täcket.

Steg 4: Torka täcke När tvättcykeln är klar, stoppa maskinen en minut in i centrifugeringscykeln så att täcket inte sträcks ut. Därefter kan du hänga upp din ulltäcke på ett torkställ eller en tvättlina för att torka. Undvik att använda en uppvärmd torktumlare, eftersom detta kan få materialet att krympa. Kontrollera tvättvårdssymbolerna på täckets etikett för att se till att den torkas på rätt sätt.

Hur Du Tvättar Duntäcken

Att tvätta ett duntäcke kräver försiktighet för att undvika att skada dunet och minska dess isolering. Tvätta duntäcket i en stor högeffektivitets tvättmaskin med ett milt tvättmedel på en skonsam cykel i kallt eller ljummet vatten.

Torka duntäcket på låg värme med rena tennisbollar eller torktumlarknutar för att undvika klumpning av dunet. Om du är osäker på hur du ska tvätta duntäcket, ta det till en professionell duntvätt eller kemtvätt.

Du kan läsa mer om hur du tvättar duntäcken här.

Hur Du Tvättar Värmefiltar

Det kan vara svårt att tvätta värmefiltar. Trådarna som löper genom tyget kan vara farliga om tvätten inte görs på rätt sätt. I allmänhet rekommenderar vi att du tvättar den här täcket på plats. Om den elektriska värmefilten är ett billigt märke för 200 kronor från varuhuset kan du överväga att bara skaffa en ny.

Elektriska värmefiltar är vanliga filtar som innehåller isolerade, vattentäta ledningar mellan två tyglager. De flesta moderna värmefiltar kan tvättas i maskin med vissa försiktighetsåtgärder för att undvika skador på ledningarna.

tvätta värmefilt guide

Det är viktigt att använda ett milt tvättmedel, tvätta i kallt eller varmt vatten på en kort eller skonsam cykel och undvika klorblekmedel eller mjukgörare.

Efter tvättning ska filten delvis torkas på låg värme i torktumlare, följt av lufttorkning. Det är också möjligt att tvätta vissa äldre värmefiltar för hand.

För att ta bort fläckar från en värmefilt är det viktigt att koppla bort filten innan man behandlar fläcken och att försiktigt använda ett milt tvättmedel på fläcken.’

Du kan läsa mer om hur du tvättar värmefiltar här.

Hur Du Tvättar Tyngdtäcken

Tyngdtäcken är en annan populär typ av täcken med många unika egenskaper som du inte kan hitta bland andra typer av täcken. Det innebär också att de krävs särskilda instruktioner för att kunna tvättas

Steg 1: Undvik att tvätta din vikttäcke Det rekommenderas inte att tvätta en vikttäcke i tvättmaskin, eftersom det skyddande höljet som håller fyllningen inuti kan skadas och resultera i en skadad tvättmaskin.

Steg 2: Fläcktvätta täcket regelbundet För att hålla din vikttäcke ren och fräsch, rekommenderas det att du fläcktvättar den regelbundet med en våt trasa och ett milt tvättmedel. Detta hjälper till att ta bort smuts och fläckar från täcket utan att skada materialet.

Steg 3: Tvätta överdraget om det är avtagbart Om din vikttäcke har ett avtagbart överdrag, kan du tvätta det i tvättmaskinen som du skulle göra med sänglakan eller kuddfodral. Se till att du följer tvättinstruktionerna på överdragets etikett för att undvika skador på materialet.

Du kan läsa mer om hur du tvättar tyngdtäcken här.

Hur Ofta Ska Man Tvätta Ett Täcke?

Hur ofta man behöver tvätta ett täcke beror på användningsområdet. Ett täcke som ligger på gästrumsmadrassen och endast används vid sällsynta tillfällen behöver inte tvättas särskilt ofta. Men ett täcke som används frekvent i soffan, som görs om till en koja för barnen, används när man är sjuk, och även ibland som en kattlåda, bör tvättas regelbundet. För att förhindra smuts- och fläckuppbyggnad och hålla dina täcken fräscha, är det bra att tvätta dem varannan till varannan månad.

Täcken som inte kommer i direkt kontakt med kroppen, som dekorativa överkast, kan tvättas mindre frekvent. Om ditt täcke har ett påslakan, försök att tvätta påslakanet efter säsong. Täcken med fjäderdun som endast används under de kallaste veckorna på vintern, behöver inte tvättas mer än en gång om året när de packas ihop för förvaring.

Vanliga Frågor Om Att Tvätta Täcken

Hur lång tid tar det för ett täcke att torka?

Det kan ta 1-3 timmar för tjocka täcken att torka helt och hållet. Om du lufttorkar kan det till och med ta upp till 24 timmar. Anpassa ditt städschema därefter så att du inte behöver vänta för länge på din täcke.

Vill du att din täcke ska torka snabbare? Prova att kasta en ren handduk tillsammans med täcket i torktumlaren. Den kommer att absorbera fukten, vilket resulterar i en snabbare torkning av täcket. Du kan också hänga täcket utomhus i solen så länge den är gjord av ett säkert material.

Måste täcken tvättas separat?

Vissa täcken måste tvättas separat, medan andra kan tvättas tillsammans med samma material eller tillsammans med en massa handdukar. Kontrollera materialet och täcketypen i förväg för att få specifika tvättinstruktioner.

Hur många täcken kan du lägga i tvättmaskinen?

Hur många täcken du kan lägga i tvättmaskinen beror på materialet, storleken på täcket, tvättinstruktionerna och om du tvättar dem tillsammans med andra saker eller inte. Om du vill ha en uppskattning kan du räkna med att få plats med 1-5 täcken i maskinen.

Kan man torka täcken i torktumlare?

Om det är säkert att torka ett täcke i torktumlaren beror på täcket i fråga. Vissa maskintvättbara täcken kan torkas i torktumlaren, medan andra kan skadas och måste hängas upp och lufttorkas istället. Det är viktigt att du kontrollerar skötseletiketten innan du torkar täcket i torktumlaren. För mycket värme kan krympa fibrerna och förstöra täcket, så se till att torka täcket på låg värme om det är säkert att torka den i torktumlaren.

Varför väljer många att kemtvätta täcken?

Kemtvätt av täcken är vanligt för täcken med duniga fjädrar, till exempel klassiska vita täcken. Det kan också vara nödvändigt för täcken med siden- eller sammetstyg som inte går att tvätta i maskin.

Även om vissa täcken kan tvättas i maskin väljer vissa ägare att kemtvätta dem för att bevara deras nya utseende bättre. Kemtvättprocessen kan rengöra täcket ner till fibernivå och undvika skador från värme eller vatten som kan uppstå vid traditionell tvättning.

Är det säkert att tvätta täcken i tvättmaskin?

Det är säkert att tvätta många typer av täcken som väger mindre än 10 kg i en tvättmaskin. Det är dock viktigt att dubbelkolla den skötseletikett som är fäst vid täcket för att se om den kan tvättas i maskin. Vissa täcken är vävda så fint att de måste handtvättas, medan andra har material som kräver kemtvätt för att hålla dem i gott skick.

Andra Tvättrådsguider: