• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Hur Du Tvättar Lakan & Sängkläder: En Guide

Hur Du Tvättar Lakan & Sängkläder: En Guide

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av vårt liv i sängen, vilket gör att lakanen utsätts för mycket slitage. Om du tar hand om dina sängkläder på rätt sätt kan du sova bekvämare, samtidigt som lakanen håller länge.

Sängkläder som filtar, täcken, bäddmadrass och madrasskydd kan tvättas mer sällan, men lakanen behöver mycket mer uppmärksamhet och bör tvättas varannan vecka. De flesta lakan är tillverkade av antingen bomull eller bomull/polyesterblandningar eller polyestermikrofiber, vilket gör att skötseln skiljer sig något åt, men tvättbehovet är detsamma.

Alla sängkläder ska alltid tvättas före användning och man ska noga följa den rekommenderade skötseln för att undvika att de bleknar eller krymper.

Kort Sammanfattning Över Hur Du Tvättar Sängkläder:

Hur man tvättar lakan:

 • Tvättmedel: Normalt eller kraftigt tvättmedel
 • Vattentemperatur: Varmt för bomull, varmt för blandningar och polyester.
 • Typ av cykel: Normal
 • Typ av torkcykel: Låg värme
 • Särskilda behandlingar: Förbehandla fläckar
 • Strykinställningar: Valfritt för bomull; använd låg värme
 • Hur ofta ska du tvätta: Varannan vecka, om inte särskilda omständigheter föreligger.

Hur Du Tvättar Lakan – Instruktioner

tvätta lakan

När du tvättar nya lakan för första gången, se till att kolla skötseletiketten för att se vilket material lakanen är gjorda av och vilka tvättinstruktioner som gäller. Satinlakan, bambulakan och linnelakan kan ha olika tvättanvisningar jämfört med bomull, blandningar och polyester.

För att ta bort fläckar på lakan, börja med att använda ett fläckborttagningsmedel eller ett rengöringsmedel utan syre. Spraya det på fläcken och skrubba lätt med en mjuk borste. Därefter tvättar du lakanen med lämpligt tvättmedel beroende på materialet.

Bomullslakan bör tvättas i varmt vatten för att avlägsna allergener och dammkvalster. Mikrofiberlakan och bomulls-/polyesterblandningar kan tvättas i kallt eller varmt vatten. Torka lakanen på låg värme i torktumlaren för att undvika skador på materialet och resåren på spännlakan.

Om det är möjligt, bör du lufttorka dina lakan utomhus på en solig dag med hjälp av en tvättlina. Solen fungerar som ett naturligt desinfektionsmedel och hjälper också till att få bort rynkor. Du kan också fluffa upp lakanen i torktumlaren i några minuter för att få bort eventuella rynkor.

Tvätta Lakan & Sängkläder – Hur Många Grader?

Temperaturen för att tvätta lakan och sängkläder beror på tyget och tvättinstruktionerna på tvättlappen. Här är några allmänna riktlinjer för tvätttemperaturer:

 • Bomullslakan kan tvättas i varmt vatten (ca 60 grader) för att avlägsna allergener och döda dammkvalster.
 • Mikrofiberlakan och bomulls-/polyesterblandningar kan tvättas i kallt eller varmt vatten (ca 30-40 grader).
 • Satinlakan, bambuslakan eller linnesängkläder kan ha specifika tvättinstruktioner som kan skilja sig från vad som anges för bomulls-, blandnings- eller polyesterlakan.

Det är viktigt att följa tvättinstruktionerna på tvättlappen för att undvika skador och bevara kvaliteten på dina lakan och sängkläder så länge som möjligt. Vissa tyger kan krympa eller skadas om de tvättas i för hög temperatur.

nytvättade lakan

Ta Bort Smuts & Fläckar Från Dina Sängkläder

När du använder dina lakan och sängkläder är fläckar nästan oundvikliga. Men oroa dig inte, det finns flera effektiva sätt att ta bort de vanligaste typerna av fläckar på lakan. Här är några enkla steg du kan följa för att ta hand om fläckar på lakan och sängkläder:

 1. Blodfläckar: Undvik att använda varmt vatten på färskt eller torkat blod. Blötlägg istället blodfläckar i kallt vatten för att lösa upp fläcken. Badda sedan fläcken med väteperoxid och skölj sedan. Om fläcken fortfarande finns kvar kan du behandla den med ett enzymatiskt rengöringsmedel som används för husdjursfläckar och sedan tvätta den som vanligt.
 2. Kosmetiska fläckar: Dutta en blandning av vatten och flytande diskmedel på fläcken och gnugga sedan försiktigt. Upprepa tills sminkfläckarna är borta och tvätta sedan som vanligt.
 3. Kaffefläckar: Blanda 1 liter vatten, 1/2 tesked flytande diskmedel och 1 matsked vit vinäger i en hink eller skål. Doppa ner den del av lakanet som är fläckigt och låt det ligga i blöt i 15 minuter. Skölj och upprepa vid behov och tvätta sedan lakanet som vanligt.

För att undvika fläckar, se till att alltid ta bort dem så fort som möjligt. Följ instruktionerna på tvättlappen för att tvätta lakan och sängkläder på rätt sätt, och använd ett kraftigt tvättmedel för att ta bort smuts och olja från bomullslakan. Genom att behandla fläckar på rätt sätt och följa instruktionerna på tvättlappen kan du hålla dina lakan och sängkläder rena och fräscha länge.

Att Ta Hand Om & Reparerar Trasiga Sängkläder

För att hålla dina lakan och sängkläder i toppskick är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Här är några enkla tips för att sköta om och reparera dina lakan:

 1. Reparation av små revor: Små revor i lakan kan lätt repareras för hand med en nål och tråd i samma färg. Du kan också använda denna enkla handsömningsmetod för att laga en trasig söm eller för att laga utblåsta resårer på ett spännlakan. För stora revor kan du använda lagningstejp eller smältbart tyg på baksidan av lakanet för att stänga det. Klipp av tejpen eller tygunderlaget så att det täcker revan och stryk det sedan på revan.
 2. Strykning: Polyester- eller polyester/bomullslakan kommer troligen ut ur torktumlaren, eller från tvättlinan, skrynkelfria. Bomullsdukar av percale är dock benägna att skrynkla och kan behöva strykas, beroende på vad du föredrar. Det bästa sättet att stryka lakan är att göra det när de är lätt fuktiga och med låg värme.

Genom att följa dessa enkla tips kan du förlänga livslängden på dina lakan och sängkläder och hålla dem i bra skick. Glöm inte att följa tvättinstruktionerna på tvättlappen för att undvika skador och bevara kvaliteten på dina lakan och sängkläder så länge som möjligt.

Förvaring Av Sängkläder & Lakan

Förvaring av lakan och sängkläder är viktigt för att hålla dem fräscha och skydda dem från damm och ljus. Här är några tips för att förvara dina lakan och sängkläder på rätt sätt:

 1. Vik spännlakan på rätt sätt: Det kan vara en utmaning att vika just spännlakan, men det finns ett enkelt knep som gör att de kan staplas prydligt i din linneskåp. Först ska du passa in alla avrundade hörn smidigt i varandra för att skapa en rektangel. Vik sedan rektangeln till en snygg kvadrat.
 2. Håll ihop en hel uppsättning lakan: Håll ihop en hel uppsättning lakan genom att placera dem inuti ett av kuddfodralen.
 3. Förvara dem i rätt miljö: Förvara dina lakan och sängkläder i ett mörkt och torrt utrymme, till exempel i en linneskåp, en bänk med lock eller en cederträkista. Undvik förvaringsbehållare av plast som kan gulna sängkläder med tiden.
rena lakan

Hur Ofta Ska Man Tvätta Sängkläder & Lakan?

Att tvätta lakan och sängkläder regelbundet är viktigt för att hålla dem rena och fräscha och för att minska risken för bakterier och allergener. Här är några tips för hur ofta du bör tvätta dina lakan och sängkläder:

 1. Byt lakan varje eller varannan vecka: Om du bär pyjamas eller badar före sänggåendet kan lakanen bytas varje eller varannan vecka. Men lakanen bör aldrig vara otvättade i mer än två veckor.
 2. Tvätta en gång i veckan om du äter i sängen eller sover med husdjur: Om du äter i sängen, sover med ditt husdjur eller svettas mycket kan du behöva tvätta dina lakan en gång i veckan.
 3. Tvätta två gånger i veckan om du vaknar upp med täppt näsa: Om du vaknar upp med täppt näsa kan de ackumulerade dammkvalsterna och de avgivna hudcellerna i sänglakanen påverka dina luftvägar. Försök därför att tvätta dina lakan två gånger i veckan om du har svårt att andas.
 4. Tvätta dagligen vid sjukdom eller angrepp av sängkvalster: Om det finns en sjukdom i hushållet, t.ex. virus, förkylning eller influensa, eller om hushållet har drabbats av huvudlöss eller angrepp av sängbaggar, bör lakanen bytas och tvättas i varmt vatten dagligen.
 5. Byt kuddfodral oftare vid hudproblem: Om du har akne eller hudproblem bör kuddfodral bytas och rengöras oftare än lakanen för att förhindra inflammation och överföring av bakterier.

Genom att tvätta dina lakan och sängkläder regelbundet kan du förlänga livslängden på dem och hålla dem fräscha och rena. Glöm inte att följa tvättinstruktionerna på tvättlappen för att undvika skador och bevara kvaliteten på dina lakan och sängkläder så länge som möjligt.

Fler Tips För Att Tvätta Sängkläder

Att tvätta lakan och sängkläder på rätt sätt är viktigt för att hålla dem rena och fräscha. Här är några tips för att tvätta dina lakan och sängkläder:

 1. Sortera lakanen från andra tvättartiklar och separera vitt från färgat för att undvika färgblödning i tvättmaskinen.
 2. Fyll inte tvättmaskinen med för många lakan. Tyget behöver utrymme för att tumla fritt så att tvättmedlet kan tränga in i varje fiber för optimal rengöring.
 3. Undvik att använda blekmedel för att ljusa upp lakanen – även de vita. Det kan skada tyget. Använd i stället syreblekmedel (som OxiClean) för att göra vita lakan ljusare. Du kan också lägga lakanen i en hink vatten med 1/2 kopp vit vinäger i en timme innan du tvättar dem normalt för att göra dem ljusare.
 4. Tvätta lakanen när du tar ut dem ur linneskåpet. En gammal lukt kan betyda att de har möglat, vilket kan hända om de ställts undan lite fuktiga.
 5. Undvik att använda mjukgörare och torklakan, som kan minska naturfibrernas uppsugningsförmåga och göra att lakanen blir kladdiga. Tillsätt i stället destillerad vit vinäger i den sista sköljcykeln för att avlägsna rester som gör bomullslakanen styva.

Vanliga Frågor Om Att Tvätta Sängkläder & Lakan

Hur får jag mina lakan att kännas som hotellakan?

Lakan med hög trådantal (som de som används på fyrstjärniga hotell) känns lyxiga mot huden. För att de ska fortsätta att kännas bra ska du tvätta lakan med hög trådantal i skonsam tvätt. Att bädda som på hotell kan också förbättra känslan.

Hur håller jag vita lakan vita?

Peroxidbaserade tvättmedel förhindrar att vita lakan gulnar eller blir gråa. Om de används felaktigt kan de dock försvaga fibrerna, vilket gör att lakanen lätt kan rivas.

Kan man tvätta kuddar?

Kontrollera etiketten innan du tvättar kuddar. De flesta kuddar kan tvättas i en vanlig tvättmaskin, men vissa material, som fjäderdun, får endast tvättas på kemtvätt.