Hur Du Tvättar Duntäcken

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Duntäcken är tillverkade av högkvalitativa material som ger en isolerande känsla och är ett populärt täcke för många typer av sovande. Det är dock inte alltid lätt att rengöra dem. Om du använder ditt duntäcke tillsammans med ett platt underlakan eller ett påslakan behöver du kanske bara rengöra det en eller två gånger om året. Det är ändå viktigt att veta hur man gör det på rätt sätt.

Vi diskuterar bästa metoderna för att tvätta ett duntäcke och ger ytterligare tips för att ta bort fläckar och torka.

Tvätta Duntäcke & Dunkudde – Förberedelser

Att tvätta en duntäcke kräver förberedelse för att förenkla processen och skydda täcket. Dun är ett slitstarkt material, men det är fortfarande viktigt att använda rätt typ av tvättmaskin och tvättmedel för att undvika skador på fyllningen.

För att behålla dunets lätta och fluffiga struktur, vilket är nyckeln till att behålla dess temperaturreglerande förmåga, är det viktigt att undvika allt som kan skada det. Dunfyllning består av de mjuka fibrerna under ankor och gässens hårda, fjädrande ytterfjädrar, vilket ger fåglarna en lätt isolering mot väder och vind.

Vad du behöver för att tvätta ett duntäcke är en frontmatad tvättmaskin med stor kapacitet, som gör att du undviker att duntäcket slingrar sig runt omrörarna i toppmatade tvättmaskiner. Du bör också välja ett skonsamt tvättmedel som är särskilt utformat för att användas med dun, till exempel Woolite, som rengör dunfibrerna och tar bort lukt och smutsansamlingar utan användning av starka kemikalier.

För att undvika att skada dunfibrerna bör du undvika starka tvättmedel som innehåller sulfater, färgämnen, syntetiska doftämnen och andra kemikalier som kan skada dunfibrerna. Du bör också undvika att använda klorblekmedel och tygmjukgörare på duntäcken, eftersom dessa kan orsaka skador på dunet och minska dess loft eller till och med få fibrerna att falla sönder.

Om ditt täcke har fläckar kan du förbehandla dem med ett tvättmedel som är säkert för dun eller en lösning för att ta bort fläckar. Försök att lyfta tyget från fyllningen för att undvika att det blir blött och applicera en liten mängd tvättmedel på fläcken. Gnugga försiktigt över det fläckiga området och låt det dra in i 10 till 20 minuter.

Att följa dessa steg förbereder dig för att tvätta ditt duntäcke på ett säkert sätt och hjälper dig att undvika att skada dunfibrerna.

Hur Du Tvättar Ett Duntäcke – Steg-För-Steg

Om du vill tvätta ett dunfodral finns det några enkla steg som du kan följa för att se till att det blir rent.

 1. Bestäm vilken tvättmaskin du ska använda. Många tvättmaskiner är för små för att tvätta duntäcken som är avsedda för sängar som är större än en 140 cm. Dessutom kan toppmatade tvättmaskiner potentiellt skada duntäcken. Om du har ett större duntäcke kan det vara bäst att hitta en tvättstuga med en tvättmaskin med stor kapacitet för att förenkla tvättprocessen och göra det lättare för ditt täcke att få en grundlig och jämn tvätt.
 2. Innan du lägger in täcket i tvättmaskinen, kontrollera om det finns fläckar och förbehandla dem. Var försiktig så att du inte blöter ner fyllningen.
 3. Ladda försiktigt in täcket i tvättmaskinen och se till att det inte är vikt, vridet eller bundet.
 4. Använd en liten mängd skonsamt tvättmedel som är säkert för dun. För mycket tvättmedel kan få dunfibrerna att klistra ihop, vilket kräver flera sköljomgångar.
 5. Välj maskinens skonsamma eller känsliga cykel och inställning för varmt vatten. Låt hela cykeln köras och överväg att lägga till en extra sköljcykel för att säkerställa att inget tvättmedel blir kvar på dunet.

Att följa dessa enkla steg kan hjälpa dig att tvätta ditt dunfodral på ett säkert sätt och se till att det blir rent och fräscht.

Hur Du Tvättar Ett Duntäcke För Hand

Om du inte har tillgång till en lämplig tvättmaskin kan du tvätta ditt duntäcke för hand. Här är några enkla steg att följa:

 1. Bestäm var du ska tvätta ditt täcke. Ett rent badkar är idealiskt, men ett stort handfat kan också fungera. Se till att du har tillgång till varmt vatten.
 2. Kontrollera om det finns fläckar i täcket och förbehandla dem. När du har gnidit det fläckiga området låter du tvättmedlet sitta i 10 till 20 minuter.
 3. Fyll badkaret eller handfatet med varmt vatten och tillsätt en liten mängd skonsamt, dunsäkert tvättmedel. Blanda tvättmedlet i vattnet.
 4. Tryck försiktigt ner duntäcket i vattnet och rör om den lätt med händerna. Vrid inte täcket för mycekt, eftersom det kan orsaka skador.
 5. Låt duntäcket ligga i blöt i 15 till 30 minuter.
 6. Töm badkaret eller handfatet medan du trycker ner duntäcket för att avlägsna överflödigt vatten. Överväg att upprepa processen utan att använda tvättmedel. Den extra sköljningen kan hjälpa till att avlägsna tvättmedlet.

Att handtvätta ditt duntäcke kan vara en effektiv metod för att rengöra det om du inte har tillgång till en lämplig tvättmaskin. Följ dessa steg för att se till att du tvättar det på ett säkert sätt och att du får en grundlig och jämn tvätt.

Torka Duntäcke Med Torktumlare

När du har tvättat ditt täcke är det viktigt att du torkar det ordentligt. Dun som förblir fuktigt kan bära en obehaglig lukt och klumpa ihop sig. Om den lämnas tillräckligt länge kan den utveckla mögel. Här är några enkla steg för att torka ditt duntäcke:

 1. Bestäm var du ska torka ditt duntäcke. Om du använder en torktumlare ska du se till att den är tillräckligt stor för att rymma duntäcket. Duntäcken i större storlekar torkar bäst i en torktumlare med stor kapacitet som ger gott om utrymme för den uppvärmda luften att cirkulera. Om du använder en lina eller ett galler för att torka ditt täcke är det bäst att torka det på en varm, solig dag.
 2. Lägg duntäcket i torktumlaren och undvik överdriven vikning eller bunkring. Avstå från att använda ett torkdukspapper, eftersom de kan innehålla mjukgörare. För att hjälpa till att fluffa upp täcket och hindra det från att buntas ihop kan du prova att lägga till ulltorkbollar.
 3. Välj den lägsta värmeinställningen och tryck på start. Beroende på storleken på ditt täcke kan det ta två till fyra timmar för dunet att torka helt. Undvik att använda en högre värmeinställning eftersom höga temperaturer kan skada dunet.

Det finns några tips att följa när man torkar ett duntäcke i en torktumlare:

 • Använd ulltorkbollar: Ulltorkbollar (tennisbollar) kan hjälpa till att påskynda torkprocessen. De håller inte bara kvar värmen från torktumlaren och absorberar överflödig fukt, utan dessa bollar studsar också försiktigt in i täcket när torktumlaren roterar. Detta hjälper till att mjuka upp tyget och förhindra att dunet klumpar ihop sig, vilket ökar luftflödet genom de våta fibrerna. En liknande effekt kan uppnås med tennisbollar. Det går att tvätta duntäcken utan tennisbollar, men det kommer inte att resultera i samma fluffiga resultat.
 • Ta ut och skaka duntäcket: Ta ut täcket ur torktumlaren för att skaka den med jämna mellanrum. En gång var 30:e minut är en bra tumregel. Detta hjälper till att lösa upp eventuella klumpar som kan ha bildats och gör att luften kan cirkulera genom de våta fibrerna, vilket påskyndar torkningsprocessen.
 • Kontrollera om det finns fukt och lukt: Varje gång du tar ut ditt täcke ur torktumlaren ska du kontrollera om det är fuktigt och om det finns en distinkt lukt av vått dun. Täcket är helt torr när du inte kan upptäcka fukt eller lukt. Duntäcket ska kännas lätt och vara fri från klumpar.
tvatta-duntacke-med-tennisboll

Hur Du Torkar Duntäcke Utan Torktumlare

När du torkar ditt duntäcke på en lina eller ett galler är det viktigt att tänka på några faktorer för att säkerställa att täcket torkar helt och inte utvecklar mögel. Här är några tips för att torka ditt duntäcke utomhus:

 1. Välj en varm, solig dag med god ventilation för att torka ditt duntäcke. Undvik fuktiga, kalla eller molniga dagar, eftersom det kan ta längre tid att torka.
 2. Placera ditt täcke på en linje eller ett galler på ett sådant sätt att så mycket yta som möjligt exponeras för solen och vinden.
 3. Skaka ut täcket regelbundet för att lösa upp klumpar och öka luftflödet genom duntäcket. Om du har svårt att hantera den stora täcket kan du be någon om hjälp.
 4. Om en sida av täcket är i solen under en längre tid, vrid den så att alla sidor får lika mycket sol. Upprepa detta tills duntäcket är helt torr.
 5. Om du har möjlighet kan du använda en torktumlare för att torka större delen av täcket, och sedan avsluta processen genom att hänga den utomhus för att soltorka.

Att torka ditt duntäcke utomhus kan ge det en frisk, naturlig doft. Men se till att vara tålmodig och följ dessa steg för att se till att täckettorkar helt och inte utvecklar mögel.

Hur Ofta Ska Man Tvätta Duntäcken?

Hur ofta du behöver tvätta ditt duntäcke beror på hur ofta det kommer i direkt kontakt med dig. Om du använder ett lakan eller påslakan kan det hindra ansamling av damm, smuts, kroppsoljor, svett och andra föroreningar på duntäcket. Därför bör lakan eller påslakan tvättas ofta medan själva duntäcket kanske bara behöver rengöras grundligt en gång om året.

Tips För Punktrengöring

För punktrengöring av fläckar på ditt duntäcke, tryck bort dunfibrerna från det drabbade området för att undvika blötläggning av duntäcket. Applicera fläckborttagningsmedel, gnugga försiktigt på tyget eller skrubba fläcken med en tandborste. Låt fläckborttagningsmedlet verka i minst 20 minuter och använd en fuktig trasa för att torka av tyget tills fläcken försvinner. Upprepa processen vid behov. När fläcken är borta, använd en torr trasa för att ta bort så mycket fukt som möjligt från täcket genom att försiktigt blöta. Häng upp täcket på en hylla eller ett klädstreck på en varm, solig plats för att möjliggöra luftflöde. När täcket är helt torrt, skaka ut det innan du lägger tillbaka det i sängen.