Hur Du Tvättar Ditt Tyngdtäcke

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Under de senaste åren har tyngtäcken ökat i popularitet på grund av deras potentiella fördelar för sömnhälsan. Vissa personer tycker att ett tyngtäcke hjälper mot sömnlöshet, ångest och rastlöshet.

Om du äger ett tyngtäcken är det oundvikligt att den behöver rengöras. Täcken i allmänhet absorberar kroppsoljor och svett och kan utsättas för spill och smuts. Det finns några särskilda överväganden som du bör vara medveten om när du rengör ditt vikttäcke.

Hur Du Tvättar Ditt Tyngdtäcke

Innan du tvättar ditt tyngdtäcke bör du kontrollera tillverkarens skötselanvisningar, antingen på etiketten eller på deras webbplats. Tyngdtäcken kan inte tvättas på samma sätt som vanliga täcken på grund av deras tyngre konstruktion. Skötselinstruktionerna varierar beroende på fyllnads- och tygmaterial, så se till att du vet hur du ska sköta just ditt täcke innan du tvättar den.

När du rengör en tyngdtäcke, ta hänsyn till hur mycket rengöring som faktiskt behövs. Om tyngdtäcket bara har fläckar, använd mild tvål, tvättmedel eller fläckborttagningsmedel för att behandla fläckarna, skölj med kallt eller varmt vatten och låt tyngdtäcket lufttorka. Att rengöra fläckar så snart de uppstår kan förhindra att de blir svårare att ta bort.

För tyngdtäcken med påslakan kan du överväga att ta bort och tvätta bara påslakanet i stället för hela täcket. Ofta kan påslakanet tvättas och torkas i maskin, men kontrollera skötseletiketten för instruktioner.

När din tyngdtäcke behöver en djuprengöring kan du välja att tvätta det i en tvättmaskin eller för hand i ett badkar eller handfat. Använd ett milt tvättmedel utan blekmedel och tvätta tyngdtäcket i kallt eller varmt vatten. Se till att skölja tyngdtäcket ordentligt.

Lufttorka tyngdtäcket genom att lägga det platt och skaka det då och då, eller använd en torktumlare på en låg eller medelhög inställning. Se till att tyngdtäcket är helt torrt innan du använder det igen. Du behöver inte stryka ditt tyngdtäcke.

nytvättat tyngdtäcke

Riktlinjer För Tvätt Av Tyngdtäcke

Precis som för de flesta sängkläder kan olika riktlinjer för skötsel gälla beroende på om ditt tyngdtäcke är tillverkad av bomull, polyester, rayon, ull eller annat material och om fyllningen innehåller glaspärlor, plastpellets eller organiska material. Etiketten på ditt täcke, bruksanvisningen eller tillverkarens webbplats bör ge dig nödvändig information om hur du ska rengöra din tyngdtäcke. De flesta tyngdtäcken levereras med någon av följande instruktioner:

Tvätta och torka i maskin

När du tvättar ditt tyngdtäcke i maskin är det viktigt att välja rätt tvättmedel och tvättcykel. Välj ett tvättmedel som är skonsamt och inte innehåller blekmedel eller mjukgörare. Tvätta tyngdtäcket i kallt eller varmt vatten på en skonsam tvättcykel.

När det gäller torkning ska du välja en lätt eller medelhög inställning för torktumlaren och fluffa upp täcket med jämna mellanrum medan den torkar. Detta hjälper till att hålla fyllningen jämnt fördelad och undvika klumpar.

När du har tagit ut tyngdtäcket från torktumlaren ska du kontrollera att den är helt torr. Om den fortfarande är fuktig, lägg tillbaka den i torktumlaren och torka den ytterligare en stund. När vikttäcket är helt torr kan du ta ut den och använda den igen.

Maskintvätt, lufttorkning

För att tvätta ett tyngdtäcke i en tvättmaskin finns det två alternativ. För det första, om hela tyngdtäcket kan tvättas i maskin, bör du använda ett milt, blekfritt tvättmedel och välja en skonsam tvättcykel med kallt eller varmt vatten. Undvik att använda mjukgörare, eftersom det kan skada täcket. När det gäller torkning, välj en lätt eller medelhög inställning på torktumlaren och fluffa upp tyngdtäcket med jämna mellanrum medan den torkar.

För det andra kan vissa tyngdtäcken ha ett avtagbart överdrag som kan tvättas separat. Ta bort överdraget från täcket och tvätta det i enlighet med skötselinstruktionerna som anges på etiketten. I allmänhet kan täckeöverdrag tvättas i kallt vatten och på en normal tvättinställning. För att lufttorka antingett täckeen eller överdraget, lägg det platt och skaka det då och då för att se till att den inre fyllningen fördelas jämnt. Du kan också använda en torktumlare på låg inställning om instruktionerna tillåter det.

Endast fläcktvätt eller kemtvätt

För att ta hand om små fläckar på ditt tyngdtäcke, använd en mild fläckborttagningsprodukt eller tvål och kallt vatten. Massera fläcken med fingrarna eller en mjuk borste och skölj noggrant. Om ditt täcke är märkt med ”endast kemtvätt”, ta det till en professionell kemtvätt eller överväg att köpa ett hemtvättkit för kemtvätt.

Dessa kit innehåller vanligtvis en rengöringslösning och instruktioner om hur du applicerar den på ditt täcke. Följ alltid de instruktioner som anges på produktens etikett eller medföljande instruktioner för att undvika skador på ditt täckes fyllning eller yttertyg.

Hur Ofta Ska Man Tvätta Ett Tyngdtäcke?

Hur ofta du tvättar ditt tyngtäcke beror på hur ofta den används. Om du använder tyngdtäcket varje natt när du sover ska du tvätta den en gång varannan vecka för att förhindra att svett och kroppsoljor samlas på den. Om du bara använder den då och då som en knäfilt i soffan eller vid skrivbordet bör det räcka med att tvätta ditt tyngdtäcke tre till fyra gånger per år.

Att ofta tvätta ett tyngtäcke kan påverka dess känsla och hållbarhet. Du kanske kan förlänga livslängden på din tyngdtäcke genom att investera i ett överdrag som lätt kan tas bort och tvättas.

I allmänhet bör ett tyngtäcke bytas ut vart femte år. Men med rätt skötsel kan du ha glädje av ditt tyngtäcke ännu längre.