Tvätta Värmefilt: Allt Du Behöver Veta

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Även om du kanske är orolig för att tvätta en elektrisk värmefilt i maskin, är de flesta nyare filtar utformade för att tåla maskintvätt utan att skadas. Processen kräver dock vissa ändringar för att undvika att skada den inre ledningen. Nyckeln till att lyckas tvätta dem är att ha ett vaksamt öga på tvättcyklerna så att du kan hålla exponeringen för vatten och värme till ett minimum.

Använd ett milt tvättmedel, kallt eller varmt vatten och en kortare skonsam cykel i tvättmaskinen. Torkning kan delvis ske i en torktumlare på låg värme, men bör avslutas med lufttorkning. Vissa äldre värmefiltar tål inte maskintvätt – dessa måste tvättas för hand.

Här är en enkel, beprövad metod för maskintvätt av de flesta moderna värmefiltar.

Tvättråd För Värmefiltar

ÅtgärdAnvisning
TvättmedelVanlig
VattentemperaturKall eller varm
Typ av cykelSkonsam
Typ av torkcykelDelvis torkning på låg värme, därefter lufttorkning.
Särskilda behandlingarIngen
StrykinställningarStryk inte
Hur ofta ska du tvättaVarannan till var fjärde vecka

Hur Du Tvättar Din Värmefilt – Steg-För-Steg

För att tvätta din värmefilt, följ dessa steg:

 1. Förbered filten Skaka ut filten för att få bort så mycket löst skräp som möjligt. Ta bort alla sladdar och reglage innan du lägger in den i tvättmaskinen.
 2. Ladda tvättmaskinen Lägg filten löst i högeffektiva tvättmaskiner eller fördela den jämnt runt trumman i vanliga tvättmaskiner med centralomrörare. Balansera belastningen med ett par handdukar eller lakan som inte producerar ludd.
 3. Välj vattentemperatur och tvättmedel Tvätta filten i kallt till varmt vatten med ditt vanliga tvättmedel. Undvik att använda klorblekmedel eller mjukgörare, eftersom de kan försämra filtens inre komponenter.
 4. Välj tvättmaskinens cykel Använd inställningen för kort eller skonsam cykel. Sänk den slutliga centrifugeringshastigheten till lägsta inställningen för att undvika överdriven kraft på filtens inre ledningar.
 5. Förkorta tvättcykeln och skölj försiktigt Låt maskinen röra om i två till tre minuter och hoppa sedan över till sköljcykeln. När sköljcykeln är klar tar du bort filten omedelbart.
 6. Torka försiktigt Använd sval eller endast luftinställning på din torktumlare. Delvis torka filten i cirka 20 minuter och ta sedan bort den medan den fortfarande är fuktig. Låt filtren lufttorka på en tvättlina eller ett torkställ. Använd inte hög värme, eftersom det kan skada trådarnas isolering och krympa filten.

Se till att din torktumlare är tillräckligt stor för att filten ska kunna tumla fritt. Om den inte är tillräckligt stor kan du använda en tvättstugetork som står på kallt eller endast lufttorka.

Vad Är En Värmefilt?

En elektrisk värmefilt är en vanlig filt som består av två tyglager och innehåller kraftigt isolerade, vattentäta elektriska ledningar som är fastsydda mellan lagren. När ström går genom de inre ledningarna värms de upp på grund av det normala elektriska motståndet i ledningarna. De flesta värmefiltar drivs med 120-volts hushållsström och drar mellan 15 och 115 watt.

En temperaturkontrollenhet på sladden fungerar som en variabel omkopplare (reostat) och styr temperaturen på filten. Vissa moderna modeller använder lågvoltsström, som trappas ner av en inbyggd transformator i sladden. Dessa filtar drar vanligtvis inte mer än 24 volt vid högsta temperaturinställningen.

Hur Du Får Bort Fläckar Från En Värmefilt

Att behandla fläckar på en elektrisk värmefilt är en enkel process som bör utföras så snabbt som möjligt enligt riktlinjer för den specifika typen av fläck. Innan du börjar behandlingen är det viktigt att koppla bort filten för att undvika elektriska risker.

Torka av fläcken med en handduk och använd sedan en smörkniv, ett gammalt kreditkort eller din nagel för att försiktigt ta bort mat, dryck eller andra ämnen från tyget. Gnid försiktigt på lite milt tvättmedel på fläcken för att lossa och lyfta upp den. Ta bort tvättmedlet med en fuktig ren trasa tills det är sköljt bort. Låt filten lufttorka helt innan du använder den igen.

Hur Ofta Ska Värmefiltar Tvättas?

En elektrisk värmefilt kan tvättas i maskin varannan vecka eller en gång i månaden under kalla årstiden, om det är en filt som är maskintvättbar.

För att skydda filtens inre förbindelser kan det vara bra att behandla den varsamt genom att växla mellan lufttorkning och torkning i torktumlare som en extra åtgärd. Detta kan hjälpa till att förlänga livslängden på filtens inre komponenter och bibehålla dess prestanda.

Förvaring Av Värmefiltar

Värmefiltar behöver förvaras på rätt sätt under varma dagar för att vara redo för den första köldknäppen. Här är en lista över tips för att förvara din värmefilt på ett säkert sätt:

 1. Kontrollera filten för att se till att det inte finns några utsatta ledningar, brända områden, revor eller tårar. Om filten är skadad, avgör om reparationer kan göras eller om den bör bytas ut.
 2. Tvätta och torka filten noga innan du förvarar den. Se till att den är helt torr innan den förvaras. Kontrollera kontrollerna och sladdarna för att se om det finns sprickor eller mörka områden. Om du hittar sådana bör filten bytas ut.
 3. Rulla försiktigt ihop filten eller kudden när den är ren och helt torr. Undvik skarpa, hårda veck eftersom de kan skada de inre ledningarna. Förvara filten i ett torrt, klimatkontrollerat och insekts- och gnagarfritt utrymme.
 4. Förvara kontrollerna och sladdarna urkopplade från filten eller kudden. Spola upp sladdarna löst, var noga med att inte klämma eller klämma ihop dem. Placera sladdarna och filten tillsammans i en mjuk tygpåse eller plastbehållare för att förhindra att damm sätter sig.

Följ dessa tips för att förvara din värmefilt på ett säkert sätt och vara redo när kylan sätter in igen.

Fler Tips Vid Tvätt Av Värmefilt

Använd en tvättmaskin om möjligt, men se till att den är tillräckligt stor för att rymma filten löst. Om inte, tvätta för hand i badkaret med kallt vatten och en liten mängd tvättmedel, och undvik att vrida eller krama filten.

 1. Kemtvätta aldrig värmefiltar eller uppvärmda värmebäddar, eftersom kemikalierna kan skada ledningsisoleringen.
 2. Undvik att torka elektriska sängkläder i en kommersiell torktumlare med höga temperaturer, eftersom detta också kan skada ledningarna.
 3. Moderna värmefiltar kan tvättas eftersom värmeelementet är helt inneslutet i en brandsäker och vattentät isolering, men var försiktig och behandla filten varsamt för att undvika skador på värmegallret.
 4. Värmefiltar som åldras kan bli mer benägna att drabbas av elektriska kortslutningar och andra problem. Det är bäst att byta ut värmefiltar som är mer än 10 år gamla.

Andra Tvättrådsguider: