Fördelar Med Tyngdtäcken

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Många människor tycker att det hjälper dem att minska stress och främja lugnet om de lägger till en tyngdtäcke i sin sömnrutin. På samma sätt som en kram kan det mjuka trycket från en tyngdtäcke hjälpa till att lindra symtom och förbättra sömnen för personer med sömnlöshet, ångest eller autism.

Vad Är Ett Tyngdtäcke?

Tyngdtäcken är utformade för att vara tyngre än vanliga täcken. Det finns två typer av tyngdtäcken: stickade och täckstilar. Tyngdtäcken i täckstil ger tyngd med hjälp av plast- eller glaspärlor, kullager eller annan tung fyllning, medan stickade tyngdtäcken är vävda med hjälp av tätt garn.

En tyngdtäcke kan användas på sängen, soffan eller var du än vill koppla av.

Fördelar Med Tyngtäcke

Tyngdtäcken är inspirerade av en terapeutisk teknik som kallas djuptrycksstimulering, som använder ett fast, kontrollerat tryck för att skapa en känsla av lugn. Att använda en tyngdtäcke kan ha subjektiva och objektiva fördelar för sömnen.

Ge komfort och säkerhet

Tyngdtäcken ger en känsla av trygghet och bekvämlighet, vilket kan hjälpa dig att somna snabbare. Det är som att få en varm kram som omsluter din kropp, vilket kan skapa en lugn och avslappnad känsla. Denna känsla av trygghet och bekvämlighet kan också göra att du sover djupare och längre.

Lindra stress och lugna ångest

Ett tyngdtäcke kan hjälpa till att hantera känslor av stress och ångest, vilket ofta kan störa sömnen. Genom att ge en trygghet och lindra känslor av ångest och stress kan du känna dig mer avslappnad och sova bättre.

Förbättra sömnkvaliteten

Tyngdtäcken använder djuptrycksstimulering för att stimulera produktionen av serotonin, det humörhöjande hormonet som kan förbättra din sömnkvalitet och minska nivåerna av kortisol, det stresshormon som kan störa sömnen. Genom att öka produktionen av serotonin kan ett tyngdtäcke bidra till att skapa en mer avslappnad och behaglig sömnmiljö.

Lugna Nervsystemet

Tyngdtäcken har visat sig vara effektiva för att lugna nervsystemet och hjälpa människor att slappna av och förbereda sig för sömn. När kroppen utsätts för tryck och tyngd, svarar den genom att producera oxytocin och serotonin, vilka kan bidra till att minska stress, ångest och förbättra humöret. Samtidigt kan tyngdtäcken hjälpa till att minska aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, vilket är ansvarigt för kamp- eller flyktresponsen, och öka aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet, som är ansvarigt för vila och återhämtning.

Många människor har rapporterat om förbättringar av sömnkvaliteten efter att ha använt tyngdtäcken. Men det är viktigt att notera att tyngdtäckear inte är en mirakelkur för sömnproblem och att de inte fungerar för alla. Vissa människor kan känna sig obekväma eller begränsade av tyngdtäckear, medan andra kan uppleva en negativ effekt på sömnen.

För personer som lider av ihållande sömnproblem eller ångest är det alltid bäst att rådgöra med en läkare för att utvärdera sin situation. En läkare kan hjälpa till att bedöma om en tyngdtäcke kan vara en effektiv del av en omfattande behandling för att förbättra sömnen och minska ångest.

Att använda ett tyngdtäcke är inte en garanti för att du kommer att sova bättre, men många människor har upplevt positiva resultat när de använder en. Om du vill lära dig mer om hur du kan använda en tyngdfilt för att förbättra din sömnupplevelse, kan du hitta mer information i vår andra guide om tyngdtäcken och sömn.

För Vem Är Tyngdtäcken Lämpad För?

Tyngdtäcken har potentiella fördelar för alla typer av sömnare, särskilt de som upplever mycket stress eller har vissa medicinska tillstånd. I synnerhet kan tyngdtäcken ge terapeutiska fördelar för personer med autism, ångest, depression och ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).

Ångest & Depression

Ångest och depression är vanliga psykiska sjukdomar som kan påverka en persons sömn negativt. Personer med dessa sjukdomar kan ha svårt att somna eller att sova igenom hela natten. Detta kan förvärra deras ångest och depressiva symtom och skapa en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

En tyngdtäcke kan hjälpa personer med ångest och depression genom att ge en lugnande effekt och förbättra sömnen. Enligt en studie minskade användningen av tyngdtäcken insomningssymtom hos personer med olika psykiska sjukdomar som ångest, depression, bipolär sjukdom och ADHD. Många personer med psykiska sjukdomar har också rapporterat om att de upplever en lugnande effekt av en tyngdtäcke, vilket kan hjälpa dem att koppla av och slappna av.

Autism

Att vara på autismspektrumet kan också påverka sömnen negativt, eftersom personer med dessa tillstånd ofta kan ha problem med sensorisk överbelastning och överstimulering. Genom att använda ett tyngdtäcke kan dessa personer aktivera beröringssinnet och fokusera på det djupa trycket från täcket. Detta tryck kan ge tröst och göra det möjligt för dem att slappna av även i situationer som kan vara överstimulerande. Många barn med autism föredrar att använda en vikttäcke för att hjälpa dem att känna sig trygga och bekväma under sömnen.

Det är dock viktigt att notera att det finns en brist på forskning som undersöker de objektiva fördelarna för sömnen av tyngdtäckear hos personer med psykiska tillstånd och autism. Det är också viktigt att tala med en läkare om sömnproblem och psykiska sjukdomar och diskutera hur man kan använda en tyngdtäcke som en del av en omfattande behandling.

Är Tyngdtäcken Säkra Att Använda?

Generellt anses tyngdtäcken vara säkra att använda så länge personen som använder täcket är kapabel att hantera vikten och ta bort täcket när det behövs för att undvika kvävning eller instängning. Det är dock viktigt att ta hänsyn till eventuella medicinska tillstånd innan man använder en tyngdtäcke.

Personer med vissa medicinska tillstånd, såsom kroniska andnings- eller cirkulationsproblem, astma, lågt blodtryck, typ 2-diabetes och klaustrofobi, bör tala med sin läkare innan de använder en tyngdtäcke. Detta gäller särskilt för personer med obstruktiv sömnapné (OSA), eftersom vikten från ett tung täcke kan begränsa luftflödet och förvärra deras tillstånd. Läs mer om hur tugnt tyngdtääcke du bör använda här.

Det är också viktigt att notera att spädbarn och småbarn inte bör använda tyngdtäcken eftersom de riskerar att fastna under dem och kvävas. Även om det finns tyngdtäckear speciellt utformade för barn, bör man alltid följa tillverkarens rekommendationer och använda täcket under övervakning.

Förutom att ta hänsyn till medicinska tillstånd och ålder, är det viktigt att köpa en högkvalitativ tyngdtäcke från en pålitlig tillverkare och följa tillverkarens skötselanvisningar för att säkerställa en säker användning av tyngdtäcket.

Hur Du Väljer Rätt Tyngdtäcke

De flesta människor föredrar en tyngdtäcke som motsvarar ungefär 10 % av deras kroppsvikt, men du bör ta hänsyn till dina egna preferenser när du letar efter en tyngdtäcke. Tyngdtäckear säljs i vikter som sträcker sig från 3 till 15 kg, och de finns vanligtvis i standardstorlekar för sängkläder som 90,120,140, 160 och 180 cm i bredd. Vissa tillverkare tillverkar även tyngdtäckear i barn- eller resestorlek.