• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Guide
  • »
  • Biverkningar Av Tyngdtäcke: Vanliga Symptom & Effekter

Biverkningar Av Tyngdtäcke: Vanliga Symptom & Effekter

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Letar du efter ett nytt sätt att minska sömnlöshet, stress eller ångest? Enligt forskning och förstahandsberättelser kan ett bra tyngdtäcke vara ett effektivt verktyg. Och en extra bonus? Du kan använda dem när som helst i ditt eget hem.

Förr användes tyngdtäcken – även kallade ångestfiltar eller gravitationsfiltar – främst av terapeuter och psykiatriker, men numera är användningen av dem mycket vanligare. Faktum är att det är lätt att hitta tyngdtäcken för vuxna och tyngdtäcken för barn i butiker eller på nätet.

Så vad är det för något med tyngdtäcken? Som du kanske förväntar dig är denna kategori av filtar tyngre än andra sorter. Och förutom att ge värme och komfort kan de ge terapeutiska fördelar som är lätta att uppleva dagligen.

Vad Är Ett Tyngdtäcke & Hur Fungerar De?

Tyngdtäcken fungerar genom djuptrycksstimuleringsterapi, vilket ger en lugnande och avslappnande effekt på kroppen. De innehåller små, jämnt fördelade material såsom plastpellets, glaspärlor, polyester eller ris, som ger dem tyngd.

Tyngtäcken är tillverkade av andningsbart och mjukt tyg och vikterna sys eller fylls i filten för att ge korrekt viktfördelning. Det är viktigt att välja rätt storlek och vikt för att säkerställa att filten inte är för tung och orsakar obehag.

Tyngdtäcken används ofta som terapi för personer med autism, uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet, restless leg syndrome eller andra ångesttillstånd eftersom den djupa tryckstimuleringen som de tyngdtäcken ger kan vara fördelaktig. Men vem som helst kan använda en viktfilt för att främja avslappning och minska stress.

Hur Lång Tid Tar Det För Tyngdtäcken Att Fungera?

Tyngdtäcken fungerar genom djuptrycksterapi eller tryckterapi, vilket främjar avslappning och minskar ångest genom att stimulera frisättningen av serotonin. Personer som använder en viktfilt kan uppleva bättre sömn och en känsla av trygghet och lugn.

Men det tar olika lång tid för olika människor att uppleva fördelarna med en viktfilt, beroende på faktorer som ålder, storlek och sömnrutiner. Det är därför viktigt att ge filtens effekt några veckor att märkas. Om det inte finns någon märkbar förbättring efter några veckor är det troligt att filten inte fungerar för den specifika personen.

För Vem Är Tyngdtäcken Olämpliga?

Tyngdtäcken är inte lämpliga för alla och det finns vissa grupper av människor som bör undvika dem.

Personer med diabetes har en försämrad cirkulation, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem om rörelsefriheten begränsas. Tyngdtäcken kan också vara problematiska för personer med sömnapné, astma och andra andningssvårigheter eftersom de kan hindra eller bromsa andningen.

Personer med problem med blodcirkulation och blodtryck bör också undvika tyngdtäcken, eftersom den kramande effekten av tyngden minskar pulsen, blodtrycket och blodcirkulationen. Personer med hudproblem som kroniska eller akuta utslag och sår bör också undvika tyngdtäcken, eftersom tyngden och värmen under täcket kan förvärra dessa tillstånd.

Klaustrofobi och cleithrophobia är två fobier som kan utlösas av tyngdtäcken. Personer med klaustrofobi kan känna sig instängda eller kvävda under filten, medan personer med cleithrophobia kan uppleva panikattacker på grund av tyngden och trycket från filten.

Slutligen kan tyngdtäcken också vara för varma för vissa människor, vilket kan förvärra deras oro och ångest.

Nackdelar Med Tyngdtäcken

Tyngdtäcken kan ha vissa nackdelar som bör beaktas innan man använder dem regelbundet. För det första kan det ta tid att vänja sig vid en ny sovrutin med ett tyngdtäcke. För det andra är tyngdtäcken vanligtvis dyra eftersom de kräver högkvalitativt material och tillverkningsmetoder.

Tyngdtäcken är inte lämpliga för spädbarn och småbarn på grund av risken för kvävning. Dessutom är de inte praktiska för resor på grund av deras storlek och vikt.

Personer med sömnapné och andra sömn- och andningssjukdomar bör också undvika tyngdtäcken eftersom de kan minska andningen och pulsoximetern. Detta kan vara farligt för personer med andningsbekymmer som sömnapné, eftersom de helt kan avlägsnas från omgivande luft under tyngdtäcket och leda till kvävning och död.

Biverkningar Med Tyngdtäcke

Trots fördelarna med tyngdtäcken kan det finnas vissa biverkningar som bör beaktas innan man använder dem regelbundet. En vanlig biverkning är obehag, särskilt om tyngdtäcket är för tungt för användaren. Detta kan orsaka känsla av kvävning eller instängdhet, vilket kan öka ångesten och orsaka sömnproblem.

Tyngdtäcken kan också orsaka problem med rörelsefrihet och begränsa kroppens naturliga rörelser under sömnen. Detta kan leda till obehag och ökad risk för vridning eller skada. Tyngdtäcken kan också orsaka problem med temperaturreglering, eftersom de är gjorda av tungt material och kan bli för varma under sömnen.

Det är också viktigt att notera att tyngdtäcken inte är lämpliga för alla, särskilt personer med vissa medicinska tillstånd. Till exempel kan personer med andningsbesvär, cirkulationsproblem eller hudproblem uppleva problem med användning av tyngdtäcke. Det är också viktigt att undvika att använda tyngdtäcken för spädbarn och småbarn, eftersom det finns risk för kvävning. Tyngdtäcken för lite större barn kan däremot vara mycket effektiva.

I allmänhet är det viktigt att välja rätt vikt och storlek för tyngdtäcket och att använda det med försiktighet. Om obehag eller andra problem uppstår, är det bäst att sluta använda tyngdtäcket och konsultera en läkare eller annan medicinsk professionell för råd och vägledning.

Vad Händer Om Du Sover Med Ett För Tungt Tyngdtäcke?

Om du sover med ett för tungt tyngdtäcke kan det vara svårt för dig att röra dig. Vanligtvis är en kompatibel vikt för en filt 10 % av din kroppsvikt. Om du väljer något som är större än så, se till att din läkare har rekommenderat det.

Att sova under ett för tungt täcke kan i slutändan göra din sömn sämre. Du kan känna dig instängd eller kvävd av täktens vikt. Det gör ibland att du känner dig belastad under tyngden, som om du är fångad eller instängd i ett hörn. Filten kan ha fel vikt om du upplever något av dessa symtom; byt till en lättare filt eller en vanlig filt.

Läs mer här om du är osäker på vilken vikt du ska välja på ditt tyngdtäcke.

Är Tyngdtäcken Säkra?

Tyngdtäcken rekommenderas av läkare som lider av sömnbrist för olika psykiska problem. Det är dock bara ibland ett nöje för alla eftersom det som verkar bekvämt för en kan vara en smärta för andra. Tyngdtäcken har sin del av biverkningar, så det är bättre att konsultera en läkare innan du introducerar dig själv till en sådan.