• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Sängstorlekar & Mått: Lär Dig Allt Om Hur Stor Säng Du Behöver

Sängstorlekar & Mått: Lär Dig Allt Om Hur Stor Säng Du Behöver

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Har du svårt att välja rätt storlek på din säng? När det gäller sängar och resårmadrasser är det inte nödvändigtvis så att en storlek passar alla.

Medan en stor dubbelsäng kan vara bättre för dem som delar säng, kan en mindre enkelsäng passa in i trängre utrymmen. Från din längd till din budget finns det flera andra anledningar till varför du kanske föredrar en bredare eller smlaare säng.

Om du är redo att göra dig av med din gamla säng och ersätta den med en som passar för dig vill du fatta ett välgrundat beslut. Fortsätt läsa för att lära dig de viktigaste skillnaderna mellan en olika sängstrolekar och hur du väljer rätt storlek för dig.

Hur Bred Säng Behöver Du?

Oftast pratar vi om enkelsängar och dubbelsängar när vi pratar om bredden på en säng, men det finns många olika mått som kan vara bra för olika personer. Här är några exempel på de vanligast måtten du kommer att stöta på när du köper en säng här i Sverige:

Mått För Enkelsängar

Enkelsängar finns i olika storlekar och mått, och det är viktigt att välja rätt storlek för att säkerställa en bekväm sovupplevelse. Här är några vanliga mått för enkelsängar:

 • 80-säng: Den minsta enkelsängen med en bredd på 80 cm. Denna storlek passar bra för mindre barnrum eller extra gästrum med begränsat utrymme. Det är dock viktigt att notera att en säng med en bredd på 80 cm kan kännas trång för en vuxen person.
 • 90-säng: En vanlig storlek på enkelsängar med en bredd på 90 cm. Denna storlek passar bra för både barn och vuxna och är ett bra alternativ för mindre sovrum. En 90-säng kan också vara ett bra val för personer som föredrar att sova ensamma.
 • 105-säng: En något bredare enkelsäng med en bredd på 105 cm. Denna storlek är ett bra val för personer som vill ha lite mer utrymme när de sover, men som inte vill ha en dubbelsäng.
 • 120-säng: En större enkelsäng med en bredd på 120 cm. Denna storlek kan vara ett bra alternativ för personer som vill ha gott om utrymme att röra sig på under natten, men som inte vill ha en dubbelsäng. En 120-säng kan också vara ett bra val för mindre sovrum där det inte finns tillräckligt med plats för en större säng.

Sammanfattningsvis finns enkelsängar i olika storlekar och det är viktigt att välja rätt storlek beroende på ens behov och rummets storlek. De vanligaste måtten för enkelsängar är 80 cm, 90 cm, 105 cm och 120 cm i bredd.

Mått För Dubbelsängar

Dubbelsängar är en vanlig typ av säng som används av par eller personer som vill ha extra utrymme att röra sig på när de sover. Här är några vanliga mått för dubbelsängar:

 • 140-säng: En dubbelsäng med en bredd på 140 cm. Denna storlek är vanligt förekommande i mindre sovrum och kan passa par som föredrar att sova nära varandra.
 • 160-säng: En dubbelsäng med en bredd på 160 cm. Denna storlek är vanligt förekommande och passar bra för par som vill ha lite extra utrymme att röra sig på under natten.
 • 180-säng: En dubbelsäng med en bredd på 180 cm. Denna storlek ger gott om utrymme för par att sova bekvämt och är ett populärt val för sovrum där det finns tillräckligt med plats.
 • 200-210-säng: En extra stor dubbelsäng som är vanligare i Nordamerika. Bredden kan variera mellan 200-210 cm, vilket ger gott om utrymme för par att sova bekvämt och sträcka ut sig på.

När du väljer storlek på en dubbelsäng är det viktigt att tänka på rummets storlek och hur många personer som ska sova i sängen. En 140-säng kan passa bra för mindre sovrum och par som vill sova nära varandra, medan en 180-säng kan vara ett bättre alternativ för större sovrum och par som vill ha extra utrymme att röra sig på. Det är också viktigt att tänka på att större sängar kan vara dyrare än mindre sängar och att sängtillbehör, som lakan och påslakan, kan vara dyrare för större sängar.

Amerikanska & Internationella Mått På Sängar

En king size säng är en stor säng som rymmer två personer och ger gott om utrymme att sträcka på sig. En queen size säng är också en stor säng som rymmer två personer, men är något mindre än en king size säng.

Standardmåtten på båda sängarna varierar beroende på geografisk plats och tillverkare men generellt gäller följande:

 • King size säng: 180-200 cm bred
 • Queen size säng: 140-160 cm bred

Fördelarna med en king size säng är att den ger gott om utrymme att röra sig och minskar risken för att tränga på varandra när man sover tillsammans. Fördelarna med en queen size säng är att den tar upp mindre plats i rummet och är en bra lösning för mindre sovrum. Det är viktigt att tänka på rummets storlek och antalet personer som ska sova i sängen när man väljer storlek på sängen.

Hur Lång Säng Behöver Du?

För att bestämma vilken längd på säng du behöver bör du mäta längden på din kropp och lägga till cirka 10-20 cm för att ge tillräckligt med utrymme för att sträcka ut benen. En standard enkelsäng och buddlesäng är vanligtvis 200 cm lång men det finns även alternativ som är 210-220 cm lång.

Om du är längre än genomsnittet (över 190 cm), eller om du ofta rör dig mycket när du sover, kan en längre säng vara mer lämplig. Vissa tillverkare erbjuder även specialbeställda sängar som är längre än standardmåtten.

Det är också viktigt att ta hänsyn till rummets storlek när man väljer längden på sängen. Om rummet är litet kan en 210-säng vara för stor, men en mindre säng kan vara ett mer lämpligt val.

Hur Hög Säng Behöver Du?

När man väljer höjden på en säng finns det några faktorer att ta hänsyn till. En vanlig faktor är vilken typ av säng man väljer, som kan påverka höjden på sängen. Här är några vanliga höjder för olika typer av sängar:

 • Ramsängar: Ramsängar har en låg profil och ligger vanligtvis runt 45-55 cm hög när man inkluderar ben och bäddmadrass. Ramsängar kan vara ett bra val för personer som vill ha en låg sängprofil eller som har begränsat utrymme i sovrummet.
 • Kontinentalsängar: Kontinentalsängar har en högre profil än ramsängar och ligger vanligtvis runt 55-65 cm hög när man inkluderar ben och bäddmadrass. Kontinentalsängar består av flera lager, inklusive en bäddmadrass, en madrass och en resårlåda, vilket ger extra höjd och komfort.
 • Ställbara sängar: Ställbara sängar har en justerbar ram som kan höjas eller sänkas för att ge optimal komfort. Höjden på en ställbar säng är vanligtvis ungefär samma som för en kontinentalsäng.

Det är också viktigt att ta hänsyn till din egen längd och höjd när du väljer höjden på sängen. Om du är längre eller kortare än genomsnittet kan en högre eller lägre sängprofil vara mer lämplig för dig. Dessutom kan höjden på sängen påverka hur enkelt det är att komma in och ut ur sängen, vilket kan vara viktigt för personer med begränsad rörlighet.

Sammanfattningsvis finns det olika höjder på sängar beroende på vilken typ av säng man väljer. Ramsängar har vanligtvis en lägre profil medan kontinentalsängar och ställbara sängar har högre profiler. Det är också viktigt att ta hänsyn till din egen längd och höjd samt eventuella rörlighetsbegränsningar när du väljer höjden på sängen.

Faktorer Att Tänka På Innan Du Bestämmer Sängstorlek

Det finns många faktorer som kan påverka ditt val av sängstorlek. Du måste prioritera bland dessa faktorer när du bestämmer vilken sängstorlek som passar bäst för dig och din familjs långsiktiga behov. En madrass av hög kvalitet är en investering du gör för din hälsa. Det är viktigt att du fattar detta beslut klokt, först efter att ha analyserat alla avgörande faktorer.

Rumsstorlek

När du väljer storlek på din säng är det viktigt att ta hänsyn till storleken på rummet där sängen ska stå. En bra tumregel är att lämna minst en halv meter utrymme på varje sida av sängen och vid sängbotten för att undvika att rummet känns trångt och rörigt. Detta kan också påverka sömnen negativt.

Om du funderar på att lägga till extra möbler i rummet måste du också ta detta i beaktning när du väljer storlek på sängen. En dubbelsäng passar bäst i ett rum som är minst 16 kvadratmeter, medan en enkelsäng passar bäst i ett rum som är minst 10-12 kvadratmeter.

Om du vill ha en dubbelsäng i ett större rum har du mer frihet att lägga till fler möbler utan att det påverkar rörelsefriheten kring sängen. Men om du väljer en king size säng till ett mindre rum kan det innebära att du behöver göra avkall på viss möblering. Kom ihåg att en stökig sovrumsmiljö också kan påverka din sömn negativt.

Antal Personer

När du väljer storlek på en madrass är antalet personer som kommer att sova i sängen en viktig faktor att överväga. För par är både queen size och king size vanliga val. Större dubbelsängar ger varje partner extra utrymme jämfört med 160-sängar och rymmer också barn om de vill mysa med sina föräldrar.

I en 160-säng har varje partner lite mindre utrymme att röra sig i jämfört med 180-sängar. 160-sängar är också populära bland singelsovare som vill ha gott om plats att sträcka ut sig. Dessa lterntaiv kan vara en bra lösning för både enskilda personer och par som gillar att sova nära varandra, men det finns vanligtvis inte tillräckligt med utrymme för barn att sova i sängen tillsammans med föräldrarna.

Sovrummets Placering

Placeringen av sovrummet är en annan faktor att överväga när man väljer storlek på en madrass. Dubbelsängar i 180 eller 200 cm bredd är tunga och kan vara svåra att bära, speciellt om sovrummet ligger på övervåningen eller om du bor på övervåningen i en lägenhet. I sådana fall bör man tänka på de logistiska problemen med att bära in en större säng. Bredden på trappan och dörrarna kan också påverka möjligheten att få in en större säng.

Å andra sidan är lite mindre sängar lättare och mindre än större dubbelsängar och kan därför vara lättare att bära in i sovrummet. Detta kan vara en viktig faktor att överväga om du har begränsningar i din bostad, till exempel om du bor i en lägenhet eller har trånga utrymmen.

Andra Framtida Beslut

Dina framtida beslut är också en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer storlek på en madrass. Om du har en livsstil som innebär att du flyttar ofta kan det vara bättre att investera i en mindre säng, eftersom tunga king size-madrasser kan vara svåra att bära eller manövrera. Om du har begränsat utrymme i din bostad eller om du ofta flyttar, kan en mindre säng vara ett bättre val.

Å andra sidan, om du inte har några planer på att flytta och om du är i en relation, kan det vara bättre att investera i en king size-madrass för att få mer utrymme och komfort. En king size-madrass ger mer utrymme att sträcka ut sig på och kan ge bättre sömnkvalitet, särskilt om man delar säng med en partner.

Pris

Priset på madrasser kan variera beroende på storlek och typ av madrass som du väljer. Till exempel kan en memory foam, latex, resår eller kombimadrass ha olika priser beroende på dess egenskaper och kvalitet. Generellt sett kostar större sängar mer än mindre sängar.

En högkvalitativ enkelsäng kan ibland vara dyrare än en dåligt tillverkad dubbelsäng, men som regel är priset för en king size-säng eller en queen size-säng högre än priset för en mindre säng. Detta beror på att större sängar kräver mer material för tillverkning, vilket ökar produktionskostnaden. Detta kan också påverka priset på sängtillbehör som täcken och lakan, eftersom de kan vara dyrare för större sängar.

Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet när man väljer en madrass. Det är ofta värt att investera i en högkvalitativ madrass eftersom det kan påverka din sömnkvalitet och hälsa på lång sikt. Samtidigt kan det vara en god idé att jämföra priser från olika tillverkare och återförsäljare för att hitta den bästa sängen till det mest konkurrenskraftiga priset.

Sammanfattningsvis

I denna guide har vi berört de olika sängstorlekar och mått, inklusive enkelsängar och dubbelsängar, samt amerikanska och internationella mått, som du kan hitta på sängar. Vi har även gett tips på hur man väljer rätt storlek på sängen baserat på rummets storlek, antal personer, sömnmönster, och budget.