Hur Ofta Bör Man Köpa Nya Lakan & Sängkläder?

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Hur ofta du behöver nya sängkläder beror på några faktorer, till exempel vad lakanet är gjort av, om du svettas i sömnen och hur ofta du tvättar dina lakan.

Vissa märken rekommenderar att du byter ut dina lakan varje år eller varje par år, men sanningen är att om du behandlar dina sängkläder väl bör högkvalitativa lakan räcka i flera år. I verkligheten behöver lakanen egentligen bara bytas ut när de är skadade eller obekväma.

”Frekventa tvättar bryter ner även högkvalitativa lakan”, råder MarthaStewart.com. ”Byt ut dem när du ser tydliga tecken på åldrande, som fläckar, fransiga fållar eller blekta mönster.”

Tips För Att Få Dina Lakan Att Hålla Längre

Sängkläder, inklusive lakan, kan vara en viktig investering för en god natts sömn. För att få ut det mesta av dina lakan och för att förlänga deras livslängd finns det några tips att följa.

För det första är det viktigt att tvätta lakanen på rätt sätt. Skonsamma tvättcykler fungerar bäst, och att tvätta en uppsättning lakan åt gången är idealiskt. Användning av ett mildare tvättmedel är också ett bra alternativ, eftersom starka tvättmedel kan belägga lakanen och få dem att kännas grova.

För mycket tvättmedel bör också undvikas. Detta kan skada lakanen och påverka kvaliteten på tyget. Om man använder blekmedel för att desinficera lakanen kan det vara värt att notera att vissa experter tror att kemikalierna i blekmedel kan skada tyget och få det att åldras snabbare. Det är bäst att följa tillverkarens anvisningar på tvättmedelsförpackningen.

När det gäller torkning är det viktigt att inte torka lakanen på en för varm cykel, eftersom värme kan krympa bomullsfibrerna. Vissa lakanmärken överdimensionerar sina lakan för att motverka detta problem, men det är alltid bäst att vara försiktig med torkningen.

Slutligen är det viktigt att förvara lakanen på rätt sätt när de inte används. Efter tvätt och torkning bör de förvaras på en sval och torr plats, t.ex. i en linneskåp, en låda eller en behållare under sängen. Se också till att de är förpackade på ett säkert sätt så att de inte kan drabbas av malar eller andra skadedjur. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du hjälpa till att förlänga livslängden på dina lakan och se till att de håller sig fräscha och bekväma under många användningar.

När Du Ska Byta Ut Ditt Lakan

Så här vet du när det är dags att investera i nya lakan:

  • Om lakanen är så fläckiga att det inte går att rädda dem.
  • Om tyget har blivit för tunt eller har hål.
  • Om kanterna fransar sig
  • Om tyget har blivit grovt och repigt och du inte kan åtgärda det.
  • Om lakanen har en lukt som inte går att tvätta bort.

Om du är försiktig vid köpet kan du också se till att dina lakan håller så länge som möjligt, eftersom vissa tygblandningar håller längre än andra. Lakan som är 100 % bomull är hårdare och håller i flera år så länge du tar hand om dem ordentligt.

Lär dig hur ofta du bör byta lakan och hur du kan förlänga livslängden på dem. Få tips om tvätt, torkning och förvaring. När är det dags att byta ut dina lakan? Ta reda på det här.