Hur Man Viker Ett Dra-På-Lakan

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Alla vet att en god natts sömn är essentiell för att fungera på topp under dagen. Men ofta glömmer vi bort de små detaljerna som kan göra sömnen ännu bättre. Ett av dessa är hur vi tar hand om och förvarar våra sängkläder. Att vika ett dra-på-lakan ordentligt kan tyckas vara en småsak, men det kan verkligen göra en stor skillnad när det gäller att hålla dina sängkläder fräscha och redo för användning.

Först och främst, vem gillar rynkiga lakan? Ingen, precis. Att veta hur man viker ett dra-på-lakan korrekt hjälper inte bara till att spara utrymme i ditt linneskåp, utan även att hålla dina lakan fria från irriterande rynkor och veck.

Men om du någonsin har försökt vika ett dra-på-lakan själv, vet du att det kan vara en utmaning. Med sina elastiska hörn och oregelbundna former kan det verka som om de inte är avsedda att vikas alls!

Oroa dig inte. Vi har sammanställt en steg-för-steg-guide för att lösa detta kluriga problem. Följ dessa instruktioner, och du kommer att vara en mästare på att vika dra-på-lakan på nolltid!

Hur Du Viker Ett Dra-På-Lakan i 10 Steg

Så här hanterar du din bäddning med proffsighet i tio enkla steg.

Steg 1: Identifiera de Elastiska Hörnen

Låt oss börja enkelt. Greppa lakanets hörn så att dess långa sida sträcker sig över din kropp. Var noga med att den elastiska sidan av lakanet är mot dig. Positionera händerna i de två övre hörnen, vilket kan vara enklare om du står upp, särskilt om lakanet är i kingsize-storlek. Tänk på det som en form av sängklädspantomim!

Steg 2: Invertera de Elastiska Hörnen

Med händerna i lakanets fickor, invertera det högra hörnet (eller vänstra om du är vänsterhänt). Ditt lakan kanske ser lite skruvat ut, men ingen panik, det ska det!

Steg 3: Koppla Samman Hörnen

Håll fast det inverterade hörnet och vik det in i det motsatta vänstra hörnet så att hörnsömmarna möter varandra. Du är på rätt spår om sömmarna ser parallella ut.

Steg 4: Utjämna Lakanet

Lägg lakanet på en plan yta och räta ut det. Du bör nu se en U-form, med resårbandet löpande längs överdelen.

Steg 5: Återigen, Invertera Hörnen

Tryck in händerna i en av fickorna igen, och du kommer att märka att den nu har två lager. Lokalisera det elastiska hörnet, invertera det som tidigare.

Steg 6: Koppla Samman Hörnen, Igen

Anslut den inverterade sidan till det motsatta hörnet, precis som tidigare. Du ska nu vara tillbaka till en L-form, men den här gången fyra lager tjock.

Steg 7: Tryck ut Luften

När alla fyra hörn är staplade, släta ut lakanet så mycket som möjligt för att pressa ut överskottsluften. Detta förbereder lakanet för nästa steg.

Steg 8: Räta ut Eventuella Rynkor

Lägg lakanet på en plan yta och jämna ut eventuella kvarvarande rynkor. Ta lakanets raka kant och vik den mot resåren, ungefär halvvägs.

Steg 9: Vik Lakanet till en Rektangel

Vik lakanet igen till den motsatta kanten av den platta kanten. Du bör nu ha en smal rektangel, redo att vikas som vilket platt lakan som helst, dubbelt eller tredubbelt, beroende på utrymmet du har till ditt förfogande.

Steg 10: Stapla Lakanen på Varandra

Försök att få ditt elastiska lakan så kompakt som möjligt genom att trycka ut luften när du viker det. Stapla ditt nyligen vikta lakan med de andra lakanen i ditt linneskåp. Nu har du tagit kontroll över dina sängkläder!

Genom att följa dessa steg kommer du att ha en effektiv och organiserad förvaring av dina lakan och samtidigt behålla dem i bästa skick.