• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Säng
  • »
  • Allt Om King Size, Queen Size, Twin Bed & Double Bed – Mått & Sängstorlek

Allt Om King Size, Queen Size, Twin Bed & Double Bed – Mått & Sängstorlek

Skriven Av Tony Swärd  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Att ha koll på olika sängstorlekar som King Size, Queen Size, Twin bed och Double bed kan vara till stor hjälp när du köper en säng eller bokar ett hotellrum. Det kan hjälpa dig att undvika eventuella överraskningar med en allt för liten sängstorlek.

När du bokar ett hotellrum är det alltid viktigt att kolla på sängstorleken och standarden som ingår i priset. Det har hänt att människor har tagit för givet att man får ett dubbelrum när man bokar ett hotellrum för två personer, men senare upptäcker att rummet har två twin beds istället för en dubbelsäng.

Genom att kolla på rumsbeskrivningen och dubbelkolla vilken sängstorlek som ingår i priset, särskilt om du bokar via en hotellbokningssajt, kan du undvika eventuella missförstånd och vara säker på att du får den sängstorlek du vill ha.

Att känna till standardmåtten för olika sängstorlekar som King Size, Queen Size, Twin bed och Double bed kan också hjälpa dig när du köper en säng för hemmet. Det hjälper dig att välja rätt storlek på sängen och se till att den passar ditt rum och dina behov.

Det är också viktigt att tänka på att storleken på sängen kan påverka priset, både för sängen och sängtillbehör som lakan och påslakan. Därför är det bra att ha koll på olika sängstorlekar för att kunna göra ett informerat val när du köper eller bokar en säng.

Skillnader På King Size & Queen Size Sängar

Produkt:KingQueen
Bredd:Standardmått på 180 cm, men kan variera beroende på geografisk plats och tillverkare.Standardmått på 152 cm, men kan variera beroende på geografisk plats och tillverkare.
Längd:Standardmått på 200 cm, men kan variera beroende på geografisk plats och tillverkare.Standardmått på 203 cm, men kan variera beroende på geografisk plats och tillverkare.
Område Per Person:90 cm x 200 cm = 1,8 kvadratmeter per person.76 cm x 203 cm = 1,5 kvadratmeter per person.
Rekommenderad Rumstorlek:15 m2 eller större.12 m2 eller större.
Fördelar:Ger gott om utrymme att röra sig och sträcka ut på. Kan minska risken för att tränga på varandra när man sover tillsammans.Ger gott om utrymme för en eller två personer att sova bekvämt. Tar upp mindre plats i rummet än en king size säng och är därför en bra lösning för mindre sovrum.
Nackdelar:Större och tar upp mer plats i rummet än andra mindre sängar, vilket kan vara en utmaning i mindre sovrum. Kan vara tung och svår att flytta.Om man sover med en partner kan en queen size säng kännas något trång om man rör sig mycket under natten.

Kom ihåg att dessa mått kan skilja sig åt något mellan USA, Storbritannien och resterande av Europa. En King Size säng är oftast ungefär 10 cm bredare i USA än vad det är i Europa.

King Size Säng

En king size säng är en stor säng (ofta kontinentalsäng eller ställbar säng) som rymmer två personer och ger gott om utrymme att sträcka på sig. Det är den största standardstorleken på sängar som är vanligt förekommande på hotell och i hem runt om i världen.

Storleken på en king size säng varierar något beroende på geografisk plats. I Europa är standardmåtten för en king size säng 180 x 200 cm medan de i USA vanligtvis är något större, vanligtvis 193 x 203 cm. Dessa mått kan dock variera från land till land och från tillverkare till tillverkare.

Fördelarna med en king size säng är att den ger dig gott om utrymme att röra dig och sträcka på dig när du sover. Dessutom kan den ge en mer bekväm sovupplevelse eftersom den minskar risken för att man ska tränga på varandra när man sover tillsammans.

Men det är också viktigt att tänka på att en king size säng är större och tar upp mer plats i rummet än andra mindre sängar, vilket kan vara en utmaning i mindre sovrum.

Queen Size Säng

En queen size säng är en stor säng som rymmer två personer och är något mindre än en king size säng. Den är vanligt förekommande på hotell och i hem runt om i världen.

Standardmåtten på en queen size säng varierar också något beroende på geografisk plats. I USA är standardmåtten för en queen size säng 152 x 203 cm, medan de i Europa oftast är något mindre, vanligtvis 140 x 200 cm, men även 160×200.

Fördelarna med en queen size säng är att den ger gott om utrymme för en eller två personer att sova bekvämt. Den tar upp mindre plats i rummet än en king size säng och är därför en bra lösning för mindre sovrum.

Det är dock viktigt att notera att om man sover med en partner kan en queen size säng kännas något trång om man rör sig mycket under natten. Om man vill ha mer utrymme att sträcka på sig och röra sig under natten kan en king size säng vara ett bättre alternativ.

Twin Bed

Twin bed är en vanlig typ av säng som ofta används på hotell runt om i världen. Det består faktiskt av två separata enkelsängar som är standardiserade till 90 x 200 cm. Många gånger kan man kombinera dessa två sängar för att skapa en större säng som kallas för king size bed.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på hotell som erbjuder rum med dubbelrum som innehåller två twin beds. Dessa sängar står ofta bredvid varandra utan att vara fysiskt sammanlänkade och kan därför glida isär under natten. När du bokar hotellrum bör du alltså vara medveten om detta och försäkra dig om att sängarna är ihopsatta för att undvika obehag under natten.

Det är också viktigt att notera att en Twin bed i USA har lite annorlunda mått än i andra delar av världen. Den är något bredare men kortare och har standardmåtten 99 x 190 cm. Om du reser med vänner eller familj och vill undvika att dela säng kan en Twin bed vara en perfekt lösning för dig.

Double Bed

En double bed är en vanlig sängtyp i Europa och har standardmåtten 140 x 200 cm. Den kallas ofta för en liten dubbelsäng och kan rymma två personer. Men om man ska sova flera nätter kan det kännas lite trångt, speciellt om man rör sig mycket när man sover.

Om man bokar ett billigare dubbelrum på ett trestjärnigt hotell är det vanligt att man får en double bed i standardrummen. Men i USA har en Double bed lite mindre mått, närmare bestämt 137 x 190 cm, och kallas även för full bed.

Andra Typer Av Sängstorlekar

Både king- och queen size-madrasser kan anpassas ytterligare för att passa dina önskemål. Vissa av dem är allmänt tillgängliga, medan andra är relativt sällsynta att hitta.

Split Queen Mattress

Den traditionella queen size-madrassen är delad på mitten, vilket gör att båda sovande personer kan välja vilken typ av madrass de föredrar på sin sida av sängen. Det finns också delade justerbara Queen-sängar på marknaden som gör att den ena sidan av sängen kan flyttas oberoende av den andra.

Olympic Queen Mattress

Olympic queen size mäter 66 tum och 80 tum, vilket låter sovande njuta av 6 tum mer i bredd. Den här storleken är inte allmänt tillgänglig på marknaden och ses oftast i husbilar och husbilar.

Se även vår guide om Olympic Queen vs Queen Size-madrasser.

California Queen

Även om den inte är lika vanlig som California king-madrassen har en California queen samma syfte att erbjuda extra benutrymme för längre sovande personer. En California queen-madrass lägger till 4 extra tum i längd, vilket ger slutmåtten 84 tum x 60 tum.

Läs vår guide om madrasser för Queen vs California Queen för mer information.

Short Queen

Medan en California queen-madrass är längre än en traditionell queen är en short queen mycket mindre än en standard queen. Med en storlek på 75 tum och 60 tum är short queen ett vanligt val av madrassstorlek för husbilar, eftersom dess minskade storlek kan begränsa dragkraften på ett fordon.

Se vår guide för korta Queen-madrasser jämfört med Queen-madrasser för att få veta mer.

Split King Mattress

Den traditionella östliga king-madrassen är delad på mitten, vilket ger båda sovande friheten att ha sin föredragna madrasstyp på sin sida. Split kings är två madrasser i storlek Twin XL som placeras sida vid sida och kan etablera den mest bekväma madrassen för par.

Förutom möjligheten att ställa in varje sida av madrassen med sin önskade fasthet fungerar en split king size-madrass också bra med justerbara sängar. När de kombineras med en justerbar ram kan sovande personer ställa in varje sida i den vinkel som de tycker är mest bekväm.

California King Mattress

Detta är ett av de allmänt tillgängliga alternativen på madrassmarknaden och står för 7 procent av alla köp av madrasser. Den här storleken lämpar sig bäst för längre personer eftersom den är extra lång och mäter 72 tum på 84 tum – fyra tum längre (men fyra tum smalare) än standard king.

Split California King Mattress

En California king size är delad på mitten så att sovande personer kan välja den bästa madrassen för sin sida av sängen. Den kan dock vara mycket svårare att hitta än en traditionell California king eller en standard split king-madrass. Specialiserade sängkläder för en delad California king-säng kan också vara svåra att hitta.

Vilken Sängstorlek Är Rätt För Dig?

Både king size och queen size-sängar är bra alternativ för par och familjer. När du väljer mellan de två finns det några saker att tänka på:

Sovpartner(er) – Vem delar du din säng med? De flesta par kommer att vara bekväma med att dela en queenmadrass, men de som vill ha mer utrymme kanske vill uppgradera till en king. Par som delar säng med barn och/eller husdjur bör välja en king size för att få tillräckligt med utrymme.

Din storlek, vikt och sovposition – Din och din partners fysiska storlek samt dina preferenser när det gäller sovposition påverkar också valet mellan queen och king. Fysiskt större par kanske vill satsa på en king size-säng. Mycket långa personer kanske vill välja en California king, som har mer benutrymme än en vanlig queen eller king. Och i allmänhet tenderar rygg- och magsovare att föredra lite mer utrymme runt omkring sig, jämfört med sidosovare.

Budget – Vad har du för budget för en ny madrass? King-sängar kostar alltid minst några tusenlappar och mer än en queen-säng av samma märke och modell. Dessutom kommer sängstolar, fundament, sängkläder osv. att vara dyrare för den större king size-måttan. Om du har en snäv budget är queen sannolikt ditt bästa alternativ.

Sovrumsstorlek – Hur stort är rummet du planerar att placera sängen i? Det är bra att mäta innan du köper en ny säng, för att få en känsla för hur väl varje storlek kan passa in i rummet. Vi rekommenderar i allmänhet att du lämnar cirka 50 cm utrymme mellan sängen och varje omgivande vägg eller möbel. En king size-säng är hela 40 cm bredare än en queen-säng och kan få mindre rum att kännas lite trånga.

Lätt att transportera – En king-madrass kommer att vara betydligt svårare att flytta runt, jämfört med en queen-madrass. En queen-säng får plats i lastbilssängar, skåpbilar etc. utan större problem, och den är också relativt enkel att få uppför trappor och runt snäva hörn. King-madrasser kan å andra sidan innebära större utmaningar för flyttare. Om du är någon som flyttar ofta kan en queenmadrass vara ett bättre val.