Bärighet i Duntäcken: Allt Du Behöver Veta

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Bärigheten är ett mått som används för att mäta kvalitén av diverse dunprodukter, och uttrycks i något som heter Cubic inch (Cuin). Detta standardmått har länge används för att mäta kvalitén i divse dunprodukter såsom dunjackor, sovsäckar och liknande, och sedan 2019 har det också varit detta standardmått som används för att utvärdera sängkläder och sängprodukter i dun.

I denna guide tar vi oss en närmare titt på vad detta begrepp innebär, och hur det kan hjälpa hitta det bästa duntäcket för dig.

Mätmetoder För Bärighet i Dunprodukter

Innan 2019 användes en äldre mätmetod som utgick ifrån tjockleken av dunet per 20 gram, medans den nya metoden utgår från tum istället för centimeter, vilket också innebär att mätvärdet förändras något.

I praktiken skiljer sig de två mätmetoderna inte särskilt mycket från varandra. Båda värden uttrycker samma sak, ju högre angivelser – ju bättre bärighet och kvalitét i produkten. Finare dunblandningar har med andra ord oftast en högre bärighet.

Här har du en snabb överblick över de två olika värden, och vad de motsvarar i gamla/nya metoden.

Gammal Bärighet:Ny bärighet mätt i Cuin:
9585
10650
11725
12800
13850
161100

När vi pratar om bärighet, finns det två olika mätskalor som används. På den gamla skalan används tal från 2-16, där 16 är den högsta bärigheten och det mest isolerande. På den nya skalan mäts bärighet på en skala från 100-1100, där 1100 är den högsta bärigheten och det mest isolerande.

När det gäller duntäcken och kuddar är det viktigt att notera att olika duntyper har olika isoleringsförmåga. Det mest exklusiva täcket med högsta bärighet är ett ejderdunstäcke, fyllt med dun från fågeln ejder. Dun från myskand och gås kommer sedan efter ejderdunet på listan över isoleringsförmåga, medan anddun ligger längst ner på listan.

Vilka Faktorer Påverkar Bärigheten i Ett Duntäcke Eller Dunkudde?

Bärigheten i ett duntäcke beror på flera faktorer som påverkar dess isoleringsförmåga. Här är några faktorer som påverkar bärigheten i ett duntäcke:

 1. Kvaliteten på dunet: Bärigheten i ett duntäcke beror till stor del på kvaliteten på dunet som används. Högre kvalitet av dun med högre bärighet ger en bättre isoleringsförmåga i duntäcket.
 2. Dunets täthet: Tätheten av dunet i duntäcket påverkar också dess bärighet. Ett duntäcke med hög täthet av dun ger högre bärighet och därmed bättre isoleringsförmåga.
 3. Fyllningsgrad: Bärigheten i ett duntäcke är också påverkad av mängden dun som används i det. Ett duntäcke med högre fyllningsgrad har mer dun per kvadratmeter och därmed högre bärighet.
 4. Höljets kvalitet: Kvaliteten på höljet som omsluter dunet kan också påverka bärigheten i ett duntäcke. Ett hölje med hög kvalitet och hög densitet kan bidra till att höja bärigheten.
 5. Duntäckets design: Designen på duntäcket kan också påverka dess bärighet. Ett duntäcke med rutmönster eller kassettdesign kan ha bättre bärighet genom att hålla dunet på plats och fördela det jämnt i hela duntäcket.

Det är viktigt att välja ett duntäcke som har hög kvalitet av dun och hög täthet, med en hög fyllningsgrad och hög kvalitet på höljet, för att få ett duntäcke med optimal bärighet och isoleringsförmåga.

Hur Påverkar Bärigheten Dunproduktens Bekvämlighet?

Bärigheten i ett duntäcke kan påverka komforten och sömnen på flera sätt. En hög bärighet kan bidra till att duntäcket håller kroppen varm och bekväm under hela natten. Samtidigt kan en för hög bärighet göra att kroppen överhettas och svettas under sömnen, vilket kan leda till en obehaglig sömnupplevelse.

En duntäcke med lägre bärighet kan ge en lättare och svalare sömnupplevelse, vilket kan vara fördelaktigt under varma sommarnätter eller för personer som lätt blir varma under sömnen. Men om bärigheten är för låg kan duntäcket kännas för tunt och ge en känsla av att inte ge tillräckligt med stöd.

Det är därför viktigt att välja ett duntäcke med rätt bärighet som passar personens individuella preferenser och kroppsstorlek. En person som föredrar att sova på rygg eller mage kan behöva ett tunnare duntäcke med mindre bärighet, medan en person som föredrar att sova på sidan kan behöva ett tjockare duntäcke med högre bärighet för att stödja kroppen ordentligt.

En hög bärighet i duntäcket kan också ge en längre livslängd genom att behålla sin form och kvalitet under en längre tid. Det är viktigt att ta hand om duntäcket på rätt sätt genom att tvätta och lufa det regelbundet, för att bibehålla dess bärighet och isoleringsförmåga under en längre tid.

Vilken Typ Av Dun Har Bäst Bärighet?

Det finns flera typer av dun som används i duntäcken, och de varierar i bärighet och isoleringsförmåga. Dun från vissa fågelarter anses ha högre bärighet än andra. Här är några av de vanligaste duntyperna och deras bärighet:

 1. Ejderdun: Ejderdun anses vara den mest exklusiva typen av dun med högsta bärighet. Ejderfågeln lever i kalla klimat och dess dun har en unik struktur som ger högsta möjliga bärighet och isoleringsförmåga.
 2. Myskanddun: Myskanddun anses vara den näst högsta bärigheten efter ejderdun. Myskanden lever också i kalla klimat och dess dun är mycket mjuk och hållbart.
 3. Gåsdun: Gåsdun har också hög bärighet och är vanligt förekommande i duntäcken. Gåsdun är mjukt och lätt och ger god isolering.
 4. Anddun: Anddun har lägre bärighet än de andra typerna av dun. Anddun är lätt och mjukt, men ger inte lika bra isolering som gåsdun eller myskanddun.

Anledningen till att vissa typer av dun har högre bärighet än andra beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på dunet och dess täthet. Ejderdun anses vara den mest exklusiva och dyraste typen av dun på grund av dess höga bärighet och unika struktur. Myskanddun och gåsdun anses också vara högkvalitativa alternativ med hög bärighet och bra isoleringsförmåga. Det är viktigt att notera att det finns andra faktorer som kan påverka bärigheten, som täthet, fyllningsgrad och höljets kvalitet.

Hur Vet Jag Vilken Bärighet På Duntäcke Som Är Rätt För Mig?

Att välja rätt bärighet för ditt duntäcke är viktigt för att säkerställa en bekväm sömnupplevelse. För att avgöra vilken bärighet som är lämplig för dina behov och preferenser kan du ta hänsyn till följande faktorer:

 1. Din kroppstyp: Din kroppstyp kan påverka vilken bärighet som är lämplig för dig. En person som lätt fryser eller behöver extra isolering på natten kan behöva ett duntäcke med högre bärighet.
 2. Din sovstil: Din sovstil kan också påverka vilken bärighet som är lämplig för dig. Om du föredrar att sova på rygg eller mage kanske du vill ha ett tunnare duntäcke med mindre bärighet. Om du föredrar att sova på sidan kanske du behöver ett tjockare duntäcke med högre bärighet för att stödja kroppen ordentligt.
 3. Din sömnmiljö: Temperaturen och luftfuktigheten i rummet där duntäcket används kan påverka vilken bärighet som är lämplig för dig. Om rummet är mycket kallt eller dragigt kan du behöva ett duntäcke med högre bärighet.
 4. Klimatet: Klimatet där du bor kan också påverka vilken bärighet som är lämplig för dig. Om du bor i ett kallt klimat kanske du vill ha ett duntäcke med högre bärighet för att hålla dig varm på natten.
 5. Dina personliga preferenser: Slutligen kan dina personliga preferenser spela en roll i valet av bärighet. Om du föredrar ett tungt och tjockt täcke kan du vilja ha ett duntäcke med högre bärighet.

Det bästa sättet att avgöra vilken bärighet som är lämplig för dig är att prova olika alternativ och se vad som fungerar bäst för dina behov och preferenser. Du kan också rådgöra med en säljare eller expert på duntäcken för att få rekommendationer baserat på dina behov och preferenser.

Tips För Att Behålla Bärigheten i Dunprodukter

Att ta hand om ditt duntäcke på rätt sätt kan hjälpa dig att behålla dess bärighet och livslängd. Här är några tips för att ta hand om ditt duntäcke:

 1. Lufta duntäcket regelbundet: Duntäcket behöver luftas regelbundet för att behålla sin bärighet och mjukhet. Du kan hänga upp duntäcket på en klädställning eller utanför på en solig dag för att låta det luftas och återfå sin form.
 2. Tvätta duntäcket på rätt sätt: Om ditt duntäcke behöver tvättas, är det viktigt att använda en mild tvättmedel och tvätta det på en lägre temperatur. Undvik att använda blekmedel och sköljmedel, eftersom dessa kan skada dunet. Se till att torka duntäcket ordentligt efter tvättning.
 3. Undvik att använda kemtvätt: Kemtvätt kan skada dunet och påverka dess bärighet. Det är därför bättre att undvika kemtvätt och istället tvätta duntäcket på egen hand eller lämna det till professionella duntvättare.
 4. Använd ett överdrag: Användning av ett överdrag på ditt duntäcke kan skydda det från smuts och skador. Se till att överdraget är av hög kvalitet och tillåter luftcirkulation för att undvika att dunet klumpar ihop sig.
 5. Förvara duntäcket på rätt sätt: Förvara duntäcket i en påse eller låda på en torr och sval plats när det inte används. Förvaring på ett fuktigt eller varmt ställe kan skada dunet och minska dess bärighet och livslängd.

Att ta hand om ditt duntäcke på rätt sätt kan hjälpa dig att förlänga dess livslängd och bibehålla dess bärighet och isoleringsförmåga under en längre tid.