Vad Är Tempur?

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 19 jun 2024

Tempur® hatar när du kallar deras produkter för Memory Foam. Det är inte memory foam, utan ett temperaturkänsligt tryckavlastande material. På grund av detta är de mycket beskyddande när det gäller sitt varumärke, och det med rätta, det har kostat dem miljontals dollar att nå den världsomfattande kännedom som de har idag.

Låt oss gräva lite djupare så att du själv kan ta ställning till om en Tempur-madrass är lämplig för dig eller inte.

Vad Är En Tempurmadrass?

Tempur-madrasser är tillverkade av ett tryckavlastande syntetiskt skum (som liknar men inte är detsamma som minnesskum) som anpassar sig till din kroppsvikt i sängen.

Tempur-Pedic International Inc. anses vara det företag som testade och utvecklade det så kallade minnesskummet och som genom omfattande reklam och marknadsföring uppmärksammade världen på fördelarna med detta ”tryckavlastande material”. Även om materialet utvecklades på 1970-talet av NASA var det inte förrän i början av 1990-talet som Tempur lanserade denna Space Foam-teknik på den inhemska marknaden.

bekväma-tempurmadrass

Fördelar & Nackdelar Med Tempurmadrasser

Tempur-madrasser är populära för sitt högkvalitativa minnesskum som ger en stödjande och bekväm sovupplevelse. Som alla madrasser har de dock sina egna för- och nackdelar.

Fördelar:

 • Tryckavlastning: Tempur-madrasser är utformade för att forma sig efter din kroppsform, vilket ger tryckavlastning och bidrar till att minska smärta i leder och muskler.
 • Rörelseisolering: Det är därför mindre troligt att du känner att din partner vänder och vrider sig under natten.
 • Hållbarhet: Tempur-madrasser är kända för sin hållbarhet och kan hålla i många år.
 • Hypoallergen: Tempur-madrasser är tillverkade av material som är hypoallergena, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med allergier.

Nackdelar:

 • Värmeretention: Memoryskum har en tendens att hålla kvar värmen, vilket kan göra att du känner dig varm och obekväm under natten.
 • Tungt: Tempur-madrasser är ganska tunga och kan vara svåra att flytta eller rotera.
 • Pris: Tempur-madrasser är vanligtvis dyrare än andra typer av madrasser, vilket kan vara ett hinder för vissa personer.
 • No-flip-design: Som vi tidigare diskuterat är Tempur-madrasser ensidiga och kan inte vändas, vilket kan leda till ojämnt slitage med tiden.

På det hela taget är Tempur-madrasser ett bra alternativ för personer som vill ha en stödjande och bekväm sovupplevelse. De har dock en högre prislapp och är kanske inte det bästa alternativet för personer som tenderar att sova varmt.

Olika Modeller Av Tempurmadrasser

Tempur har ett antal modeller i sitt sortiment som alla är baserade på ett ensidigt syntetiskt tryckavlastande skum:

De är alla ensidiga madrasser. Du kan alltså bara vrida dem och inte vända dem.

Varför Är Tempurmadrasser Ensidiga?

Vad är orsaken till att Tempur-madrasserna är ensidiga? Det beror på hur de är konstruerade och tillverkade. Skumlagren börjar med ett stödjande grundlager och blir sedan gradvis mjukare allteftersom de läggs till. På grund av den här konstruktionen kan madrassen inte vändas, eftersom de mjukare lagren inte skulle klara av det konsekventa trycket och så småningom skulle förlora sin form.

Även om vissa kanske undrar varför de inte bara kan lägga upp lager på båda sidorna, är verkligheten den att om man bara använder en sida så säkerställer man att madrassen behåller sin form och sitt stöd över tid. Detta innebär dock också att no turn-madrasser, som Tempur, tenderar att ha en kortare hållbarhet än tvåsidiga modeller. För att säkerställa ett jämnt slitage rekommenderas att du roterar madrassen varje månad.

Andra Alternativ Till Tempurmadrasser

Det finns flera alternativ till Tempur-madrasser: Madrasser med minnesskum: De är utformade för att anpassa sig till din kroppsform och ge stöd och komfort. De är ofta billigare än Tempur-madrasser och finns i olika hårdhetsgrader.

 • Latexmadrasser: Latexmadrasser är tillverkade av naturliga eller syntetiska material och ger en fastare och mer stödjande känsla än memory foam. De är också hållbara och kan hålla i många år.
 • Kombimadrasser: Hybridmadrasser kombinerar stödet från en traditionell fjädermadrass med komforten från minnesskum eller latex. Denna kombination kan ge en mer anpassad sömnupplevelse och bättre allmänt stöd.
 • Bäddmaddrasser: Fjädermadrasser använder ett nätverk av spiraler för att ge stöd och kan fås i olika hårdhetsnivåer. De är ofta billigare än andra typer av madrasser, men ger kanske inte lika mycket formning eller tryckavlastning.

Sammanfattningsvis Om Tempur

Sammanfattningsvis är Tempur-madrasser ett populärt val för personer som vill ha en stödjande och bekväm sovupplevelse. De ger tryckavlastning, rörelseisolering och är hypoallergena. De kan dock vara dyra, tunga och kan hålla kvar värmen, vilket kan göra vissa personer obekväma.

Dessutom innebär deras ensidiga konstruktion att de inte kan vändas, vilket kan leda till ojämnt slitage med tiden. När du överväger en Tempur-madrass är det viktigt att väga för- och nackdelar och ta hänsyn till dina egna sömnpreferenser och din budget.