• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Skillnaden Mellan En Madrass Och En Resårmadrass

Skillnaden Mellan En Madrass Och En Resårmadrass

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

En resårmadrass och en vanlig madrass är två olika typer av madrasser med olika konstruktioner och egenskaper. En vanlig madrass kan ha en mängd olika material som fyllning, såsom skum eller latex, medan en resårmadrass har en fjäderkonstruktion som ger stöd och komfort. I en vanlig madrass är stödet och komforten beroende av materialens densitet och kvalitet, medan en resårmadrass ger stabilitet och anpassning genom sin fjäderkonstruktion.

Läs mer för att lära dig om skillnaderna mellan dessa alternativ, och vilket som kan passa dig bäst.

Vad är en Resårmadrass?

En resårmadrass, även kallad resårbotten är en typ av madrass som har en fjäderkonstruktion inuti. Fjädrarna är vanligtvis gjorda av stål och placeras i rader i madrassen. Dessa fjädrar är vanligtvis täckta av ett lager av skum eller annat mjukt material för att ge extra stöd och komfort.

En resårmadrass är utformad för att fördela vikten jämnt över madrassen och ge stöd där det behövs. Fjädrarnas form och placering kan variera mellan olika tillverkare och modeller, men det vanliga är att fjädrarna är fastsatta i tyg eller mesh, vilket ger en stabil grund för madrassen.

En fördel med en resårmadrass är att den kan anpassa sig efter kroppens form och rörelser, vilket kan minska risken för att man vaknar med stelhet och smärta. Dessutom har resårmadrasser ofta en längre livslängd än andra typer av madrasser, vilket gör dem till ett hållbart val för sovrummet.

Fördelar Och Nackdelar Med En Resårmadrass

Det finns flera för- och nackdelar med en resårmadrass. Här är några av de vanligaste:

Fördelar:

 • Stöd: Resårmadrasser ger utmärkt stöd och tryckavlastning för kroppen, särskilt om man har ryggproblem eller andra hälsoproblem.
 • Luftgenomströmning: Fjäderkonstruktionen gör det möjligt för luften att cirkulera genom madrassen, vilket kan minska risken för att man blir för varm under natten.
 • Lång livslängd: Resårmadrasser har ofta en längre livslängd än andra typer av madrasser och kan hålla i flera år om de sköts ordentligt.

Nackdelar:

 • Bullrig: Resårmadrasser kan vara bullriga när man vrider och vänder sig under natten.
 • Inte så anpassningsbara: Fjäderkonstruktionen gör att resårmadrasser inte är lika anpassningsbara som skummadrasser och kan därför inte ge samma grad av tryckavlastning.
 • Kostnad: Resårmadrasser kan vara dyrare än andra typer av madrasser, beroende på kvalitet och varumärke.

Det är viktigt att tänka på dina personliga preferenser och behov när du väljer en madrass. Om du söker en madrass som ger stabilt stöd och har en längre livslängd, kan en resårmadrass vara rätt för dig. Men om du vill ha en mer anpassningsbar och ljudlös madrass kan en vanlig skummadrass vara ett bättre alternativ.

Vad Är En Madrass?

En vanlig madrass, även kallad en skummadrass, är en typ av madrass som vanligtvis har en fyllning av olika material som skum, latex eller fiber. Dessa material används för att skapa en mjuk och stödjande yta att sova på. Skummadrasser finns i olika hårdhetsgrader, vilket innebär att de kan vara mjuka eller fasta beroende på vilken typ av skum som används.

Vanliga madrasser kan också ha olika lager av skum med olika densitet för att ge stöd och komfort där det behövs. Madrasserna kan också ha olika konstruktioner, såsom memory foam-madrasser som formar sig efter kroppen när man ligger på dem, eller hybridmadrasser som kombinerar skum och fjädrar för att ge både stöd och lyhördhet.

Fördelar Och Nackdelar Med En Madrass

Precis som med resårmadrasser och vanliga skummadrasser finns det för- och nackdelar med madrasser generellt. Här är några av de vanligaste:

Fördelar:

 • Komfort: En bra madrass ger en mjuk och bekväm yta att sova på, vilket kan bidra till en god natts sömn.
 • Stöd: Madrasser är utformade för att ge stöd åt kroppen, särskilt vid nacke, rygg och höfter.
 • Tryckavlastning: Vissa typer av madrasser, särskilt skummadrasser, kan forma sig efter kroppens form och ge en mer anpassningsbar och tryckavlastande yta att sova på.
 • Hållbarhet: En kvalitetsmadrass kan hålla i flera år och ge god valuta för pengarna.

Nackdelar:

 • Kostnad: Madrasser kan vara dyra, särskilt högkvalitativa madrasser från kända varumärken.
 • Underhåll: Madrasser behöver regelbunden städning och underhåll för att hålla sig fräscha och rena.
 • Allergi: Vissa personer kan utveckla allergier mot material som används i madrasser, som latex eller ull.
 • Storlek: Madrasser kan vara stora och tunga, vilket gör dem svåra att flytta eller hantera på egen hand.

Det är viktigt att tänka på dina personliga behov och preferenser när du väljer en madrass. För att få bästa möjliga sömnupplevelse kan det vara klokt att välja en madrass som ger rätt stöd, komfort och tryckavlastning för din kroppstyp och sovstil.

Sammanfattningsvis Av Skillnader Och Likheter Mellan Madrasser Och Resårmadrasser

Sammanfattningsvis finns det olika typer av madrasser på marknaden, inklusive resårmadrasser och vanliga skummadrasser. En resårmadrass har en fjäderkonstruktion som ger utmärkt stöd och tryckavlastning för kroppen, medan vanliga madrasser har en fyllning av skum eller andra mjuka material som ger en anpassningsbar och bekväm yta att sova på. Båda typerna av madrasser har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror på personliga preferenser och behov.

När du väljer en ny madrass är det viktigt att ta hänsyn till din kroppstyp, sovstil och eventuella hälsoproblem. Det är också viktigt att tänka på faktorer som kostnad, hållbarhet och underhåll, för att hitta en madrass som passar dina behov och din budget. Oavsett vilken typ av madrass du väljer, är en kvalitetsmadrass en viktig investering i din hälsa och ditt välbefinnande, eftersom en god natts sömn är avgörande för att känna sig utvilad och alert under dagen.