Temperaturkontroll För Sängar & Madrasser

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Överhettning under natten stör ofta sömnen och orsakar obehag. Att hålla en lämplig temperatur kan inte bara förbättra sömnkvaliteten utan även påverka sömnstart, sömncykler och sömn effektivitet. Även om din rumstemperatur, sängkläder, vanor och andra faktorer också bidrar kan själva sängen, madrassen och bäddmadrassen vara en viktig del av temperaturregleringen.

Vi kommer att dela upp vad sömnare bör veta om temperaturreglering och den roll som en madrass spelar, inklusive hur specifika material påverkar dess prestanda. Dessutom förklarar vi de förfaranden och kontroller som vårt testlaboratorium använder för att analysera en madras temperaturregleringsförmåga.

Vad Är Temperaturkontroll?

Temperaturkontroll handlar om hur en madrass reglerar temperaturen på ytan. Vissa material behåller värmen vilket kan göra att kroppsvärmen stängs in och gör det svårt att sova.

Mer andningsbara material släpper in luft som gör att värmen avleds. Vissa material är också utformade för att aktivt ta bort värme från kroppen och hjälpa till att hålla en neutral temperatur.

Temperaturreglering påverkar sömnupplevelsen på många sätt, inklusive sömncykler och komforten. Det är viktigt att ha rätt sömntemperatur för att kunna sova ordentligt.

Vem Bör Bry Sig Om Temperaturkontroll?

Personer som bor i varma klimat och personer som har en tendens att sova varmt kan dra nytta av en madrass med god temperaturkontroll för att undvika oönskad värmeretention och öka komforten.

Däremot kanske personer som har en tendens att frysa under natten inte prioriterar temperaturreglering. Om ditt rum är för svalt kan en madrass som behåller värmen vara ett mer bekvämt alternativ för att undvika att behöva lägga på sig filtar.

Temperaturkontroll Och Olika Typer Av Madrasser

Det finns skillnader i temperaturneutralitet mellan olika typer av madrasser på grund av luftflödet.

Resårmadrass

Resårmadrasser, som består av ett spiralsystem, är vanligtvis utmärkta när det gäller temperaturreglering eftersom luft kan cirkulera mellan spolarna.

Kombimadrass

Kombimadrasser, som kombinerar en spolkärna med ett komfortsystem av olika material, får också höga betyg när det gäller temperaturreglering på grund av deras andningsbara stödkärnor.

Latexmadrass

Latexmadrasser har ofta öppencellsstrukturer som främjar värmespridning och perforeringar för ytterligare luftflöde. Dess begränsade sänkning minskar sannolikheten för att madrassen kommer att fånga in den sovande personens värme mot kroppen.

Skummadrass

Helt skummadrasser är den typ som oftast behåller värmen mest på grund av deras polyskumkärnor med hög densitet som tillåter minimal luftcirkulation.

Memory Foam Madrass

Madrasser av memory foam anpassar sig ganska tätt runt kroppen vilket också begränsar luftflödet runt den sovande. Det är dock viktigt att notera att prestandakraven kan variera från en madrass till en annan beroende på deras unika utformning och material.

Hur Vi Testar Temperaturkontroll

Vi testar temperaturkontrollen på madrasser genom både kvantitativa och kvalitativa åtgärder för att samla objektiva data och subjektiva uppfattningar om madrassens temperaturneutralitet. För att undvika snedvridning av data genomför vi konsekventa kontroller vid våra temperaturtester.

Vi förstärker sängunderlaget för att begränsa rörelser och övervakar rummets temperatur med en väggtermometer för att säkerställa en jämn temperatur oavsett årstid. Dessutom mäter vi temperaturen på madrassens yta innan vi utför testerna.

Madrasser som presterar bra håller en mer neutral temperatur genom att låta värmen avgå medan de som presterar dåligt absorberar och behåller värmen även efter att värmekällan tagits bort.

Vid våra temperaturtester på madrasser strävar vi efter att samla in en objektiv mätning av madrassens värmeabsorption. För att efterlikna normal mänsklig kroppstemperatur värmer vi vatten till 37 grader och placerar det i en varmvattenflaska som sedan placeras på en bestämd plats i mitten av madrassen i 15 minuter. Efter att ha tagit bort flaskan mäter vi temperaturen direkt under flaskan samt i det omgivande området. Vi använder också en värmekamera och lasertermometerteknik för att övervaka förändringar i yttemperaturen och bedöma den totala värmehållningen. För att säkerställa enhetlighet mellan testerna använder vi samma vattenkokare för att värma vattnet och en enhetlig mängd vatten för varje utvärdering.

Våra testare ligger sedan på sängen i olika positioner för att utvärdera konturering, luftcirkulation och värmeuppbyggnad runt kroppen. Vi bedömer värmeupptagningen genom att testaren ligger på rygg, sida och mage i 5 minuter i varje position. Efter varje position noterar testaren nivåerna av konturering och luftcirkulation samt sina helhetsintryck. Temperaturen på sovytan registreras också efter varje 5-minutersintervall. Vi tillämpar konsekventa standarder för att kontrollera variabler som kan påverka testresultaten och ger sängen tid att återgå till sitt normala tillstånd mellan varje positionstest.

Vårt team av kroppstestare består av personer med olika kroppstyper och samma testare ligger på samma plats på varje modell. Genom att använda en kombination av kvantitativa och kvalitativa åtgärder kan vi samla både objektiva data och subjektiva uppfattningar om madrassens temperaturneutralitet.

Vanliga Frågor Om Temperaturreglering

Kan jag förbättra min sängs eller madrass temperaturkontroll?

För att förbättra temperaturregleringen i din säng kan du justera dina sängkläder och sömntillbehör. Lätta och andningsbara lakan, till exempel tillverkade av bomull, linne eller rayon, kan öka luftcirkulationen och fånga mindre värme. Perkalvävda lakan är också populära bland varma sovande för deras fräscha och lätta känsla.

Du kan också överväga ett bäddmadrass eller täckle som är utformat för kylning, särskilt om din madrass har en tendens att hålla kvar värmen. Bäddmadrasser och madrasskydd som använder mer andningsbara material, t.ex. öppencellsskum eller ventilerat skum, kan ge extra utrymme för luft att cirkulera nära din kropp. Vissa toppers har också funktioner som är konstruerade för att kyla, t.ex. infusioner av gel, koppar, grafit eller fasändringsmaterial.

För ännu mer kontroll över temperaturen på ditt sovunderlag kan du använda ett värmande och kylande madrassunderlag. Dessa anordningar gör det möjligt för dig att välja din önskade temperatur och vissa modeller kan till och med justera temperaturen för varje sida separat, vilket kan vara idealiskt för par med olika preferenser.

Andra sömntillbehör som en kylande kudde eller andningsbara sovkläder kan också vara effektiva för att förbättra temperaturregleringen i din säng.

Vilken typ av madrass är bäst för temperaturkontroll?

När det gäller temperaturreglering är kombi- och resårmadrasser vanligtvis de bästa alternativen på grund av luftflödet genom spolskikten. Latexmodeller och luftmadrasser utmärker sig också ofta i denna kategori. Vissa helt skum-baserade modeller kan också presterar bra om de är utformade för att ha god andningsförmåga och temperaturreglering. Dock har sängar med traditionellt minnesskum som komfortlager ofta en tendens att behålla överskottsvärme, oavsett om de har enbart skum eller kombikonstruktion.

Vilka andra sätt kan jag hålla mig sval under natten?

För att hålla sig sval på natten kan det vara fördelaktigt att ändra ditt rum och din livsstil. Att sänka temperaturen på termostaten, använda fläkt eller luftkonditionering kan hjälpa. Vid varmt väder kan termiska gardiner ytterligare hjälpa till att kontrollera rumstemperaturen. För vissa sovande personer kan livsstilsförändringar vara fördelaktiga. Att konsumera koffein och alkohol kan orsaka fluktuationer i kroppstemperaturen som kan göra dig obekväm under natten. Tunga måltider eller högintensiv träning före sänggåendet kan också göra det svårt att svalka sig. Det kan vara värt att utforska förändringar i din kost och ditt träningsschema om du har svårt att hålla en lämplig temperatur för sömnen.