Bästa Sovposition Vid Ischias

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

Ischiasnerven är den största nerven i kroppen. Den utgår från ryggmärgen, går genom höfterna och rumpan och fortsätter längs baksidan av varje ben.

Ischias är en överbelastning av din ischiasnerv. Det är vanligastTrusted Source orsakas av ett diskbråck i din nedre rygg. Det utmärkande symptomet på ischias är en skottande smärta längs med nerven. Smärtan kan variera från mild till olidlig och påverkar vanligtvis en sida.

Det kan vara svårt att få en god natts sömn med ischias. Att ligga i vissa positioner kan sätta tryck på din irriterade nerv och orsaka ett uppblossande av symtomen. Vissa positioner är dock mindre benägna att orsaka smärta.

Lär dig hur du sover bäst med ischias.

Den Bästa Sovpositonen Vid Ischias

Ischias och andra källor till ryggsmärta kan ha en förödande effekt på din sömnkvalitet. Studier har visat att upp till 55 procent av personer med kronisk smärta i ländryggen lider av sömnstörningar.

Att hitta den bästa positionen för att lindra ischias kan vara en fråga om försök och misstag. Men som en allmän regel är det en bra idé att hålla sig till positioner som upprätthåller ryggradens naturliga inriktning.

På sidan

Du kanske upptäcker att sova på sidan hjälper till att minska smärtan genom att ta bort trycket från den irriterade nerven.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 1. Ligg på madrassen med den skadade sidan ovanpå.
 2. Om det finns en lucka mellan din midja och madrassen kan du lägga en liten kudde här för att minska sidoböjningen.
 3. Placera en kudde mellan knäna

Att placera en kudde mellan knäna hjälper till att hålla bäckenet och ryggraden i ett neutralt läge. Det förhindrar också att dina ben roterar under natten.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 • Lägg först axeln på madrassen och sätt sedan resten av kroppen mot madrassen.
 • Böj knäna något och lägg en tunn kudde mellan dem.
 • Du kan också lägga en liten kudde under midjan om det finns en lucka.

Fosterställning

Fosterställningen öppnar upp utrymmet mellan dina kotor och kan minska ryggsmärta orsakad av ett diskbråck. Vissa personer upplever dock också att den förvärrar deras smärta.

Om du upplever obehag i fosterställningen kan du prova någon av de andra ställningarna på den här listan.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 1. Ligg på sidan och för knäna mot bröstet så att kroppen bildar ett ”C”.
 2. Du kan också lägga en kudde mellan knäna eller under midjan.

På rygg med en kudde under knäna

Att ligga på rygg hjälper till att fördela din vikt jämnt över ryggen. Att lägga en tjock kudde under knäna kan hjälpa till att bibehålla ryggradens krökning genom att slappna av i höftböjarna.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 1. Ligg på rygg med en kudde under huvudet som stöd.
 2. Lägg en eller två kuddar under knäna och vila hälarna bekvämt mot madrassen.

Med en handduk eller kudde under ländryggen

Att lägga en handduk eller en tunn kudde under ländryggen kan hjälpa till att hålla ryggraden i ett neutralt läge genom att minska gapet mellan ryggen och madrassen.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 1. Ligg med ansiktet uppåt med en bekväm kudde bakom huvudet.
 2. Skjut en tunn kudde eller handduk under ländryggen så att du bekvämt kan hålla bäckenet i ett neutralt läge.
 3. Du kan också kombinera den här tekniken med en kudde under knäna om du tycker att det är bekvämare.

Sov på golvet

Mjuka ytor kan få din ryggrad att böja sig ur rätt riktning. Om du sover på golvet kanske du upptäcker att det hjälper dig att bättre hålla ryggraden i rätt riktning.

Så här kommer du i rätt sovposition:

 1. Lägg en tunn matta, till exempel en yogamatta eller campingmatta, på golvet där du tänker sova.
 2. Lägg dig ner i någon av positionerna ovan eller i någon annan position som du tycker är bekväm.

Tips För Att Sova Bättra Med Ischias

 • Undvik mjuka madrasser: En alltför mjuk madrass kan få din kropp att sjunka ner i den och göra din ryggrad ojusterad.
 • Försök med en medelfast till fast madrass: En genomgång av studier från 2015 visade att madrasser som själv identifierades som medelfasta var bäst för att främja sömnkvalitet och ryggradsjustering. Prova de här madrasserna som är bäst för ischias.
 • Lägg plywood under madrassen: Om du tycker att din madrass är för mjuk kan du prova att lägga en plywoodskiva mellan madrassen och boxspringan. Du kan också prova att lägga madrassen på golvet.
 • Överväg en kroppskudde: En kroppskudde kan hjälpa dig att förhindra att du vänder dig från sidan till magen mitt i natten.
 • Överväg stretching eller yoga: Om du lägger till lätt stretching eller yoga i din rutin före sängen kan det hjälpa dig att luckra upp dina muskler och minska trycket på din nerv.
 • Ta ett varmt bad: Vissa personer med smärta i nedre delen av ryggen tycker att ett varmt bad hjälper till att lindra smärtan.
 • Följ god sömnhygien: Att följa goda sömnvanor som att hålla rummet vid en behaglig temperatur, gå till sängs vid samma tid varje dag och undvika koffein före sänggåendet kan bidra till att förbättra din allmänna sömnkvalitet.

Sämsta Positionen Att Sova Vid Smärta Av Ischias

Det rekommenderas i allmänhet att du undviker att sova på mage om du lider av ischias eller andra former av smärta i ländryggen.

När du sover på mage tenderar din ryggrad att böja sig mot madrassen. Den här krökningen kan sätta press på dina muskler eller leder, särskilt om du sover på en mjuk madrass.

Oavsett vilken position du sover i är det en bra idé att undvika att vrida ryggraden eller höfterna eftersom detta kan sätta tryck på ischiasnerven.

Vad Gör Smärtan Av Ischias Värre På Natten När Man Sover?

Ischiasnerven är en typ av smärta som uppstår i ländryggen och strålar ner i benet och som orsakas av irritation eller kompression av ischiasnerven. Medan vissa personer upplever lindring av sin ischiassmärta när de ligger ner, kan andra uppleva att smärtan faktiskt förvärras i sängen.

Dessutom kan vissa personer upptäcka att deras ischiassmärta är värre när de först vaknar, eftersom kroppen kan stelna och bli känsligare under perioder av inaktivitet.

Genom att göra justeringar i sin sovmiljö, positionering och allmänna sömnvanor kan personer med ischiasnervsmärta finna viss lindring och förbättra sin sömnkvalitet.

Mot En Bättre Natts Sömn Utan Smärta

Jag hoppas att informationen har varit till hjälp för att besvara din fråga om smärta i ischiasnerven i sängen. Även om det kan vara frustrerande att uppleva smärta som stör sömnen finns det ett antal åtgärder du kan vidta för att förbättra din sovmiljö och dina vanor för att minska obehaget.

Ett exempel är att köpa en bra ställbar säng, varpå du bättre kan hitta en sovposition som avlastar dina leder och på så vis lindrar dina smärtor.

Om du fortsätter att uppleva ihållande eller svår smärta är det viktigt att du konsulterar en sjukvårdspersonal för att identifiera den underliggande orsaken till dina symtom och utveckla en lämplig behandlingsplan.

Vi önskar dig en vilsam och smärtfri natts sömn.