• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Köpt För Hård Säng: Symptom & Tips För Att Göra Den Mjukare

Köpt För Hård Säng: Symptom & Tips För Att Göra Den Mjukare

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 18 jun 2024

En god natts sömn är viktig för vår fysiska och psykiska hälsa. Men om du nyligen har köpt en för hård säng kan du uppleva obehag och sömnsvårigheter. En hård säng kan orsaka smärta och obehag i olika delar av kroppen, inklusive rygg, nacke och axlar. Men oroa dig inte, det finns åtgärder du kan vidta för att göra din säng mjukare och bekvämare.

I den här guiden kommer vi att utforska symptomen på att sova i en hård säng och ge dig användbara tips och tricks för att göra den mjukare. Vi kommer att titta på enkla och effektiva sätt att göra din säng bekvämare, till exempel genom att använda en bäddmadrass, justera sängramen och välja rätt sängkläder. Vi kommer också att diskutera vikten av att välja rätt madrass och vilka faktorer du bör tänka på när du gör ditt köp.

Med våra expertråd kan du säga adjö till rastlösa nätter och hej till en bekväm och föryngrande sömn. Så oavsett om du precis har köpt en ny säng som är för hård eller om du har sovit på en hård säng ett tag är den här guiden till för dig. Låt oss dyka in!

Symptom & Konsekvenser Av En För Hård Säng

Här är några vanliga tecken och symtom på att sova i en för hård säng:

 1. Ryggont: Ett av de vanligaste symptomen på att sova i en för hård säng är ryggsmärta. En hård säng kan sätta tryck på ryggraden och orsaka obehag i nedre delen av ryggen, övre delen av ryggen eller båda.
 2. Nacksmärta: En för hård säng kan också orsaka smärta och stelhet i nacken. Detta beror på att nacken kanske inte får tillräckligt stöd och att huvudet kan vara för högt eller för lågt placerat.
 3. Axelvärk: Om sängen är för hård kan den orsaka axelvärk genom att trycka på axlarna och överkroppen.
 4. Domningar och stickningar: Sömn på en för hård säng kan leda till domningar och stickningar i olika delar av kroppen, till exempel i armar, händer, ben eller fötter. Detta beror på att den hårda ytan kan begränsa blodflödet, vilket leder till en känsla av nålar.
 5. Stelhet: En hård säng kan också orsaka stelhet i kroppen, vilket gör det svårt att gå upp och röra sig på morgonen. Denna stelhet kan vara särskilt märkbar i rygg, höfter och ben.
 6. Rastlöshet: Om du finner dig själv vänd och vänd dig om hela natten kan det vara ett tecken på att din säng är för hård. En för hård säng kan göra det svårt att hitta en bekväm sovposition, vilket leder till rastlöshet och störd sömn.

Om du upplever något av dessa symtom kan det vara dags att göra din säng mjukare för en bekvämare och mer vilsam nattsömn. Har du precis köpt en ny fast madrass? Ingen fara, vi delar med oss våra bästa tips för att göra din säng mjukare.

Tips För Att Göra Din Hårda Säng Mjukare

Här är några praktiska och användbara tips för att göra en hård säng mjukare:

 1. Använd en bäddmadrass: Att använda en bäddmadrass är ett bra sätt att lägga till extra dämpning i en hård säng. De finns i en mängd olika material, till exempel minnesskum eller dun, och kan hjälpa till att skapa en mjukare och bekvämare sovyta. Bäddmadrasser kan placeras ovanpå din befintliga madrass, och de är ett prisvärt sätt att lägga till mjukhet i din säng.
 2. Justera sängramen: Om din sängstomme bidrar till sängens fasthet kan du kanske göra några justeringar för att göra den mjukare. Du kan till exempel prova att lägga till extra lameller för att ge mer stöd eller justera höjden på ramen för att ändra känslan i sängen.
 3. Ändra sängkläderna: Att byta sängkläder kan vara ett enkelt sätt att få sängen att kännas mjukare. Att använda lakan med högre trådantal eller tillverkade av mjukare material, till exempel bomull eller bambu, kan göra stor skillnad i den allmänna känslan i din säng.
 4. Rotera din madrass: Om din madrass orsakar obehag på grund av sin fasthet kan du prova att rotera den för att se om det hjälper. Att vända madrassen kan fördela vikten jämnare, vilket kan bidra till att lindra tryckpunkter och få sängen att kännas mjukare.
 5. Investera i en ny madrass: Om allt annat misslyckas kan det vara dags att investera i en ny madrass. När du köper en ny madrass bör du leta efter en med en mjukare känsla som passar din sovposition och dina preferenser. Madrasser av minnesskum, latex och hybridmadrasser är alla kända för sin mjukhet och dämpning.
 6. Prova en kroppskudde: En kroppskudde kan vara ett bra sätt att lägga till extra dämpning och stöd i en hård säng. Du kan använda den för att stödja din rygg, dina höfter eller andra områden som kan orsaka obehag. Den kan också hjälpa till att hålla din kropp i en bekvämare och mer naturlig position när du sover.
 7. Rengör din madrass: För att behålla en mjuk säng är det viktigt att hålla madrassen ren. Regelbunden dammsugning av madrassen och användning av ett madrassskydd kan hjälpa till att förhindra att smuts, damm och andra allergener samlas upp. Om du har fläckar på madrassen kan du göra dem fläckvis rena med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten. Se till att låta madrassen torka helt innan du lägger tillbaka sängkläderna.
 8. Undvik att hoppa på sängen: Det kan vara roligt att hoppa på sängen, men det kan också skada madrassen och leda till att den blir slapp och andra problem. För att behålla en mjuk säng är det viktigt att behandla den med omsorg och undvika aktiviteter som kan orsaka skador.

Genom att använda dessa tips kan du hjälpa till att göra din hårda säng mjukare och bekvämare. Kom ihåg att allas preferenser är olika, så det kan krävas lite trial and error för att hitta den bästa lösningen för dina specifika behov. Men genom att prova några av dessa tips kan du förbättra din sömnupplevelse och vakna upp och känna dig mer utvilad och fräsch.

Vad Orsakar Hårdheten i En Säng?

Det är inte alltid det är så enkelt att identifiera varför din madrass är för hård. Här är några av de viktigaste faktorerna som leder till utvecklingen av en hård madrass.

 • Typ av madrass: Den typ av madrass du har kan vara en viktig faktor för hur fast din säng är. Vissa madrassmaterial, som t.ex. memory foam, är kända för sin mjukhet och förmåga att forma sig efter din kropp, medan andra material, som traditionella innerspring, kan vara mer fasta och styva.
 • Madrassens ålder: Med tiden kan en madrass förlora sin mjukhet och utveckla en fastare känsla på grund av slitage. Om du har haft din madrass ett tag kan den ha förlorat en del av sin dämpning, vilket gör att den känns hårdare.
 • Sängstomme: Sängramen kan också bidra till den övergripande fastheten hos din säng. En ram som är för styv eller inte ger tillräckligt stöd kan få din madrass att kännas hårdare än vad den faktiskt är. Om din madrass dessutom inte passar bra in i sängramen kan det leda till att madrassen blir hängande eller ojämn, vilket kan leda till obehag.
 • Sängkläder: Den typ av sängkläder du använder kan också påverka den allmänna känslan i din säng. Om du till exempel använder lakan med hög trådantal kan du skapa en mjukare och mjukare sovyta, medan lakan av grövre eller sämre kvalitet kan få din säng att kännas hårdare.
 • Sömnställning: Sättet du sover på kan också bidra till upplevelsen av en hård säng. Om du sover på mage eller rygg kanske du föredrar en fastare madrass som håller din ryggrad i linje, medan sidosovare vanligtvis föredrar en mjukare yta för att dämpa sina tryckpunkter.

Genom att identifiera orsaken till din hårda säng kan du vidta åtgärder för att göra den mjukare och bekvämare. Oavsett om du behöver justera typen av madrass eller sängkläder som du använder eller investera i en ny sängram eller boxspring finns det lösningar som hjälper dig att få en bättre natts sömn.

Hur Du Väljer Rätt Madrass Eller Säng För Dig – Mjuk Eller Hård Säng?

Här är några faktorer att tänka på när du väljer rätt madrass för din komfortnivå:

 • Fasthetsgrad: En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer madrass är dess fasthetsgrad. Den brukar bedömas på en skala från 1 till 10, där 1 är mycket mjukt och 10 är mycket fast. Olika människor har olika preferenser när det gäller fasthet, så det är viktigt att välja en madrass som är bekväm för din kroppstyp och sovposition.
 • Material: Materialen som används i en madrass kan också påverka den övergripande känslan och komfortnivån. Madrasser av memory foam är kända för sin mjukhet och förmåga att forma sig efter din kropp, medan innerspringmadrasser kan vara fastare och ge mer studs. Latexmadrasser är kända för sin hållbarhet och sitt stöd, medan hybridmadrasser kombinerar olika material för en unik känsla.
 • Stöd: En madrass ska ge tillräckligt stöd för att hålla din ryggrad i ett neutralt läge när du sover. Det innebär att den ska anpassa sig till kroppens naturliga kurvor och fördela din vikt jämnt. Rätt mängd stöd kan bidra till att lindra tryckpunkter och minska smärta och obehag.
 • Sömnställning: Olika sovpositioner kräver olika nivåer av stöd och fasthet. Till exempel kan ryggsovare föredra en medelfast madrass som håller ryggraden i linje, medan sidosovare kanske föredrar en mjukare madrass som dämpar deras tryckpunkter. Magsovare kan behöva en fastare madrass för att förhindra att ryggen kröker sig.
 • Hållbarhet: Madrassens hållbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till vid köpet. Du vill ha en madrass som håller i flera år och som ger jämn komfort och stöd. Leta efter en madrass med en solid garanti och goda recensioner från andra kunder.
 • Pris: Naturligtvis är priset på en madrass också en viktig faktor att ta hänsyn till. Madrasser kan kosta från några hundra till flera tusen dollar, så det är viktigt att sätta upp en budget och leta efter en madrass som ger bra värde för pengarna.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer en madrass kan du hitta en som passar dina specifika behov och ger rätt nivå av komfort och stöd. Var inte rädd för att ta god tid på dig när du gör ett köp och se till att prova olika alternativ innan du fattar ett beslut. En bra madrass är en investering i din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, så det är värt att ta sig tid att välja rätt madrass.

Kan Man Göra Sängen Mjukare Genom Att Använda En Mjuk Bäddmadrass På Den Hårda Sängen?

Det kan verka som om en mjuk madrass på en hård säng automatiskt skulle göra den mjukare, men sanningen är lite mer komplicerad. En madrass är utformad för att fungera tillsammans med sitt motsvarande underlag, vilket innebär att om man lägger en mjuk madrass på en hård sängram eller boxspring kan det hända att den inte ger rätt stöd, vilket kan leda till obehag och andra problem.

Att placera en mjuk bäddmadrass på en hård säng kan dessutom leda till att madrassen sjunker ner i områden där den inte får tillräckligt med stöd. Detta kan leda till att madrassen hänger ihop, blir ojämn och överlag blir mindre bekväm med tiden.

Det är viktigt att notera att en mjuk bäddmadrass inte nödvändigtvis är den bästa lösningen för en hård säng, eftersom den kanske inte ger rätt stödnivå för din kropp. Att välja en madrass med en medelhög eller medelfast fasthetsnivå kan vara ett bättre alternativ, eftersom den kan ge tillräckligt stöd samtidigt som den fortfarande känns bekväm och dämpad.

Om du redan har en mjuk madrass och vill använda den på en hård säng finns det några saker du kan göra för att göra den bekvämare. Du kan till exempel prova att använda en bäddmadrass eller ett skumkudde för att ge extra dämpning och stöd till madrassen. Du kan också justera sängramen för att se om det bidrar till att förbättra känslan i madrassen.

Generellt sett kan det verka som en enkel lösning att använda en mjuk madrass på en hård säng, men det är inte alltid det bästa alternativet. Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som fasthetsnivå, stöd och madrassens kvalitet när du vill göra din säng mjukare och välja en lösning som fungerar bäst för dina specifika behov.

Sammanfattning Om För Hårda Sängar

Sammanfattningsvis kan sömn på en hård säng orsaka obehag och sömnsvårigheter, vilket kan leda till en rad fysiska och psykiska hälsoproblem. Genom att följa tipsen och råden i den här guiden kan du dock göra din säng mjukare och bekvämare, vilket hjälper dig att få en bättre natts sömn och förbättrar din allmänna livskvalitet.

Från att identifiera tecken och symtom på en hård säng till att välja rätt madrass och upprätthålla sängens mjukhet finns det många steg du kan ta för att säkerställa en vilsam och bekväm nattsömn. Genom att använda en kombination av bäddmadrass, justera sängramen, byta sängkläder och andra lösningar kan du hitta rätt balans mellan komfort och stöd för dina specifika behov.

Kom ihåg att allas preferenser är olika, så det kan krävas lite trial and error för att hitta den bästa lösningen för dina specifika behov. Men genom att prova några av tipsen i den här guiden kan du förbättra din sömnupplevelse och vakna upp och känna dig mer utvilad och uppfriskad.

Att investera i din sömnhälsa är en investering i ditt allmänna välbefinnande. Genom att vidta åtgärder för att göra din säng mjukare och bekvämare kan du förbättra din sömnkvalitet, minska smärta och obehag och uppleva bättre allmän hälsa och välbefinnande. Så ta dig tid att göra din säng bekväm och njut av de många fördelarna med en god natts sömn!