• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Köpt För Mjuk Säng: Symptom & Tips För Att Göra Den Fastare

Köpt För Mjuk Säng: Symptom & Tips För Att Göra Den Fastare

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 21 maj 2024

Vaknar du varje morgon med ont i ryggen eller nacken? Känns din madrass för mjuk och ger dig obehag och orolig sömn? Om så är fallet kan du ha köpt en madrass som är för mjuk för att passa dig. Som tur är finns det sätt att göra din mjuka säng fastare och förbättra din sömnkvalitet.

I den här guiden kommer vi att diskutera symtomen som tyder på att du har en mjuk säng och ge dig tips för att göra den fastare. Vi kommer att täcka olika metoder för att öka fastheten i din madrass, inklusive enkla gör-det-själv-fixar, bäddmadrasser och uppstramande produkter. I slutet av den här guiden kommer du att ha all kunskap och alla verktyg du behöver för att förvandla din mjuka madrass till en bekväm, stödjande sovyta som ger dig den vilsamma och stärkande sömn du förtjänar.

Symptom & Konsekvenser Av En För Mjuk Säng

En för mjuk madrass kan orsaka obehag och störa din sömn, vilket leder till en rad symptom och tecken som tyder på att det är dags att göra madrassen fastare. Här är några vanliga symtom och tecken på en för mjuk säng:

 • Ryggont: Om du vaknar med ryggsmärta som avtar under dagen kan din madrass vara för mjuk. En mjuk säng ger inte tillräckligt stöd för din ryggrad, vilket leder till felställning och obehag.
 • Nacksmärta: En för mjuk madrass kan också orsaka nacksmärta. När ditt huvud sjunker ner i madrassen kan din nacke bli felställd, vilket leder till stelhet och ömhet.
 • Dålig sömnkvalitet: En för mjuk säng kan göra det svårt att hitta en bekväm position, vilket leder till att du vänder dig om hela natten. Detta kan störa din sömn och göra att du känner dig groggy och trött på morgonen.
 • Sittande: Med tiden kan en för mjuk madrass börja halta i de områden där du sover mest. Detta kan leda till ytterligare obehag och brist på stöd.
 • Allergier och luftvägsproblem: En mjuk madrass kan också fånga upp allergener, t.ex. dammkvalster, vilket leder till problem med luftvägarna och allergier.

Om du upplever något av dessa symtom eller tecken är det troligt att din madrass är för mjuk och det är dags att vidta åtgärder för att göra den fastare.

Tips För Att Göra Din Mjuka Säng Fastare

Om din madrass känns för mjuk och orsakar obehag finns det flera sätt att göra den fastare och mer stödjande. Här är några tips att prova:

 1. Använd en bäddmadrass: Ett fast bäddmadrass kan vara ett effektivt sätt att få en mjuk madrass att kännas fastare. Välj en bäddmadrass gjord av latex eller skum med hög densitet för optimalt stöd.
 2. Lägg till plywood eller ett madrassfundament: Om du placerar en plywoodskiva eller ett madrassfundament under din mjuka madrass kan du ge ytterligare stöd och få den att kännas fastare.
 3. Justera rumstemperaturen: Som tidigare nämnts kan temperatur och luftfuktighet påverka hur din madrass känns. Om du justerar rumstemperaturen till en svalare inställning kan din madrass kännas fastare.
 4. Rotera madrassen: Om din mjuka madrass börjar slappna av i vissa områden kan du prova att rotera den 180 grader för att fördela vikten jämnt och förlänga dess livslängd.
 5. Investera i ett madrassstöd: Överväg att investera i en madrassstödsprodukt som en sängbräda eller ett madrassunderlag som är särskilt utformad för att ge extra stöd och fasthet åt din madrass.
 6. Byt ut din madrass: Om din madrass är gammal och har förlorat sin fasthet kan det vara dags att investera i en ny. Leta efter en madrass med bra stöd och skum med hög densitet eller innerspringteknik.

Genom att prova dessa tips kan du öka fastheten och stödet i din mjuka madrass och få en mer vilsam och bekvämare nattsömn.

Vad Orsakar Mjukheten i En Säng?

Det finns flera anledningar till att en madrass kan kännas för mjuk. Om du förstår orsakerna till en mjuk madrass kan det hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om hur du ska åtgärda problemet. Här är några vanliga orsaker till en mjuk madrass:

 • Ålder: Med tiden kan madrasser förlora sin fasthet på grund av slitage. En för gammal madrass kanske inte ger tillräckligt stöd för din kropp.
 • Typ av madrass: Vissa typer av madrasser är naturligt mjukare än andra. Madrasser av minnesskum tenderar till exempel att vara mjukare än innerspringmadrasser.
 • Dålig kvalitet: En madrass av låg kvalitet kan vara mjuk och sakna nödvändigt stöd för din kropp.
 • Kroppsvikt: Din kroppsvikt kan också påverka hur en madrass känns. Om du är tyngre kan du sjunka ner mer i madrassen, vilket gör att den känns mjukare.
 • Felaktigt underlag: Fundamentet eller sängramen som madrassen ligger på kan också påverka hur den känns. Om fundamentet är för mjukt eller slitet kan det få madrassen att kännas mjukare.
 • Miljöfaktorer: Temperatur och luftfuktighet kan påverka hur madrassen känns. Ett varmare rum eller ett fuktigt klimat kan få en madrass att kännas mjukare.

Om du förstår vad som gör att din madrass känns för mjuk kan du välja det bästa tillvägagångssättet för att göra den fastare och mer stödjande.

Hur Du Väljer Rätt Madrass Eller Säng För Dig – Mjuk Eller Hård Säng?

Här är några faktorer att tänka på när du väljer rätt madrass för din komfortnivå:

 • Fasthetsgrad: En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer madrass är dess fasthetsgrad. Den brukar bedömas på en skala från 1 till 10, där 1 är mycket mjukt och 10 är mycket fast. Olika människor har olika preferenser när det gäller fasthet, så det är viktigt att välja en madrass som är bekväm för din kroppstyp och sovposition.
 • Material: Materialen som används i en madrass kan också påverka den övergripande känslan och komfortnivån. Madrasser av memory foam är kända för sin mjukhet och förmåga att forma sig efter din kropp, medan innerspringmadrasser kan vara fastare och ge mer studs. Latexmadrasser är kända för sin hållbarhet och sitt stöd, medan hybridmadrasser kombinerar olika material för en unik känsla.
 • Stöd: En madrass ska ge tillräckligt stöd för att hålla din ryggrad i ett neutralt läge när du sover. Det innebär att den ska anpassa sig till kroppens naturliga kurvor och fördela din vikt jämnt. Rätt mängd stöd kan bidra till att lindra tryckpunkter och minska smärta och obehag.
 • Sömnställning: Olika sovpositioner kräver olika nivåer av stöd och fasthet. Till exempel kan ryggsovare föredra en medelfast madrass som håller ryggraden i linje, medan sidosovare kanske föredrar en mjukare madrass som dämpar deras tryckpunkter. Magsovare kan behöva en fastare madrass för att förhindra att ryggen kröker sig.
 • Hållbarhet: Madrassens hållbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till vid köpet. Du vill ha en madrass som håller i flera år och som ger jämn komfort och stöd. Leta efter en madrass med en solid garanti och goda recensioner från andra kunder.
 • Pris: Naturligtvis är priset på en madrass också en viktig faktor att ta hänsyn till. Madrasser kan kosta från några hundra till flera tusen dollar, så det är viktigt att sätta upp en budget och leta efter en madrass som ger bra värde för pengarna.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer en madrass kan du hitta en som passar dina specifika behov och ger rätt nivå av komfort och stöd. Var inte rädd för att ta god tid på dig när du gör ett köp och se till att prova olika alternativ innan du fattar ett beslut. En bra madrass är en investering i din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, så det är värt att ta sig tid att välja rätt madrass.

Råkar du köpa en för hård säng finns det även även saker att göra för att få dessa mjukare – läs vår guide här.

Kan Man Göra Sängen Fastare Genom Att Använda En Fast Bäddmadrass På Den Mjuka Sängen?

Att använda en fast bäddmadrass ovanpå en mjuk säng är inte en idealisk lösning för att göra en mjuk madrass fastare. Faktum är att det kan göra mer skada än nytta. Det kan skapa ojämnt stöd för din kropp. Den fasta bäddmadrassen kommer inte att anpassa sig till den mjuka sängens form, vilket leder till obekväma tryckpunkter och bristande stöd på andra områden.

I stället för att använda en fast bäddmadrass ovanpå en mjuk säng är det bättre att prova andra lösningar för att göra din mjuka madrass fastare.

Sammanfattningsvis Om För Mjuka Sängar

Sammanfattningsvis kan en för mjuk madrass orsaka obehag och störa din sömn, vilket leder till en rad symtom och tecken som tyder på att det är dags att göra madrassen fastare. Oavsett om din madrass är för mjuk på grund av ålder, dålig kvalitet, kroppsvikt eller felaktigt underlag finns det flera sätt att öka dess fasthet och stöd.

Genom att använda en bäddmadrass, lägga till plywood eller ett madrassfundament, justera rumstemperaturen, investera i en produkt för madrassstöd eller rotera eller byta ut din madrass kan du förbättra sömnkvaliteten och vakna upp och känna dig utvilad och föryngrad.

Undvik att använda en fast madrass ovanpå en mjuk säng, eftersom detta kan skapa ojämnt stöd, minska luftflödet och upphäva garantier. Med rätt tips och lösningar kan du förvandla din för mjuka madrass till en bekväm och stödjande sovyta som ger dig den vilsamma och stärkande sömn du behöver för att trivas.