• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Trådtäthet För Lakan & Sängkläder: Allt Du Behöver Veta

Trådtäthet För Lakan & Sängkläder: Allt Du Behöver Veta

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du precis har köpt en ny bäddmadrass kan du behöva nya lakan till den. Det finns dock mycket att tänka på när du köper dina sängkläder! Letar du efter lakan som andas? En särskild vävstil? Vilken typ av tyg?

Men oftast är den vanligaste variabeln som köparna tittar på är trådantalet – eller trådtätheten som det också kallas. Folk frågar ofta ”vad är det bästa trådantalet för lakan?”. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta om trådantal.

Vad Betyder Trådtäthet?

Trådtätheten handlar om antalet trådar som vävs in i en kvadratcentimeter av ett lakan. Detta påverkar hur tätt väven är och hur mjukt eller strävt sängkläderna känns. Ju högre trådtäthet, desto mindre utrymme mellan trådarna och desto mjukare lakan.

Detta är särskilt viktigt att tänka på om du gillar bomullslakan eftersom det finns många olika typer av bomull som kan ha olika täthet av tråd. Men trådtäthet är också viktigt för andra typer av lakan. Så om du vill ha mjuka och bekväma lakan, se till att välja ett lakan med hög trådtäthet.

bra trädtrådhet vilken

Hur Beräknas Trådtätheten?

Tillverkarna bestämmer trådantalet genom att väva trådarna vertikalt och horisontellt i ett rutnät. De vertikala trådarna kallas varptrådar och de horisontella trådarna kallas skottrådar.

Trådantalet bestäms genom att man räknar antalet varptrådar och skottrådar som vävs samman i en kvadratcentimeter av tyget. Till exempel, om det finns 150 varptrådar och 150 skottrådar i en kvadratcentimeter av tyget, så är trådantalet 300.

Ju högre trådantal, desto mjukare och mer bekvämt blir lakanet att sova på.

Vad Är Den Bästa Trådtätheten För Ett Lakan?

När du väljer högkvalitativa lakan är det viktigt att tänka på mer än bara trådantalet. Även om många företag och marknadsföringsstrategier vill få dig att tro att högre trådantal betyder bättre lakan, är det inte alltid fallet.

Vi rekommenderar vanligtvis ett trådantal mellan 200 och 600 som ett bra intervall att hålla utkik efter. Men det är också viktigt att titta på kvaliteten på tyget och vilken typ av väv som används, eftersom dessa faktorer också spelar en viktig roll för att bestämma lakanets kvalitet.

Om du ser ett trådantal på över 1000 bör du vara lite skeptisk eftersom vissa företag kan använda flera fibrer i en tråd för att artificiellt höja trådtalet. Lakan som tillverkas med flertrådiga garner kan vara mindre hållbara, trots högt trådantal.

Så när du väljer högkvalitativa sängkläder, se till att du tittar på flera faktorer, inklusive trådantal, kvaliteten på tyget och vilken typ av väv som används. Genom att göra detta kan du välja högkvalitativa lakan som passar dina behov och ger dig en god natts sömn.

Bästa Trådtäthet Beroende På Typ Av Lakan

När det gäller trådtäthet finns det inte en magisk siffra som fungerar för alla typer av sängkläder. Det beror på vilken typ av tråd eller fiber som används och vilken typ av väv som används. Här är några riktlinjer för trådantal för olika typer av lakan:

 • Bomullslakan: Mellan 200 och 400 trådar per kvadrattum
 • Egyptiska bomullslakan: Mellan 400 och 700 trådar per kvadrattum
 • Bambulakan: Omkring 300 trådar per kvadrattum
 • Linnelakan: Mellan 80 och 130 trådar per kvadrattum
 • Percale lakan: Kan vara så lågt som 180, men i allmänhet är 200 till 300 idealiska.
 • Sateenlakan: Mellan 300 och 600 trådar per kvadrattum

Silkeslakan, flanelllakan och mikrofiberlakan mäts i vikt istället för trådantal. Några av de mest populära exemplen är:

 • Sidenlakan: Mätt i momme. Momme är ett viktmått som anger antalet pund i ett stycke silke som är 45 tum x 100 meter. Se efter silkestyg i intervallet 17-22 momme.
 • Mikrofiber: Mäts i gram per kvadratmeter (GSM). Leta efter mikrofiberlakan i intervallet 90-120 GSM.
 • Flanell: Mäts i GSM. Slitstarka, tunga flanellakan ligger i intervallet 170+ GSM. Lättare flanellakan är mindre slitstarka, men lättare och mer ventilerande.
 • Jersey: Jersey är en typ av stickning där man ofta använder bomull, men inte alltid. Vikten kan variera något beroende på vilket material som används. Många lakan i jersey-bomull ligger runt 150 GSM.

Kom förstås ihåg att trådantalet inte är ett slutgiltigt mått. Garnets kvalitet, tillverkarens produktionsprocess, vävtyp och många andra faktorer bidrar alla till prestandan hos en uppsättning lakan.

När det gäller vävningen är percalevävningen, även känd som en vanlig väv, en vävteknik som gör att lakanen känns skarpa och ser matta ut. Lakan med sateenväv känns mjukare än percale-lakan, men de är tätare vävda och kan därför hålla värmen bättre. Så när du väljer lakan, tänk på både trådantal och vävteknik för att hitta de bästa lakanen för dig.

bra sängkldäder lakan med trådtäthet

Är Högre Trådtäthet Bättre?

Ett högre trådantal är inte alltid bättre när det gäller att köpa lakan. Trådantal används ofta som en marknadsföringstaktik, och det är viktigt att notera att högre trådantal vanligtvis betyder ett högre pris. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om trådantal när man köper sängkläder, utan också om kvaliteten på fibrerna och typen av väv.

Det finns rekommenderade trådtal för olika typer av lakan, men det handlar också om personliga preferenser. När det gäller högkvalitativa produkter som silkeslakan, behöver man inte ens tänka på trådantal.

Så när du väljer lakan, fokusera på kvalitet snarare än kvantitet. Tänk på vilken typ av tyg och väv som du gillar, och välj sedan lakan med rätt trådantal som passar dina behov. Kom ihåg att trådantal inte alltid är det som gör att man får de bästa lakanen.

Spelar Trådtätheten Någon Roll?

Ja, trådantalet spelar roll när man väljer sängkläder. Lakan med lägre trådantal har vanligtvis mer utrymme mellan väven, vilket innebär att de är mer luftiga och svala att sova i. Det kan vara bra att välja lakan med lägre trådantal om du sover varmt eller vill ha svalkande lakan.

Bambu är ett material som ger extra mjuka lakan, så att välja bambuslakan kan vara ett bra alternativ om du vill ha mjuka lakan. För att hitta ännu mjukare lakan kan du leta efter lakan med sateenvävningar.

Så när du väljer lakan, tänk på trådantalet och välj det som passar dina behov bäst.

Vanliga Frågor Om Trådtäthet Bland Lakan

Trådantalet är en viktig faktor att tänka på när du köper nya lakan, men det är inte det enda du bör tänka på. Med det sagt kan det fortfarande finnas några frågor som är obesvarade. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste frågorna om lakan, trådantal och skötselanvisningar.

Vad är den högsta trådtätheten för lakan?

Vissa lakan kan ha så höga trådtal som 1 600 till 2 000. Som vi nämnde ovan skulle vi dock ta det trådantalet med en nypa salt. Det högsta rekommenderade trådantalet för lakan ligger på cirka 800-1 000 trådar.

Hur väljer jag rätt lakan?

Även om köpbeslut i slutändan handlar om personliga preferenser finns det vissa faktorer att ta hänsyn till när du väljer rätt lakan. Bomullslakan ligger ofta på den mer prisvärda sidan, men det finns olika typer av bomull (egyptisk bomull är också lite dyrare), så ta dig tid att leta upp några av de bästa bomullslakanen som finns. Trådantalet är viktigt, men det är inte den enda faktorn att ta hänsyn till. Som vi har nämnt brukar det bästa trådantalet för lakan ligga någonstans mellan 200 och 600. Detta beror på vilka typer av fibrer som används och vilken specifik väv som används också.

Är sängkläder med högre trådtäthet mer hållbara?

Ja, sängkläder med högre trådtäthet tenderar att vara mer hållbara än de med lägre trådtäthet. Trådtäthet refererar till antalet trådar som används per kvadratcentimeter i väven. Ju högre trådtäthet, desto fler trådar finns i väven, vilket kan göra tyget starkare och mer slitstarkt.

Sängkläder med högre trådtäthet har vanligtvis en tätare och finare väv, vilket gör dem mindre benägna att slitas, noppas eller tappa formen efter upprepade tvättar. De kan också känna sig mjukare och mer lyxiga att sova i, särskilt om de är tillverkade av högkvalitativa material som bomull eller silke.

Det är viktigt att notera att trådtäthet inte är den enda faktorn som påverkar hållbarheten hos sängkläder. Andra faktorer, såsom kvaliteten på materialen och hur väl de underhålls, kan också spela en roll. Men i allmänhet kan högre trådtäthet betyda mer hållbara sängkläder. Läs mer om hur ofta du bör köpa nya lakan här.