Olika Typer Av Sängkläder & Lakan

Skriven Av sangtest_5c467v  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Det finns en mängd olika typer av lakan som du kan överväga, och även om vissa är bättre än andra beror det på dig och dina behov. Det finns olika typer av material som används för lakan (t.ex. bomull, linne, Tencel), olika storlekar (liksom olika fickstorlekar) och olika trådantal.

Vad betyder allt detta? Hur kan du hitta det som passar dig, din stil och din budget bäst?

Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig.

Sängkläder – Kort Förklaring

innan vi går in på de olika tygmaterialen och vävningstekniker som används för att skapa sängkläder kan det vara en bra idé att först tydliggöra begreppet sängkläder.

När vi pratar om sängkläder handlar det oftast om både underlakan och påslakan, men även örngott och liknande.

Underlakan är det lakan som du bäddar din bäddmadrass med genom att träd den runt bäddmadrasser och (förhoppningsvis) ett madrasskydd.

Påslakanet är det lakan som du använder för att skydda ditt tyngdtäcke.

Vanliga Material På Lakan & Sängkläder

Det finns en rad olika material som används i tillverkningen av diverse lakan och sängkläder. Här är 8 av de mest populära alternativen:

1. Bomull

Bomull är ett av de mest mångsidiga och populära materialen för tillverkning av kläder och sängkläder. Det andas, är förlåtande när det gäller fläckborttagning och håller sig svalt även i varma temperaturer. Bomullslakan tenderar också att mjukas upp med tiden och vid tvätt, samtidigt som de behåller sin hållbarhet.

När det gäller att välja bomullslakan är det dock viktigt att vara medveten om att den typ av bomull som används kan göra skillnad i prestanda och kvalitet.

Egyptisk bomull

Med sin släta yta, otroliga hållbarhet och motståndskraft mot pilling är egyptisk bomull den bomull av högsta kvalitet som du kan hitta. Den är vanligtvis tillverkad med en extra lång stapel – den längsta bomullsfibern som finns tillgänglig – och kan vara ganska dyr för den riktiga varan.

Uppländsk bomull

Med en lägre kvalitet än egyptisk bomull är denna kortstaplade bomull den vanligaste sorten du kan hitta. Etiketter som anger ”100 % bomull” är vanligtvis Upland, och även om de fortfarande är ganska slitstarka är de inte alls lika mjuka som de andra typerna.

Flanell

Precis som i en skogshuggares flanellskjorta har bomullen i de här lakanen strimlats och de enskilda garnerna har retats för att frigöra fibrerna och ge en tjockare, mer luddig känsla. Flanelllakanen har en vanlig eller twillväv som gör dem mjuka och smidiga, vilket gör dem ännu mer lämpade för kallare väder.

Jersey

Föreställ dig din favorit t-shirt med stretch som ett lakan och du kommer att föreställa dig de perfekta jerseylakanen. Den här typen av bomull kommer mjuk och redo att användas. Även om dessa lakan är lätta att rengöra tenderar de att palla med åldern och är inte särskilt lyxiga, och på grund av sin stretchiga natur tenderar de att lätt tappa formen med tiden och är mindre hållbara än andra bomullslakan.

2. Bambu

Bambu är ett miljövänligt material som växer snabbt och som ofta används för att tillverka andra hushållsartiklar än lakan. Vid tillverkningen av bambulakan utvinns bambucellulosa och fibrerna vävs till det som kallas bamburayon.

Dessa lakan tillverkade av djungelväxten är mjukare än polyester eller linne och är kända för att vara skrynkelfria. Dessutom är bambulakanen hållbara, allergivänliga och andningsbara.

En av de största fördelarna med bambuslakan är deras miljövänlighet. Bambu växer mycket snabbare än bomull, vilket innebär att den kan skördas oftare och med mindre miljöpåverkan. Dessutom odlas bambu ofta utan användning av bekämpningsmedel eller gödningsmedel, vilket gör det till ett mer hållbart val.

Bambuslakan är också kända för sin mjukhet och komfort. Bambuens rayonfibrer är naturligt mjuka och silkeslena, vilket ger lakanen en lyxig känsla. De är också hypoallergena, vilket gör dem till ett bra val för dem med allergier eller känslig hud.

Slutligen är bambulakanen andningsbara, vilket innebär att de kan hjälpa till att reglera temperaturen och hålla dig sval i varmt väder. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som bor i varma klimat eller som tenderar att bli varma när de sover. På det hela taget är bambuslakan ett utmärkt val för dem som vill ha ett bekvämt, miljövänligt och hållbart sängalternativ.

3. Polyester

Polyester är ett material som ofta används i sängkläder, och även om rena polyesterlakan kan vara grova är polyesterblandningar ofta mycket mjukare och bekvämare. Dessa lakan är också vanligtvis lätta att tvätta, skrynkliga och prisvärda. Om du letar efter lakan med lite underhåll som inte behöver strykas kan polyester vara ett bra val.

Det är dock viktigt att notera att polyester har vissa nackdelar. Trots att den är vattenavvisande i sig kan den absorbera olja och fett, vilket kan göra det svårt att ta bort fläckar, särskilt på vita lakan. Detta kan vara en mardröm för dem som är noga med att hålla sina sängkläder rena och fräscha. På det hela taget kan polyesterlakan vara ett bekvämt och budgetvänligt alternativ, men det är viktigt att tänka på deras begränsningar innan man gör ett köp.

4. Linne

Linne lakan kan ge ditt hem en rustik och mysig känsla och är ett bra val för dem som har en tendens att bli varma när de sover eller har allergier. Linne är ett naturligt kylande och allergivänligt material, vilket kan ge en bekväm och fridfull nattsömn.

En potentiell nackdel med linnelakan är dock deras styvhet. Även om de mjuknar med tiden och med tvätt kan de aldrig riktigt uppnå samma mjukhetsnivå som bomullslakan. Detta kan vara en nackdel för dem som prioriterar känslan i sina sängkläder framför allt.

På det hela taget kan linnelakan vara ett bra val för dem som prioriterar andningsförmåga och naturliga material, men det är viktigt att tänka på den potentiella styvheten innan man gör ett köp. Med rätt skötsel och tålamod kan dock linnelakan bli ett älskat och bekvämt tillägg till vilket sovrum som helst.

5. Tencel

Tencel™ är ett märkesmaterial tillverkat av Lyocell, en typ av trämassa som finns i vissa träd, särskilt snabbväxande eukalyptus. Detta miljövänliga material tillverkas med hjälp av en process med ett slutet kretslopp, vilket innebär att allt avfall som uppstår under produktionen återvinns och återanvänds. Tencel™ är dessutom rynkbeständigt och är mjukt, smidigt och allergivänligt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som är miljömedvetna och har känslig hud.

Det är dock viktigt att notera att Tencel™ kanske inte är lika andningsbart som bomull eller linne. Det innebär att det kanske inte är det bästa valet för dem som tenderar att bli varma när de sover eller som bor i varma klimat. Trots denna potentiella nackdel är Tencel™ ett utmärkt val för dem som prioriterar hållbarhet och mjukhet i sina sängkläder. På det hela taget kan Tencel™ vara ett underbart tillskott till vilket sovrum som helst, särskilt för dem som är uppmärksamma på sin miljöpåverkan.

6. Silke

Silke är en lyxig naturfiber som produceras av silkesmaskar och är ofta ett dyrare sängalternativ på grund av den känsliga vård som krävs vid tillverkningen. Även om silkeslakan är naturligt allergivänliga kan skötsel och underhåll vara ganska mödosamt, vilket kanske inte är idealiskt för dem som söker ett alternativ med lite underhåll.

Trots dessa potentiella nackdelar har silkeslakan ett antal fördelar. De är naturligt svala och har en rik, lyxig känsla, vilket gör dem till ett utmärkt val för att lägga till en romantisk touch i ett sovrum. Dessutom har silke ett rykte om sig att vara ett högkvalitativt och långvarigt material, vilket kan göra det till en värdefull investering för dem som prioriterar hållbarhet och lyx.

Sammantaget kan silkeslakan vara ett bra val för dem som letar efter ett högkvalitativt och lyxigt sängalternativ, men det är viktigt att överväga deras potentiella nackdelar innan man gör ett köp. Med rätt skötsel och uppmärksamhet kan dock sidenlakan vara ett vackert och överseende tillägg till vilket sovrum som helst.

7. Mikrofiber

Mikrofiber är en typ av polyester som vävs till ett extremt fint tyg. På grund av den täta väven är mikrofiberlakanen mycket motståndskraftiga mot fläckar, vilket gör dem till ett bra alternativ för barnfamiljer, de som äter i sängen och de som sover med husdjur. Även om mikrofiber är mjukare än traditionell polyester är det kanske inte lika andningsbart som bomull, vilket kan göra det till ett bra val för kallare väder.

Sammantaget kan mikrofiberlakan vara ett bekvämt och praktiskt alternativ för dem som söker sängkläder med lite underhåll som klarar av vardagligt slitage. Det är dock viktigt att ta hänsyn till deras eventuella begränsningar, såsom andningsförmåga, innan man gör ett köp. Trots detta kan mikrofiberlakan vara ett utmärkt val för dem som prioriterar bekvämlighet och hållbarhet i sitt sängkläder.

8. Satin

Satinlakan är tillverkade av syntetiska fibrer och har en lyxig känsla som ger ett romantiskt intryck i alla sovrum. Även om satin kanske inte är lika dyrt som silke har det en liknande lockelse och mjuk konsistens.

När du handlar satinlakan är det viktigt att vara medveten om huruvida satinet är vävt eller stickat. Vävd satin tenderar att vara mjukare, medan stickad satin kan ha en något grövre textur. Detta kan vara en fråga om personliga preferenser, eftersom vissa människor kanske föredrar känslan av den ena typen av satin framför den andra.

På det hela taget kan satinlakan vara ett utmärkt sätt att lägga till en touch av lyx och romantik i ett sovrum. Även om de inte är lika andningsbara som vissa andra material kan de vara ett bra val för dem som prioriterar textur och utseende i sina sängkläder. Med rätt skötsel och uppmärksamhet kan satinlakan bli ett långvarigt och överseende tillägg till vilket sovrum som helst.

Olika Vävningar

Materialet spelar en stor roll för hur dina lakan känns, men hur materialet är vävt kan ändra hur robust, mjukt eller tjockt det är. Även om du kanske ägnar stor uppmärksamhet åt trådantal och material, bör du också ta hänsyn till typen av väv.

Percale

Percale-lakan, som uttalas ”per-kail”, är tillverkade av bomull och har en vanlig väv med ett garn över och ett garn under. Detta skapar en matt, skarp yta som är mycket andningsbar och idealisk för varma sovande personer och varmt väder. Dessa lakan blir mjukare för varje tvätt, vilket gör dem till ett bekvämt och mysigt sängalternativ.

En potentiell nackdel med percale lakan är att de inte är skrynkelfria. Det är bäst att ta ut dem ur torktumlaren omedelbart efter avslutad tvättcykel för att förhindra att rynkor uppstår. Med rätt vård och uppmärksamhet kan dock percale lakan vara ett hållbart och bekvämt sängkläderval som bara blir bättre med tiden.

På det hela taget kan percale lakan vara ett bra val för dem som prioriterar andningsförmåga och hållbarhet i sitt sängkläder. Med sin fräscha, svala känsla och sina lättskötta egenskaper kan percale lakan ge en bekväm och uppfriskande nattsömn året runt.

Sateen

Sateenlakan kan tyckas likna satinlakan, men de är faktiskt olika material. Sateenlakan är tillverkade med en satinvävstruktur, vilket innebär ett garn under och tre garner över, men de är tillverkade av garn i stället för filamentfibrer. Trots skillnaden i material har sateenlakanen en elegant och silkeslen känsla som liknar satin.

En potentiell nackdel med sateenlakan är att de är mindre slitstarka än percale-lakan. De är dock ett utmärkt alternativ för dem som tenderar att frysa när de sover eller som bor i svalare klimat. Med sin lyxiga känsla och höga komfortnivå kan sateenlakan vara ett utmärkt tillägg till vilket sovrum som helst.

På det hela taget är sateenlakan ett vackert och bekvämt sängalternativ som kan ge en touch av elegans och sofistikering till vilket sovrum som helst. Även om de kanske inte är lika hållbara som andra material kan deras mjukhet och smidighet göra dem till en värdefull investering för dem som prioriterar komfort och stil i sina sängkläder.

Twill

Twill är en typ av väv som kännetecknas av ett mönster över två, under två, vilket skapar en tydlig diagonal design. Tjockleken på twillvävda lakan gör dem naturligt skrynkelfria, vilket kan vara en bra egenskap för dem som inte vill spendera mycket tid på att stryka eller ånga sina sängkläder.

En potentiell nackdel med twillvävda lakan är att de är benägna att krympa mer än lakan med sateenväv. De är dock ofta mer prisvärda, vilket gör dem till ett bra alternativ för dem som har en budget.

På det hela taget kan twillvävda lakan vara ett bra val för dem som prioriterar överkomlighet och bekvämlighet i sitt sängkläder. Med sin distinkta diagonala design och naturliga rynkbeständighet kan twillvävda lakan ge ett bekvämt och elegant tillägg till vilket sovrum som helst. Det är dock viktigt att vara medveten om deras potential för krympning innan man gör ett köp.

Trådtäthet i Lakan & Sängkläder

Trådtätheten är ett mått på antalet trådar (både horisontella och vertikala) i en kvadratcentimeter material. I allmänhet är ett högre trådantal förknippat med mjukare och mer slitstarka lakan. Medan trådantalet tidigare var en viktig faktor för att avgöra kvaliteten på lakanen, blir det nu allt viktigare att även ta hänsyn till den övergripande kvaliteten och andra faktorer.

När du väljer lakan baserat på trådantal är det viktigt att komma ihåg att vissa material kan vara hållbara även med ett lägre trådantal. Linnelakan har till exempel ofta ett lägre trådantal, så ett högkvalitativt linnelakan kan ha ett trådantal på 120, medan ett bomullslakan vanligtvis behöver ett trådantal på 500 eller högre för att anses vara av hög kvalitet.

Sammantaget kan trådantalet vara en användbar indikator på lakanets kvalitet, men det är viktigt att ta hänsyn till andra faktorer också, till exempel material, vävning och textur. Genom att fokusera på den övergripande kvaliteten och välja rätt material och väv för dina behov kan du hitta de perfekta lakanen som ger dig en bekväm och vilsam nattsömn.

Hur Du Väljer Rätt Lakan & Sängkläder

För att hitta rätt sängkläder finns det flera faktorer att ta hänsyn till, bland annat material, vävning, struktur och trådantal.

Olika material, som bomull, linne, bambu och silke, har alla sina egna unika egenskaper och fördelar.

Vävning och textur kan påverka andningsförmåga, hållbarhet och övergripande känsla, medan trådantalet kan vara en användbar indikator på lakanets kvalitet. Det är viktigt att välja lakan som uppfyller dina specifika behov och preferenser, oavsett om du är ute efter andningsförmåga, mjukhet eller bekvämlighet.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och välja rätt lakan för dina behov kan du skapa en bekväm och vilsam sovmiljö.