• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Guide
 • »
 • Hur Du Tar Bort Urin & Urinlukt Från En Madrass

Hur Du Tar Bort Urin & Urinlukt Från En Madrass

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du har ett barn som har råkat kissa i sängen kan det vara svårt att få bort fläckar och lukt, men med denna guide kan du lösa det snabbt och effektivt.

Snabb respons – Förhindra urinfläckar

Har du precis upptäckt olyckan? Då är det här stegen för dig. Om urinen redan har torkat och bildat fläckar, bläddra ner till nästa avsnitt.

 1. Avlägsna sängkläder och placera dem direkt i tvättmaskinen.
 2. Förbered dig för uppdraget. Du behöver:
  • Vit vinäger
  • Bakpulver
  • Vatten
  • Sprayflaska
  • Dammsugare
  • Rengöringsservetter
 3. Använd rengöringsservetterna för att mjukt torka de fuktiga områdena och absorbera så mycket vätska som möjligt. Kom ihåg att inte skrubba, eftersom detta kan tränga urinen djupare in i madrassen.
 4. Blanda lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska.
 5. Spraya det drabbade området med din hemgjorda vinägerlösning.
 6. Torka upp överflödig vätska med rengöringsservetterna.
 7. Strö generöst med bakpulver över området.
 8. Låt bakpulvret göra sitt arbete. Rekommenderad väntetid är minst 8 timmar.
 9. Dammsug bort bakpulvret och inspektera madrassen efter eventuella fläckar och lukt.
 10. Om lukten eller fläckarna kvarstår, upprepa steg 5 till 9 tills de är helt borta.

Genom att följa dessa steg bör du effektivt kunna eliminera urinlukten och förhindra att fläckar blir permanenta. Glöm inte, bakpulvret behöver tid för att fullständigt absorbera all överflödig fukt.

Borttagning av urinfläckar från madrassen

Om fläckar redan har satt sig behöver du en starkare rengöringslösning. Du behöver bakpulver, väteperoxid och diskmedel.

 1. Blanda 200 gram väteperoxid, 3 matskedar bakpulver och 2-4 droppar diskmedel i en sprayflaska.
 2. Spraya generöst på alla fläckiga områden så att blandningen kan tränga in.
 3. Låt blandningen torka. Efter några timmar bör ett fast lager bakpulver bildas.
 4. Dammsug bort bakpulvret och inspektera området för kvarvarande fläckar.
 5. Upprepa vid behov.

Denna metod använder en kraftigare lösning för att tränga djupt in i fläckarna. När lösningen torkar, dras urinen uppåt med bakpulvret, vilket hjälper till att neutralisera både fläckar och lukter.

Observera att väteperoxid kan bleka vissa material. Testa på ett diskret område innan du använder det på större fläckar. Var också försiktig med material som memory foam, och undvik att bleka färgade sängkläder.

Hur man eliminerar urinlukt från madrassen

Om din madrass fortfarande luktar urin trots rengöring, finns det några olika metoder att prova.

Bakpulver är effektivt för att absorbera lukter snarare än att bara maskera dem. Det basiska pH-värdet i bakpulver neutraliserar de sura urinlukterna, samtidigt som dess absorberande egenskaper drar ut eventuell kvarvarande fukt.

Sprid ett tunt lager bakpulver över hela madrassytan. Om ett specifikt område luktar starkare kan du använda ett tjockare lager bakpulver. Låt bakpulvret sitta i 5 till 10+ timmar och dammsug sedan upp det. Upprepa vid behov.

Alternativt kan du använda en 50/50 vinägerlösning, som nämnts tidigare. Du kan också lägga till några droppar eterisk olja, till exempel lavendel eller eukalyptus, för att maskera eventuella starka lukter. Spraya lösningen på madrassens yta och låt den lufttorka helt.

För husdjursfläckar kan en enzymatisk rengöringslösning vara effektiv. Dessa produkter kan hittas i de flesta djuraffärer.

Förebyggande åtgärder för framtida fläckar och lukter

Det bästa sättet att förhindra fläckar och lukter är att alltid skydda din madrass. Vi rekommenderar att du använder ett madrasskydd av hög kvalitet, gärna en vattentät modell.

Regelbunden tvätt av lakan och örngott kan också hjälpa till att hålla obehagliga lukter borta. Vi rekommenderar att du tvättar lakan och örngott minst en gång i veckan.