Kantstöd För Sängen: Vad Är Det & Varför Är Det Viktigt?

Skriven Av Stina Johansson  | Uppdaterad: 22 maj 2024

Om du förstår viktiga prestandakriterier kan det bli lättare att välja den bästa sängen, madrassen och bäddmadrassen för dig. Kantstödet är en sådan faktor som kan ha stor betydelse för sömnupplevelsen, men många köpare kanske inte omedelbart tar hänsyn till den. Det är inte bara värt att ta hänsyn till i sig självt, utan det kan också ha långtgående konsekvenser som påverkar andra aspekter av madrassens totala prestanda, inklusive dess hållbarhet, lämplighet för sex och rörelsefrihet.

Vi kommer att ge en djupgående översikt över kantstödet, bland annat genom att definiera vad det är, förklara materialens och konstruktionens roll och bryta ner hur vårt testlaboratorium analyserar madrassens prestanda på detta område.

Vad Är Kantstöd?

Kantstöd betyder vanligtvis hur stabilt madrassens kantområde känns, men kan också referera till en specifik del som förstärker sidorna. Vi använder kantstöd som ett mått på prestanda för att beskriva madrassens omkrets stabilitet.

Omkretsens stabilitet påverkar flera aspekter av sömnupplevelsen. Det kan påverka hur nära sängkanten du kan ligga utan att känna dig ostabil, vilket i sin tur kan påverka den totala användbara ytan för sömn och sex. Ett stödjande kantstöd kan också göra det lättare att komma in och ut ur sängen bekvämt och kan förlänga sängens livslängd genom att förhindra hängande och förbättra sängens struktur.

Om en modell har ett starkt kantstöd kanske du inte märker det alls. Men om madrassen har svaga kanter kan det vara svårt att ignorera.

Vem Bör Bry Sig Om Extra Stöd i Kanterna?

Kantstöd påverkar alla som sover, men vissa personer kan ha större nytta av det än andra.

För par är en stabil omkrets vanligtvis viktigast eftersom det påverkar hur mycket av sängytan de kan använda. Om en madrass har svaga kanter kan sovande personer automatiskt dra sig mot mitten av sängen för att undvika känslan av att rulla av, vilket kan göra att sängen känns trång. Dessutom kan par ha problem med sex på en madrass utan tillräckligt stöd längs sidorna, vilket kan begränsa den användbara ytan.

Den som ofta sitter längs sängens omkrets, särskilt personer med ryggsmärta, ledsmärta och rörlighetsproblem, kan ha nytta av extra kantstöd. Detta gör det möjligt att resa sig upp i sin egen takt utan att kantnedhängningen blir ett problem. Alla som gillar att sitta på sängen för att ta på sig strumpor, skor eller byxor kan också ha nytta av ett stabilt underlag.

Personer som väger mer än 100 kilo kan också behöva extra kantstöd för att känna sig säkra. Å andra sidan har personer som väger mindre än 60 kg och inte använder madrassens yttersidor i stor utsträckning oftast mindre nytta av extra kantstöd. De orsakar mindre kompression och kan känna sig tillräckligt stödjande även med relativt svaga kanter. Personer som föredrar att sova i mitten av sängen och inte ofta sitter längs kanten kanske inte märker om madrassen har extra kantstöd eller inte.

Kantstöd & Olika Typer Av Material

Det är inte alla madrasser som behöver förstärkta kanter. Du hittar främst kantstöd i innerspring- och hybridmadrasser, som båda har spolar som det huvudsakliga stödlagret. Madrasser av minnesskum och latex kräver inte samma konstruktion. När du väljer säng gör materialen hela skillnaden.

Memory foam

Vissa madrasser och bäddmadrasser med memory foam har mer omfattande skum runtomkring, vilket gör att du kan sitta på sängkanten utan att glida av. På grund av memoryskums struktur behöver dock inte dessa sängar alltid extra kantstöd. Madrasser av memeory foam formar sig efter kroppen och ger jämnt stöd över hela ytan, även utan förstärkta kanter. Du kanske bara vill undvika att sova nära kanten.

Madrasser av memeoryskum passar bra för de flesta sovande som söker tryckavlastning och jämnt stöd från kant till kant. Om du väljer en madrass med minnesskum, se till att du väljer en med rätt tjocklek och fasthetsnivå som passar dina behov.

Latexmadrasser

En latexmadrass har en liknande konstruktion som en madrass av minnesskum men ger ett mer hållbart stöd. Eftersom de inte har något lager av spiraler behöver inte heller latexmadrasser alltid ha ett traditionellt kantstöd.

Madrasser med lager av latex ger ofta en svävande känsla. Latex är något fastare än memeoryskum, vilket ger en kraftigare kant utan att behöva lägga till extra material.

Många modeller av både latex- och memoryskumsmadrasser kan inte ge tillräckligt stöd för sovande personer i stora storlekar. Om du väger över 100 kilo kan du leta efter en hybridsäng eller en latexmadrass som är speciellt utformad för plus size-personer.

Resårmadrass

Kantstöd är ett absolut måste i en resårmadrass. Utan kantstöd försämras resårmadrassen ganska snabbt och skapar osäkra sovytor. De flesta tillverkare har inkluderat kantstöd för att förbättra och förlänga livslängden på resårmadrasser, så de flesta resårmadrasser som finns tillgängliga idag har någon form av kantstöd.

Om du planerar att köpa en resårmadrass vill du utan tvekan kontrollera vilken typ av kantstöd den innehåller. Kantstödet i en resårmadrass kan bestå av mikrospiraler, skum eller till och med stålstänger. En resårmadrass med fasta kanter kan passa bra för dem som söker en mer robust och mindre följsam sovupplevelse.

Kombimadrass

En kombimadrass har vanligtvis ett lager av stödspiraler kombinerat med komfortlager av antingen minnesskum eller latex, vilket ger det bästa av två världar. Eftersom det primära stödet i en hybridmadrass kommer från spolskiktet, är kantstödet nödvändigt för att säkerställa att madrassen håller längre och är bekväm över hela ytan.

De bästa madrasserna med kantstöd är oftast hybridmodeller. Kombimadrasser ger ett robust och pålitligt stöd samt extra lager av komfort. En kombimadrass med högkvalitativt kantstöd kan ge en idealisk sovyta, särskilt för par och plus size-sovare

Hur Vi Testar Kantstöd

För att säkerställa opartiska betyg och jämföra alternativ tillämpar vi standardiserade testförfaranden för kantstöd. Vårt testteam använder etablerade kontroller för att minska variabler som kan påverka våra utvärderingar på ett otillbörligt sätt. Samma testare utför varje test och utför en förutbestämd, konsekvent serie rörelser på varje modell. Teamet försöker fördela tiden jämnt mellan testdelarna och förstärker basen för att begränsa rörelser som annars skulle kunna påverka testarens intryck.

Vi ger höga betyg till madrasser som endast trycker ihop sig svagt längs omkretsen, utan att sjunka tillräckligt mycket för att kännas instabila. Lägre betyg ges till madrasser som sjunker ihop, vilket gör det svårt att sitta eller ligga längs kanten och försvårar processen att ta sig i och ur sängen. Testarna kan känna att madrassen sjunker under dem och att de av misstag kan rulla eller glida av kanten.

Sittprov För att testa modellernas stöd i realistiska scenarier utför våra testare ett sittprov där de sätter sig på kanten av varje madrass för att bedöma dess stöd. Testaren stannar i positionen en stund för att se om kompressionen ökar över tid. Testarna böjer sig också framåt för att simulera att de knyter sina skor för att bedöma om kanten kan stödja detta beteende. Processen upprepas på flera ställen längs kanten för att identifiera eventuella zoner eller inkonsekvent stöd.

Test av kantläggning Vi bedömer hur väl kanten kan stödja en sovande person genom att be testaren att röra sig successivt mot omkretsen, ungefär lika mycket vid varje justering, och göra en paus i den nya positionen. Testaren informerar oss om den upplevda instabiliteten när hen rör sig, och vi mäter graden av kompression längs omkretsen. Testaren fortsätter att röra sig närmare kanten tills det blir obekvämt, och noterar sedan sina uppfattningar och upplevelser.

Ingång, utgång och trycktest Våra testare går in och ut ur varje säng upprepade gånger för att efterlikna vad riktiga madrassägare upplever. De trycker på olika områden av kanten för att kontrollera om stödet är konsekvent, och utför ett trycktest för att bedöma hur det kan kännas för någon som har svårigheter att resa sig från en sittande position. Vi övervakar kompressionen och spårar eventuella förändringar över tid, och testaren redogör sedan för sina intryck av upplevelsen.

Vanliga Frågor Om Kantstöd

Hur kan du förbättra sängens och madrassens kantstöd?

Det finns vissa sätt att förbättra kantstödet på din säng, men effektiviteten beror på din madrass och orsaken till att kanten är svag. Om kanten har försvagats över tid kan en rotation av madrassen ge dig bättre tillgång till ett område av omkretsen med mindre skador. Att använda ett stabilare underlag kan också göra din madrass känna sig fastare och förbättra kantstödet. Ett exceptionellt fast båäddmadrasser kan också påverka kantstödet lindrigt, men det kan öka risken för större sjunkning i kanten. Om din madrass innehåller memory foam kan sänkning av rumstemperaturen göra ytan marginellt fastare och bidra till att stabilisera kanterna.

Vad kan man göra om ens madrass börjar bli lite hängig i kanterna?

När din madrass börjar hänga kan det vara dags att köpa en ny, men det finns saker du kan göra innan. Du kan förlänga dess liv genom att rotera eller vända den regelbundet. Se till att den har ett bra underlag för rätt stöd och rotera den med några månaders mellanrum för att förhindra att den hänger längre.

Vilken typ av madrass är bäst för kanststöd?

Vissa typer av madrasser har bättre kantstöd än andra. Madrasser med spolkärnor och förstärkta omkretsar brukar ha det bästa kantstödet, men många fasta madrassmodeller är också bra på detta område. Fjädersystem ger oftast mer stabila kanter eftersom de ger mer motstånd än skum. Fasta modeller med helt skum kanske inte får samma stöd från underlaget, men deras komfortsystem hjälper till att motstå nedhängning på egen hand.

Behöver alla madrasser extra kantstöd?

Inte alla madrasser behöver extra kantstöd. Madrasser som är redan fasta har tillräckligt med stöd i kanterna. Mjukare madrasser som till exempel minnesskum och latexmadrasser behöver dock oftast extra stöd runt kanterna.

Kantstöd är inte nödvändigt strukturellt sett för en madrass i minnesskum om du inte planerar att använda kanten till att sitta eller sova på.

Kombi- och resårmadrasser kan behöva extra kantstöd för att bibehålla strukturen och ge en bättre sovyta. Madrasser utan kvalitetskantstöd kan inte hålla lika länge som de med förstärkta kanter.

Sammanfattningsvis Om Kantstöd

Överlag är kantstödet något som alla som sover måste tänka på när de letar efter en ny madrass. Även om inte alla madrasser har extra kantstöd är det ett måste i hybrid- och fjädermadrasser.

Om du delar din säng med en partner, är en sovande person med större storlek eller om du bara gillar att få ut det mesta av varje tum av din madrass, är kantstöd en funktion du bör titta på när du köper en säng. Utan kantstöd är din hybrid- eller fjädermadrass mer benägen att sjunka ihop, och du är mer benägen att falla ur sängen utan en förstärkt barriär som håller dig på plats.