Huvudvärk På Morgonen: Orsaker & Behandlig

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Varför har jag huvudvärk när jag vaknar?

När du växlar från sömn till vakenhet, börjar hjärnan gradvis komma igång. Denna ökade aktivitet gör din hjärna mer mottaglig för förändringar i kroppens position, beröring och ljud, vilket kan öka känsligheten för smärta.

Hypotalamus, en del av hjärnan involverad i både sömn- och smärtreglering, spelar en stor roll här. Hypotalamus håller koll på dina dygnsrytmer och sömncykler och har även en inverkan på din upplevelse av beröring och smärta. Om något inte stämmer med hypotalamus under sömnen kan det påverka din smärttolerans. Resultatet? Du kanske inte känner smärta när du sover, men när du vaknar kan huvudvärken slå till.

Huvudvärk på morgonen kan ha många olika orsaker, och sömnstörningar är bara en av dessa. Låt oss titta närmare på några vanliga orsaker:

Sömnapné

Personer med obstruktiv sömnapné (OSA) upplever andningsproblem under sömnen. OSA är vanligt, och påverkar mellan 2 % och 9 % av alla vuxna. Huvudvärk på morgonen är ett vanligt symptom på OSA. Ofta kopplas huvudvärken samman med snarkning, ett annat vanligt symptom på OSA. Att behandla sömnapné med en CPAP-maskin kan minska eller helt ta bort morgonhuvudvärken.

Snarkning

Inte alla som snarkar har sömnapné, men snarkning i sig kan orsaka huvudvärk på morgonen. En studie visade att nästan en fjärdedel av personer som snarkar ofta vaknar med huvudvärk. Risken ökar om personen också lider av migrän, sömnlöshet eller psykiska problem.

Sömnlöshet och sömnbrist

Sömnlöshet och sömnbrist är vanliga orsaker till morgonhuvudvärk. Om du har svårt att somna eller hålla dig sovande, kan du lätt hamna i sömnbrist. Detta kan leda till att du vaknar med huvudvärk och känner dig trött och slö under dagen.

Dygnsrytmstörningar

Personer som har störningar i dygnsrytmen tenderar att uppleva mer huvudvärk på morgonen. Dessa störningar uppstår när din kropp inte följer den normala sömn- och vakenhetscykeln. Detta kan leda till att du inte får tillräckligt med sömn, vilket i sin tur kan utlösa huvudvärk när du vaknar.

Översömn

Sover du för mycket eller för lite? Båda kan påverka din morgonhuvudvärk. Såväl brist på sömn som att sova för mycket har visat sig vara kopplat till mer intensiva huvudvärk.

Migrän

Migrän, eller återkommande huvudvärk av medel till svår intensitet, uppträder ofta på morgonen. De som upplever migrän är mycket mer benägna att ha problem med sömnen, och sömnbrist kan faktiskt utlösa migrän. Ovanlig huvudvärk hos äldre bör undersökas för att utesluta eventuella underliggande sjukdomar.

Bruxism

Bruxism, eller tandgnissling, kännetecknas av gnisslande eller pressande tänder under sömnen, vilket kan resultera i att du vaknar upp med huvudvärk. Denna kraftfulla, överdrivna rörelse kan också orsaka tandnedslitning, muskelsmärta och tandköttsskador. Enligt National Center for Biotechnology Information, kan orsaker till bruxism under sömnen innefatta en ojämn käke, stress och ångest, sömnstörningar, alkoholkonsumtion och kaffedrickande.

Din tandläkare kan diagnostisera om du lider av sömnbruxism. Behandlingsalternativ inkluderar ofta användningen av en munskena under sömnen. Din tandläkare kan även skriva ut medicin för smärtlindring, samt rekommendera kognitiv beteendeterapi för att hantera stress och ångest.

Spänningar

En annan orsak till morgonhuvudvärk kan vara spänningar. Din sovställning och hållning under sömnen kan skapa spänningar, vilket kan leda till sömnproblem och huvudvärk. Att välja en stödjande kudde eller justera din sovposition kan hjälpa till att lindra dessa spänningar.

Alkohol

Om du dricker mycket alkohol – minst sex drinkar per kväll – finns det en stark koppling till morgonhuvudvärk. Men även mindre mängder alkohol kan störa sömnen och leda till huvudvärk på morgonen av flera anledningar. Alkohol kan göra att du somnar snabbare än vanligt, men din sömn kan störas och du kan vakna tidigare. Alkohol kan också öka urinproduktionen och vätskeförlusten, vilket kan orsaka mild uttorkning. Huvudvärk är en vanlig symptom på uttorkning. Dessutom kan alkohol utlösa migränanfall.

Medicin & Kosttillskott

Vissa mediciner eller kosttillskott kan också bidra till huvudvärk. Även om du kanske tar medicin för att lindra huvudvärken, kan det faktiskt bidra till en cykel av kronisk huvudvärk. Att plötsligt sluta med läkemedlet över natten kan också utlösa huvudvärk på morgonen. Läkemedel som kan bidra till huvudvärk inkluderar opioider, triptaner, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), aspirin, acetaminofen/paracetamol och ångestmedicin.

Tips För Att Bli Av Med Huvudvärken På Morgonen

Om du ofta eller varje dag upplever huvudvärk på morgonen, bör du diskutera detta med din läkare för att identifiera orsakerna. Det kan vara användbart att föra en sömndagbok där du noterar dina symptom och sömnvanor, och dela detta med din läkare. Läkaren kan då hjälpa dig att identifiera den eller de exakta orsakerna till din morgonhuvudvärk och utveckla en behandlingsplan.

För att förbättra din sömnkvalitet och lindra din huvudvärk, kan du även överväga att förbättra din sömnhygien. Håll ett konsekvent sovschema, träna regelbundet, begränsa intaget av koffein och alkohol, skapa en lugnande sovmiljö och hitta en avslappnande rutin innan läggdags.

Genom att kombinera god sömnhygien med behandling för den underliggande orsaken till din huvudvärk, kan du kanske minska eller helt eliminera din morgonhuvudvärk. Diskutera med din läkare för att fastställa den bästa behandlingsplanen för dig.