• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Guide
  • »
  • Vitt, Brunt Och Rosa Brus För Att Sova Bättre: Fungerar Det?

Vitt, Brunt Och Rosa Brus För Att Sova Bättre: Fungerar Det?

Skriven Av Ulrika Hinnenberg  | Uppdaterad: 25 jul 2024

Sömnen kan lätt avbrytas av oväntade ljud, ett problem som vissa löser med hjälp av en lugnande bakgrund av vitt brus. Men fungerar det för alla, och vad skiljer egentligen vitt brus från rosa eller brunt? Låt oss ta en djupdykning i världen av dessa ljudfärger och utforska deras effekter på sömnkvaliteten.

Vad är Vitt Brus?

Vitt brus är en unik ljudupplevelse som omfattar alla frekvenser vi kan höra, jämnt fördelade över hela ljudspektrumet. Tänk på det som den rörliga statiska ljudbakgrunden du hör från en avstängd radio eller TV. Det är ett så kallat ”bredbandigt brus” på grund av dess omfång i ljudband.

Forskare har studerat vitt brus under många år och upptäckt att det har flera användningsområden. Det kan till exempel minska gråt hos spädbarn, förbättra arbetsprestanda och potentiellt motverka symtom på ADHD. Och ja, det har även visat sig kunna påverka våra sömnvanor.

Vitt Brus Kontra Rosa Brus

Rosa brus, precis som vitt, är ett bredbandigt ljud som sträcker sig över hela ljudspektrumet. Men, skillnaden ligger i att frekvensstyrkan minskar med tre decibel för varje högre oktav, vilket gör rosa brus lite lägre än vitt brus. Det har liknats vid ljudet av ett vattenfall. Forskning indikerar att rosa brus kan förbättra djupsömnen hos äldre vuxna och förbättra den kognitiva prestandan.

Vitt Brus Kontra Brunt Brus

Brunt brus, även känd som rött brus, delar mycket med sina vita och rosa syskon. Men, frekvenskraften minskar dubbel så mycket som i rosa brus, vilket ger brunt brus en djupare ton. Många beskriver det som ljudet av regn eller en dusch. Brunt brus har visat sig vara användbart för att lindra ringningar i ören och förbättra den kognitiva prestandan. Forskningen om dess effekt på sömnen är dock fortfarande begränsad.

Det är dags att sova som en logg och kanske är just brusljud lösningen för dig. Men, som med allting i livet, är det alltid bra att prova och se vad som passar bäst för dig.

Fungerar Vitt Ljus För Att Sova Bättre

Är vitt brus en effektiv sömnhjälp? För att säkerställa detta krävs mer forskning. Det är fortfarande oklart om den sömnförbättrande effekten hos vitt brus kommer från dess förmåga att synkronisera hjärnvågor eller om den huvudsakligen fungerar genom att dölja störande bakgrundsljud.

Ett antal studier har granskats nyligen för att förstå vitbrusets inverkan på sömnen, men resultaten är motstridiga. Författarna av dessa studier ifrågasätter tillförlitligheten hos befintlig forskning och menar att ytterligare studier behövs innan de kan rekommendera vitt brus som ett allmänt accepterat sömnhjälpmedel. De har även noterat att vitt brus under vissa omständigheter kan störa sömnen och potentiellt påverka hörseln.

Några studier har visat att spädbarn somnar snabbare när de lyssnar på vitt brus. Vuxna har också upplevt förändringar i sömncykler när de utsatts för vitt brus under hela natten. En studie indikerade till och med att vuxna kunde somna 38% snabbare när de lyssnade på vitt brus.

Nyligen genomförda forskningsprojekt har fortsatt att påvisa positiva effekter av vitt brus på sömnen. Till exempel fann man att människor boende i bullriga delar av New York somnade snabbare och tillbringade mer tid i sömn när de lyssnade på vitt brus. En annan studie visade att sömnkvaliteten för kritiskt sjuka patienter förbättrades när de lyssnade på vitt brus i hörlurar på en högljudd sjukhusavdelning.

Oönskade ljud under sömnen kan leda till hjärtfrekvensförändringar, vilket tyder på att den sovande personen upplever perioder av lätt uppvaknande. Fordon- och flygplansbuller anses vara en betydande bidragande faktor till dålig sömn, med möjliga hälsorisker. Forskarna hoppas att det konstanta suset från vitt brus kan minska känsligheten för oförutsägbara omgivningsljud under sömnen.

Hur Du Väljer En Maskin För Vitt Brus

Att välja en vitbrusmaskin kan vara ett komplicerat beslut, där faktorer som typ av maskin eller app, kostnad, ljudkvalitet, volymkontroll och andra ljudalternativ behöver beaktas. Dessutom är det viktigt att vara medveten om volymnivåerna och hur de kan påverka din hörsel över tid.

Om du planerar att införliva vitt brus i din kvällsrutin bör du se till att det är en del av en övergripande hälsosam kvällsrutin. Det kan innebära att du går och lägger dig vid samma tid varje kväll, håller dig till personliga hygienrutiner som tandborstning och ansiktstvätt eller tar ett varmt bad. När du är redo att sova, sätt på din vitbrusmaskin precis innan du släcker ljuset. Överväg om du vill att det vita bruset ska spelas hela natten eller bara tills du somnar, och ställ in en timer efter behov. Undvik skärm-baserade enheter under din kvällsrutin och använd din säng endast för sömn och sex.